logo boonappetit

Elle Eten Hitparade + recept pompoencake

Elle Eten Hitparade + recept pompoencake

Elle Eten Hitparade + recept pompoencake

Al jaren lees ik trouw Elle eten en daarin tref ik altijd de rubriek Hitparade van de hand van Tal Maes. Die recepten zijn van het soort lukt altijd, lust iedereen, gaan we vaker maken. De recepten van al die afleveringen van de Hitparade zijn nu herzien en opnieuw gefotografeerd voor Elle Eten Hitparade, succesnummers voor elke dag. 69 recepten favoriete recepten die niet kunnen mislukken door Tal Maes. (Carrera Culinair 19.99 euro)

Jarenlang woonde Tal Maes in Amerika en verkeerde ze in een culinaire roes. Ze reisde en proefde zich door vele steden en staten. De Amerikaanse keuken is een smeltkroes van smaken, culturen, tradities en vernieuwingen. Dat vindt zijn weerslag in dit boek dat beslist werelds is te noemen. Recepten uit alle windstreken komen in deze Hitparade voor.

Bovendien zijn het recepten die beproefd zijn en waar je altijd op terug kunt vallen als je het even niet (meer) weet. Tal Maes weet in haar recepten, styling en tekst een soort huiselijke warmte te scheppen. Ik ben haar nog nooit tegengekomen maar volgens mij zou ik me zo thuis voelen als ik bij haar aan de keukentafel zat.

Wat ik bijzonder knap én goed gedaan vind is dat zowel de tekst, receptuur, foodstyling en fotografie van de hand van Tal Maes zijn. Het zijn fraaie foto’s en de styling is warm en sfeervol en heus; dat allemaal kunnen en zelf doen is echt niet zo eenvoudig als het misschien lijkt.

De recepten zijn kortweg verdeeld in overdag, borrel, avond en zoet. (Wat fijn is: want je bepaald natuurlijk het liefst zelf wanneer en wat je eet.) Bij elk recept staan tips, bijvoorbeeld dat je voor een perzik-bramencobbler beter niet te rijpe perziken kunt nemen, waarom je aan het eind van de risotto bereiding nog wat bouillon moet toevoegen, hoe je een recept vegetarisch maakt, of hoe je vooruit kunt werken. Allemaal tips van iemand met veel ervaring in de keuken. Achterin het boek staan tot slot menusuggesties.

Van de recepten noem ik: snelle granola met ahornsiroop en hangop, amandel cashewnotenmelk, superbagels, huevos rancheros, broodsalade met tomaat, oyster po’ bo, borscht met spek en dille, melanzana alla parmigiana, chicken parmigiana, tacos al pastor, maistortilla’s, Key lime pie of pompoencake.

Bij het recept voor pompoencake kreeg ik spontaan trek, ik hou van het soort cake dat je op elk moment van de dag kunt eten: voor ontbijt, na het sporten of bij de koffie. Ik had toevallig net een aantal pompoenen voor in de vensterbank gekocht dus ik sloeg aan het bakken. Heerlijk! Een deel vroor ik verpakt in plakken in, zo heb ik een voorraadje. Ik mag het recept met je delen.

Recept pompoencake

10 personen | 35 min bereidingstijd + 80 min oventijd

1 kleine flespompoen van ca. 750 g

75 g rozijnen

350 g tarwebloem

2 tl bakpoeder

1½ el koekkruiden

geraspte schil van 1 sinaasappel (alleen het oranje)

75 ml karnemelk

125 g boter, gesmolten

2 grote eieren

275 g lichtbruine basterdsuiker (ik nam minder)

60 g pecannoten, grof gehakt

2 el pompoenpitten, ongeroosterd

½ el kristalsuiker

Extra: bakplaat bekleed met bakpapier, keukenmachine, ingevet cakeblik (24-25 cm)

Verwarm de oven voor tot 200°C. Schil de pompoen met een dunschiller, snijd hem doormidden en schep er met een lepel de zaadjes en zaadlijsten uit. Snijd 500 g van de pompoen in grove blokjes van 3 tot 4 centimeter groot, rasp de rest van de pompoen grof (tot je circa 100 gram pompoenrasp hebt).

        Rooster de blokjes pompoen ongeveer 20 minuten op een bakplaat bekleed met bakpapier in de oven tot ze zacht zijn (een punt van een mes moet je er gemakkelijk in kunnen steken). Neem ze uit de oven en laat ze helemaal of tot lauw afkoelen. Verlaag de oventemperatuur tot 180°C.

        Wel intussen de rozijnen 10 tot 15 minuten in een schaaltje met heet water. Meng in een kom de bloem met het bakpoeder, de koekkruiden, de sinaasappelrasp en ¼ theelepel zout.

Pureer de geroosterde pompoen samen met de karnemelk in een keukenmachine. Voeg de gesmolten boter en eieren toe en pureer tot een glad mengsel. Voeg tot slot de suiker toe en meng goed.

Schep het pompoenmengsel door het bloemmengsel en roer tot een dik beslag. Dep de rozijnen droog en schep ze samen met de pompoenrasp en pecannoten door het beslag.

Schep het beslag in de cakevorm en strooi de pompoenpitten en kristalsuiker erover. Bak de cake in het midden van de oven in circa 60 minuten gaar; als je er een spies insteekt, moet die er schoon uitkomen. Neem uit de oven en laat afkoelen.

TIP 1 Geduld wordt beloond! De cake is de volgende dag, als de smaken van de specerijen goed zijn ingetrokken, nog lekkerder.

TIP 2 Vervang de pecannoten en rozijnen eventueel door walnoten en gedroogde cranberry’s. Of laat de noten en rozijnen gewoon weg als je daar niet zo van houdt.

TIP 3 De pompoen kun je al van tevoren roosteren en pureren.

       

 

Geschreven door : Joke Boon