logo boonappetit

Eet. Leef. Reis.

Eet. Leef. Reis.

Eet. Leef. Reis.

 

Onlangs werd mij gevraagd of ik een beschuitje met Donal Skehan wilde komen eten bij boekhandel Scheltema op het Rokin (in Amsterdam). De in Los Angeles wonende Ierse Donal was een paar dagen in Nederland ter promotie van zijn nieuwe kookboek Eet. Leef. Reis. Snelle verse gerechten Donal Skehan (Uitgeverij Nw A’dam 24.99). Wat een leuke man! Oprecht aardig, geïnteresseerd en zeer sprankelend, ondanks een afgeladen programma en dat hij vers uit Thailand kwam. Duidelijk iemand met veel lol in het leven en dat wat hij doet. Behalve koken en recepten schrijven doet Donal alle foodstyling en fotografie zelf en heeft hij kookprogramma’s op tv en een veel bezocht Youtube kanaal waar hij gerechten kookt.

’Het gaat in het leven niet om het doel maar om de weg ernaar toe’, Schrijft Donal in zijn voorwoord. Dat is natuurlijk heel erg waar én die weg is met de recepten in dit boek vrolijk, kleurrijk, snel en erg smakelijk. De receptuur is erg kleurig door het ruime gebruik van groenten en fruit en zijn speelse interpretaties.

Het boek is opgebouwd uit drie pijlers: Eet, snelle en gezonde recepten, zoals Eenpans-Singapore noedels, gebakken eieren met spruitjes en pesto (misschien moet ik toch maar weer eens spruitjes proberen), salade met gegrilde karnemelkkip, gnocchi van zoete aardappel met boerenkool-salieboter, instantroomijs met banaan en chocolade. Leef, waarin je voedzame en energierijke gerechten vindt zoals fijne ontbijtjes waaronder een quinoa-ontbijtbowl op zijn Scandinavisch, havermoutmuffins, appelpap uit de oven, warm gerookte zalm met avocadopuree op toast, Thaise kippensoep met dumplings, pittig zure soep, de heerlijke zonovergoten kurkumastoofpot die ik maakte of spruitjeschips (!) en Reis, recepten geïnspireerd op zijn reizen van de afgelopen jaren. Hier vind je Turkse eieren met yoghurt, gevulde paprika’s waarvoor hij op het Griekse Ikaria zijn inspiratie opdeed. Ik maakte deze paprika’s en voegde er zelf nog wat tinijn en spinazie aan toe en vond het erg smakelijk, Midden-Oosterse broodsalade, Vietnamese kipsalade, het Kroatische kip zcvacet, Poolse pierogi met blauwe bessen of de heerlijke Thaise ontbijtomelet waarvan ik het recept met je deel.

THAISE ONTBIJTOMELET

Een van de beste ontbijten die ik ooit op reis heb gegeten was deze Thaise omelet. En je hebt hem zo klaar: met een paar simpele ingrediënten zit je in een handomdraai aan een vers, gezond ontbijt.

actieve bereidingstijd: 8 minuten | totale bereidingstijd: 8 minuten

VOOR 1 PERSOON

1 el zonnebloemolie
2 grote vrije-uitloop-eieren
hand taugé, plus wat extra om te garneren
2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
royale hand fijngehakte verse koriander, plus extra om te garneren
1/2 rode chilipeper, in dunne ringetjes
handje zoute pinda’s, in stukjes, plus extra om te garneren
1 el vissaus
sap van 1/2 limoen
1 tl fijne kristalsuiker

1 Doe de zonnebloemolie in een wok en zet hem op hoog vuur. Terwijl je de olie verhit (hij moet goed heet worden) klop je de eieren los in een kom.

2 Schenk als de wok dampend heet is de eieren erin en zwenk de wok zodat de bodem en zijkanten volledig met ei zijn bedekt. Het ei is snel gaar. Voeg de taugé, lente-uitjes, koriander, chilipeper en pinda’s toe.

3 Als de randen van de omelet goudbruin worden, klap je hem dicht over de andere ingrediënten zodat je een pakketje krijgt. Druk het goed aan zodat het mooi stevig en compact is en laat het op een bord glijden.

4 Doe intussen de vissaus, het limoensap en de fijne kristalsuiker in een goed sluitend potje en meng alles door het goed te schudden. Een paar snippertjes rode chilipeper erbij is ook lekker als je ’s morgens van een pittige aftrap houdt!

5 Garneer de omelet met taugé, gehakte koriander en nog wat pindastrooisel en geef er de dressing bij.

Geschreven door : Joke Boon