logo boonappetit

East by West + recept banaan dadelkoekjes

East by West + recept banaan dadelkoekjes

East by West

 

Jasmine en Melissa Hemsley leerde ik in 2015 kennen als Hemsley en Hemsley, twee jonge, mooie succesvolle vrouwen die met hun eigen cateringbedrijf kookten voor de happy few in Londen en een (eet)café beheren in Selfridges (Londen). Hun kijk op eten, waarbij bouillon van botten een van de pijlers vormde, sloeg aan en dat resulteerde in twee kookboeken: De kunst om goed te eten (2015) en Lekker en snel voor elke dag (2016) Vanaf hun eerste boek ben ik fan van hun vernieuwende kookstijl en visie op eten.

Het verraste me te zien dat de zussen uit elkaar zijn en ieder met een eigen boek komen. Waar zus Melissa meer een foodie is, is Jasmine meer de spirituele. Jasmine die jarenlang yoga beoefent, regelmatig naar India gaat voor yoga en detox, kwam jaren geleden in aanraking met de oude leer van ayurveda die ook wel ‘wetenschap van het leven’ genoemd wordt. Die vormde de inspiratiebron voor haar kookboek East by West, gemakkelijke ayurvedische gerechten voor de ultieme mind body balans. Jasmine Hemsley. (Kosmos uitgevers 29.99 euro)

In dit boek legt Jasmine de principes van ayurveda helder uit en past ze deze toe in haar recepten. Dat levert een heel bijzonder, kleurig en informatief kookboek op dat je aan het denken zet, bijvoorbeeld over wat voor type je bent: vata, pitta of kappa. De ayurvedische leer gaat er van uit dat elk type anders op bepaalde voedingsmiddelen reageert. Wie de juiste voeding eet brengt lichaam en geest in balans.

Na een uitgebreide inleiding waarvan de kern ligt in ‘we zijn wat we verteren en in ons opnemen’ het grote belang van gezonde darmen. Ayurveda gaat ervan uit dat onze vitaliteit voortkomt uit het in balans zijn van het verteringsvuur. Aan de hand van gouden richtlijnen en wat je zoal nodig hebt om ayurvedisch te koken kun je goed toegerust aan de slag met de recepten, deze zijn vooral Indiaas en Aziatisch georiënteerd. Beslist geen straf maar een garantie voor kleurrijke, kruidige en verrassende recepten die erg lekker zijn en niet moeilijk te maken. Bij elk recept staat een fijne uitleg over het hoe en waarom van het recept en waar je eventueel op moet letten. Tijdens het ontbijt kun je kiezen uit divers soorten ochtendmelk, waaronder de hippe ‘gouden melk’ met kurkuma, bietenlatte of matcha latte. Zoete aardappelen en sinaasappelpuree, zonneschijn gele puree van mungboontjes en kokosmelk en kruiden lijkt ongewoon om mee te beginnen maar vormt een goede start aldus Jasmine. Wie liever iets zoets heeft voor het ontbijt: ook daarvoor staan er lekkere recepten in het boek: olijfolietoast met ricotta, honing en sinaasappelrasp, of boekweitbananenbrood met zoute boter. Na ontbijtrecepten volgen zoete traktaties, lichte lassi’s: drankjes op basis van yoghurt of karnemelk met kruiden, paktischotels die zich het best laten vertalen als hoofdgerechten, waarbij recepten volgen voor bijvoorbeeld selderieknol en puylinzen met hazelnoten, rode kool en munt, kaas & penne met basilicumcourgettes, diverse kleurrijke salades, soepen en stoofschotels zoals winterse kastanje, crème en saliesoep, mais aardappelen en chilisoep, verschillende kruidige dal schotels, feestgerechten zoals een saffraan kardemom cheesecake met een millionaireskorst, of spinazie en fetahand pasteitjes gevolgd door snacks en bijgerechten. In het hoofdstuk Apotheek vind je allerlei middeltjes die je zelf kunt maken bijvoorbeeld salabat Filipijnse gemberthee die weldadig is bij keelpijn, honing en uien hoestsiroop, kaliumbouillon die goed is voor het bloed, een middel tegen hoest genaamd ademhalingsremedie of rasam een pittige Zuid Indiase soep waarvan dezelfde magische werking uitgaat als die wij aan kippensoep toedichten. Het boek sluit af met een uitgebreide heldere uitleg over ayurveda en de zes smaken waarop de recepten zijn gebaseerd.

East by West is een bijzonder informatief en praktische gids voor iedereen die meer wil weten over ayurveda en wat dat inhoudt in de dagelijkse praktijk en keuken.

Uit het hoofdstuk zoete traktaties maakte ik banaan-dadelkoek. Lekkere koekjes die je heel makkelijk zelf maakt. Ik deel het recept met je:

Voor 18 stuks

2 rijpe bananen ( geschild gewicht 300 gram)

2 el boter of kokosolie, op kamertemperatuur

125 gram kokosrasp

1 tl bakpoeder

Mespunt zeezout

75 gram ontpitte dadels, fijngehakt/

*Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

*Doe alle ingrediënten behalve de dadels in de keukenmachine. Laat draaien tot alles goed gemengd is. Voeg vervolgens de dadels toe en laat nog even draaien tot alle stukjes gelijkmatig gemengd zijn.

*Deel het deeg in 18 balletjes. Leg ze op een de bakplaat en let ze tot ze 1 cm dik zijn en 4 cm doorsnee hebben.

*Bak 15 minuten, draai ze om en bak nog eens 10 minuten tot de rondom goudbruin van kleur zijn. Ze worden knapperiger als ze afkoelen. Laat ze helemaal afkoelen.

Geschreven door : Joke Boon