logo boonappetit

Bakken met haver + recept voor muffins

Bakken met haver + recept voor muffins

Bakken met haver + recept voor muffins

Met Bakken met haver schreef Natascha van der Stelt een heel persoonlijk bakboek. (Aerial Media Company, 22.50)

Natascha, kleindochter van een bakker, is met bakken, koekjes, cakes en taart opgegroeid. Een aantal jaar geleden kreeg zij diverse gezondheidsklachten, waaronder gewrichtsklachten en een voorstadium van diabetes. Toen zij alle snelle suikers uit haar dieet schrapte gebeurde er iets wonderbaarlijks: Natascha’s klachten verdwenen en zij ging zich veel beter voelen. Ik ken Natascha van voor en na. Zonder afbreuk te doen aan haar oude versie, ziet ze er slanker en vooral stralender uit sinds ze anders is gaan eten.

Dat schrappen van snelle suikers is natuurlijk een hele overstap en vooral met bakken is dat nogal een punt. Want snelle suikers lijken wel overal in te zitten; honing, natuurlijke en kunstmatige zoetstoffen, tarwe, spelt, rijst, mais en aardappelen. Dat je dan toch kunt bakken en ook nog eens heel gevarieerd en lekker bewijst Natascha in Bakken met haver. Bakken met haver is een andere manier van bakken, omdat er simpelweg geen gluten in haver zitten. Hierin zag Natascha de uitdaging om haar baksels van haver er net zo uit te laten zien als die gemaakt van tarwe. Zoet verving ze door vanillepoeder, kokos en kaneel, die van nature een lichtzoete smaak hebben. Dat leidt tot bijzonder creatieve recepten voor koeken en koekjes, scones, muffins, cake, taart, quiche, pasteien en pasteitjes, uit de koekenpan en van alles wat.

Natascha bewijst met haar recepten dat eigenlijk alles mogelijk is met haver. Ik noem: amandelovaaltjes met citroen, chocoladekoekjes met pecannoten, kaasscones, chocoladecake, kokosmacronen, chocoladetaart met frambozen, haverroggebrood of de met abrikozen gezoete kruidkoek. Op de meeste vragen geeft zij voorin het boek het antwoord. Ik denk dat Natascha met haar boek een nieuwe manier van bakken inluidt: bakken 2.0.

Uit de hartige recepten koos ik de geitenkaasmuffins met tijm, makkelijk te maken en lekker bij een kop soep. Ik deel het recept met je.

Voor 12 muffins

100 gram havermout

140 gram havermeel

½ tl zout

1 ½ tl bakpoeder

1 tl tijm

100 gram geitenkaas belegen of oud

1 ei

270 ml melk

3 el walnootolie

*Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet een muffinbakblik met 12 holtes in of zet 12 siliconen muffinvormpjes op een bakplaat.

*Meng in een grote kom de havermout en het havermeel met het zout, bakpoeder en tijm. Rasp de geitenkaas en voeg die toe aan het meel.

*Klop het ei los in een andere kom. Roer de melk en de walnootolie erdoor. Schenk dit bij het kaas-meelmengsel. Roer alles snel door elkaar.

*Schep het beslag in de 12 holtes of vormpjes. Bak de muffins 25-30 minuten tot ze goudbruin zijn.

Geschreven door : Joke Boon