logo boonappetit

Recensie: Heerlijk simpel + recept voor volkoren pijnboombiscuits

Recensie: Heerlijk simpel + recept voor volkoren pijnboombiscuits

Recensie: Heerlijk simpel + recept voor volkoren pijnboombiscuits

 

Als je het werk van Janneke Philippi in een woord zou moeten vatten dan zou dat warm zijn. De sfeer die zij in haar recepten weet te vatten ademt geborgenheid en gezellig samen zijn. Niet verwonderlijk misschien als je je realiseert dat Janneke uit het Bourgondische zuiden van Limburg komt. Janneke Philippi vormt samen met haar man Serge studio Philippi, waarbij Janneke de receptuur schrijft en de sfeervolle styling doet en Serge Philippi de fotografie en vormgeving voor zijn rekening neemt. Dit resulteerde al eerder in succesvolle titels als: Appeltaart, Weekenlunch, Mijn favoriete desserts en de serie Bij Janneke thuis waarin Stoven, Pasta, risotto & gnocchi, Soep en Vier de zomer verschenen. Nu is daar Heerlijk simpel, ruim 100 makkelijke recepten voor ieder moment. Janneke Philippi. Fontaine Uitgevers, 24,95 euro.

Dit boek is het antwoord op de vraag die Janneke vaak gesteld wordt als mensen haar recepten ontdekken: is het écht zo simpel? Janneke’s recepten die Mediterraans georiënteerd zijn kenmerken zich door originaliteit en maakbaarheid. Het simpele betreft het  maken en beslist niet de smaak. Die is in haar recepten volop aanwezig. In dit boek is er uitgebreid aandacht voor lunch, koffie, borrel, vooraf, diner en dessert. En tijdens al die momenten komen de heerlijkste dingen voorbij. Als ik een kookboek lees dan leg ik bij een leuk recept een blaadje tussen de bladzijden. Uit dit boek steken talloze blaadjes, zoveel inspirerende recepten staan erin. Ik noem gemarineerde venkelsalade, Burrata met zoetzure tomaatjes, dadel-mueslirepen, shortbread met anijs, yoghurtplaattaart met gekonfijte citrus, kruiden-zeezoutfocaccia, boerenyoghurtballetjes in tijmolie, ricotta met sojaboontjes, snijbiet en krokante ham of selderijdauphinois met ansjovis. Heerlijk simpel is een erg fijn en bruikbaar boek om dicht bij de hand te houden. Door het simpele karakter van de receptuur is het ook geschikt voor doordeweekse dagen waarop koken óók nog moet.

Uit het hoofdstuk koffie bakte ik volkoren pijnboombiscuits, omdat ik nog een bakje van die pitjes in huis had. Inderdaad simpel om te maken en heel erg lekker, een echt biscuitje maar dan van de beste soort.

Ik deel het recept met je.

Voor 36 stuks

250 gram volkoren meel

150 gram roomboter op kamertemperatuur

125 gram suiker

2 el melk

50 gram pijnboompitten

*Kneed in de keukenmachine of met de mixer met deeghaken, van het meel, de boter, suiker en melk een samenhangend deeg. Meng op het laatst de pijnboompitten erdoor. Vorm een bal van het deeg en laat het verpakt in plasticfolie minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

*Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit tot een lap van 2-3 mm dik. Steek er met een vormpje (of snijd) koekjes uit en leg ze op de bakplaat.

*Bak de biscuits in de voorverwarmde oven in 10 minuten gaar en goudbruin. Laat ze op een rooster afkoelen en knapperig worden. Bewaar ze in een koektrommel.

Geschreven door : Joke Boon