logo boonappetit

Smakelijke recepten uit Wenen

Smakelijke recepten uit Wenen

Smakelijke recepten uit Wenen

Kookboeken lezen is (ook) goed voor je topografische kennis, dat viel me op tijdens het lezen van Recepten uit Wenen door Antonia Kogl, (GoodCook 24.95 euro).

Oostenrijk met haar hoofdstad Wenen ligt heel centraal in Europa; het wordt omsloten door Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Italië en Zwitserland. En al die landen hebben hun invloed gehad op de keuken van Oostenrijk. Dat zie je terug in gerechten als goulash (Hongarije), spatzle een variant van pasta, (Italië), veel vlees (Duitsland) en het gebruik van orgaanvlees dat in veel mediterrane landen veel gebruikelijker is dan wij gewend zijn. Dat er geen zee grenst aan Oostenrijk zie je ook terug: er wordt minder vis gebruikt. Wenen, bekend als decor van de films rond keizerin Sissi, heeft ook culinaire faam. Denk alleen al aan de gelijknamige schnitzel.

In recepten uit Wenen word je meegevoerd op een heerlijke stadswandeling langs allerlei restaurants, zowel klassieke en moderne. Elk van deze restaurants levert een aantal recepten voor dit boek. Ik noem spinazieknoedel met beurre noisette, koolrolletjes, eier nockerel, Wiener schnitzel, gefrituurde champignons met remouladesaus, tartaar van cantharellen met ei en lavas, Sachertorte, appelstrudel, kaiserschmarrn en moderne gerechten zoals ribeye met roze aardappelpuree, pistachedessert met rode vruchten, een bleu bustard of radijs granité met gerookte paling en maanzaad. Alle recepten zijn duidelijk beschreven en verschillen in moeilijkheidsgraad: van simpel tot bewerkelijk maar maakbaar. Ik koos Uberbackene schinkelfleckerel, dat is gegratineerde pasta met ham is en me deed denken aan het Griekse pastichio.

Het was een verrassend lekker gerecht, makkelijk om te maken en ik deel het recept met je.

ÜBERBACKENE SCHINKEN FLECKERL

Gegratineerde pasta met ham

BEREIDINGSTIJD 55 MINUTEN

VOOR 4 PERSONEN

250 g fleckerlpasta (of farfalle) (ik nam schelpjes)

zout

2 eieren

100 g boter

1 mespunt nootmuskaat

peper

350 g gekookte ham

250 g zure room

boter, om in te vetten

Voor de garnering

zure room

tuinkers

Kook de pasta 5 minuten in gezouten water, tot deze halfgaar is. Verwarm intussen de oven voor tot 180 C. Splits de eieren. Klop de eiwitten in een kom met een snufje zout stijf.

Laat de boter in een kleine pan smelten. Haal de pan van het vuur en roer de eidooiers met een vork goed door de boter. Breng op smaak met de nootmuskaat en zout en peper en voeg de pasta toe. Snijd de ham in blokjes en schep deze met de zure room door het pastamengsel. Spatel er voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten door en schep de pasta in een met boter ingevette ovenschaal.

Laat ongeveer 40 minuten in het midden van de oven bakken, tot de bovenlaag knapperig en bruin is. Garneer met zure room en tuinkers en serveer er eventueel een groene salade bij.

 

Geschreven door : Joke Boon