logo boonappetit

Jamie kookt Italië + recept wortelcaponata

Jamie kookt Italië + recept wortelcaponata

Jamie kookt Italië + recept wortelcaponata

 

Het had niet mooier gekund: dat ik Jamie kookt Italië in handen kreeg en de gelijknamige serie op 24 Kitchen begon. Dat blijkt een heel érg leuke combinatie. Want inmiddels heb ik het boek al van voor naar achter en weer terug doorgenomen en is het extra leuk om de personen en gerechten uit het boek op televisie terug te zien. Jamie kookt Italië Uit het hart van de Italiaanse keuken Jamie Oliver (Kosmos Uitgevers, 29.99)

is een weergave van de reis die Jamie met zijn oude leermeester Gennaro Contaldo door Italië heeft gemaakt. Dat is een tocht op zoek naar het echte Italiaanse eten zoals dat thuis wordt gekookt. Ongeacht of je arm of rijk bent. In Italië speelt de (oudere) vrouw een voorname rol in de keuken. Deze vrouwen vaak aan het hoofd van de familie zijn de nonna’s (oma’s) en de mama’s. Zij koken de gerechten die vaak al heel lang in de familie circuleren. Dat zijn beproefde traditionele gerechten zonder al teveel opsmuk en zonder al te ingewikkelde technieken. Door het moderne steeds drukker wordende leven dreigen deze recepten een beetje in vergetelheid te raken. Dit gegeven en Jamie’s enorme liefde voor Italiaans eten waren aanleiding voor dit boek. De nonna’s, het Italiaanse landschap en de gerechten zijn overigens door Oliver’s vaste fotograaf David Loftus prachtig in beeld gebracht.

Ik ben fan van Jamie en heb een groot aantal boeken van hem. Dit vind ik een van de betere. Omdat er zoveel maakbare, eenvoudige gerechten in staan waarvoor je niet veel nodig hebt. Opvallend is dat sommige recepten geen haast dulden en tijd nodig hebben om te stoven en te garen. En dat spreekt mij erg aan. De recepten in het boek zijn die van de nonna’s en de variaties van Jamie hierop.

Het boek volgt de klassieke indeling van antipasti, salades, soepen, pasta, rijst & dumplings, vlees, vis, bijgerechten, brood & deegwaren, desserts en een aantal basisrecepten zoals pastadeeg en pesto’s.

Ik heb een groot aantal papiertjes tussen de bladzijden gelegd omdat die recepten mij erg aanspreken. Ik noem: snijbietchips, alpenomelet, kikkererwtenbeignets, smokey abrikozensalade, Romeinse bleekselderij salade, cacio e pepe: spaghetti met zwarte peper, boter en pecorino, smeuïge zwarte rijst, stracotto: langzaam gegaarde rundvleesragù, wildplukkip, Libische visstoof en rijstpudding semifreddo. Van de groentebijgerechten maakte ik al de prachtige courgettes (met tomaat, erg lekker) en de wortelcaponata. Caponata, de zoetzure salade uit Sicilië is een favoriet gerecht van mij. Normaliter gemaakt met aubergine en tomaat, deze versie met wortel kende ik nog niet en was erg lekker. Ik deel het recept met je.

 

Wortelcaponata – pijnboompitten, zoete rozijnen en ui, zure azijn

Dit is een verrassend lekker gerecht met wortels in de hoofdrol, die maar al te vaak als saaie groente worden gezien. Maak je ze op deze manier, dan zijn ze de ster van de show – waarschijnlijk zelfs van de hele maaltijd. Serveer deze caponata warm of koud, als bijgerecht, als antipasto met koude vleeswaren, kaas en brood, of met wat rucola, als superlekkere salade.

VOOR 8 PERSONEN | 1 UUR EN 20 MINUTEN

2 rode uien

2 tenen knoflook

2 verse rode chilipepers

olijfolie

1 kg verschillend gekleurde

kleine wortels

50 g pijnboompitten

50 g rozijnen

2 el vloeibare honing

4 el rodewijnazijn

Pel de uien en knoflook en snijd ze in grove stukjes. Halveer de rode pepers in de lengte en verwijder de zaadjes. Doe dit alles met 6 eetlepels olie in een grote koekenpan op matig vuur en bak het onder regelmatig roeren. Was en schil de wortels, doe ze met de pijnboompitten, rozijnen en een snuf zeezout in de pan en bak het mengsel ongeveer 1 uur, tot de wortels zacht zijn en karamelliseren (de tijd is afhankelijk van de grootte). Roer regelmatig en voeg zo nodig een scheutje water toe om te voorkomen dat de boel aankoekt.

Sprenkel de honing en azijn erover, roer goed en laat het mengsel nog 5 minuten op het vuur staan, of tot de caponata prachtig glanst en een beetje sticky is. Proef en maak hem op smaak af.

Calorieën

Vet

Verz. Vet

Eiwit

Koolhyd.

Suiker

Zout

vezels

225 kcal

14,5 g

1,8 g

2,4 g

22,2 g

20,7 g

0,3 g

4,1 g

Geschreven door : Joke Boon