logo boonappetit

Joke blogt!

De cocktailbar is geopend!

De cocktailbar is geopend!

 

Cocktails zijn voor mij onlosmakelijk aan vakantie verbonden. Als wij op vakantie zijn dan kiezen we bijna elke dag een nieuwe om uit te proberen. Het leuke van cocktails is de bijzondere namen die ze hebben: White Russian, Last Word, Manhattan, Greyhound of een Dirty Dick om maar eens wat te noemen. Het verraderlijke is dat ze naar meer smaken.

Nu is er een heel erg leuk boek verschenen: De Cocktailbar. Hét handboek voor de cocktailliefhebber. Door Dan Jones, uitgeverij GoodCook €12.50. Aan de hand van dit boek maak je nu ook thuis de allerlekkerste cocktails met spannende namen. Zowel klassiekers, feestelijke punchfavorieten, siropen & sours en mini bar must haves, zijn in dit boek te vinden.

In deel een komt alles aan bod wat je voor het shaken van een goede cocktail nodig hebt, deel twee geeft onderverdeeld in kleine hoofdstukjes veel, zo niet alle cocktailrecepten. Waarbij ook aandacht voor noodgevallen: zin in een cocktail en niets in huis hebben aan bod komt. Ik vind het een leuk, origineel, fraai uitgevoerd boek dat mede door zijn sympathieke prijs een leuk (december) cadeau is!

Bij de recepten voor de seizoenen trof ik bij de herfst

Lees meer ...
Heerlijke tv met Ottlenghi op dvd

Heerlijke tv met Ottlenghi op dvd

 

Als je net zoals ik van kookboeken en kooktelevisie houdt dan begrijp je dat mijn hart sneller ging kloppen bij de dvd van Ottolenghi’s culinaire reizen, 7 uur kooktelevisie van Yotam Ottolenghi. (Fontaine Uitgevers 3 dvd’s €24.95)

En het is heerlijke tv. Ik ben enorm fan van zijn boeken, de originele kleurrijke recepten en de fijne teksten. Ook in deze culinaire reizen blijkt Ottolenghi een begenadigd verteller die niet zichzelf maar zijn onderwerp centraal stelt. Hij neemt je echt mee op reis en gaat op zoek naar onbekende restaurantjes, bakkerijen, verhalen en mensen met een speciaal verhaal, traditioneel recept of kennis op het gebied van eten. Terwijl zij koken en Ottolenghi de helpende hand biedt vraagt hij hen honderduit. Dat geeft heel mooie inkijkjes in het dagelijks leven in een stad en zijn eetgewoonten. Om te beginnen in Jeruzalem waar hij zelf vandaan komt. Al etend, proevend en samen bezig zijnd in de keuken krijg je en beeld van het eten in de stad, van de verdeeldheid die ook in de keukens doorgevoerd lijkt en het langzaam nader tot elkaar komen in gerechten. Prachtig moment is als Ottolenghi bij een Palestijnse familie

Lees meer ...
Getest: Soma Speltkoren

Getest: Soma Speltkoren

Wat?: Speltbrood gemaakt van 100% Nederlands spelt. Een bruinbrood met structuur van zonnebloempitjes. Gesneden in dunne sneetjes en lang houdbaar.

Waarom? Speltmeel is voor veel mensen een alternatief voor tarwe. Spelt wordt in Nederland geteeld en wordt over het algemeen beter verdragen door mensen met een tarwe intolerantie.

Waar? In heel veel supermarkten te koop voor €1.59 er verpakking van 300 gram

En? De dunne sneetjes smaken erg lekker. Mijn dochter vraagt of ik het vaker wil kopen. Het brood is smeuïg, heeft een fijne bite en blijft lang vers. Het is weer eens wat anders en handig om in huis te hebben.

Lees meer ...
Leer verantwoord genieten van vis tijdens De Bewuste Visweek

Leer verantwoord genieten van vis tijdens De Bewuste Visweek

We worden er telkens weer op gewezen: vis eten is goed voor ons en daarom zouden we dat ook vaker moeten doen. Maar we horen tegelijk ook dat we uit alle vissoorten dan wel de juiste moeten kiezen. Wat een juiste keus is, is iets wat veel mensen niet weten. En de keurmerken die er bestaan zoals MSC en ASC, daarvan weet ook niet iedereen waar die voor staan.

Tijd om dit te veranderen. Tijdens de Bewuste Visweek die van 21 -27 september duurt is er volop aandacht voor het uitgebreide assortiment van duurzaam gevangen vis. Deze week is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, MSC en ASC.

Driekwart van de aarde bestaat uit zee. Voor bijna een miljard mensen is vis hun belangrijkste voedselbron. Wereldwijd staat het leven in zee onder grote druk: overbevissing, bijvangst en ongecontroleerde uitbreiding van viskweekvijvers zijn een bedreiging voor kwetsbare vissoorten en kustgebieden. Om preciezer te zijn: van de visbestanden die gemonitord worden (in kaart gebracht) wordt ruim 60% tot de maximale capaciteit bevist en bijna 30% overbevist. Dat betekent dat veel visbestanden er slecht aan toe zijn.

De twee keurmerken die in het

Lees meer ...
Gevulde koolbladeren uit Mamoesjka

Gevulde koolbladeren uit Mamoesjka

 

In mijn blog over Mamoesjka zie: http://boonappetit.nl/index.php/boon-blogt/34-mamoesjka-de-verrassende-keuken-van-de-oekraine vertelde ik je al over de heerlijke gevulde koolbladeren die ik uit dit fijne kookboek maakte.

Nu deel ik dat recept met je.

Gevulde koolbladeren Holubsti recept

voor 6 personen, 12 pakketjes

2 el zonnebloemolie

1 grote ui gesnipperd

1 wortel, geschrapt en geraspt

1 tl basterdsuiker

1 blaadje laurier

400 gr tomaten (in stukjes) uit blik

400 ml water

1 savooiekool, schoongemaakt en in bladeren verdeeld

250 gram rundergehakt

250 gram varkensgehakt

160 gram langkorrelige witte rijst, 5 min gekookt en daarna afgegoten

40 gr zuurbessen (ik nam ongezoete gedroogde cranberries)

zout en peper

voor het opdienen

½ bosje verse dille, fijngehakt (te vervangen door peterselie)

100 ml zure room

brood

*Maak eerst de saus. Verhit de zonnebloemolie in een vuurbestendige ovenschaal met een zware bodem. Fruit de helft van de ui en alle wortelrasp    5-10 minuten, met het vuur op half, tot ze zacht zijn. Voeg de suiker en de tomatenpuree toe en smoor alles 1 minuut. Voeg het blaadje laurier, de tomaten en 400 ml heet water toe. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.

*Zoek 12 koolbladeren uit. Blancheer ze 2 minuten

Lees meer ...
Mamoesjka, de verrassende keuken van de Oekraïne

Mamoesjka, de verrassende keuken van de Oekraïne

Als ik aan de Russische keuken denk, dan denk ik aan borstj, blini’s, kaviaar en wodka. En aan soberheid. Eerlijk gezegd geen keuken waarvan ik heel veel culinaire verwachtingen heb. Daarom is het boek Mamoesjka, verrassende en inspirerende recepten uit Oekraïne door Olia Hercules zo’n enorme verrassing. (Karakter Uitgevers €24.95 ) Als je eruit gaat koken (en dat deed ik) blijkt Mamoesjka een ware parel te zijn.

De auteur, Olia Hercules, werd in het zuiden van de Oekraïne geboren en woonde vijf jaar op Cyprus alvorens ze naar Londen verhuisde. Hier werd koken een professionele liefhebberij en werkte ze als chef de partie (verantwoordelijk voor een deel van de keuken in een restaurant) bij Ottolenghi. Mamoesjka is geen echt woord, het is oorspronkelijk een dans. maar de auteur en haar broertje noemden hun moeder liefkozend Mamoesjka.

En dat liefkozende komt door het hele boek tot uiting; in de fijne tekst, de beschrijving bij elk recept, de foto’s die moeder, tante en andere vrouwen onopgesmukt tonen. Het geeft een mooi inkijkje en toont een zekere saamhorigheid.

Het boek laat misschien wel juist door het schaarse karakter aan voedingsmiddelen dat lang gewoon was/is in

Lees meer ...
Sri Lanka food is heerlijk *met pittig kokos-sambal recept*

Sri Lanka food is heerlijk *met pittig kokos-sambal recept*

 

Sri Lanka is een Zuid Aziatisch eiland gelegen in Indische Oceaan. Sinds de 16e eeuw waren koloniale bezetters hier aan de macht, onder andere Nederland en later het Verenigd Koninkrijk. Toen droeg dit eiland de naam Ceylon, waar nog steeds een theesoort naar is vernoemd. Sinds 1948 is het onafhankelijk en sinds 1972 heet het Sri Lanka wat eerbiedwaardig, schitterend eiland betekend.

Sarogini’s Sri Lanka Food, het heerlijkste uit de Zuid Indische keuken. Sarogini Kamalanthan. (Uitgeverij Lannoo €24.99) staat vol authentieke gerechten. Sarogini, die in Sri Lanka is opgegroeid, heeft de liefde voor eten van haar moeder meegekregen. Zittend op de drempel van de keukendeur keek zij toe tijdens het bereiden van het eten.

Jaren later, als ze in Nieuw zeeland en weer later in Australië woont, reageren collega’s enthousiast op haar eten en de geuren die dat verspreidt. Ze begint kooklessen te geven, start een blog dat wereldwijd een succes wordt en nu zijn haar lekkerste recepten in een boek gebundeld. Liefst 100 recepten staan daarin. En allemaal even kleurig, kruidig en bijzonder. In de keuken van Sri Lanka spelen kerrieblaadjes, cashewnoten en kokos een voorname

Lees meer ...
Rutger bakt van A tot Z *met recept voor kruidkoek*

Rutger bakt van A tot Z *met recept voor kruidkoek*

 

Een kookboek schrijven is een enorm karwei. Een kookboek schrijven naast een baan als recovery verpleegkundige dwingt op voorhand al grote bewondering af. Rutger van den Broek deed het (alweer) en nu met een kloek naslagwerk op bakgebied: Bakbijbel Rutger bakt van A tot Z. Rutger van den Broek.(Carrera Culinair €29.99).

Tijdens de eerste editie van Heel Holland bakt was Rutger een populaire kandidaat. Dat kan ik me meteen bij het openslaan van het toch handzaam gebleven boek voorstellen. De opdracht aan zijn moeder is zo lief en puur, dit moet wel een aardig mens zijn.

Dat Rutger verpleegkundige is, een baan waarbij je secuur moet zijn in al je handelen, is terug te zien in het boek. Uiterst zorgvuldig, duidelijk en fijn verwoord loodst Rutger je door alle kneepjes van het bakken. Dat is aan de hand van symbolen mooi vormgegeven: voorin worden de symbolen uitgelegd zoals een blindbakvuling, een oventhermometer en een paletmes. Bij elk recept vind je een of meerdere symbolen terug zodat je weet wat je nodig hebt.

Aan de hand van stap voor stap foto’s komen onder andere het bekleden van een bakvorm met

Lees meer ...
getest: Artisan Snackpot

getest: Artisan Snackpot

Wat? Een mix van granen, bonen en kruiden in een plastic beker waar je kokend water opgiet. Vergelijkbaar met cup noodles maar dan als gezonder alternatief. In drie verschillende smaken: Morocan Spiced, Sweet Chili en Mint Tabouleh.

Waarom? Het wordt aangeprezen als een snelle en eenvoudige snack of lichte maaltijd. Een alternatief voor cup noodles die vaak erg zout zijn. De cups bevatten gezonde granen zoals freekeh en peulvruchten zoals edamame of linzen.

Wat kost het? 1.99 bij de grotere supermarkten.

En? Je moet er kokend water opschenken, aan de buitenkant staat een streepje en je moet gokken waar dat aan de binnenkant ongeveer zit. Je moet na het opgieten twee minuten wachten, doorroeren en dan weer drie minuten wachten.

De hoeveelheid is voor een lichte maaltijd aan de (te) kleine kant. De smaak was ronduit flauw. De structuur is stevig er is bite. Mijn mede proefpersoon deed er behalve zout ook nog zongedroogde- en verse tomaat door en toen was het ‘oké’.

Oordeel

Het viel een beetje tegen. Ik zou het niet snel kopen. Voor die prijs zijn er betere en smakelijker alternatieven die als snelle snack of lichte maaltijd kunnen dienen.

Lees meer ...
Tijd voor paprika!

Tijd voor paprika!

Tijd voor Paprika is een initiatief om kinderen meer groenten en vooral Hollandse paprika’s te laten eten. Onder de noemer Tijd voor paprika wordt er wekelijks een recept op de site www.tijdvoorpaprika.nl geplaatst om ouders te helpen om op gemakkelijke wijze een lekker en gezond gerecht op tafel te zetten. Deze week zijn dat de gevulde zoete puntpaprika's. Het vullen van een paprika hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit makkelijke recept zet je het zo op tafel. Ingrediënten voor 4 personen

– 4 Zoete puntpaprika’s (bijvoorbeeld Ramiro) – 250g Cherry tomaten – 150g Feta kaas, in blokjes van 5 mm. – 8 tl Pesto – 800g Kleine pastinaak(wortel) – Sap van een citroen – 4 tl Olijfolie – Zout – Vers gemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de paprika’s door ze voorzichtig in de lengterichting door de steel in twee helften te snijden. Verwijder de zaadjes, maar laat de stelen zitten.

Meng de cherry tomaatjes, de feta kaas, pesto, wat zout en peper naar smaak door elkaar. Verdeel het mengel over de acht paprikahelften en zet ze in een ondiepe ovenschaal.

Bereid de pastinaak, snij ze in halve of in kwart

Lees meer ...
In perfecte conditie op een aanstekelijke manier

In perfecte conditie op een aanstekelijke manier

 

Ellen Hoog is tophockeyster en speelt in de voorhoede van het Nederlands elftal. Voor haar inzet won ze al diverse prijzen, waaronder die van Wereldspeler van het Jaar en Beste Speelster van het Toernooi WK.

Tijdens de herstelperiode van een blessure werd ze zich bewust van de grote rol die voeding kan spelen. Nu heeft ze haar kennis en kunde in een boek ondergebracht: In perfecte conditie, topfit met een tophockeyster. (Carrera Culinair, €19.99).

In dit boek gaan biologisch eten en een gezonde levensstijl hand in hand. Nu zou je kunnen denken: over dit onderwerp zijn er al zoveel meer boeken verschenen. Vaak geschreven door mooie, jonge getalenteerde vrouwen. Dat klopt. Toch weet Ellen Hoog zich met dit boek te onderscheiden.

In de eerste plaats door haar nuchtere toon. Niks geen dikdoenerij of sterallures, maar heerlijk down to earth. Daarnaast door de lekkere, gezonde en niet al te ingewikkelde recepten. Het is vooral de combinatie van gezonde voeding en work-outs, die dit boek boven de andere uittilt. Er worden zes work-outs gegeven voor conditie en kracht, die tussen de 15 en 30 minuten duren. Het fijne van deze work-outs is dat je

Lees meer ...
Kleurrijk Anatolië, winactie kookboek

Kleurrijk Anatolië, winactie kookboek

Anatolië komt de laatste tijd nogal veel in het nieuws. Het is het schiereiland van Turkije dat in het westen aan de Egeïsche zee grenst. Dichtbij de Griekse eilanden zoals Rhodos, Kos en Lesbos. Vanuit Anatolië maken veel vluchtelingen de oversteek met de hoop op een veiliger leven in Europa.

In het prachtig uitgevoerde Anatolië, de avontuurlijke Turkse keuken van Somer Sivrioglu en David Dale (Good Cook €35.00) leren we Anatolië zelf kennen. Vertel me wat je eet en ik zeg wie je bent, is een bekende uitspraak. Als we met die blik het kookboek Anatolië bekijken, dan word je meteen verliefd op het kleurrijke land, haar bewoners en de gevarieerde keuken.

‘Turken houden van goed eten, bij het ontbijt praten ze al over wat ze ’s avonds gaan eten’, is een van de vele karakteristieken die je in dit boek leest en die mij persoonlijk zeer aanspreken. Anatolië bevat 140 recepten, zowel de traditionele als meer eigentijdse. Elk recept wordt heerlijk ingeleid door een mooi verhaal, iets wat een gerecht nog voor je het gemaakt of geproefd hebt al tot leven wekt.

De auteurs zijn de in Instanbul geboren en getogen Somer Sivrioglu die

Lees meer ...
De Griekse Eilanden, met recept voor courgette-chips

De Griekse Eilanden, met recept voor courgette-chips

Wie ooit op een van de Griekse eilanden is geweest zal de kleur meteen herkennen: die typische tint blauw. Deze kleur in combinatie met wit zie je vaak bij de huizen op de Griekse eilanden: de deur en kozijnen zijn blauw de huizen kraakwit. Mij deed de omslag van De Griekse eilanden, Moderne recepten uit de Griekse keuken, van Rebecca Seal. (Karakter Uitgevers €24.99) meteen aan Kreta denken.

Zowel het patroon (geïnspireerd op de Griekse vlag) op de verder witte omslag, als de zijrand zijn blauw. Binnenin begint, voor mij, het feest der herkenning. Prachtige sfeerfoto’s van het land, de bewoners, de haventjes en de zee tonen het leven en haar bewoners. Opvallend is dat er niet gekozen is voor beelden met zon, maar juist meer sober licht. Dat geeft een mooie sfeer. De foodfoto’s laten de gerechten zien zoals je ze opgediend krijgt, als je ergens in een restaurantje op een vaak wiebelige houten stoel aanschuift. Geen strakke styling, het ziet eruit zoals de gerechten er ook uit kunnen zien als je ze zelf maakt.

Na een korte inleiding over de ingrediënten volgen broden en baksels, mezedes (kleine gerechtjes), vis en zeevruchten,

Lees meer ...
Ei, lekker veelzijdig! met recept

Ei, lekker en veelzijdig *met recept*

Op de vraag waarop niemand tot heden hét antwoord heeft gegeven: “Wat was nu er eerder de kip of het ei?”, geeft Ei de beste recepten, van Blanche Vaughan. (Karakter Uitgevers €24.99) geen antwoord. Wél vertelt het hoe je het veelzijdige wonder dat een ei is, zo lekker mogelijk kunt verwerken. Nog voordat je het boek openslaat word je al getroffen door de originele en simpele vormgeving: een ei dat uitgesneden is in de kaft. Perfect gekozen om de eenvoud en het wonderlijke van eieren weer te geven.

Het boek begint met de (onmisbare) basis; hoe kook je een perfect zacht of wat harder ei, hoe krijg je het best gepocheerde ei, een gebakken- of roerei of een simpele omelet? Ook verse pasta met ei, waarbij ook alternatieven voor tarwe gegeven worden, wordt in woord en beeld uitgelegd. Daarnaast komen technieken aan bod waarbij het ei een hulpmiddel is. Bijvoorbeeld het klaren van bouillon, waarbij dankzij eiwit een troebele bouillon in een heldere vloeistof verandert. Na deze basis duiken we luilekkerland in: met custard (die echt zoveel lekkerder is als je hem zelf maakt) en banketbakkersroom (voor mij het lekkerste deel van een tompouce).

Lees meer ...
zelf limonade maken

 

Hippe limonade! Maak je zelf

Opeens is het terug van weggeweest: limonade. Zo vernam ik dat de ouderwetse ranja weer te koop is en stond er vorige week een artikel over limonade in de weekendbijlage van Het Parool. We gaan weer meer frisdrank drinken, maar dan niet de geijkte cola of sinas maar spannende ambachtelijk bereide smaken.

Het boek Limonade, meer dan 50 eenvoudige en originele recepten van Marta Majewska (Davidsfonds Uitgeverij €19.99) sluit hier perfect op aan. De uit Polen afkomstige en in België woonachtige Marta is het verwerken van fruit van eigen oogst met de paplepel ingegoten. Al in haar jonge jaren hielp zij met het schoonmaken van het fruit, dat haar vader tot jam en limonade verwerkte.

In Limonade worden eerst een aantal basissiropen gegeven. Deze siropen, gemaakt met rietsuiker, honing, agave of zoetstof, hebben allemaal dezelfde zoetkracht en zijn een equivalent van suiker. Gewone witte suiker gebruikt Marta liever niet. Ook geeft zij basissiroop die je van kruiden maakt. Vanuit deze basis gaat zij verder en geeft ze leuke, originele en verrassende limonaderecepten, waarbij je een direct drinkbare frisdrank krijgt  die je dus in tegensteling tot siroop niet meer hoeft aan te lengen. Ik

Lees meer ...
Perfecte biefstuk en een sterren hamburger

 

 

De perfecte biefstuk en een sterren hamburger

Ierland is bijna twee keer zo groot als Nederland en heeft slechts 4.5 miljoen inwoners en vooral veel vee; voornamelijk koeien en schapen. Het land heeft is het minst beboste land van Europa en heeft vooral heel veel groen sappige weiden waar al dat vee op graast. Ierland produceert zoveel rundvlees dat het 90% hiervan exporteert, genoeg om 28 miljoen mensen te voeden. Nu verwacht je bij zulke getallen grootschalige veeboerderijen. Niets is minder waar. De boerderijen waar deze koeien worden gehouden zijn klein, tijd en liefde voor de dieren, en de natuur staan voorop. Het betreft dan ook 38.000 kleine bedrijven. De koeien grazen vrijwel uitsluitend buiten, Ierland heeft een gematigd zeeklimaat en als ze op stal staan dan krijgen ze gras gevoerd. Dit en nog veel meer hoorde ik onlangs tijdens een masterclass biefstuk bakken en hamburger maken in het Amstel Hotel in Amsterdam.

Dit alles was in het kader van de ‘Summer of the Beef Lover’ dat uitgaat van Bord Bia/Irish FoodBoard,  die het Iers rundvlees wil promoten. Iers rundvlees is volgens horecaslager Barry van Leeuwen heel erg goed vlees en wordt door een groot aantal chefs

Lees meer ...
Crackers: die bak je lekker zelf

Crackers: die bak je lekker zelf

Een cracker is typisch zo’n product waar je nooit over nadenkt, althans zo vergaat het mij. Toch is een cracker een van de lekkerste dingen die je bij plots opkomende trek even snel kunt maken. Lekker met kaas bijvoorbeeld, of gewoon zo. Knapperig, vullend maar niet té; ideaal als tussendoortje. Crackers kun je in veel soorten kopen en de meesten van ons zullen een pak in huis hebben. Maar crackers kun je natuurlijk ook heel goed zelf maken. Voordeel daarvan is dat ze zoveel lekkerder zij en is dat het een leuk, niet al te tijdrovend werkje is.

Veel verschillende soorten crackers om zelf te maken zowel hartig en zoet. Daarvan staan er liefst 34 recepten in Crackers, Huisgemaakt, 34 knapperige recepten van Seu Quinn. (€9.95 uitgeverij Becht). Dit is, hoewel bescheiden vaan formaat, een compleet boekje. De ingrediënten; meelsoorten, zaden, hoe je het deeg dun uitrolt en hoe je de perfecte cracker bakt (bijvoorbeeld door het deeg niet teveel te bewerken), komen allemaal aan bod alvorens we gaan bakken. Een basisrecept voor een cracker met zout vormt de aftrap. Daarna volgen er verrassend leuke soorten zoals, crackers met een smaakje: met gerookt zeezout,

Lees meer ...