logo boonappetit

Joke blogt!

Werken met Wild

Werken met Wild

 

Werken met Wild is een bijzonder kookboek. Omdat het zowel aanzet tot nadenken alsook je daadwerkelijk aan het werk zet. Werken met Wild Door Peter Klosse, Theus de Kok en Peter Paul van den Breemen. (Carrera Culinair, €34.95). Peter Klosse is eigenaar van Hotel de Echoput, Theus de Kok en Peter Paul van den Breemen zijn de chefs van restaurant de Echoput dat gespecialiseerd is in wild.

In de inleiding van Werken met Wild worden een aantal misverstanden en heersende opvattingen over wild ontzenuwd. Door de eerlijke, informatieve en niets schuwende toon is het overtuigend. Zoals het zielige aspect dat voor velen rond het eten van wild hangt. Ook de jagers en hun taak komen aan bod. Na het lezen van deze woorden kun je eigenlijk maar een ding doen en dat is als je het eten van wild je afschrikt, je mening bijstellen. Inzien hoe krom het is om wel uit de intensieve vleesindustrie te eten, met lange veetransporten, terwijl wild echt scharrelvlees is. Wie dit inziet en zelf ook eens wild op tafel wil gaan zetten kan wel wat informatie en hulp gebruiken. Daarin voorziet dit boek in ruime mate.

Het boek is hiertoe

Lees meer ...
Spuntino, een boek om van te genieten

Spuntino, een boek om van te genieten

 

Op 12 november worden in Rotterdam de winnaars bekend gemaakt van de kookboekverkiezing van het jaar. Een van die genomineerden is Spuntino. In 2012 zat ik in de vakjury, áls ik nu in die jury zat dan zou dat boek voor mij de favoriet en gedoodverfde winnaar zijn.

Wam, sfeervol, uitnodigend, verlangen opwekkend, met warmte geschreven en heerlijke receptuur. Een ode aan de stad die (bijna) tot ieders verbeelding spreekt: New York.

Spuntino, een culinair avontuur door de straten van New York door Russel Norman (Karakter Uitgevers €29.99) bevat liefst 120 recepten die afkomstig zijn uit het gelijknamige restaurant in Londen, waar de kaart op New York is georiënteerd. Spuntino is overigens het Italiaanse woord voor snack. In dit boek vind je naast overheerlijke snacks zoals ham-kaaskroketten, gefrituurde gevulde olijven, auberginefrieten met venkelyoghurt of gebakken puf met dille (puf zijn kleine visjes die in zijn geheel gefrituurd worden) nog veel meer. Foto’s van New York die je doen smachten om het eerste het beste vliegtuig te pakken, vol sfeer en warmte. Er staan vier wandelingen door delen van de stad in, gelardeerd met foto’s. Daarnaast vinden we recepten voor brunch,

Lees meer ...

Leerzaam: The Dumpling Sisters. Maak kans op een gesigneerd exemplaar.

 

Wát een leuke meiden, is mijn eerste reactie als ik ze geheel onverwacht tegenkom in het toilet bij Oldenhof. De twee zusjes Amy en Julie Zhang die als The Dumpling Sisters een zeer succesvol kookduo vormen. De Chinese zusjes zijn via Nieuw Zeeland in Londen terechtgekomen en komen nu een workshop dumplings maken geven. Dit ter pormotie van hun kookboek The Dumpling Sisters meer dan 100 Chinese familierecepten. (Good Cook €29.95).

In hun jeugd in Nieuw Zeeland ging het gezin elke zondag in een overvolle auto met een keukentje op de aanhanger naar de markt. Hier verkochten vader en moeder de heerlijkste Chinese specialiteiten: hun kraampje was een succes. Hier leerden de meisjes al snel meehelpen.

Als ze beginnen met de workshop, zie je twee leuke giechelende meiden die perfect op elkaar zijn ingespeeld en elkaar aanvullen. Dan, als ze aan de slag gaan, zie je twee zeer ervaren behendige koks die weten wat ze doen en aan alles kun je zien: dit is hen met de paplepel ingegoten. Het deeg, dat een bijzonere bereiding kent met kokend water, is een supertip. Het werken met eetstokjes ook. Eetstokjes kun

Lees meer ...
Bij Janneke thuis: Pasta, risotto en

Bij Janneke thuis: Pasta, risotto en gnocchi

 

Een aantal jaar geleden moest ik voor een tv programma in een boekhandel aanwijzen welk kookboek mijn favoriet was. Het boek dat ik toen koos was Weekendlunch van Janneke Philippi. Ik ben enorme fan van dit boek en ook van haar andere werk: de bestseller Appeltaart, Mijn favoriete desserts en in deel 1 in de serie Bij Janneke Thuis : Soep. Al haar werk heeft dezelfde warme Bourgondische uitstraling waar ik erg van hou. Dat is niet zo vreemd want Janneke woont met haar man, die de vormgeving en fotografie van haar werk doet, in Zuid Limburg.

Nu is er in de serie Bij Janneke thuis een nieuw deel verschenen: Pasta, risotto en gnocchi. Meer dan 60 nieuwe favorieten. (Karakter Uitgevers: €19.95)

Dit deel is een logisch vervolg aldus de inleiding, omdat Janneke en haar gezin dol zijn op pasta, en risotto en gnocchi ook favoriet zijn. En eerlijk gezegd ken ik ook niemand die geen pasta lust. Het boek begint met verse pasta en hoe je dit eenvoudig zelf maakt, daarna volgen allerlei variaties zoals pasta met rucola pesto, of munt en citroen. Dat geeft meteen het grote

Lees meer ...
Delicious Ella

Delicious Ella

 

In Delicious Ella lees je het verhaal van Ella Woodward, bij wie vier jaar geleden een bijzondere ziekte werd ontdekt: POTS genaamd. Dat is een ziekte die het autonome zenuwstelsel aantast. Hierdoor veranderde ze van een levenslustige studente in iemand die niet meer kon lopen, handenvol pillen moest slikken, 16 uur per dag sliep en chronische pijn- en andere klachten had. Ella, die tot dan bijna geen groente en fruit at en verslaafd was aan zoetigheid, gooide het roer volledig om. Na een lange speurtocht kwam zij tot een meer natuurlijke manier van eten die haar beetje bij beetje haar levenslust en energie teruggaf. Omdat zij zo enthousiast raakte over het effect van gezonde voeding begon zij een foodblog: www.deliciouslyella.com aanvankelijk voor privé gebruik, maar al snel groeide dit uit tot een zeer populair blog met heel veel volgers. Door haar manier van eten kreeg Ella haar ziekte onder controle en haar leven weer terug. En nu deelt ze haar ervaringen over de helende werking die voeding kan hebben in het kookboek Delicious Ella maak met supergezonde ingrediënten ongelooflijk lekker eten. (Kosmos Uitgevers, €20.00).

Door het hele boek heen zijn reacties van lezers van haar blog te vinden

Lees meer ...
Een appel per dag + recept

Een appel per dag + recept

 

An apple a day, keeps the doctor away luidt een bekend 150 jaar oud Engels gezegde. Het duidt op de gezonde kanten die het regelmatig eten van een appel met zich meebrengt. Dat appels ook heel veel smakelijke culinaire toepassingen kennen bewijst het fraai uitgevoerde Een appel per dag, 70 bijzondere recepten met appel. Keda Black. (Uitgeverij GoodCook €19,95).

Natuurlijk kennen we de appeltaart in veel verschijningen en appelmoes of -compote maken we ook zelf. Maar dit boek gaat verder. In de inleiding vind je informatie om alles over appels te weten te komen. Over hoogstamrassen en laagstammige soorten, de teelt van appels en over de ‘appelbijters’, verenigingen die zich hard maken om oude en streekgebonden appelrassen te behouden. Naast oude soorten komen ook alle moderne appels ter sprake en hoe je appels kunt bewaren. De recepten die hier ter sprake komen zijn cider, jam en gelei, smoothies en sapjes, chutney en compote. Liefst tien appeltaarten vormen het begin van de hoofdstukken die allemaal aan een appelras zijn opgehangen. Zoals Elstar, Golden Delicious, Royal Gala, Schone van Boskoop en de overbekende Granny Smith. Met elke soort worden er passende recepten gegeven, zoals

Lees meer ...
Minder worst meer peulvruchten!

Minder worst meer peulvruchten!

 

De afgelopen dagen kwam er een verontrustend bericht in de media: van het eten van rood vlees en worst zou je kanker krijgen, of in ieder geval de kans op het krijgen daarvan verhogen. Het zou dan met name om kanker in de dikke darm gaan. Deze boodschap is afkomstig van de VN Wereldgezondheidsorganisatie. Het WCFR (World Cancer Research Fund) brengt dit bericht al jaren onder de aandacht en raadt aan om rood vlees met mate te eten en de consumptie van vleeswaren sterk te beperken.

Wat nu...en wat kun je doen?

Peulvruchten eten!

In mijn boek Bonen! (dat 27 november bij Carrera Culinair verschijnt) lees je het volgende over de relatie van peulvruchten en hét voorkomen van kanker:

…..‘Naast dit alles zijn peulvruchten vezelrijk. Vezels hebben we nodig voor een goede darmwerking. Ze gaan onder andere verstopping tegen, en vezelrijke voeding kan problemen met de spijsvertering voorkomen. Bestaande klachten kunnen verminderen en zelfs verdwijnen door het gebruik van vezelrijke voeding. Zo kun je door veel vezels te eten het risico op ontstekingen in de dikke darm voorkomen. Uit studie is gebleken dat vezelrijk eten het risico op hart- en vaatziekten verlaagt, onder andere door

Lees meer ...
Heerlijk rood: Symphony in red

Heerlijk rood: Symphony in red

 

Ik ben zo blij met mijn nieuwste aanwinst: een pan in een warm rode kleur die mijn keuken helemaal opfleurt. De pan is er een uit een serie die heel poëtisch Symphony in Red heet. Het is een pan waarin ik veel zo niet alles kan maken: soep, stamppot, stoofvlees of eenpansmaaltijden. Dat komt mede door zijn formaat (24 cm / 4.9 l) én je kunt er in koken, bakken en braden. Normaliter kun je niet goed braden in een kookpan maar door de speciale laag van binnen kun je uitstekend in deze pan (bruin) braden en stoven. Handig daarbij is dat er aan de binnenzijde een maatverdeling is aangegeven, zodat je eenvoudig een hoeveelheid vloeistof bij het stoven toe kunt voegen. Bovendien kan hij op het gas en ook in de oven. De handgrepen van de pan blijven koud zodat je de pan zonder pannenlappen op kunt pakken. De deksel is zo vormgegeven dat vochtdruppels aan de binnenzijde terug druppelen zodat het gerecht niet uitdroogt. De speciale binnenlaag zorgt dat je hem heel makkelijk schoon kunt maken, aankoeken en schuren is verleden tijd.

Fissler, het merk dat al 170 jaar pannen maakt heeft

Lees meer ...
De vrolijke tafel

De vrolijke tafel

 

In tien jaar tijd schreef Karin Luiten, voor velen bekend als Koken met Karin, liefst tien kookboeken. Behalve dat dit een prestatie van formaat is (een kookboek schrijven is een enorme klus) heeft zij daarmee ook iets ontketend. Karin zette het koken zonder pakjes of zakjes op de kaart. Zij liet zien hoe je zonder kant en klare pakjes en zakjes, eenvoudig, snel en veel lekkerder alles zelf kookt.

En nu is daar het tiende boek met een heel feestelijk thema: De vrolijke tafel. Feestrecepten voor elke dag. Karin Luiten. (Uitgeverij Nw Amsterdam t/m december €24.99 , daarna € 29.99)

De vrolijke tafel is een boek vol feestrecepten dat laat zien dat etentjes met meer dan vier mensen geen stress hoeven op te leveren, maar louter smakelijk plezier. Want samen eten met meer mensen is leuk en dit zouden we daarom veel vaker moeten doen. In De vrolijke tafel worden allerlei feestjes gevierd. Zo is er de Vrijmibo (vrijdagmiddagborrel), de Italiaanse pastaparty, Tempo Doeloe, spicy Indiase gerechten in het hoofdstuk Curry Night, kleurige oranje gerechten in Oranje boven, vieren we en Verjaardag of een vrolijke Kerst. In totaal zijn

Lees meer ...
Recept voor no bake havermoutkokosrepen

Recept voor no bake havermoutkokosrepen

 

Gisteren in mijn blog over Easy Peasy Family: http://boonappetit.nl/index.php/boon-blogt/49-easy-peasy-family beloofde ik je het recept voor no bake havermoutkokosrepen.

Dit recept is echt easy peasy! er komt zelfs geen oven aan te pas en het resultaat is erg lekker. Het is een gezond alternatief voor de kant en klaar gekochte mueslireep die erg zoet zijn.

Het fijne van dit recept is dat kinderen mee kunnen helpen of het zelf kunnen maken.

voor 6 grote of 12 kleine repen:

2 el boter of kokosboter

3 el ahornsiroop

7 el havermout

4 el gerapte kokos

handjevol gemengde noten

3 el hennepzaad

2 el pompoenpitten

4 el rozijnen

3 gedroogde abrikozen

3 dadels

 

*Smelt de boter in een pannetje en meng met ahornsiroop.

*Doe alle overige ingrediënten in de keukenmachine en maal fijn. Schep het mengsel in een kom en voeg hieraan de gesmolten boter toe. Kneed tot een stevige bal.

*Bekleed een kleine vierkante schaal met bakpapier en verspreid het mengsel over de bodem tot een laag van ongeveer 2 centimeter. Zet de schaal afgedekt in de koelkast minimaal 45 minuten. Snijd in 12 repen.

*Bewaar de repen in de koelkast of vriezer. Stop ’s ochtends

Lees meer ...
Easy Peasy Family

Easy Peasy Family

 

Normaal gesproken staat een conclusie aan het eind, maar dit keer wil ik daarmee beginnen. Wat had ik graag, toen mijn kinderen klein waren, een boek als Easy Peasy Family gehad. Dit boek is meer dan een kookboek. Het is een soort handboek voor ouders met opgroeiende kinderen. Het bevat naast 100 recepten die echt kindvriendelijk zijn ook veel tips. Over opvoeden, eetgedrag, de basis die je kinderen etend en opvoedend voorschotelt, over vriendjes en het dilemma wat geef je je kind mee zodat het gezond eet en snoept zonder dat het daarbij uit de toon valt. Over sport en spel, vakantie en wat opgroeiende kinderen nodig hebben. Dit alles op een fijne toon waarvan je denkt die weten waar ze het over hebben. Ik had tijdens de opvoeding van mijn kinderen écht behoefte aan zo’n boek als dit. Al was het alleen maar om te zien dat je niet de enige bent die het soms niet weet. En wat een mogelijke oplossing is voor bepaalde problemen als niets lusten, vriendjes die de hele dag snoepen et cetera.

Easy Peasy Family, een gezonde basis voor het hele gezin. 100 dagelijkse recepten voor thuis en daarbuiten

Lees meer ...
Recept voor Superfood eiwitrijk brood uit Jamie’s Superfood

Recept voor Superfood eiwitrijk brood uit Jamie’s Superfood

 

In mijn blog over Jamies Superfood: http://boonappetit.nl/index.php/boon-blogt/47-jamie-s-superfood

beloofde ik je het recept voor Superfood eiwitrijk brood. Ik bakte dit omdat het gemaakt is met kikkererwtenmeel waar ik als bonenfanaat erg van hou.

Het brood is eenvoudig te maken, hoeft niet te rijzen en is na 45 minuten klaar. Het wordt een vrij dun beslag, zo dik als yoghurt. Even dacht ik : dit wordt niets, maar dat dunne is dus echt de bedoeling. Het brood is lekker om zo te eten, met beleg of na een aantal dagen als het ouder wordt geroosterd of dan kun je er croutons van maken. Ik vroor een halve in. Dan nu het recept.

voor 14 porties

1 zakje gedroogde gist van 7 gram

4 el extra vergine olijfolie

250 gram kikkererwtenmeel

100 gram gemalen amandelen

50 gram lijnzaad

100 gram gemengde zaden en pitten

1 takje verse rozemarijn

4 grote eieren

eventueel 3 tl Marmite

*Verwarm de oven voor tot 190 graden Celsius. Bekleed een broodbakblik van 1.5 liter met bakpapier. (ik nam een cakeblik)

*Vul een kan met 375 ml lauw water en klop de gist en de olie erdoor. Laat 5

Lees meer ...
Jamie’s Superfood

Jamie’s Superfood

 

'Dit is mijn meest persoonlijke boek', met deze woorden begint Jamie zijn allernieuwste boek Jamie’s Superfood voor elke dag. Recepten voor een healthier en happier leven. Jamie Oliver, Kosmos Uitgevers €29.99.

Jamie is veertig geworden en dat zie je op de cover: zijn immer warrige haardos is keurig en hip gekapt en zijn uitstraling is niet meer zo jongensachtig. Bovendien heeft hij dit keer de foodfotografie voor zijn eigen rekening genomen.

Het feit dat hij veertig is geworden is misschien wel de motivatie voor dit boek. Hoe word je zo gezond mogelijk oud? Door goede voeding, dat weet iedereen. Maar wat is goede voeding? Moeten we allemaal aan de prijzige superfoods? Wie een beetje zijn oor te luisteren legt weet dat deze hype over zijn hoogtepunt heen is. Jamie weet echter heel goed de balans te vinden tussen the best of both worlds: gezond en lekker met gewone ingrediënten. Geen kokosbloesemsuiker of andere alternatieven voor suiker. Jamie maakt gebruik van natuurlijk zoet zoals dadels of rijp fruit. In dit boek geen recepten voor taart of koekjes, maar wel voor abrikoosballetjes of frozen yoghurt fruit ijs. Er wordt niets gemeden maar van alles wordt de meer

Lees meer ...
Boerenkool-chips maak je zo:

Boerenkool-chips maak je zo:

 

Overgewaaid uit Amerika : chips van boerenkool. Je kunt ze kant en klaar kopen, dan zijn ze behoorlijk prijzig of je maakt ze zelf.

Omdat ik nieuwsgierig was heb ik deze chips gemaakt. Dat gaat heel erg makkelijk:

*Je hebt boerenkool aan een struik nodig. Die was je en dep je goed droog met een (schone) theedoek. De blaadjes verdeel je in stukken en de harde nerven haal je er uit. Hussel de blaadjes om met wat olie, zout en peper.

*Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

*Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de boerenkoolblaadjes in een laag over de bakplaat. Bak in het midden van de oven 5-7 minuten en keer de blaadjes dan om. Bak nog 3 minuten en laat afkoelen of eet meteen.

Oordeel: Het kraakt en knispert heerlijk. De smaak is wat bitter en totaal anders dan chips. Het is anders, maar een alternatief voor vette aardappelchips en een manier om groente te eten.

Lees meer ...
Ontbijten: het mooiste moment van de dag (gastblog)

Ontbijten: het mooiste moment van de dag (gastblog)

 

(Toen ik net lekker in All-day breakfast wilde gaan lezen zei mijn dochter Eva, die bij ons thuis hét ontbijtmonster is: ‘Óh laat eens zien’. Vervolgens duurde het lang voordat ik het boek weer terug kreeg. Ze was zo enthousiast dat ik zei: schrijf jij dan ook maar een blog!)

en dat is deze:

Het ontbijt is mijn favoriete moment van de dag. Het liefst eet ik een grote bak fruit met kwark, havermout en noten. Een tijd geleden werd aan mij gevraagd wat ik zou kiezen als ik mijn hele leven nog maar één ding zou mogen eten. Hoewel ik er niet aan moet denken mijn hele leven hetzelfde te moeten eten, was de keuze voor mij snel gemaakt: mijn ontbijt. Wanneer ik ’s avonds in mijn bed lig, kan ik me oprecht verheugen op mijn ontbijt de volgende dag. Havermoutpannenkoeken, pap met kokosmelk of gewoon mijn gewone bak kwark: een beter begin van de dag is er voor mij niet. Het eten van deze dingen beperk ik dan ook niet alleen tot het ontbijt. Vaak neem ik yoghurt met havermout en gedroogd fruit mee naar mijn colleges, en

Lees meer ...
Pop up restaurant Gustafson

Pop up restaurant Gustafson

 

In het Amsterdamse Westerpark, aan de rand van het Westergasterrein staat een monumentaal pand waar tot voor kort het stadsdeel was gehuisvest. Volgend jaar wordt dit pand verbouwd tot een groots hotel. Tot die tijd is pop up restaurant Gustafson hier neergestreken. De initiatiefnemers zijn van huis uit ontwerpers van horecaconcepten en kunnen met Gustafson laten zien wat ze kunnen. In het restaurant waar je vanaf 8.00 kunt ontbijten en de hele dag tot en met het avondeten kunt eten, is de sfeer aangenaam. Groots en toch knus. Op je weg naar het toilet krijg je al een idee wat er nog meer op stapel staat: vijf bijzondere hotelkamers met een thema. Zo komt er naar een Japans idee een capsule kamer waar je in een soort cabine kunt slapen, een tent kamer waar je in een bungalowtent kunt slapen en een atelier. Deze laatste wordt een toevluchtsoord voor schrijvers die bijvoorbeeld hun laatste hoofdstuk willen voltooien, schilders of chefs die in alle rust willen creëren. Dat deel is nog niet af. In het restaurant is alles inmiddels zo goed als klaar. Hier kun je eten volgens het shared dining principe: de gerechten worden in het midden

Lees meer ...
Kitchen Table Food en ABC muffin recept

Kitchen Table Food en ABC muffin recept

Twee vriendinnen, allebei culinair journalist en fotograaf. Ze wonen 6000 km van elkaar verwijderd, de een in Washington DC de ander in Berlijn. En bij allebei neemt de keukentafel een voorname plek in. Het is de keukentafel waar ze de krant lezen, schrijven, eten, bloggen, borrelen en elkaar mailen. Samen schrijven ze het blog kitchentablefood.com. Misschien juist wel door die afstand delen zij hun recepten en bevindingen met elkaar. Ze vertellen de verschillen in gewoontes, adresjes, de recepten en de achtergronden daarvan. Dit is een origineel gegeven en nu verschenen in een fraai kookboek: Kitchen Table Food. Aan tafel in Washington DC & Berlijn. Recept * Verhalen* Vrienden. Tal Maes en Petra de Hamer. (Fontaine Uitgevers, €24.95).

Tal Maes kom ik geregeld tegen in Elle Eten, waarvoor zij schrijft. Ze schrijft leuk en maakt goede recepten, ik had me nooit gerealiseerd dat zij in Washington woont. Petra de Hamer kende ik niet maar uit de teksten in Kitchen Table Food blijkt dat ze een fijne pen heeft, leuke anekdotes, fijne inleidingen bij elk recept.

Het gegeven van twee vriendinnen ver uit elkaar levert een fraai boek op. Ieder kookte, schreef en

Lees meer ...
Pimp je onderzetter

Pimp je onderzetter

 

Ik was aanwezig op het Lifestylelab, een bijeenkomst voor mensen met een food- of lifestyle blog. Hier was er een stand van Woonexpress, een woonwarenhuis voor alle kamers van je huis. Om te laten zien dat je soms met kleine veranderingen een andere, eigen sfeer kan creëren kon je ter plaatse iets knutselen voor in huis. Een ‘gepimpte’ onderzetter leek me wel wat.

Ik beplakte een kurkenonderzetter (3 stuks voor €2.50!) met tape en beschilderde de onderzetter. Heel simpel en heel leuk om te doen.

Ik deel dit leuke, eenvoudig uitvoerbare idee graag met je. Het is bovendien een lowbudget cadeau en ook makkelijk uitvoerbaar met kinderen.

Je maakt het zo:

stap 1: Breng tape aan op de onderzetter. Ik deed een kruis, maar strepen of vlakken is ook een idee.

stap 2: Verf de onderzetter in de kleur(en) die jij leuk vindt.

stap 3: Wacht tot de verf droog is en haal dan de tape eraf.

Lees meer ...
Een vooruitblik: koken vanuit je luie stoel

Een vooruitblik: koken vanuit je luie stoel

 

Onlangs deed ik mee aan een masterclass wecken die georganiseerd werd door Fissler. Hierbij kregen wij ook een voorproefje van het allernieuwste op kookgebied: Digital Cooking voor de snelkookpan. Dit onder de noemer: koken vanuit je luie stoel.

Ik heb het gezien en tijdens de masterclass ook kunnen ervaren: het kan echt. Met de speciaal door Fissler ontworpen Vitacontrol. Dat is een digitaal apparaat dat je aansluit op een snelkookpan en via een app bedient. De app kun je downloaden voor de smartphone of tablet. Deze app laat je tijdens het gehele kookproces zien hoe het met je gerecht in de pan gaat. En de app bevat daarnaast ook een database met recepten die telkens aangevuld wordt.

Het werkt zo: je bereidt het gerecht voor in de pan. Zo maakten we een Hollands stoofpotje dat heerlijk mals was in slechts 30 minuten. Nadat we het vlees en de uien kort hadden aangeschroeid werden de andere ingrediënten toegevoegd en werd de pan gesloten waardoor deze op druk kon komen.

Die druk van een snelkookpan is wat veel mensen angst aanjaagt. Ik vond het grappig om van de andere deelnemers te horen dat zij

Lees meer ...
Nootje en een lekker recept voor macadamia’s

foto: Pascalle Bonnier en Mathijs Kok

 

Nootje en een lekker recept voor macadamia’s

 

Tijdens de presentatie van Nootje, een boek met 70 notenrecepten van amandelpasta tot pistache ijs door Pascalle Bonnier en Mathijs Kok (Carrera Culinair, €19.99) dronk ik mijn eerste kokosnoot. Meteen bij binnenkomst kregen we een kokosnoot met een rietje daarin. Al snel stond ik bijna als vanzelf naast de tafel met hapjes. En daar prijkte een grote schaal met ovengebakken macadamianoten met rozemarijn, knoflook en zeezout. Ik nam er een en toen bleef ik eten, zo lekker vond ik ze. Ik moest ergens anders gaan staan omdat ik anders die schaal zo leeg had kunnen eten. Er stond nog meer lekkers op die tafel, allemaal gemaakt naar de receptuur uit het boek. Zoals zoete pecannootjes, walnotenpesto, pistachenotenpanbrood met olijven en kappertjes, een pecannoten-pepertapenade en droge amandelnootdressing wat vergelijkbaar is met dukkah.

Ik vroeg Mathijs en Pascalle hoe dat nu toch komt bij noten dat je er één neemt en dan door blijft eten. Het antwoord was zowel logisch als verrassend: in vroegere tijden toen we nog jager-verzamelaars waren en voedsel schaars was waren noten een goede bron van voedingstoffen en vetten. Het was dus slim

Lees meer ...