logo boonappetit

Joke blogt!

Cornersmith

Cornersmith  

Een goed kookboek is er een dat je nog tijdens het lezen naar de keuken voert om lekker aan de slag te gaan. Het informeert, inspireert en nodigt uit om deel te nemen aan dat waar de makers zo enthousiast over zijn. Zo’n boek is Cornersmith, seizoensrecepten uit het eetcafé en de inmakerij. Alex Elliott-Howery en James Grant. (Good Cook €24.95)

Ik vind het altijd bijzonder om te zien hoe bepaalde ontwikkelingen op verschillende plaatsen vrijwel gelijktijdig ontstaan. Zou zo’n trend gewoon in de lucht hangen en eruit geplukt worden voor wie daar gevoelig voor is?  In ieder geval haakt het Cornersmith (Sydney Australië) in op de trend van no waste, zoveel mogelijk zelf maken en bewaren door inmaken. Cornersmith is een eetcafé dat de nadruk legt op duurzaamheid, seizoensteelt en lokale producten. Toen het eetcafé eenmaal goed liep begon men aan een ruilsysteem. De omringende moestuinders konden hun overtollige oogst omruilen voor koffie of een ingemaakt product. En zo ontstond de inmakerij.

De recepten uit het eetcafé en de inmakerij zijn nu verzameld in een kookboek. Cornersmith volgt de seizoenen en laat een keur aan recepten zien in prachtige,  kleurrijke fotografie. De passie voor duurzaamheid, niets verspillen

Lees meer ...
Marokkaanse Snickers uit Mijn Arabische Keuken van Mounir Toub

Marokkaanse Snickers uit Mijn Arabische Keuken van Mounir Toub

Eerder deze week kon je mijn recensie over het hartverwarmende Mijn Arabische Keuken van Mounir Toub lezen zie:http://boonappetit.nl/index.php/boon-blogt/85-mijn-arabische-keuken-is-hartverwarmend-lekker

Ik beloofde je om het recept voor Marokkaanse Snickers te delen, hier is het. Erg lekker, niet moeilijk en niet zo vreselijk zoet als de ‘Hollandse’.

Halwa snickers van mijn vrouw, lemya

 

ingrediënten

1 vanillestokje

500 g gezouten pinda’s

300 g biscuit

1 blikje gecondenseerde melk

3 el poedersuiker

1 tl kaneelpoeder

400 g pure chocolade

100 g witte chocolade

 

 

bereiding

Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.

Maal de pinda’s en biscuits fijn en meng met de gecondenseerde

melk, poedersuiker, merg van het vanillestokje en het kaneelpoeder.

Schep het mengsel in een met bakpapier bekleed bakblik en druk

goed aan.

Smelt de pure chocolade au bain-marie en smeer de chocolade

over het mengsel.

Vervolgens smelt je de witte chocolade en schep deze in een

spuitzakje.

Knip de punt van het spuitzakje en maak lange strepen over de pure

chocolade.

Met behulp van een prikker beweeg je in tegengestelde richting

van de witte chocolade: eerst van boven naar beneden en dan van

beneden naar boven

Lees meer ...
Mijn Arabische Keuken is hartverwarmend lekker

Mijn Arabische Keuken is hartverwarmend lekker

 

Mounir Toub is voor de kijkers van 24 Kitchen geen onbekende: hij laat in Grenzeloos Koken alle ins en outs van de Arabische keuken zien. Dat doet hij op aanstekelijke wijze, waarbij de combinatie Marokkaans met een onvervalste Brabantse tongval bijzonder grappig is. Voor wie hem nog niet kent is er nu een mooie gelegenheid om dat te veranderen, zijn eerste kookboek Mijn Arabische Keuken is recent verschenen (Carrera Culinair, €29.99).

.

‘...er zullen mensen zijn die beweren dat sommige recepten niet helemaal Arabisch zijn.. dat mag, daarom heet het ook Míjn Arabische keuken. Het is mijn interpretatie van gerechten, zoals ik ze het liefst eet.’ Aldus Mounir Toub tijdens de boekpresentatie, die een hoog feestelijk gehalte had. Veel mensen hadden gehoor gegeven aan de oproep om Arabisch gekleed te komen. Er was een zangeres die een Arabisch lied over de liefde zong en er waren veel lekkere hapjes en verkoelende drankjes. En veel trotse en dankbare woorden, van Mounir voor zijn ouders; in het speciaal zijn moeder die hem leerde koken en voor zijn echtgenote. Terwijl Derek Otte een prachtig gedicht voorlas en de zangeres haar liefdeslied zong, gingen er heerlijke hapjes

Lees meer ...

Nanban is als een ontdekkingsreis

 

In het Japans betekent Nanban ‘Zuidbarbaar’, zoals de eerste kolonisten in Japan genoemd werden. Tegenwoordig wordt dit woord niet meer als scheldwoord gebruikt maar is het een aanduiding voor verjapanste Europese gerechten, zoals gefrituurde kip. Tim Anderson is al sinds zijn kindertijd gefascineerd door eten en Japan. Na een openbaring die hij voelde toen hij de perfecte Ramen at (een soort bami soep) was hij geobsedeerd door Japans eten. Tijdens zijn studie Japanse taal deed hij een onderzoeksvoorstel om noedelsoorten in hun historische, sociale en regionale context te onderzoeken en kreeg hiervoor een beurs. Tijdens zijn verblijf leerde hij de echte Japanse keuken kennen en waarderen. Toen hij in 2010 de Britse versie van Masterchef won, was dit met een Japans georiënteerd gerecht. Weer later ontstond het idee voor een eigen restaurant. inmiddels heeft Tim Anderson zijn eigen Nanban; een restaurant voor Japanse soulfood in Londen.

En nu is daar het boek, Nanban, verwarmende gerechten uit Japan. Tim Anderson. (€29.95 Fontaine Uitgevers)  Het boek is opgedragen aan alle Japanofielen.

Het boek is in veel opzichten bijzonder: het formaat, de rug: doorzichtig met zwarte stippen, het binnenwerk met de menukaart van het gelijknamige

Lees meer ...

‘Niets is wat het lijkt’

 

Lang geleden had ik verkering met een psycholoog. Dat leverde soms heel wijze uitspraken op, waar ik tot op de dag van vandaag mijn voordeel mee doe. Een paar van die uitspraken zijn wat mij betreft echte toppers zoals: ‘’Niets is was het lijkt’’ en ‘Het eerste wat je ziet is het meestal niet’. Aan die uitspraken denk ik heel vaak. Zoals laatst toen ik – in het kader van de promotie van mijn boek Bonen! – gevraagd werd om live op televisie te komen koken. Er werd mij een goed geoutilleerde keuken beloofd. Hoewel ik dat onmiddellijk wilde geloven nam ik voor de zekerheid samen met de ingrediënten toch maar allerlei keukengerei met mij mee. ‘Beter mee verlegen dan om verlegen’, zei mijn grootmoeder altijd al.

Toen ik in de tv-keuken kwam begreep ik dat de betekenis van woorden voor iedereen weer een andere lading heeft. Goed geoutilleerd bijvoorbeeld. In een keuken die als zodanig omschreven wordt verwacht je om te beginnen een kraan en een gootsteen. Die bleken er niet te zijn. Op mijn vraag waar de kraan was, zei de lieftallige assistente: “Hoeveel water heeft u nodig dan haal ik dat

Lees meer ...
Vier de zomer met Janneke Philippi in 50 recepten

Vier de zomer met Janneke Philippi in 50 recepten

 

De zomer is in alle opzichten een heerlijk seizoen. Neem alleen al de vele heerlijke rijpe, zoete sappige fruitsoorten die nu volop verkrijgbaar zijn. Natuurlijk is het heerlijk om dat fruit zo uit het handje of in een fruitsalade te eten. Maar om iets lekkers met al dat zomerfruit maken is ook een goed idee.

Volop inspiratie vind je hiervoor in Vier de zomer met Janneke Philippi, 50 recepten met zoet en sappig zomerfruit. (Karakter Uitgevers, €7.99) Een klein en zorgvuldig uitgevoerd boekje in de kenmerkende bourgondisch aandoende stijl van Janneke Philippi. In 50 recepten laat ze zien wat je allemaal voor lekkers kunt maken met sappig, zoet blozend zomerfruit.

Per fruitsoort is er een hoofdstukje waarin de recepten met die soort worden gegeven. Frambozen, bessen, aalbessen, aardbeien, rabarber, pruimen, perziken, bramen en kersen komen allemaal aan bod. Ook drankjes waarin zomerfruit verwerkt wordt krijgt een hoofdstuk. Ik noem truffeltaartjes met frambozen, blauwe bessentaartjes met honing, olijfoliecake met abrikozen, Hollands rabarberpuddinkje, aardbeiencurd, chocoladekersen of een Flaugnard met perzik. Dat is een variant op de clafoutis: een dikke pannenkoek met kersen. Vanavond maak ik deze Flaugnard van de rijpe perzik

Lees meer ...
ZTRDG Een tas vol lekkers

ZTRDG Een tas vol lekkers

 

Afgelopen vrijdag kreeg ik van ZTRDG twee tassen thuisbezorgd. Vol verwachting pakte ik ze uit. Gehakt van dubbeldoel koeien =melk en daarna vlees, ham van het Livarvarken, bont gekeurde wortels, hangop, twee soorten jam, chocopasta met hazelnoten uit Friesland, biologisch gerookt ontbijtspek, eitjes van blije kippen, grof desembrood om zelf nog even af te bakken, prei, appels, sap en water. De inhoud  verraste me, het was erg veel lekkers van de beste adressen. Maar is dit de zoveelste maaltijdtas? Er zijn er al zoveel. Ik vroeg het hoe en waarom aan René Brink van ZTRDG.

Hij vertelt: ‘ZTRDG is zeven jaar geleden door Willem Groeneveld gestart als online magazine om aandacht te vragen voor lekker eten én de producenten daarvan. Telkens kreeg hij van lezers de opmerking dat al dat lekkers van die producenten veel tijd kostte om zelf bij elkaar te scharrelen. Het kost immers best veel tijd om alle adresjes af te gaan. Dat probleem wilden ze bij ZTRDG oplossen. Zelf koken met de beste ingrediënten van kleinschalig producenten. Voor ons is het een sport om pure producten binnen een etmaal, volrijp bij de mensen thuis te krijgen, vandaag bezorgd is gisteren

Lees meer ...
Jam & Zuur: geluk in een potje

Jam & Zuur: geluk in een potje

 

Inmaken is weer helemaal van deze tijd. Het vrolijk en kleurrijke Jam & Zuur door Philippine van der Goes. (Uitgeverij Carrera Cuinair €25.00) komt dan ook precies op tijd. Binnenkort barst immers het seizoen los waarin er weer volop fruit en verse groenten verkrijgbaar zijn. Zelf jam maken is leuk. Philippine zegt het in haar inleiding al: je vangt geluk in een potje. En dat geluk ervaar je zowel tijdens het maken, als je later tevreden naar je voorraad ingemaakt lekkers kijkt én als je weer later een potje openschroeft en je het eerste hapt neemt en verrukt bent over de smaak. Ik kan het beamen, al ben je verder op huishoudelijk gebied een ramp: het geeft een intens tevreden en huiselijk gevoel een plank met zelf gevulde potjes te zien. En het is bovendien nog eens verrassend lekker. Want en dat laat Jam & Zuur heel goed zien, er zijn veel verrassende smaken en combinaties te maken die je nergens anders vindt.

Ik noem: zoetzure rode uien met salie, sjalotten op honingtijmsiroop, venkeljam met aardbeien en vanille, appelgelei, ananas met chili op siroop, kruidige mandarijn siroop, worteljam (!) met kardemon en

Lees meer ...
Instock Cooking is aanstekelijk leuk en lekker

Instock Cooking is aanstekelijk leuk en lekker

 

Er wordt veel te veel eten weggegooid. Wereldwijd wordt 1/3 van al het voedsel verspild. Eind 2013 waren vier assistent supermarktmanagers het zat om toe te moeten zien hoe elke dag onverkocht eten, dat nog prima van kwaliteit was, weggegooid te zien worden. Het idee van Instock werd geboren en dit leidde tot de begin van een avontuur dat uitmondde in twee (Amsterdam en den Haag) en mogelijk binnenkort drie (Utrecht) restaurants waar gekookt wordt met wat supermarkten over hebben en anders weg zouden doen. Dit wordt met een milieuvriendelijke auto opgehaald.

Maar er wordt niet alleen door winkels veel weggegooid, ook wij thuis kunnen er wat van. 42% Van al het eten dat weggegooid wordt, dus verspild, gebeurt bij ons, mensen thuis. Dát verminderen en terugdringen is de missie het kookboek Instock Cooking. Koken met dat wat je ‘in stock’ oftewel op voorraad hebt. En dat is vaak veel meer dan je denkt en vooral heel erg leuk én lekker.

Tijdens de perslunch ter ere van de lancering van het boek proefden we allerlei gerechten. Ik noem pickles, dat zijn op zoetzuur ingelegde groenten. Ik stond naast zo’n potje en

Lees meer ...
Pasta di Janny, het doorgeven van een traditie

Pasta di Janny, het doorgeven van een traditie

 

‘Koken is liefde’, zegt Janny bij de presentatie van haar 35e(!) kookboek Pasta di Janny. En daarmee heeft ze meteen mijn aandacht gevangen, want het is precies hoe ik er ook over denk. Dit boek is bijzonder: de fraaie uitvoering met zwart-wit cover zet meteen de toon: de echt Italiaanse sfeer is gevangen.

Janny heeft dit boek opgedragen aan haar kleindochter Isabelle, en daarmee geeft zij de traditie door. Toen haar zoon, de vader van Isabelle, dezelfde leeftijd had schreef zij haar eerste kookboek, een pastaboek. Haar peuterzoon proefde destijds bijna alle gerechten. Nu in dit boek zien we foto’s van oma en kleindochter die samen verse pasta bereiden. In Italië geeft men op de vraag wie maakt de lekkerste… als antwoord: ‘mama of oma’. Die traditie van het doorgeven van liefde voor eten en koken en de bijbehorende recepten heeft Janny in dit boek heel goed weten te verwoorden.

Behalve kennis over meelsoorten, geschiedenis van de pasta en hoe je de lekkerste verse pasta eenvoudig zelf maakt, ook de geruststellende woorden dat oefening kunst baart. Zeker in het geval van pasta maken.

Bij de uitleg over alle

Lees meer ...

Bart's Fish Tales + recept

 

Hoewel ik erg van vis hou sta ik toch geregeld met de handen in het haar. Dat begint al bij de viskraam: welke vis is duurzaam? Welke kan ik beter laten liggen? Is tonijn helemaal uit den boze? De visboer die vertwijfeld zijn schouders ophaalt en het ook niet altijd lijkt te weten. Eenmaal thuis dringt de vraag ‘wat ga ik met de vis doen’ zich aan me op. Op deze vragen en nog vele andere geeft Bart van Olphen in zijn Bart’s Fish Tales antwoord.
Waar komt de duurzame vis vandaan en wat zijn de alternatieven voor een bepaalde vissoort? Bart ging langs bij een selectie van visserijgemeenschappen die duurzaam vissen. Dat werd een wereldreis die de lezer langs vissers voert, die een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld.
Bart ging hiervoor samen met fotograaf David Loftus en culinair (NRC) journalist Joël Broekaert op reis. Dat levert prachtig opgetekende verhalen en schitterende beelden op. Dat alleen maakt het boek al meer dan de moeite waard. Zo kwam ik bij het hoofdstuk India een leuk feitje tegen over schelpdiertjes: clams. Het Engelse to clam betekent namelijk dichtdoen. Mosselen en oesters worden echter

Lees meer ...
Bart's Fish Tales

Musthave: Bart’s Fish Tales

Hoewel ik erg van vis hou sta ik toch geregeld met de handen in het haar. Dat begint al bij de viskraam: welke vis is duurzaam? Welke kan ik beter laten liggen? Is tonijn helemaal uit den boze? De visboer die vertwijfeld zijn schouders ophaalt en het ook niet altijd lijkt te weten. Eenmaal thuis dringt de vraag ‘wat ga ik met de vis doen’ zich aan me op. Op deze vragen en nog vele andere geeft Bart van Olphen in zijn Bart’s Fish Tales antwoord.

Waar komt de duurzame vis vandaan en wat zijn de alternatieven voor een bepaalde vissoort? Bart ging langs bij een selectie van visserijgemeenschappen die duurzaam vissen. Dat werd een wereldreis die de lezer langs vissers voert, die een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld.

Bart ging hiervoor samen met fotograaf David Loftus en culinair (NRC) journalist Joël Broekaert op reis. Dat levert prachtig opgetekende verhalen en schitterende beelden op. Dat alleen maakt het boek al meer dan de moeite waard. Zo kwam ik bij het hoofdstuk India een leuk feitje tegen over schelpdiertjes: clams. Het Engelse to clam betekent namelijk dichtdoen. Mosselen en oesters worden echter nooit clam

Lees meer ...
vMusthave: Bart’s Fish Tales + recept

vMusthave: Bart’s Fish Tales

Hoewel ik erg van vis hou sta ik toch geregeld met de handen in het haar. Dat begint al bij de viskraam: welke vis is duurzaam? Welke kan ik beter laten liggen? Is tonijn helemaal uit den boze? De visboer die vertwijfeld zijn schouders ophaalt en het ook niet altijd lijkt te weten. Eenmaal thuis dringt de vraag ‘wat ga ik met de vis doen’ zich aan me op. Op deze vragen en nog vele andere geeft Bart van Olphen in zijn Bart’s Fish Tales antwoord.

Waar komt de duurzame vis vandaan en wat zijn de alternatieven voor een bepaalde vissoort? Bart ging langs bij een selectie van visserijgemeenschappen die duurzaam vissen. Dat werd een wereldreis die de lezer langs vissers voert, die een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld.

Bart ging hiervoor samen met fotograaf David Loftus en culinair (NRC) journalist Joël Broekaert op reis. Dat levert prachtig opgetekende verhalen en schitterende beelden op. Dat alleen maakt het boek al meer dan de moeite waard. Zo kwam ik bij het hoofdstuk India een leuk feitje tegen over schelpdiertjes: clams. Het Engelse to clam betekent namelijk dichtdoen. Mosselen en oesters worden echter nooit

Lees meer ...
Musthave: Bart’s Fish Tales + recept

Musthave: Bart’s Fish Tales

Hoewel ik erg van vis hou sta ik toch geregeld met de handen in het haar. Dat begint al bij de viskraam: welke vis is duurzaam? Welke kan ik beter laten liggen? Is tonijn helemaal uit den boze? De visboer die vertwijfeld zijn schouders ophaalt en het ook niet altijd lijkt te weten. Eenmaal thuis dringt de vraag ‘wat ga ik met de vis doen’ zich aan me op. Op deze vragen en nog vele andere geeft Bart van Olphen in zijn Bart’s Fish Tales antwoord.

Waar komt de duurzame vis vandaan en wat zijn de alternatieven voor een bepaalde vissoort? Bart ging langs bij een selectie van visserijgemeenschappen die duurzaam vissen. Dat werd een wereldreis die de lezer langs vissers voert, die een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld.

Bart ging hiervoor samen met fotograaf David Loftus en culinair (NRC) journalist Joël Broekaert op reis. Dat levert prachtig opgetekende verhalen en schitterende beelden op. Dat alleen maakt het boek al meer dan de moeite waard. Zo kwam ik bij het hoofdstuk India een leuk feitje tegen over schelpdiertjes: clams. Het Engelse to clam betekent namelijk dichtdoen. Mosselen en oesters worden echter nooit clam

Lees meer ...
Musthave: Bart’s Fish Tales + recept

Musthave: Bart’s Fish Tales + recept

Hoewel ik erg van vis hou sta ik toch geregeld met de handen in het haar. Dat begint al bij de viskraam: welke vis is duurzaam? Welke kan ik beter laten liggen? Is tonijn helemaal uit den boze? De visboer die vertwijfeld zijn schouders ophaalt en het ook niet altijd lijkt te weten. Eenmaal thuis dringt de vraag ‘wat ga ik met de vis doen’ zich aan me op. Op deze vragen en nog vele andere geeft Bart van Olphen in zijn Bart’s Fish Tales antwoord.

Waar komt de duurzame vis vandaan en wat zijn de alternatieven voor een bepaalde vissoort? Bart ging langs bij een selectie van visserijgemeenschappen die duurzaam vissen. Dat werd een wereldreis die de lezer langs vissers voert, die een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld.

Bart ging hiervoor samen met fotograaf David Loftus en culinair (NRC) journalist Joël Broekaert op reis. Dat levert prachtig opgetekende verhalen en schitterende beelden op. Dat alleen maakt het boek al meer dan de moeite waard. Zo kwam ik bij het hoofdstuk India een leuk feitje tegen over schelpdiertjes: clams. Het Engelse to clam betekent namelijk dichtdoen. Mosselen en oesters worden echter

Lees meer ...
Musthave: Bart’s Fish Tales + recept

Musthave: Bart’s Fish Tales + recept

 

Hoewel ik erg van vis hou sta ik toch geregeld met de handen in het haar. Dat begint al bij de viskraam: welke vis is duurzaam? Welke kan ik beter laten liggen? Is tonijn helemaal uit den boze? De visboer die vertwijfeld zijn schouders ophaalt en het ook niet altijd lijkt te weten. Eenmaal thuis dringt de vraag ‘wat ga ik met de vis doen’ zich aan me op. Op deze vragen en nog vele andere geeft Bart van Olphen in zijn Bart’s Fish Tales antwoord.

Waar komt de duurzame vis vandaan en wat zijn de alternatieven voor een bepaalde vissoort? Bart ging langs bij een selectie van visserijgemeenschappen die duurzaam vissen. Dat werd een wereldreis die de lezer langs vissers voert, die een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld.

Bart ging hiervoor samen met fotograaf David Loftus en culinair (NRC) journalist Joël Broekaert op reis. Dat levert prachtig opgetekende verhalen en schitterende beelden op. Dat alleen maakt het boek al meer dan de moeite waard. Zo kwam ik bij het hoofdstuk India een leuk feitje tegen over schelpdiertjes: clams. Het Engelse to clam betekent namelijk dichtdoen. Mosselen en oesters worden

Lees meer ...
Familierecepten + recept Indische eieren

Familierecepten

 

Veel mensen vinden de gehaktbal van hun moeder de allerlekkerste, net zoals de erwtensoep waarvan het recept al lang in de familie is. En hoe je draadjesvlees maakt dat wist je oma als geen ander. Allemaal gemaakt volgens recepten die bij een familie horen: familierecepten.

Je kent ze misschien wel, van die beduimelde schriftjes waarin in krullerig handschrift recepten staan geschreven, die al jarenlang in de familie circuleren en van moeder op dochter worden overgeleverd, soms generaties achter elkaar. Maar lang niet iedereen heeft zo’n familietraditie of zo’n schriftje. En dat is jammer want juist die familierecepten zijn de vaak beproefde en behaaglijke recepten die warmte en huiselijkheid oproepen.

Nu is er een kookboek dat de sfeer en warmte oproept van zo’n familie kookschrift, echter uitgevoerd in een fraai boekwerk met drukletters. Felix Wilbrink, culinair journalist bij de Telegraaf, schreef Familie Recepten (Bertram + de leeuw Uitgevers €18.95). Het is een boek zonder foto’s en daar is bewust voor gekozen: ’omdat het ook een leesboek moet zijn’, aldus Felix. En dat is het inderdaad. Felix schijft verrassend mooi en zijn verhalen trekken je meteen een sfeer in van (bijna) vervlogen tijden. Het roept bij mij het huiskamergevoel op

Lees meer ...
Mr Wilkinsons simpele seizoensalades

Simpele – maar ó zo heerlijke- seizoensalades mét recept

 

Eind mei van het afgelopen jaar werd tijdens een feestelijk en bovenal smakelijke avond in de oude Citroën garage in Amsterdam de najaarsaanbieding van uitgeverij Carrera Culinair gepresenteerd. Dat gebeurde door uit elk van de negen in het najaar te verschijnen boeken een gerecht te serveren. Ik was te voeg, en omdat keukens een welhaast magische aantrekkingskracht op mij hebben, bond ik mijn schortje voor en vroeg of ik soms mocht helpen. Dat kon, zo mocht ik de in de oven gepofte zoete aardappelen pellen, die vervolgens door iemand anders in prachtige dunne plakjes werden gesneden.

Die plakjes zag ik later tijdens een van de gangen terug op mijn bord: in een verrukkelijke salade uit het boek van Matt Wilkinson: Mr Wilkinsons simpele seizoensalades. Voor elke dag van het jaar. Door Matt Wilkinson (Carrera Culinair €29.99)

De salade met avocado, zoete aardappel en walnoot was kleurrijk, vol structuur en met een frisse citrusdressing. Ook mijn tafelgenoten vonden het heerlijk, waarbij vooral de intense smaak van de zoete aardappel opviel. Na afloop van de avond kreeg ik de Engelstalige versie van het boek cadeau. In de afgelopen maanden heb ik al

Lees meer ...
Peas of cake, a bite of happiness

Peas of cake, a bite of happiness

 

‘Je bent de eerste die hem proeft’. Verwachtingsvol keken ze me aan. Freija en Judi, de dames achter Peas of Cake. Een heerlijke cake met al het goede van peulvruchten.

Het goudgele cakeje is in een handzame reep gesneden en in doorzichtig plastic verpakt. Ik nam een hap en proefde een ongelooflijk lekker smaakvol cakeje. Een fijn frisse citroensmaak en aangenaam smeuïg van structuur. Beslist niet te zoet, en dat is fijn. De cake is met honing gezoet, glutenvrij en wordt ambachtelijk gemaakt.

Er zijn naast deze citroencake Peas of lemon, nog drie smaken: Peas of banana, Peas of chocolate en Peas of spices. Waarbij de Peas of chocolate mij verraste door zijn volle smaak en structuur; lekker.

 

En nu is het zover iedereen mag kennismaken met de heerlijke cakes van Peas of cake. Zondag 7 februari staan ze de op de Sundaymarket in Amsterdam op het terrein van de Westergasfabriek van 12.00- 18.00. Voor de gezelligheid ga ik er een poosje met mijn boek Bonen! naast staan. Zien we elkaar daar? Zou gezellig en lekker zijn.

zie ook: http://peasofcake.co/

Lees meer ...
Superstarters

Superstarters

De uit Milaan afkomstige David Bez is als grafisch ontwerper werkzaam in de
reclamewereld. Drie jaar geleden bedacht hij dat hij gezonder wilde gaan
lunchen. En dat hij daarvoor elke dag een salade als lunch zou gaan eten en
dagelijks een nieuwe variatie zou bedenken. Het recept postte hij op zijn blog.
Het werd een dusdanige hit dat er een boek van kwam: Supersalades.

Na de lunch nam hij zijn ontbijt onder de loep. Ook daar kon nog wel wat aan verbeterd
worden. David, van huis uit gewend aan zoete ontbijtjes met cappuccino, ging op
onderzoek. En zo ontdekte hij vers fruit en allerlei lekkers om de dag goed mee
te beginnen. Volgens dezelfde methode ging hij aan de slag met zijn ontbijt, zoals hij eerder voor zijn saladelunch deed. Resultaat:
Superstarters, meer dan 150 gezonde en
snelle ontbijtvariaties. David Bez. (GoodCook €19.95).

De variaties worden kleurrijk in beeld gebracht, eronder staat kort wat je nodig hebt om te
maken; snel en eenvoudig.

Voorafgaand een ‘’anatomie van het ontbijt’’: fruit, groenten, ontbijtgranen, eiwitten,
topping en dressing worden nader toegelicht. Het eerste deel van de variaties
is zoet, het tweede deel hartig. Ik noem: kers, rode grapefruit, zemelvlokken
en pistachenoten

Lees meer ...