logo boonappetit

Comptoir Libanais Feest! +recept

Comptoir Libanais Feest! +recept

Comptoir Libanais Feest!

Meteen bij binnenkomst in restaurant Comptoir Libanais in Utrecht was er een warm welkom in de vorm van een krokante falafal, een lamskibbeh en een glas Libanese limonade. Op uitnodiging van uitgeverij Becht was ik bij de lunch ter ere van het nieuwe boek van Tony Kitous Comptoir Libanais Feest, feestelijke gerechten uit de Libanees Mediterrane keuken (24,99 euro).

Die nacht was Tony om drie uur uit Londen vertrokken om op tijd in Utrecht te zijn. Voorafgaand aan de lunch maakt hij enkele van de gerechten uit het boek ter plaatse klaar. Hij vertelt dat hij nerveus is omdat wij er zijn en dat het restaurant en het boek belangrijk voor hem zijn. Tony, opgegroeid als oudste zoon in Algerije, hielp al snel zijn moeder in de keuken omdat hij van jongs af aan dól op eten was. Eten speelde en speelt een hoofdrol in zijn leven. Als hij tijdens de presentatie zijn handen wast met oranjebloesemwater en even aan zijn handen ruikt, gebeurt er – voor mij zonder reukvermogen – iets magisch. Die geur van oranjebloesemwater brengt hem in een klap terug naar zijn kindertijd, naar zijn moeder en oma en al die andere vrouwen die royaal de tafels in zijn jeugd vulden en je van eten voorzagen tot je niets meer op kon. Die middag herhaalt hij dat enkele keren – mogelijk voor anderen ongezien maar voor mij heel zichtbaar. Hij vindt het heel jammer dat zijn moeder er niet bij kan zijn die middag, ze komt vaak – heel trots – over uit zijn thuisland.

In moslimgezinnen is het ondenkbaar dat de oudste zoon naar het buitenland gaat. Toch was het dat wat Tony deed, met goedvinden van zijn ouders toen hij 18 was. Hij ging naar Londen, werkte meer dan full time in pubs en restaurants en opende van zijn spaargeld zijn eerste restaurant door een failliet restaurant te kopen. Dat is inmiddels 25 jaar geleden en het is nog steeds zijn restaurant. Inmiddels is er sprake van een keten van liefst 23 restaurants waarvan een in Nederland, in Utrecht. Alle medewerkers beschouwt hij als familie zegt hij.

Tony had bij zijn eerste restaurant al voor ogen dat iedereen van hoog tot laag bij hem in zijn restaurant aan kon schuiven voor een hapje, omdat eten verbroedert en mensen samenbrengt.

Tijdens de lunch met veel mensen gezeten rond een grote tafel krijgen we een voorproefje van wat Tony eerder beschreef over gastvrij onthaald worden. Met een schortje voor komt hij langs de tafel steeds met schalen vol eten, allemaal gerechten uit het boek. Hummus, gebakken courgette met tahini, aubergine-walnoot dip, muhhamara, bloemkool met tahin, auberginesalade met granaatappel, tomatensalade, geroosterde paprika-feta salade, Palestijnse kippastei, kikkererwten met yoghurt en tahin en diverse soorten limonade met granaatappel, munt en rozen. Ik smikkel en smul en eet tot ik bijna plof. Dan is er nog een toetje… melkdessert met noten, rozenblaadjes en fruit, baklava en muntthee. Tony is oprecht teleurgesteld dat ik helaas naar huis moet en écht geen hap meer op kan. Ik denk dat zijn moeder heel erg trots op hem zou zijn geweest, want volgens mij liet hij die middag precies zien waar het in zijn visie om gaat: eten met zijn allen. Delen en het leven vieren.

Het boek is een lees- en kookboek. De verhalen zijn bijzonder smakelijk geschreven door een gevoelsmens. Dat in combinatie met heerlijke goed beschreven en bovenal maakbare recepten maakt dit boek tot een waar feest.

Ik deel het recept van gegrilde aubergine salade met je.

Aubergine salade met granaatappel

Voor 4-6 personen

2 el olijfolie + extra voor het bakken

2 aubergines, in plakjes van 1 cm dik

Zout en peper

½ -1 rode chilipeper, pitjes eruit, fijngesneden

3 tenen knoflook fijngesneden

25 gram pistachenoten in dunne plakjes

Handje granaatappelpitjes

Handvol muntblaadjes

2 tl citroensap

2 tl granaatappelmelasse

*Verhit 1 el olie in een grote koekenpan. Bestrooi de aubergineplakjes met zout en peper en bak ze indelen aan elke kant 3-4 minuten tot ze goudkleurig en gaar zijn. Schenk als dat nodig is extra olie in de pan. Leg de plakjes voorzichtig in de pan -de hete olie kan spatten, Leg de gare plakjes op een bord.

*Leg de auberginelakjes iets overlappend op een groot, plat bord, Bestrooi met de chilipeper en knoflook, gevolgd door de pistachenoten, granaatappelpitjes en muntblaadjes.

*Klop in een ander schaaltje de rest van de olie, het citroensap en de granaatappelmelasse door elkaar met wat peper en zout. Sprenkel over de salade en dien op.

Geschreven door : Joke Boon