logo boonappetit

Joke blogt!

Vet is lekker!

Vet is lekker!

Bas Robben is zo iemand die je een pionier zou kunnen noemen. Jong, nieuwsgierig, onderzoekend en op zoek naar nieuwe smaken, technieken en toepassingen.

Vol bewondering lees ik in Vet (Bas Robben uitgeverij Good Cook 24.95 euro) en verbaas me over de kennis en kunde van Bas die autodidact is. Bas leidt je de vette wereld in op een heerlijke speelse toon: ‘Vet gaat over het vet dat je in je mond stopt, niet over wat er op je buik en heupen zit.’ Vet is zowel een smaak als een smaakmaker. Het boek gaat uitvoerig in op de functie en smaak van vet, de gezonde en minder gezonde kanten van vet en de verschillende soorten. Aan de hand van bereidingstechnieken, conserveren, frituren, konfijten, infusies & emulsies, bakken & ijs en drankjes geeft Bas receptuur die je met die techniek bereidt. De receptuur is deels Aziatisch (Taiwan) georiënteerd, omdat Bas regelmatig door Azië reist. Daarvoor heb je soms ingrediënten nodig die niet alledaags zijn en een bezoekje aan de speciaalzaak of toko rechtvaardigen. De gerechten in het boek hebben beslist een ‘cheffy’ uitstraling.

In conserveren lees je hoe je zelf boter, ghee, kruidenboters, gefermenteerde- of gerookte boter

Lees meer ...
Brood is goud

 

Brood is goud

Brood is goud, ongewoon lekker eten met gewone ingrediënten door Massdimo Bottura & Friends is een in alle opzichten bijzonder boek. Het is de weergave van een uniek project tijdens de expo van Milaan in 2015. Deze expo was de 34e editie van de wereldtentoonstelling en duurde zes maanden. Het thema was dit keer ‘Voedsel voor de planeet energie voor het leven’ met andere woorden hoe kan de mensheid de groeiende wereldbevolking op een duurzame manier van voedsel blijven voorzien? Voorafgaand aan dit zes maanden durende project werd sterrenchef Massimo Bottura benaderd met de vraag of hij het culinaire deel voor zijn rekening wilde nemen. Bottura is chefkok van driesterrenrestaurant Osteria Francescana in Modena dat al jaren in de top drie van werelds vijftig beste restaurants staat. Toen bleek dat het thema van de expo hoe we de planeet moesten voeden, nergens in de plannen rond het culinaire deel terug te zien was, triggerde dit Massimo. Zo ontstond het idee van een restaurant op de expo waar een aantal van de beste chefs ter wereld maaltijden voor de armen zouden bereiden van wat er dagelijks overbleef aan voedsel. Zo kwam hij via via een

Lees meer ...
Smakelijke recepten uit Wenen

Smakelijke recepten uit Wenen

Kookboeken lezen is (ook) goed voor je topografische kennis, dat viel me op tijdens het lezen van Recepten uit Wenen door Antonia Kogl, (GoodCook 24.95 euro).

Oostenrijk met haar hoofdstad Wenen ligt heel centraal in Europa; het wordt omsloten door Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Italië en Zwitserland. En al die landen hebben hun invloed gehad op de keuken van Oostenrijk. Dat zie je terug in gerechten als goulash (Hongarije), spatzle een variant van pasta, (Italië), veel vlees (Duitsland) en het gebruik van orgaanvlees dat in veel mediterrane landen veel gebruikelijker is dan wij gewend zijn. Dat er geen zee grenst aan Oostenrijk zie je ook terug: er wordt minder vis gebruikt. Wenen, bekend als decor van de films rond keizerin Sissi, heeft ook culinaire faam. Denk alleen al aan de gelijknamige schnitzel.

In recepten uit Wenen word je meegevoerd op een heerlijke stadswandeling langs allerlei restaurants, zowel klassieke en moderne. Elk van deze restaurants levert een aantal recepten voor dit boek. Ik noem spinazieknoedel met beurre noisette, koolrolletjes, eier nockerel, Wiener schnitzel, gefrituurde champignons met remouladesaus, tartaar van cantharellen met ei en lavas, Sachertorte, appelstrudel, kaiserschmarrn en moderne gerechten zoals ribeye met roze aardappelpuree, pistachedessert

Lees meer ...
Heerlijke, inspirerende Vegan smaaksouvenirs

Heerlijke, inspirerende Vegan smaaksouvenirs

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat er in toenemende mate belangstelling is voor een vegetarische of veganistische ‘vegan’ manier van leven. Het klimaat, dierenwelzijn of gezondheid kunnen allemaal redenen zijn om geen vlees of helemaal niets dierlijks meer te gebruiken. Een veganistische manier van leven vraagt beslist om creativiteit: als je naast vlees, vis of gevogelte ook geen ei, zuivel of honing wil gebruiken dan moet je écht anders omgaan met ingrediënten en de manier waarop je ze inzet. Dat is wonderbaarlijk goed toegepast in Vegan smaaksouvenirs  De 75 lekkerste plantaardige wereldrecepten voor thuis van Jolijn Pelgrum en Sjoerd Scholten. (Uitgeverij Nw A’dam, 22,99 euro)

Al uit het voorwoord spreekt de sympathieke en nergens dwingende of belerende voedingsfilosofie van het tweetal. Jolijn beheert de site vegadutchie en dat is een van de grootste vegan blogs van Nederland. ‘Je kunt vegan eten en de hele dag niets anders eten dan donuts en patat. Plantaardig eten is niet per se gezond en andersom is gezonde voeding niet per definitie plantaardig.’ Balans is volgens het tweetal het toverwoord, ‘het heeft geen zin als gezond eten je heel veel stress oplevert…. Daarom zondigen wij soms

Lees meer ...
Sympathiek en Gezond fastfood

Sympathiek en Gezond fastfood

Nora French is geboren in Berlijn, getrouwd met een Engelsman, ze woont in Nederland en heet French. Dat is op zijn zachtst gezegd bijzonder. Op haar site www.noralicious.com deelt zij gezonde, snelle no nonsense recepten die vol groenten en fruit zitten en zo min mogelijk suikers, geen gluten en gezonde vetten bevatten. Nu is er van haar hand een kookboek verschenen: Gezond fastfood 100 snelle, smakelijke en simpele gerechten voor het hele gezin. Nora French (Karakter uitgevers 19,99 euro)

Wie nu denkt daar heb je weer zo’n bloggende mevrouw die de loftrompet over dure superfoods steekt zal verrast zijn. Nora laat aan de hand van heel gewone ingrediënten zien hoe je als drukke ouder snel een gezonde maaltijd op tafel zet voor een gezin met kinderen. Op de vraag wat is gezond eten heeft Nora geen sluitend antwoord. Wel gelooft ze in de kracht van puur eten en koken. En in een paar basisprincipes zoals het al eerder door Michael Pollan geopperde ‘Eet niets dat je grootmoeder niet als voedsel zou herkennen, meer dan vijf ingrediënten op een verpakking? eet het dan liever niet, eet niets wat niet kan rotten, eet volwaardig en hoogwaardig voedsel,

Lees meer ...
365 dagen Zónder pakjes en zakjes!

365 dagen Zónder pakjes en zakjes!

Ik herinner mij nog goed hoe ik zorgvuldig een aardappeltje en een stukje pompoen kookte en daarna fijnprakte voor mijn kinderen toen ze baby waren. Ik vond het maar niks om ze eten uit een potje te voeren. Nee, zij vormden zo klein al meteen een bron om mij eens lekker culinair uit te leven. Ook later vond ik het een uitdaging om elke dag vers en lekker eten voor mijn gezin met jonge kinderen op tafel te zetten. En dat waren beslist geen moeilijke tijdrovende creaties. Eten is zoveel meer dan maagvulling; het is zorgen voor en een manier om je liefde en genegenheid te tonen en meteen het gezellig samenzijn te ondersteunen.

Honig is onlangs gestart met een actie waarbij een gezin met drie kleine kinderen de uitdaging aangaat om 365 dagen lang elke dag minstens één product van Honig op tafel te zetten. Daarover is veel commotie ontstaan. Papa is een vlogger en zal beslist deze uitdaging niet zijn aangegaan in ruil voor een karrenvracht Honig. Natuurlijk is er niks mis met de spaghetti, mie en macaroni van Honig. Ook de meelsoorten zijn prima voor een pannenkoek. Maar de zakjes en

Lees meer ...
Altijd Feest, recepten om het leven te vieren

Altijd Feest, recepten om het leven te vieren

In het gezin waarin Janneke Vreugdenhil opgegroeid is werd alles gevierd. Naast de gewone feestdagen die iedereen viert, zagen de ouders van Janneke zoveel meer aanleidingen om feest te vieren; de trouwdag, na de schoonmaak, en zelfs tot Jannekes ongenoegen een borstenfeestje na aankoop van haar eerste beha. Er bestond in huize Vreugdenhil een eigen familiegebonden overvolle feestkalender. Rode draad in deze kalender is dat het leven waardevol is om te vieren. Volgens Jannekes vader is ‘een leven zonder feesten als een lange weg zonder pleisterplaatsen’.

‘Feestjes zijn eilandjes van geluk’, zegt Janneke die de traditie van alles vieren in haar gezin heeft voortgezet. Behalve feestvieren kan Janneke heel fijn schrijven, ze weet je met haar nieuwe boek meteen een sfeer in te trekken waardoor je (ook) in de stemming komt en je telefoon pakt. Om mensen uit te nodigen om bijvoorbeeld de winter te vieren met een “stoof es in”. hierbij vraag je iedereen om een stoofgerecht mee te nemen en zelf zorg je voor rijst, puree, brood en drank. Het boek is opgedeeld in seizoenen en in elk seizoen vinden we en is er genoeg aanleiding om te feesten.

Zo

Lees meer ...
Feasts + heerlijk koolrecept

Feasts + heerlijk koolrecept

 

De in Iran geboren Sabrina Ghayour wordt wel de ‘Golden Girl’ van de Perzische keuken genoemd. Dat is natuurlijk niet voor niets: zij brengt klassieke gerechten, hun smaken én moderne variaties van de Midden-Oosterse keuken naar de thuiskeuken. Hierbij maakt ze waar nodig een vertaalslag naar ingrediënten die goed verkrijgbaar zijn.

Feasts, Midden-Oosterse feestmaaltijden voor elke gelegenheid van Sabrina Ghayour (Good Cook 24.95 euro) is het derde boek van Sabrina Ghayour. Eerder schreef zij het alom bejubelde Persiana en Sirocco. Rode draad in haar werk zijn de kleurrijke gerechten die ze aan ons voorschotelt.

In Feasts geeft zij recepten en menusuggesties voor allerlei feestjes, want samen eten verhoogt de feestvreugde. Lange tafels met schalen vol eten. Er zijn veel feestmomenten en in dit boek komen er ook veel aan bod: ontbijt & brunch, weekendfeesten, snelle festijnen, vegetarische festijnen, zomerse feesten, lichte feestmaaltijden, bijzondere gelegenheden, comfort-food en menu-ideeën. Cheddarfrittata met paprika, kruiden & pul biber, of geitenkaastaartjes, geklopte ricotta met vijgen op toast, midden-oosterse linguine, lamsbout met granaatappelsalsa, geroosterde ananas met een zoete limoen-munt-yoghurtsaus, het ene gerecht is nog meer om van te watertanden dan het andere en het is allemaal prachtig gefotografeerd. Opvallend is

Lees meer ...
Bijdendijk, een keuken van de Lage Landen

Bijdendijk, een keuken van de Lage Landen

 

Doorvoed met liefde voor lekker eten wist Joris Bijdendijk op 16 jarige leeftijd precies wat hem te doen stond: topkok worden. Vanaf toen ging hij te werk volgens een zelf uitgestippelde route om dit te bereiken. De uren rond school werkte hij bij de vis- en groenteboer en ging hij onbezoldigd in de leer bij Ron Blauw. Later vertrok hij met de tent achterin de auto naar Parijs om uiteindelijk in Montpellier bij de gebroeders Pourcel te belandden om daar zoveel mogelijk te leren. In 2013 deed hij mee aan de Franse editie van topchef waarin hij fabuleus Frans sprekend zijn gedrevenheid liet zien. Eenmaal terug in Amsterdam werd hij chef in restaurant Bridges en haalde hij een ster in 2014, en werd hij chef in RIJKS het restaurant in het Rijksmuseum. Ook hier haalde hij een ster. Recent won hij de zilveren ui en werd hij Meesterkok. Wie ooit bij RIJKS heeft gegeten weet dat hij het Nederlandse product omarmt.

Nu is er van zijn hand een boek verschenen: ‘Bijdendijk Een keuken van de Lage Landen’ (Joris Bijdendijk, Nijgh & Van Ditmar, 39.99 euro) waarin hij zijn missie uiteenzet: een keuken

Lees meer ...
Amsterdam Kookboek

Amsterdam Kookboek

Meteen toen ik het Amsterdam Kookboek boek van culinair journaliste Laura de Grave in handen had begon het feest der herkenning. O já: ijs van Van der Linden op de Nieuwendijk! En appeltaart van Winkel op het hoekje van de Noordermarkt, en Amsterdamse uien van Kesbeke en leverworst van Louman en de oesters van Nam Kee.

Laura de Grave en ik hebben een aantal dingen gemeen: wij houden allebei heel erg van Amsterdam en we hebben een voorkeur voor dezelfde adresjes. Die adresjes waar je het allerlekkerste haalt. De verhalen achter die adresjes, waar vaak al generaties lang met passie en ambacht wordt gewerkt, vertelt ze ook.

Toen de avond waarop ik het boek kreeg mijn moeder en tante kwamen eten, allebei rasechte Amsterdammers, liet ik ze het boek zien met de woorden: daar kennen jullie er vast een aantal van. Er volgden een aantal ohh en ahh en já’s. De Jordaan gehaktballen van slagerij Louman, die wij thuis ook aten, eigenlijk best prijzig oordeelde mijn moeder die vroeger de Hollandse garnalen zelf pelde.

Het moge duidelijk zijn, Laura de Grave schreef een fijne stadsgids waarbij zij insiders maar ook - en dat maakt het boek voor iedereen

Lees meer ...
Recensie: Heerlijk simpel + recept voor volkoren pijnboombiscuits

Recensie: Heerlijk simpel + recept voor volkoren pijnboombiscuits

 

Als je het werk van Janneke Philippi in een woord zou moeten vatten dan zou dat warm zijn. De sfeer die zij in haar recepten weet te vatten ademt geborgenheid en gezellig samen zijn. Niet verwonderlijk misschien als je je realiseert dat Janneke uit het Bourgondische zuiden van Limburg komt. Janneke Philippi vormt samen met haar man Serge studio Philippi, waarbij Janneke de receptuur schrijft en de sfeervolle styling doet en Serge Philippi de fotografie en vormgeving voor zijn rekening neemt. Dit resulteerde al eerder in succesvolle titels als: Appeltaart, Weekenlunch, Mijn favoriete desserts en de serie Bij Janneke thuis waarin Stoven, Pasta, risotto & gnocchi, Soep en Vier de zomer verschenen. Nu is daar Heerlijk simpel, ruim 100 makkelijke recepten voor ieder moment. Janneke Philippi. Fontaine Uitgevers, 24,95 euro.

Dit boek is het antwoord op de vraag die Janneke vaak gesteld wordt als mensen haar recepten ontdekken: is het écht zo simpel? Janneke’s recepten die Mediterraans georiënteerd zijn kenmerken zich door originaliteit en maakbaarheid. Het simpele betreft het  maken en beslist niet de smaak. Die is in haar recepten volop aanwezig. In dit boek is er uitgebreid aandacht

Lees meer ...
Het hartige bakboek +recept voor Gougères

Het hartige bakboek +recept voor Gougères

Rutger van den Broek was ooit de eerste winnaar van Heel Holland bakt. En dat bleef niet zonder gevolgen, hij is inmiddels succesvol auteur van drie bakboeken en hij heeft een eigen site: RutgerBakt.nl. Nu is er Het hartige bakboek Rutger bakt van kaasvlinders tot tartelettes door Rutger van den Broek (uitgeverij Carrera Culinair, 29.99), een boek dat geheel gewijd is aan hartig bakken. Gek genoeg was er tussen al die bakboeken die er zijn, nog geen boek dat enkel om hartig bakken ging. Vroeger was de banketbakker een alleskunner: hij maakte heerlijk gebak, boterige koekjes, merinques, chipolatapuddingen en een groot aantal hartige hapjes. Een saucijzenbroodje van de banketbakker is onovertroffen.

Rutger is veelzijdig: hij beheerst alles finesses van het bakken zoet én (zoals nu blijkt) hartig. Waar hij kennis tekort voelt gaat hij naar mensen die hem verder kunnen helpen zoals de worstmakers van Brandt en Levie, om hem te helpen met het recept voor een paté en croûte. Of naar Holtkamp de banketbakker voor een masterclass kroketten maken. Dat is typerend voor het vakmanschap van Rutger die autodidact(!) is. Hij heeft de vaardigheden van een all round banketbakker geleerd door heel veel

Lees meer ...
Home Sweet Home

Home Sweet Home

 

Een fijne jeugd kan een schatkist zijn om zijn de rest van je leven uit te putten, zo blijkt uit Home Sweet Home, Nieuw Iers Comfort Food. Yvette van Boven, fofografie Oof Verschuren. (Fontaine Uitgevers 29.95 euro).

Yvette van Boven bracht haar jeugd door in Ierland in een klein dorpje vlak onder Dublin. Meteen in de prachtig geschreven inleiding voel je rijke herinneringen die gekoesterd worden; een warme jeugd waarin lekker eten, comfort food, centraal stond. Door het hele boek heen staan foto’s van de prachtige Ierse natuur, dorpen en pubs, meren, de zee, havens en landschappen, gemaakt door Oof Verschuren, de man van Yvette. Hij nam overigens alle fotografie, dus ook de foodfotografie, voor zijn rekening. De fijne manier waarop Yvette vertelt over Ierland, de bewoners en de gebruiken, het van ‘niets iets kunnen maken’ maakt dat je ook gaat verlangen. Naar de recepten die in het boek staan en naar Ierland. De rust en de schitterende natuur. En naar luidkeels in de pub hardop meezingen met een groot glas donker bier in je hand. De Ierse bevolking was vroeger erg arm, dat heeft de keuken beïnvloed, men gebruikte wat voorhanden was. Ierland is

Lees meer ...
Natalie’s Kookboek + recept voor suikerarme ontbijtkoek

Natalie’s Kookboek + recept voor suikerarme ontbijtkoek

In 2014 was Natalie Heemskerk doodmoe ten gevolge van een burn out. Zij ging op zoek naar voeding die haar weer energie zou geven, want met een gezin met vier kinderen moet je nu eenmaal op de been blijven. Op internet ging ze foodblogs lezen en vond die zo leuk dat ze er zelf een begon: Natalieskeuken. Met hulp van haar dochter leerde ze hoe social media werkte en plaatste zij elke dag, behalve op zondag, haar recepten. En dat sloeg aan, al snel kreeg zij veel volgers en lezers die positief reageerden. Dit resulteerde in het in eigen beheer uitgeven van Natalie’s Kookboek op weg naar eerlijk eten (te bestellen via www.natalieskeuken.nl/winkel 24.95 incl. verzenden).

Een kookboek maken is een enorme klus en in dat in eigen beheer uitgeven getuigt van lef. Natalies Kookboek is een mooi uitgevoerd kookboek met fraaie foto’s van Sarah Pastoor, student aan de foto-academie. De recepten zijn wat de ondertitel belooft: eerlijk en niet moeilijk, want volgens Natalie kan iedereen koken. Gezonde no nonsens receptuur, niet moeilijk en bovenal gezond. De recepten bevatten weinig tot geen suiker en zijn een bewustere versie van het vaak ongezondere alternatief.

Lees meer ...
Wat lunchen we vandaag?

Wat lunchen we vandaag?

 

Het is knap om in het bestaande kookboekaanbod een nog onderbelicht onderwerp te vinden. Immers over bijna alles bestaat er al een kookboek. Toch lukte het Susan Aretz met Wat lunchen we vandaag? Recepten & inspiratie voor lunchtrommels, feest op school en traktaties. (Nw A’dam 24.99).

In het vrolijke boek, zowel wat betreft de uitvoering als in de toon, vind je het antwoord op de vraag: wat geef ik mijn kind mee naar school in het lunchtrommeltje. Tijdens de jeugd wordt de basis gelegd voor veel zaken, zo ook gezond eten en het aanwennen van gezonde, lekkere smaken. Wie zijn kind iets anders mee wil geven dan elke dag boterhammen denkt misschien daar veel eerder voor op te moeten staan of een ruim budget nodig te hebben. Susan laat in haar boek zien dat door goed te plannen en door veel zaken vooraf klaar te maken dit helemaal niet nodig is. En dat een lekker gevuld trommeltje je de kop niet hoeft te kosten. Dat maakt het boek ook geschikt voor ouders die druk zijn of wat krapper bij kas.

Uit de vele hoofdstukken blijkt dat echt aan alles is gedacht: hoe je eten en

Lees meer ...
Slim zónder pakjes & zakjes

Slim zónder pakjes & zakjes

Karin Luiten is de onbetwiste koningin van De methode Koken met Karin: koken zonder pakjes en zakjes. Precies 12 jaar en 12 boeken geleden begon zij met laten zien hoe makkelijk het is om alles zélf te koken zonder daarbij een zakje of pakje te gebruiken. Tijdens een vermakelijke variété avond werd haar nieuwe boek Slim zónder pakjes & zakjes gelanceerd. Hilarische voorbeelden en anekdotes lieten zien hoe de consument met pakjes en zakjes voor de gek gehouden wordt. Zoals de mix voor boerenomelet met ui en prei, waar je vervolgens zelf nog ui, prei en ei aan toe moet voegen.

In Slim zónder pakjes & zakjes spelen seizoensgroenten van A-Z de hoofdrol. ‘Ik merkte dat mensen het vaak lastig vinden om creatief te koken met groenten. Dát wilde ik als uitgangspunt: leren denken vanuit groenten en dan zoveel mogelijk variëren’, vertelt Karin.

Ze laat zien hoe je slim kunt koken en inkopen, en wat je doet met een halve pompoen, ui of een stuk kool dat je overhoudt. Bovendien krijg je veel tips om met overgebleven ingrediënten en restjes om te gaan en zo helemaal niks over te houden. Karin: ’Zo kook ik zelf

Lees meer ...
Recepten uit Barcelona

Recepten uit Barcelona

Grote steden zijn enorm populair voor korte vakanties. Net zoals Amsterdam hebben ook andere steden last van de grote toestroom van toeristen. Bewoners van die steden vinden het maar niks om overspoeld te worden door zulke mensenmassa’s. Onlangs gingen een aantal bewoners van Barcelona met toeristen in een heftige discussie omdat ze het zat waren, zo las ik in de krant. Ik vertel dit omdat een dag later ik een prachtig kookboek in handen kreeg: Recepten uit Barcelona, Stephan Mitsch (Good Cook 24,95 euro).

 

In dit boek, van de in Duitsland geboren auteur die in Ethiopië werd grootgebracht en uiteindelijk belandde in Barcelona, wordt de liefde aan de stad verklaard: ‘Vergeet het paradijs, God woont hier’, aldus de auteur. Deze prachtige stad heeft de bezoeker veel te bieden: zoals de Sagrada Família, de kerk die al heel lang in aanbouw is en een bijzonder uiterlijk heeft. Of de mozaïek figuren van Gaudi en de Ramblas; de brede boulevard waarover je fijn kunt flaneren. Ik snap die toeristen wel en was er zelf ook eens een van.

In Recepten uit Barcelona wordt vooral op de culinaire bezienswaardigheden van de stad ingegaan zoals de  fijne foodhallen, zoals

Lees meer ...
Heerlijk veelzijdig Citrus

Heerlijk veelzijdig Citrus

 

Bijna altijd heb ik wel één of meerdere soorten ervan in huis: citrusfruit. Een kneepje citroensap kan een wereld van verschil maken, citroenrasp pept veel zo niet alles op, een geperst sinaasappeltje doet wonderen als je grieperig bent of het ontbijt een extraatje wil geven. Citrusfruit omvat verschillende soorten en bijna allemaal zijn ze jaarrond verkrijgbaar. Dat maakt het boek Citrus, veelzijdige & verfrissende gerechten van Catherine Phipps (Good Cook 24.95 euro) tot zo’n heerlijk boek: je kunt er direct mee aan de slag. Zowel in hartige als zoete toepassingen is citrusfruit een welkom ingrediënt. Nu ik dit schrijf is het een regenachtige grauwe dag. De cover van Citrus maakt al meteen vrolijk met zijn intens gele kleur, en ook het binnenwerk stemt vrolijk. Prachtige fotografie van kleurrijke gerechten en sappig citrusfruit. Het water loopt me spontaan in de mond.

Voor we gaan koken begint Citrus met een inleiding: over alle soorten citrus, zoals de vele soorten citroenen, limoenen, sinaasappels, grapefruits, de yuzu waar je steeds vaker over hoort en leest en kumquats, die kleine dwergsinaasappeltjes die je met schil en al eet. Daarna volgen alle know how’s van hoe met citrus om te gaan, zoals

Lees meer ...
Masterclass Iers rundvlees grillen

Masterclass Iers rundvlees grillen

‘Bij vlees grillen op de bbq denken de meeste mensen al snel aan een speklapje, een worstje of satéstokje’, zegt Laura Crowley van de Ierse voedingsmiddelenorganisatie Bord Bi/Irish Food Board. ‘En dat is jammer want juist het mooie Ierse rundvlees leent zich uitstekend om te grillen’.

Koeien in Ierland worden grootgebracht volgens een bepaalde ideologie. Kleinschalig, zo kent elke boer zijn koeien bij naam. En de kalfjes blijven zo lang mogelijk – minstens acht maanden – bij de moeder. Stieren, die door het testosteron normaliter maar kort buiten kunnen zijn, worden gecastreerd om ze lang buiten te kunnen houden. De koeien zijn dan ook het grootste deel van het jaar 24 uur per dag buiten. Dit alles past bij het duurzaamheidsprogramma Origin Green dat sinds 2012 loopt.

De Chefs’ Irish Beef Club (CIBC) is een internationale club van gerenommeerde chefs die het Iers rundvlees omarmen. In Nederland is dit onder andere Alain Alders; chef van de Vrienden van Jacob, het met een Michelin ster bekroonde restaurant op Landgoed Duin en Kruidberg in Santpoort.

Op dit landgoed verzorgt chef Alain Alders, op een doodgewone dinsdagmorgen, een masterclass grillen met Iers rundvlees. Wat volgt is zowel sprookjesachtig als

Lees meer ...
Paprikaspread uit Hummus 67 recepten voor hummus, spreads en dips

Paprikaspread uit Hummus 67 recepten voor hummus, spreads en dips

Bij het lezen van de titel Hummus 67 recepten vroeg ik me meteen af of hoeveel variaties op hummus ik ken. Dat waren er uiteraard geen 67. Beter lezen leerde me dat het hier ook gaat om receptuur voor spreads en dips. Zowel hartig en zoet. Eerlijk gezegd had ik jam en pindakaas nog nooit als spread of dip bekeken. Daarvoor worden in dit boek ook leuke en verrassende recepten gegeven. Als bonus wordt er ook nog receptuur gegeven voor o.a. brood en crackers waarmee je kunt dippen of om te besmeren. En dat levert een heel leuk compleet kookboek op.

Dit boek is verschenen in de Supergroen serie van Uitgeverij Becht, kenmerkend is dat er weinig ingrediënten nodig zijn en er altijd op de rechterpagina een foto van het eindresultaat wordt gegeven. Hummus 67 recepten voor hummus, spreads en dips. Supergezond, hartig & zoet. (Becht 12.95)

Na de basishummus, volgen gedroogde tomatenhummus, boerenkoolhummus en nog een aantal leuke variaties, hierna volgen noten, denk aan pindakaas of noten en zadenpasta, het hoofdstuk basis geeft receptuur voor pesto, mayonaise en sambal, in hartig kom je recepten tegen voor hartige oliën

Lees meer ...