logo boonappetit

Joke blogt!

Lekker knus en aangenaam: stoven, met recept

Lekker knus en aangenaam: stoven, met recept

Stoven is een manier van bereiden die meteen voor een warme, knusse en behaaglijke sfeer in huis zorgt. Ik ben dol op stoven en bij mij staat dan ook vaak een pan op het vuur. Ik kan ervan genieten als er iemand binnenkomt en zegt “Oh, wat ruikt dat lekker”. Daarom is het zo fijn dat er nu een heel boek is rond dit thema: Stoven bij Janneke thuis van Janneke Philippi (Culinair Karakter 19.99) In de serie bij Janneke thuis is dit na pasta, risotto en gnocchi en soep de derde titel op rij.

Ik ben fan van Janneke Philippi, haar andere boeken Appeltaart, Weekendlunch en Mijn favoriete Desserts, en de titels uit de serie bij Janneke thuis gebruik ik vaak. Omdat de recepten goed zijn, origineel en erg mooi in beeld gebracht. Janneke woont in Limburg en dat zorgt volgens mij voor een vleugje Bourgondië in haar werk.

Samen met haar man Serge vormt ze studio Philippi, waarbij het hele concept in eigen handen blijft van receptuur, styling tot aan de fotografie. Dat zorgt voor een eigen unieke en warme stijl die mij erg aanspreekt.

‘Stoven is zo’n ontzettend

Lees meer ...
Sapje, werkt aanstekelijk!

Sapje, werkt aanstekelijk!

Misschien is het de combinatie, van de pure heldere, bijna sobere vormgeving van Sarah Meers, de no nonsense teksten en de leuke maakbare receptuur die Sapje tot zo’n leuk aanstekelijk boek maken. Geen aanstellerige teksten die in half Engels ons manen om te preppen, geen auteurs in onderbroek met blokjesbuik en jaloersmakende lijven. Nee gewoon Joël en Rosalynn die vanuit interesse, passie voor gezond eten en vanuit ondervinding gegrepen werden door het sap maken of juicen.

Vooraf aan het boek een uitleg van de voordelen van het maken en drinken van sap (met het drinken van sap krijg je veel groenten binnen), hoe je een sapje maakt, welke apparaten er zijn en welk het meest geschikt is, dat je kunt ontgiften (detoxen) met sap en hoe je dat doet, hoe je de sapjes kunt bewaren. Sap is hier voornamelijk groentesap en niet zoals velen van ons onder sap vooral jus d’orange, appelsap en druivensap verstaan. Veel groenten en een beetje fruit, daaruit bestaat de receptuur van Joël en Rosalynn die samen het bedrijf Sapje vormen. Met hun bedrijfje leveren ze aan bedrijven en particulieren door het hele land versgeperste sapjes die meteen zijn diepgevroren na het persen.

Lees meer ...
Ons voedsel. Over wat erin zit, hoe het wordt gemaakt & wat het met ons doet.

Ons voedsel. Over wat erin zit, hoe het wordt gemaakt & wat het met ons doet. Geactualiseerde versie. Frans de Jong (Fontaine uitgevers 45.- euro)

‘Tegenwoordig is eten een gecompliceerde bezigheid door de ontwikkeling van de moderne technologie’, lees ik in de inleiding van Ons voedsel. Eten is een primaire levensbehoefte. Voor de primitieve mens was eten gemakkelijk; hij hoefde niet na te denken over wat hij die dag zou eten, hij moest er alleen voor zorgen dat er wat te eten was. Door de ontwikkelde technologie zijn wij verder dan ooit van ons voedsel verwijderd. Ons voedsel is dagelijks in het nieuws, iedereen heeft een mening over wat gezond is en slimme marketing doet de rest. Veel consumenten hebben echt geen idee meer wat nu gezond is en wat je beter wel of niet kunt eten. Dat komt mede omdat een stukje basiskennis over voedsel ontbreekt.

Ons voedsel levert zeer gedetailleerde informatie. Frans de Jong heeft alle beschikbare kennis bij elkaar gebracht op zo’n manier dat vakkennis niet nodig is. En dat klopt, hoewel het boek moeilijke, ingewikkelde materie niet schuwt: ik noem bijvoorbeeld de bouw en chemische samenstelling van sachariden, cis- en transomerie, het gebruik van bestrijdingsmiddelen

Lees meer ...
Laten we duurzaam doen! WINACTIE

Laten we duurzaam doen! WINACTIE

Duurzaam, duurzaamheid je hoort het steeds vaker, maar wat is het?

‘Duurzaamheid is door de jaren heen een containerbegrip geworden. Alles wat te maken heeft met maatschappelijk verantwoord leven, milieu, ecologie en toekomstgericht denken wordt tegenwoordig onder duurzaamheid geschaard.’

(bron: www.platformduurzaamheid.net)

‘In juni 2015 ging Stichting Urgenda, organisatie voor duurzaamheid en innovatie, naar de rechter om de Nederlandse staat te dwingen meer te doen tegen klimaatverandering. Met succes want Urgenda werd in het gelijk gesteld. Dit is bijzonder omdat nog nooit eerder, waar ook ter wereld een rechter gemaand heeft om op te schieten met het nemen van maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Een van de maatregelen die Nederland zou kunnen nemen om de beoogde reductie van 25% in 2020 te halen, is naast een herinvoering van een kolentaks en het stimuleren van zuinige auto’s, een vermindering van de veestapel. Vlees eten is slecht voor het klimaat. Koeien produceren veel methaan en dat is een zeer krachtig broeigas. Maar als met die reductie Nederlanders niet tegelijk ook vaker vegetarisch gaan eten, dan wordt het vlees uit het buitenland geïmporteerd en gaat het klimaat er alleen maar op achteruit, omdat de Nederlandse landbouw

Lees meer ...
Keukendagboek 2, heerlijk leesvoer!

Keukendagboek 2, heerlijk leesvoer!

Voor mij is het ideale kookboek een boek waarin je zowel kunt lezen als waaruit je heerlijk geïnspireerd kunt koken. Kookliteratuur. Nigel Slater bewijst met zijn Keukendagboek 2 dat hij dit genre perfect beheerst. De bescheiden en innemende Nigel Slater, o.a. bekend van zijn kookprogramma op de BBC en zijn column in The Observer, schrijft práchtig. In zijn keukendagboek waarin hij per dag beschrijft wat hem (culinair gerelateerd) overkomt en wat hij kookt, weet hij een enorme sfeer te scheppen. Een sfeer van warmte en huiselijkheid waarin eten een belangrijke rol zo niet de hoofdrol speelt. Nigel neemt je mee zijn tuin in, de markt op en deelt ook zijn minder geslaagde keukenexperimenten, hoewel hij daar geen receptuur van geeft. Ik vind het leuk om elke dag, bij de betreffende dag te lezen ‘hoe het Nigel vergaat’. Op de een of andere manier geeft dat de dag een mooi randje. Soms lees ik een paar dagen vooruit. Ik zal wat voorbeelden geven zodat je begrijpt wat ik bedoel.  Op 28 januari: ’Er ligt nog een stuk marsepein van kerstmis……Marsepein komt oorspronkelijk uit Perzië, waar voor de smaak vaak oranjebloesem water wordt gebruikt, maar bijna elk amandel

Lees meer ...
Solo food is als een baken

Solo food is als een baken

Scheiden doet lijden. Daar hoeft niemand over te twijfelen. Een op de drie huwelijken loopt op een scheiding uit. Janneke Vreugdenhil overkwam het en kwam zo voor de uitdaging te staan zichzelf op te rapen en om voor zichzelf te gaan zorgen. Geen koude soep zo uit de verpakking of zakken chips, maar lekkere maaltijden met liefde en zorg bereid.

Dat resulteert in 72 heerlijke gerechten die geschikt en bestemd zijn voor één persoon. Dat vraagt om andere receptuur en verhoudingen dan het door vieren delen van een ‘’normaal’’ recept. Ik noem recepten als belachelijk simpele spaghetti caprese, het beste gebakkenrijst recept ever, quinotto met venkel, amandel en avocado, chili con van alles, Surinaamse massale kip en het ultieme troostvoer: all round kippensoep. Ook de toetjes ontbreken niet: instant mango-kokosijs, tiramisu for one en hoe je een eenpersoonsfeestje viert. Om te besluiten met nu allemaal opgehoepeld met je telefoontjes, whatsappjes en facebookberichten, maar oesters, champagne en een goed boek.

Wat dit boek zo bijzonder maakt is dat het zoveel meer is dan een kookboek. Het biedt troost en geeft hoop. Wie ooit in de puree heeft gezeten – om welke reden dan ook

Lees meer ...
Feest voor iedereen!

Feest voor iedereen!

Als een kind zegt dat hij liever niet naar een feestje gaat, omdat hij toch helemaal niks mag eten, dan raakt zo’n opmerking een moeder in haar hart. Alexandra Besel overkwam dat, met haar oudste zoon. Tijdens de presentatie van Feest voor iedereen schiet ze nog vol als ze memoreert aan wat de basis is geweest voor haar manier van koken die in dit boek te samen komt.

Al vanaf babytijd zijn twee van Alexandra’s kinderen voor veel allergisch. Hoewel zij en haar man beiden niet allergisch zijn komt dat in de familie wel voor. ‘Binnenshuis had ik het wel in de hand’, vertelt Alexandra, ‘maar de grote uitdaging lag buitenshuis bij feestjes, vriendjes, de crèche, traktaties op school en etentjes bij vriendjes of familie.’ Daarom kreeg haar zoon als hij ergens naar toe ging zijn eigen snacks, snoep of eten mee; ook om de gastvrouw niet in verlegenheid te brengen. Want dat is het ook, los van het ongemak voor het kind en de ouders, de omgeving weet zich er geen raad mee.

Naast het hebben van een voedselallergie of -intolerantie is er ook een grote groep mensen die uit overtuiging bepaalde voedingsmiddelen niet wil eten.

Lees meer ...
Heerlijke chaos! boekreview

Heerlijke chaos! + recept voor supersnel brood uit de koekenpan

Misschien herken je de situatie: je hebt iets gebakken voor een later tijdstip, maar je wilt even proeven. Je snijdt een stukje, nog een stukje, en even later denk je: vooruit ik snij het even bij en neem je nog een stukje tot er uiteindelijk nog maar een klein stukje van je baksel over is. Mij overkwam dat onlangs met het pittig snelle brood uit de koekenpan uit Heerlijke chaos, 100+ zinnenprikkelende recepten voor elk moment van Simone van den Berg (Nw Amsterdam 29.99).

Toen ik het boek in handen kreeg was ik verrast. Hoewel het een totaal eigen karakter en uitstraling heeft, deed het me aan Donna Hay denken. Dat komt door het formaat van het boek en de prachtig gestylde foto’s. Sfeervol, warm en ogenschijnlijk lijkt het toevallig zo neergelegd. Ik zeg ogenschijnlijk want Simone en Alexandra Schijf, die de styling deed voor dit boek, hebben ook mijn Bonen! gestyled en gefotografeerd. En toen zag ik dat er wel degelijk een gedachte, een plan én een hoop werk achter steekt.

Het boek en de receptuur is een weerspiegeling van Simone’s bestaan, als foodfotgraaf, food- en reisblogger en

Lees meer ...
Lekker uitpakken! *appeltjes uit de oven recept*

Lekker uitpakken! *appeltjes uit de oven recept*

Ik zit luidkeels te schateren. Om een kookboek! Nou, om de ‘heel erg flauwe eetmoppen’ die  achterin staan in Lekker uitpakken! kookboek voor kinderen. Karin Luiten (Ploegsma 16.99)

Wat hadden mijn kinderen dit leuk gevonden, wat jammer dat ze nu te oud zijn. Het eerste dat opvalt is de enorme humor die als rode draad door het boek loopt, in tekst, illustraties en vormgeving.

Karin Luiten -wie kent haar niet- is het brein achter koken zonder pakjes en zakjes. Die filosofie zet ze natuurlijk ook in dit op kinderen (8+) gerichte kookboek voort. Jong geleerd is oud gedaan; zo ontstaat er een generatie die niet eens meer weer wat een zakje of pakje is. De hoofdstukken dragen leuke namen zoals groene soep, waarbij de kikkersoep een leuke aftrap is. Broodjes, eitje, ovendingetjes, opgerold, gevuld, knutselen, toetjes en bakken heten de hoofdstukken.  De toon die echt op kinderen gericht is, is beslist niet kinderachtig. De receptuur is heel uiteenlopend van zebra’s, pizzabroodjes, ei met een hartje, Turkse rolletjes, oosterse viskoekjes en Turkse pizza, Eton mess, roze koeken, gevulde cupcakes, kokospyramides, en falafel uit de oven; zodat kinderen hun ouders niet om

Lees meer ...
De Grote Kleyn is Groots

De Grote Kleyn is Groots

‘Door kennis meer genoegen’, staat als opdracht voorin mijn exemplaar van De Grote Kleyn. Culinair Compendium, Onno Kleyn (Nijgh & van Ditmar €45.00).

Die opdracht is een waarheid die staat als een huis, zeker waar het eten betreft is kennis van groot belang. Daardoor wordt eten een feest, ‘een feest waardoor de mens mens wordt’, aldus de inleiding.

De Grote Kleyn doet zijn naam eer aan, hij zou twee kilo schoon aan de haak zijn. Wat een boek groot maakt is natuurlijk niet zijn formaat of gewicht maar de inhoud. En die dwingt in dit geval respect af. Ruim 1.000 bladzijden voornamelijk gevuld met tekst, her en der verluchtigd met een fraaie illustratie. Het boek is in drie delen verdeeld: Ingrediënten, technieken en overwegingen en landen waarbij de keukens van Europa besproken worden.

Het is zo’n boek dat je binnen handbereik moet hebben, om telkens als je iets niet weet of er meer over wilt lezen even op te pakken om te zien ‘wat Onno ervan zegt’. Onno Kleyn heeft een monnikenwerk verricht. Liefst drie jaar heeft hij gewerkt aan wat volgens de berichten die het vooruitsnelden, ‘de opvolger van de Dikke van Dam’

Lees meer ...
recensie All-day Bowls + recept voor heerlijk stoofvlees

recensie All-day Bowls + recept voor heerlijk stoofvlees

Soms heb je een kookboek in handen waarbij je meteen ‘wow’ denkt als je het doorbladert. Zo’n boek is All-day Bowls, de allerlekkerst gerechten in een kom van Denise Kortlever. (Spectrum €20.00)

Een kookboek schrijven is geen sinecure. Als je naast het bedenken en schrijven ook nog eens de fotografie en styling voor je rekening neemt, dan ben je in mijn ogen een bijzonder talent. Denise Kortlever schreef All-day Bowls en bewees wederom zo’n multitalent te zijn. Vorig jaar verscheen All-day breakfast van haar hand. In allebei de titels nam ze naast de teksten en receptuur ook de styling en fotografie voor haar rekening. Die fotografie is bijzonder sfeervol en zet meteen de toon. All-day Bowls toont hoe behaaglijk het eten uit een kom kan zijn. Dat smaakt anders dan eten van een bord. Volgens Denise is dat omdat je bij een kom het eten letterlijk in je hand houdt. Eten uit een kom (bowl) heeft een hoog behaaglijk en knus gehalte. Waarbij je heerlijk met opgetrokken benen op de bank zit, of in de vensterbank zit en naar buiten staart.

All-day Bowls toont –net zoals All-day breakfast aan dat Denise

Lees meer ...
Ode aan de kool in Kooltje, met recept voor kale-nola

Ode aan de kool in Kooltje, met recept voor kale-nola

Ik wist het ook niet hoor: maar er bestaat  een nationale boerenkooldag (24-10). Boerenkool is de laatste jaren erg hip. Niet alleen in stamppot maar ook als superfood. Dat is min of meer overgewaaid uit de VS waar kale zoals boerenkool daar heet een rage is, onder andere verwerkt in smoothies en als chips. Boerenkool is behalve eg lekker ook heel gezond. Net zoals alle koolsoorten en dat zijn er nogal wat. In Kooltje beschrijven Mathijs Kok en Pascalle Bonnier dan ook alle soorten; witte- en spitkool, rodekool, groene kool, broccoli, bloemkool en romanesco, spruitjes, boerenkool en palmkool, Chinese kool en paksoi en koolrabi. In Kooltje brengen zij een ode aan alle kolen in meer dan 70 recepten. En wat voor recepten. Dit creatieve duo, maakt hippe, creatieve, gezonde, makkelijk te maken en bijzonder originele receptuur. Dit alles fotograferen ze ook nog eens zelf, in een inmiddels geheel eigen en frisse stijl. Ik was al fan van hun eerder verschenen Havermoutje en Nootje, en van Kooltje werd ik meteen heel erg blij. Ik ben namelijk dol op kool- met uitzondering van spruitjes. Voorin het boek wordt door Ruud Verkerk,

Lees meer ...
Zelf Bonenspijs maken –recept-

Zelf Bonenspijs maken –recept-

Bonen en peulvruchten zijn naast ‘het vlees der armen’ ook in spijs een goedkoop alternatief voor duurdere noten zoals amandelen. Voor de goedkopere versie van amandelspijs, banketspijs genaamd worden witte bonen gebruikt, al dan niet met een vleugje amandel aroma. In de goedkopere gevulde koeken, banketstaven en kerststollen worden bonen gebruikt en omschreven als ‘banketspijs’. Er wordt voor dit spijs witte bonen gebruikt, deze zijn goedkoop en vrij neutraal van smaak. Via de social media kwam er een vraag of ik een recept wist; iemand wilde iets met spijs maken voor iemand met een notenallergie en dan is bonenspijs een práchtig alternatief. Het goedkope alternatief krijgt zo opeens een mooie rol! Het recept geef ik hierbij. Spijs van amandelen moet een paar dagen op smaak komen, dat is –bijkomend voordeel- in dit geval niet nodig. Je kunt het een aantal dagen in plastic folie verpakt in de koelkast bewaren. Het laat zich goed verpakt ook prima invriezen.

Week en kook bij voorkeur zelf peulvruchten, dat is in dit geval van belang voor de structuur van het spijs en het weglaten van zout.

Nodig voor ongeveer 700 gram:

150 gram witte bonen, gewassen en in ruim koud

Lees meer ...
Pittig Chinese kool uit: De Shanghai Keuken

Pittig Chinese kool uit: De Shanghai Keuken

 

De authentieke en sfeervolle keuken van oost-China staat er als onderschrift op de cover van De Shanghai keuken van Fuschia Dunlop (Karakter Uitgevers 29.95)

Oost China, waar de rivier Yangtze dwars doorheen stroomt, staat bij de bevolking bekend als land van vis en rijst. De Chinezenstreek noemen deze streek Jiangnan. Dit gebied, waarvan Shanghai de grootste stad is, staat bekend om mooie landschappen, literaire cultuur, rijke steden en heerlijke gerechten. De Britse Fuschia Dunlop, Chinese keukenkenner bij uitstek en bovendien iemand die vloeiend Mandarijn spreekt, werd betoverd door de rust en de gerechten van deze streek. Ze verdiepte zich in deze keuken, waarin de nadruk ligt op de eigen essentiële smaak van elk ingrediënt en waar de smaak niet gemaskeerd wordt onder een berg kruiden. Het zijn dan ook vooral milde smaken. Varkensvlees en kip hebben in deze regio een populaire status, rund- en ander vlees komt minder voor. Vis komt in alle variaties voor. In deze streek vindt men het noodzakelijk – net zoals in heel China – dat een maaltijd alle zintuigen prikkelt. Naast smaak zijn kleur zijn ook geur en vorm van groot belang.

Na een fijne inleiding die

Lees meer ...
Lekker en snel met Brenda

Lekker en snel met Brenda

Een leuk spontaan en toegankelijk boek is  Snelle Klassiekers met een twist van hutspot tot risotto en van cheesecake tot paella door  Brenda Hoff (Carrera Culinair, 25 euro)

Als kind lustte Brenda niet veel en proeven wilde ze ook niet. Dat alles is allang voorbij want in de loop der jaren veranderde zij juist in een echte lekkerbek. In 2012 begon ze haar enthousiasme dat ze inmiddels over eten had gekregen te delen op haar blog Brenda kookt. een populair en veelbezocht blog.

Nu is er een kookboek, bedoeld om te laten zien dat koken leuk is en niet moeilijk. Aan klassieke gerechten geeft Brenda haar eigen draai en dat is precies de bedoeling van koken en het gebruik van een kookboek: je eigen draai er aan geven.

Dat dit niet altijd tot een excentrieke lijst van ingewikkelde dure ingrediënten hoeft te leiden en veel tijd hoeft te kosten bewijst Brenda in tien hoofdstukken waarin veel aan bod komt. Soep, snacks, salades, pasta, ovenschotels, vlees, vis, vega en tot slot toetjes en taarten. Enkele lekkere voorbeelden zijn: gazpacho met croutons, flammkuchen met witlof en geitenkaas, Turkse pizza, open lasagne met spinazie en zalm, aardappelgratin, meatloaf

Lees meer ...
Hazelnootkoekjes uit Donna Hay: Life in Balance

Hazelnootkoekjes uit Donna Hay: Life in Balance

In mijn boekenkast heeft ze een eigen plankje: Donna Hay, de uit Australië afkomstige koningin van de perfecte styling en geweldige doch eenvoudige receptuur. Van huis uit is Donna foodstyliste en dat zie je terug in de haar kenmerkende stijl: fris en puur, ogenschijnlijk eenvoudig en prachtig gefotografeerd. Inmiddels heeft ze 24 boeken op haar naam staan, een eigen magazine, een kookprogramma en ontwerpt ze o.a servies. Kenmerkend van haar boeken was tot nu toe het formaat: A4 en in lichte kleuren uitgevoerd; veel wit en licht blauw.

Hoe anders is Life in balance, een nieuwe kijk op vers eten. (29.99 uitgeverij Unieboek/ Het Spectrum.) Zowel qua formaat – dit boek is kleiner en vierkant – als de kleuren – veel zwart afgewisseld met witte pagina’s – wijken af van haar voorgaande boeken. Een nieuwe kijk en een nieuwe look. ‘Balans is mijn geheime ingrediënt voor energie en geluk’. In dit boek zien we Donna’s kijk op de moderne voedingshype van vers, onbewerkt en gezond. Dat is geen suiker maar alternatieven, bijzondere meelsoorten, noten, pitten en zaden en veel (groene) groenten. Behalve bruine basterdsuiker wordt er geen ‘’gewone’’ suiker gebruikt. Ook

Lees meer ...
Basque, neemt je mee op reis. + Heerlijk recept voor kipvleugels

Basque, neemt je mee op reis

Basque is de Franse benaming voor Baskenland, een regio die zowel in het noorden van Spanje als in het zuiden van Frankrijk ligt. Baskenland telt zeven provincies waarvan er vier in Spanje liggen. De Spaanse provincie Gipuzkoa heeft San Sebastián als hoofdstad. Deze plaats ligt in een baai aan de Golf van Biskaje nabij de Franse grens. Ik vertel dit omdat de streek en de ligging mede bepalend is voor de receptuur. Het kookboek Basque van José Pizarro (24.95 GoodCook) bevat Spaanse recepten uit San Sebastián en omstreken. Voor de inwoners van Baskenland is eten het allerbelangrijkste. Deze streek wordt wereldwijd geroemd om zijn culinaire creativiteit en heeft de meeste drie sterren Michelinrestaurants.

De auteur José Pizarro is van huis uit tandtechnicus maar de liefde voor eten bleek sterker en hij liet zich omscholen. Nu bezit hij drie Spaanse restaurants in Londen. In Basque geeft hij recepten voor Pinxto, kleine tapasgerechten en Aan tafel, de wat uitgebreidere hoofdgerechten. De hoofdstukken behandelen vlees, vis, groenten en nagerechten. Achterin het boek staan menusuggesties die je laten zien wat je voor een aantal personen op tafel kunt zetten en wanneer je wat doet doen, heel bruikbaar.

De

Lees meer ...
Modern (on)gemak

Modern (on)gemak

 (verscheen eerder als column in Trend)

Het zal u vast niet ontgaan zijn, dit jaar is het Jeroen Bosch jaar. Het is 500  jaar geleden dat hij overleed. Om dat luister bij te zetten was er een unieke tentoonstelling met werken van over de hele wereld bij elkaar gebracht. De toeloop was zo groot dat het museum op het laatst dag en nacht geopend was om zoveel mogelijk bezoekers gelegenheid te geven. In het kader van dat jaar  verschijnt er ook een echt Jeroen Bosch kookboek met recepten die in die tijd zouden passen. Ik werd –heel leuk- gevraagd om een recept hiervoor te leveren, uiteraard met peulvruchten, want dat at men ook al in die tijd. Ik liet me door foodhistorica Lizet Kruyff informeren over de ingrediënten die er in die tijd verkrijgbaar waren en over wat men aan keukengereedschap had. Want ik wilde niet alleen de ingrediënten dicht bij de tijd van Bosch houden ook de bereidingswijze moest geheel in die tijd passen. Dat was simpel: een mes, vork en wat pannen. Het werd een gerecht waar ik heel tevreden over was, zowel het kleurrijke uiterlijk als de smaak.

Een poos later, ik had het recept

Lees meer ...
Havermout banaan koekjes – recept

Havermout banaan koekjes – recept

Overrijpe bananen spelen een hoofdrol in deze lekker voedzame koekjes. Omdat er overrijpe bananen gebruikt worden (ja, die met zwarte schil!) heb je geen suiker nodig. het rijpingsproces heeft de banaan zoeter gemaakt. Er bestaan verschillende recepten voor deze koekjes waarvan het recept uit Puur Eten van Pascale Naessens, het meest eenvoudige is: banaan-kokos-havermout. Soms voeg ik er nog wat cacaonibs of rozijnen aan toe.

Ik kwam tijdens mijn vakantie achterop een tijdschrift een reclame van Calvé pindakaas tegen met daarbij een recept, voor havermout banaankoekjes met daarin pindakaas verwerkt. Ik bakte ze gisteren en ze zijn al op. …en dat is maar goed ook want in de trommel verliezen ze –helaas- hun knapperigheid.

Ik geef je het recept, je maakt er 15 kleine koekjes van.

2 rijpe bananen

1 el lijnzaad, geweekt in 3 el heet water

30 gram pindakaas

80 gram havermout

60 gram bloem

1 tl bakpoeder

1 tl kaneel

15 gram geraspte kokos

20 gram rozijnen

-Verwarm de oven op 200 graden, bekleed een bakplaat met een vel

bakpapier.

-Prak de bananen fijn met een vork in een ruime kom.

-Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer alles goed

Lees meer ...
Hemsley + Hemsley. Lekker en snel voor elke dag

Hemsley + Hemsley. Lekker en snel voor elke dag

 

Bij de presentatie van hun eerste boek Hemsley + Hemsley, de kunst om goed te eten, ruim een jaar geleden vertelden ze op aanstekelijke wijze over hun visie op gezond en goed eten. Een van de pijlers van die filosofie is zelf getrokken bouillon. Krachtige, voedzame bouillon getrokken van botten: ‘Boil your Bones’ is hun lijfspreuk. Hemsley + Hemsley zijn de zusjes Jasmine en Melissa afkomstig uit Londen. Sinds zij hun respectievelijke modellen- en marketeercarrières verruilden voor die van caterings- en gezonde voedingswerkzaamheden hebben zij een florerend familiebedrijf. Tien jaar geleden begonnen ze als gezonde maaltijdservice. Hun klanten vroegen en gaven ze daarnaast advies over gezonde voeding en levenswijze. En zo groeide hun filosofie uit tot een methode. Die gebaseerd is op een aantal ‘regels’ zoals: heb gevoel voor je darmen, trek bouillon van botten, vergeet calorieën maar denk in voedingstoffen, vlees en twee groenten, vet is je vriend en de beter dan regel. Snelle koolhydraten, die zorgen voor een onevenwichtige bloedsuikerspiegel en zorgen voor een hongergevoel tref je hier niet aan. Stuk voor stuk adviezen die je vrij staan om ter harte te nemen.

Onlangs zag ik ze

Lees meer ...