logo boonappetit

Joke blogt!

Cheesecake + basis recept

Cheesecake + basis recept

In een tijd waarin er veel boeken verschijnen die een hoog gezondheidsgehalte hebben en bol staan van dadels, vijgen, geen gluten en suikervrees is Cheesecake, het kookboek voor echte cheesecakefans van Sabine Koning (Nieuw Amsterdam 20,00 euro) een verademing. Hier geen vrees voor suiker, vet of andere minder gezonde zaken. Wél cheesecake in liefst 50 smakelijke variaties. Want als er dan gesnoept wordt dan meteen maar goed en zonder schuldgevoel.

Ik eet wel eens cheesecake en ik bak weleens een ‘gewoon’ exemplaar, met dit boek gaat er een wereld voor me open. Want dat er zoveel variaties mogelijk zijn dat wist ik (nog) niet. Met dit boek kan het ook nog eens bijna niet mislukken want Sabine geeft duidelijke instructies hoe je de meest voorkomende problemen met een cheesecake: ik noem scheuren, te droog of moeite met aansnijden, op kunt lossen. Ook nam ze de fraaie styling en fotografie voor haar rekening wat ik altijd bijzonder knap vind als je dat állemaal kunt.

Na het basisrecept voor een cheesecake die je moet bakken en een no bake versie, komen de verschillende cheesecakes in hoofdstukjes als Doube trouble: zoals een Red Velvetcheesecake of een Tarte

Lees meer ...
3 Ingrediënten bakboek, met recept voor pecankoekjes

3 Ingrediënten bakboek, met recept voor pecankoekjes

 

Bakken met 3 ingrediënten? Dat leek me echt onmogelijk. De trend om steeds minder ingrediënten te gebruiken bereikt zijn apotheose met het 3 Ingrediënten bakboek, 100 x lekker en snel, zoet & hartig van Sarah Rainey (uitgeverij Spectrum 16.99 euro).

Vol ongeloof bekeek ik dit boek en écht het kan dus. De Ierse Sarah Rainey werd gegrepen door een post op social media waarbij een Japanse foodblogger een recept plaatste voor een cheesecake met 3 ingrediënten, wat een ware hit werd. Dit gegeven liet haar een zoektocht maken om te kijken wat er mogelijk was op bakgebied met slechts drie ingrediënten waarbij er echt niets extra zoals water of een snuf zout aan toegevoegd wordt. ‘Bakken met drie ingrediënten grijpt terug op het koken van vroeger: voedzame, troostrijke lekkernijen om van te watertanden, waarbij de smaak niet in het gedrang komt door calorieën te tellen of suiker te verbannen.

Het resultaat staat in het bijzonder leuke én inspirerende 3 Ingrediënten bakboek. Om je een indruk te geven er staan recepten in voor koekjes, cake en taart, plaatgebak, zoete traktaties, brood, hartig gebak, toetjes, ijs en sorbets.

Ik noem: hazelnootbiscuitjes, cacaokoekjes, kaneelkrokantjes,

Lees meer ...
TIME + recept voor gepofte aardappel met forel

TIME + recept voor gepofte aardappel met forel

Het was een van de eerste slechte dagen aan het begin van deze herfst toen ik mezelf met Time, een jaar en een dag in de keuken van Gill Meller, (uitgeverij Good Cook 23,99 euro) in een luie stoel nestelde. En toen overviel me een heerlijk, knus en behaaglijk gevoel. Dat komt in de eerste plaats door de prachtige warme fotografie in Time. Ramen die beslagen zijn door de kou buiten en de warmte van binnen. Die beslagen ramen, waarin met een hand een klein kijkgaatje is gewreven zodat je naar buiten kunt kijken. Foto’s van keukens, die niet de gelikte, gestylde keukens laten zien maar keukens van echte mensen en die net zo rommelig zijn als mijne. Foto’s van ingemaakte potten jam en ander lekkers om de op handen zijnde winter door te komen. Foto’s van kachels waar een pan eten op staat. Ik blijf hier zo lang bij stilstaan omdat het iets met me deed. Het brengt een tijd en een sfeer omhoog die soms vervlogen lijkt. Ik voelde een soort nostalgie, een bij mijn moeder thuis zitten naast de grote kachel en uren lezen terwijl het buiten

Lees meer ...
Elle Eten Hitparade + recept pompoencake

Elle Eten Hitparade + recept pompoencake

Al jaren lees ik trouw Elle eten en daarin tref ik altijd de rubriek Hitparade van de hand van Tal Maes. Die recepten zijn van het soort lukt altijd, lust iedereen, gaan we vaker maken. De recepten van al die afleveringen van de Hitparade zijn nu herzien en opnieuw gefotografeerd voor Elle Eten Hitparade, succesnummers voor elke dag. 69 recepten favoriete recepten die niet kunnen mislukken door Tal Maes. (Carrera Culinair 19.99 euro)

Jarenlang woonde Tal Maes in Amerika en verkeerde ze in een culinaire roes. Ze reisde en proefde zich door vele steden en staten. De Amerikaanse keuken is een smeltkroes van smaken, culturen, tradities en vernieuwingen. Dat vindt zijn weerslag in dit boek dat beslist werelds is te noemen. Recepten uit alle windstreken komen in deze Hitparade voor.

Bovendien zijn het recepten die beproefd zijn en waar je altijd op terug kunt vallen als je het even niet (meer) weet. Tal Maes weet in haar recepten, styling en tekst een soort huiselijke warmte te scheppen. Ik ben haar nog nooit tegengekomen maar volgens mij zou ik me zo thuis voelen als ik bij haar aan de keukentafel zat.

Wat ik bijzonder

Lees meer ...
Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten +recept

Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten +recept

Pascale Naesens is een begrip. In België waar zij woont en werkt, geniet zij een enorme reputatie en ook in Nederland groeit haar populariteit. Dat komt mede omdat zij een onmiskenbare eigen stijl en visie heeft en hier zeer consequent in is. Haar benadering van eten is te benoemen als gematigd koolhydraatarme mediterrane voeding. Pascale gaat er vanuit dat deze manier van eten vele voordelen kent zoals het krijgen van meer energie, dat je ervan vermagert als je overgewicht hebt, je diabetes type 2 er waarschijnlijk mee kunt terug schroeven dan wel in bedwang kunt houden, het goed is voor de darmen en het de bloeddruk verlaagt. Bovenal is het een smakelijke manier van eten waarbij het woord dieet nimmer valt. Kortweg komt het erop neer dat je slimme combinaties maakt en snelle koolhydraten vermijd. Zo kun je alle groenten eten en deze óf combineren met geconcentreerde eiwitten zoals vis, vlees, kaas en sojaprodukten of je eet ze in combinatie met geconcentreerde koolhydraten zoals granen en peulvruchten, waarbij de ene soort meer geschikt is dan de andere. Vet wordt hierbij niet geschuwd. In haar nieuwste boek Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten Pascale Naesens,

Lees meer ...
Comptoir Libanais Feest! +recept

Comptoir Libanais Feest!

Meteen bij binnenkomst in restaurant Comptoir Libanais in Utrecht was er een warm welkom in de vorm van een krokante falafal, een lamskibbeh en een glas Libanese limonade. Op uitnodiging van uitgeverij Becht was ik bij de lunch ter ere van het nieuwe boek van Tony Kitous Comptoir Libanais Feest, feestelijke gerechten uit de Libanees Mediterrane keuken (24,99 euro).

Die nacht was Tony om drie uur uit Londen vertrokken om op tijd in Utrecht te zijn. Voorafgaand aan de lunch maakt hij enkele van de gerechten uit het boek ter plaatse klaar. Hij vertelt dat hij nerveus is omdat wij er zijn en dat het restaurant en het boek belangrijk voor hem zijn. Tony, opgegroeid als oudste zoon in Algerije, hielp al snel zijn moeder in de keuken omdat hij van jongs af aan dól op eten was. Eten speelde en speelt een hoofdrol in zijn leven. Als hij tijdens de presentatie zijn handen wast met oranjebloesemwater en even aan zijn handen ruikt, gebeurt er – voor mij zonder reukvermogen – iets magisch. Die geur van oranjebloesemwater brengt hem in een klap terug naar zijn kindertijd, naar zijn moeder en oma en al die andere vrouwen

Lees meer ...
Onder de mediterrane zon + recept voor zalig ijs

Onder de mediterrane zon + recept voor zalig ijs

Nadia Zerouali en Merijn Tol, bekend als Nadia en Merijn, hebben hun lekkerste recepten in één boek uitgebracht: Onder de mediterrane zon, de lekkerste recepten van Nadia en Merijn (bij hun nieuwe uitgeverij Nijgh Cuisine, onderdeel van Nijgh en Van Ditmar 29.99 euro). Het zijn recepten die in hun eerdere boeken: Arabia, Bismilla en Arabia bij je thuis verschenen. Jarenlang reisden zij door de Maghreb landen (Marokko, Tunesië, Libië en Algerije) het Midden-Oosten en de Levant (Libanon & Syrië, Palestina & Israël, Turkije) en Zuid Europa ( Sicilië, Andalusië, Sardinië en Catalonië) op zoek naar de lekkerste recepten en de verhalen over die gerechten en eten in het algemeen.

‘Inmiddels is er veel veranderd, zijn grenzen gesloten en landen verwoest. Wat nooit verloren gaat is de keuken, de gastvrijheid en de rijke cultuur.’ Dat maakt dit boek ook in een breder perspectief bijzonder aantrekkelijk, om te lezen over landen en hun gastvrije inwoners toen alles nog heel anders was.

Tijdens hun eetreizen kookten en aten ze met de mensen die hen ook meenamen naar de lekkerste adresjes in hun stad en land. De verhalen zijn zo beeldend opgeschreven dat

Lees meer ...
Simpel van Ottolenghi is voor iedereen !

Simpel van Ottolenghi is voor iedereen

Recept voor geplette courgettes.

Ottolenghi, is niet alleen de naam van Yotam Ottolenghi, Israelisch-Britse kok, kookboekauteur en restaurateur maar ook een begrip. Ottolenghi is synoniem voor groenten en gerechten in een Midden Oosterse stijl waarin onder andere granaatappel, citroen, aubergine, tahin, verse kruiden, specerijen en kikkererwten een voorname rol spelen. Ottolenghi heeft iets teweeg gebracht sinds het verschijnen van zijn eerste in Nederlandse vertaling verschenen boek Plenty. Mede dankzij hem werd groenten eten hip en opwindend.

Zijn receptuur is uiterst zorgvuldig beschreven maar kende een nadeel voor sommige gebruikers: de ingrediëntenlijst was vaak lang, en sommige van die ingrediënten waren (door het onbekende karakter) naast het recept voor veel mensen niet bruikbaar. Dat puntje van kritiek heeft Ottolenghi ter harte genomen en in zijn nieuwe boek Simpel verwerkt. Waarbij de letters betekenen: S=snel, I=ingrediënten niet meer dan 10, M=maak het van tevoren, P=provisiekast, E=eenvoudiger dan u denkt en L=Lui dat wil zeggen dat er iets zachtjes staat te stoven of in de oven staat te garen terwijl je iets anders doet. Dat is een mooi concept en een originele invulling van een titel. Op de cover een citroen, smaakmaker bij uitstek in Ottolenghi’s recepten.

Lees meer ...
Supersnelle haver-rozijnkoekjes met talloze variaties

Supersnelle haver-rozijnkoekjes met talloze variaties

Deze haverkoekjes zijn snel gemaakt en bevatten geen ei. Ei kun je -heel bijzonder- in bakwerk vervangen door lijnzaad dat je weekt in water. Het wordt een gelachtig mengsel dat je koekjes een goede binding geeft. Voeg je liever ei toe? Neem dan voor deze koekjes 1 ei.

Ze zijn lekker en lijken een beetje op mueslirepen. De volgende keer voeg ik nog iets minder zoet (agavesiroop) toe. Op Instagram waar ik een foto van deze koekjes plaatste opperde iemand om er nog wat gesmolten chocolade over heen te drizzelen, dat is uit de losse pols erover heen druppelen. Ook kun je met de meelsoort, rozijnen en de zoetstof variëren: ik nam agavesiroop, maar ahornisiroop, (appel)stroop of honing kan uiteraard ook. Ik noem ze daarom haver-rozijn experimenteer koekjes

Zo maak je ze:

Voor 12 stuks

1 el gemalen lijnzaad, losgeroerd met 3 el koud water

100 gram boekweitmeel (of een ander meelsoort naar keus)

1 tl bakpoeder

Snuf zout

1 tl gemalen kaneel

1 tl vanille extract

120 gram havermout (ik nam de goedkoopste soort)

60 ml olie

60 ml agavesiroop (of honing, (appel)stroop, ahornsiroop)

100 gram rozijnen (of abrikozen, dadels of vijgen in stukjes)

Lees meer ...
Jamie kookt Italië + recept wortelcaponata

Jamie kookt Italië + recept wortelcaponata

 

Het had niet mooier gekund: dat ik Jamie kookt Italië in handen kreeg en de gelijknamige serie op 24 Kitchen begon. Dat blijkt een heel érg leuke combinatie. Want inmiddels heb ik het boek al van voor naar achter en weer terug doorgenomen en is het extra leuk om de personen en gerechten uit het boek op televisie terug te zien. Jamie kookt Italië Uit het hart van de Italiaanse keuken Jamie Oliver (Kosmos Uitgevers, 29.99)

is een weergave van de reis die Jamie met zijn oude leermeester Gennaro Contaldo door Italië heeft gemaakt. Dat is een tocht op zoek naar het echte Italiaanse eten zoals dat thuis wordt gekookt. Ongeacht of je arm of rijk bent. In Italië speelt de (oudere) vrouw een voorname rol in de keuken. Deze vrouwen vaak aan het hoofd van de familie zijn de nonna’s (oma’s) en de mama’s. Zij koken de gerechten die vaak al heel lang in de familie circuleren. Dat zijn beproefde traditionele gerechten zonder al teveel opsmuk en zonder al te ingewikkelde technieken. Door het moderne steeds drukker wordende leven dreigen deze recepten een beetje in vergetelheid te raken. Dit gegeven en Jamie’s

Lees meer ...
Het grote oven handboek is een juweel + koekjesrecept

Het grote oven handboek is een juweel

Van alle apparaten die er in een modern huishouden te vinden zijn, is een aantal in mijn ogen écht onmisbaar. Wat precies onmisbaar is dat verschilt per persoon. Zo beweert mijn prins dat hij niet zonder afwasmachine kan, terwijl dat voor mij helemaal niet geldt omdat de afwas immers zijn taak is.

Nee, ik zou niet zonder mijn oven kunnen. Als hij vandaag stuk zou gaan dan zou ik (indien hij niet te repareren valt) morgen meteen overgaan tot de aanschaf van een nieuwe. En in mijn ovenliefde ben ik beslist niet de enige zo blijkt uit een ovenenquête. Karin Luiten van Koken met Karin heeft een aantal jaar terug (2012) een ovenenquête gehouden onder 1317 mensen waarvan 99.5% een oven bezit die in 70% van de gevallen meerdere keren per week gebruikt wordt.

Reden voor het houden van de enquête was destijds het Koken met Karin Handboek oven dat nu in geheel herziene en aangevulde 8e druk is verschenen. ’Zes jaar na het verschijnen van de eerste druk vult dit boek nog onverminderd een gat in de markt’. Lees ik in het voorwoord. En inderdaad waar de meeste bakboeken over zoete

Lees meer ...
Nooit meer een lege trommel met de Koekjesbijbel

Nooit meer een lege trommel met de Koekjesbijbel

Het schijnt typisch Nederlands te zijn om een koekje bij de koffie of thee te serveren. Van een koekje gaat een zekere huiselijkheid uit. Zelf koekjes bakken is leuk om te doen (ook met kinderen) en zorgt voor een behaaglijk en knus gevoel. Het grote voordeel is dat je altijd iets in de trommel hebt.

Daarom vind ik de Koekjesbijbel van Rutger van den Broek (Carrera Culinair 29.99 euro) een schot in de roos. Meer dan 170 (!) koekjesrecepten staan erin, en het ene lijkt nog lekkerder dan het andere.

Eén van de laatste zinnen luidt: Geen zin om zelf te bakken? Gevolgd door het adres waar je de lekkerste koekjes koopt: Holtkamp. Hoewel dat helemaal waar is kan ik me niet voorstellen dat je koekjes gaat kopen na het doornemen van de Koekjesbijbel. Van alle koekjes die erin staan kende ik er aardig wat, maar láng niet allemaal. Sommige roepen jeugdsentiment op zoals het paleisbanket uit de trommel van mijn opa en oma en dennenkoeken uit het plaatselijke buitenzwembad die ik bevend van de kou opat. (Grappig om te lezen dat het de moeder van Rutger net zo verging.)

Bewonderenswaardig is

Lees meer ...
Andina,het hart van de Peruaanse keuken  + recept voor aubergine frieten

Andina,het hart van de Peruaanse keuken + recept

In alle jaren waarin ik met regelmaat kookboeken recenseer heb ik nog nooit een kookboek getroffen dat zo’n directe ode aan de vrouw is. Het woord Andina betekent een vrouw, een gerecht of een ingrediënt uit de Andes. ‘Mijn grootmoeder, mijn moeder en al mijn oudtantes waren allemaal Andinas. Ik heb Andina in mijn bloed…’ aldus begint Martina Morales zijn inleiding van Andina, hart van de Peruaanse keuken. (Fontaine uitgevers, 24.99 euro)

Op elf jarige leeftijd kwam Martin Morales naar Engeland omdat zijn familie in Peru door guerrilla’s werd bedreigd. Zijn liefde voor Peru en lekker eten nam hij met zich mee. In Londen bezit hij inmiddels vier succesvolle restaurants waaronder Ceviche (ook de titel van zijn vorige boek) en Andina.

Het Andesgebergte beslaat zeven Zuid-Amerikaanse landen: Peru, Bolivia, Ecuador, Argentinië, Chili, Colombia en Venezuela. De Peruaanse Andes beslaat alleen al 11 verschillende regio’s. De keuken van de Andes is seizoensgebonden en vaak betreffen het recepten van duizenden jaren oud. In de Andes hebben mensen van generatie op generatie door middel van dans, muziek, rituelen en eten gecommuniceerd. Het eten is altijd al biologisch geweest en alles wordt gegeten: van

Lees meer ...
Snel en simpel

Snel en simpel, recept voor pittige watermeloen-mojito ijsjes

In 2015 verscheen het kookboek My New Roots van Sarah Britton, een Canadese jonge vrouw die naar Denemarken vertrok, de liefde en de liefste achterna. In haar nieuwe thuisland gaat ze in vegetarische restaurants werken. Al doende leerde zij met de seizoenen koken en deelt zij haar ervaringen met de lezers van haar blog MyNewRoots.org. Ook volgt zij een opleiding holistische voeding.

Na een poosje krijgt ze aanvragen voor kooklessen en lezingen. Als haar aanstaande zijn beide armen breekt gaat zij fulltime voor hem zorgen en krijgt ze meer tijd voor het bloggen en fotograferen van haar gerechten. Het blog werd een enorm succes, wat leidde tot haar eerste kookboek.

Nu is haar tweede boek verschenen: Snel en simpel 100 Vega(n) recepten met alledaagse ingrediënten door Sarah Britton (Karakter Uitgevers 24.99).

Sarah is inmiddels moeder van een zoon en heeft het net zoals alle moeders druk. Dit en vragen van haar lezers hoe gezond te eten met een beperkt budget en een druk schema resulteerde in Snel en simpel, waarbij gewone ingrediënten gebruikt worden die je gewoon in de supermarkt kunt kopen. Dat geeft meteen het gebruiksvriendelijke karakter van

Lees meer ...
Zoete courgettetaart met honing en walnoot

Zoete courgettetaart met honing en walnoot

Dit jaar ben ik voorzichtig begonnen met een kleine moestuin. Een verhoogde bak van 1 x 1 meter. Ik kocht zakjes zaad en maakte keurige rechte geultjes in de verse aarde. Daar strooide ik zakjes zaad in. Inmiddels heb ik geleerd dat een zakje per geul echt teveel is. Ook leerde ik dat courgetteplanten enorm groot worden en dat ik die elders in de tuin onder moest brengen omdat ze met geen mogelijkheid in die bak van 1x1 meter pasten.

Toen ik terugkwam van vakantie stond mijn moestuin er - vooral dankzij de sproei-hulptroepen- groen, fris en uitbundig bij. De courgetteplanten waren immens en onder de grote bladeren trof ik een aantal grote courgettes. Inmiddels maakte ik courgetti, courgettesoep en bakte ik een zoete courgettecake. Op internet vond ik daarvoor een recept dat ik aangepast heb; ik maakte hem minder zoet en de suiker verving ik door honing, dat geeft samen met de walnoten een fijn Grieks tintje. (Om nog even in de vakantiesfeer te blijven.)

Zoete courgettetaart met honing en walnoot

400-500 gram courgette, grof geraspt

100 gram walnoten

3 eieren

140 gram honing

2 tl vanillepasta of het merg uit 1 stokje

Lees meer ...
In de boekwinkel

In de boekwinkel

 

‘Jij neemt ook alles aan’, zegt mijn man wel eens lachend als we samen boodschappen doen. Folders, samples, krantjes, ik neem het aan of ik kijk de persoon aan en bedank vriendelijk.

Nu ben ik heus geen model Nederlander hoor, maar toen ik nog studeerde en diverse bijbaantjes had liep ik onder andere met van die grote houten borden op mijn buik folders uit te delen of in een berenpak leuk te doen. Ook deed ik telefonisch enquêtes. Al die bijbaantjes hebben ervoor gezorgd dat ik een dikke huid heb gekregen en dat ik daarom bijna alles aanneem.

Nu ik met mijn kookboek Koken met kleur! aan een soort boektoer langs allerlei boekwinkels en een enkele kookwinkel trek, komt die dikke huid me soms goed van pas.

In de eerste plaats is het vaak érg leuk om in een boekhandel te gast te zijn. Boekhandelaren en hun medewerkers zijn leuke hardwerkende mensen met een passie: boeken. En écht daar kan het internet niet tegen op. Ook is zo’n toertje langs boekhandels goed voor mijn topografische kennis. Als Randstedeling uit de hoofdstad houdt mijn kennis buiten de ring vaak al op. Inmiddels weet ik hoe lieflijk Goes

Lees meer ...
Drie op een rij: The green food bible, Noosh-e-jaan en Puur lichter

Drie op een rij: The green food bible, Noosh-e-jaan en Puur lichter

Van uitgeverij Terra / Lanoo kreeg ik onlangs liefst drie boeken toegestuurd.

Ik bespreek ze drie op een rij.

The green foodbible, alles wat je moet weten om gezond te eten. Laura Canjels en Mylena Natanni. (Lannoo 19.99 Euro)

Geheel plantaardig eten heet veganisme en is erg in opkomst. In tegenstelling tot vegetariërs eten veganisten niets wat van dieren afkomstig is dus ook geen honing, eieren of zuivel. Wat dierlijke producten je aan voedingstoffen leveren en welke plantaardige vervangers er zijn, daar gaat The green foodbible in de inleiding en ‘10 geboden uitgebreid’ op in. Geen halfslachtige vage antwoorden maar degelijk onderbouwde antwoorden, die getuige de uitgebreide bronnenlijst achterin, wel degelijk ergens op berusten. Dat maakt dit boek meteen zo sympathiek, de dames hebben echt een boodschap en een missie. Sympathiek verwoord in heerlijke, beslist maakbare recepten zoals: quinoataboulé, muffins met rozijnen en een ander rijsmiddel dan eieren, beanburger, citroenpudding, kokoscurry, peertje met nicecream of healthy snickers. Achterin een aantal weekmenu’s om je op de plantaardige weg te helpen.

Een geheel ander boek is Noosh-e-jaan een culinaire reis per fiets van Thieme Hermans (uitgeverij Terra 20.00 euro).

Lees meer ...
Basics to briliance kids – met fudgerecept

Basics to briliance kids – met fudgerecept

In Basics to brilliance kids lekker gezond voor iedereen, brengt Donna Hay de favoriete gerechten van (haar) kinderen. Donna heeft zelf twee kinderen in de puberleeftijd en weet daardoor dat kinderen kieskeurige eters zijn. ‘’Het ene moment kun je niet genoeg broccoli aanslepen, en even later houden ze bij hoog en bij laag vol dat ze eraan dood zullen gaan!” Vrijwel iedere ouder zal dit herkennen. In dit boek geeft Donna Hay haar beproefde recepten die kinderen lekker vinden. Gezonde variaties op klassiekers zoals kipnuggets, pizza, mac en cheese, ontbijtcookies, vis en chips, hamburgers, ijs en verschillende snacks. Het gezonde schuilt in de ingrediënten zoals dadels om te zoeten en de bereiding: o.a. friet en nuggets bakken in de oven.

Het zijn niet alleen recepten die kinderen lekker vinden; met behulp van dit boek kunnen ze de recepten zelf maken. Daardoor zijn de beschrijvingen erg duidelijk en stapsgewijs. Moeilijke punten worden uitgelegd. Van veel recepten worden variaties op een basisrecept gegeven. Dat maakt het boek ook geschikt voor volwassenen die nog weinig kookervaring hebben.

Dona Hay is een fenomeen, van haar 26 boeken zijn inmiddels wereldwijd zes miljoen exemplaren verkocht. Haar kenmerkende stijl

Lees meer ...
Made at home

Made at home

Als je Made at home van Giorgio Locatelli in een woord zou moeten samenvatten dan is het Liefde. Liefde voor het leven, zijn geboorteland Italië van noord tot zuid, familie, zijn gezin waaronder dochter Margeritha met haar uitgebreide voedselallergie, liefde voor het personeel in zijn restaurant waar hij zorgvuldig mee omgaat en zijn liefde voor mooie ingrediënten, eten en dan Italiaans eten in het bijzonder.

Ooit zat Locatelli op de vuilnisbak achter het peperdure restaurant in Parijs waar hij in de keuken werkte. Zijn maaltijd bestond uit wat gebakken worstjes. Daar op die vuilnisbak en op dat moment besloot hij om als hij ooit een restaurant had het anders te doen; goed voor zijn personeel te zorgen. In zijn restaurant Locanda Locatelli in Londen schuift iedere dag om vijf uur het voltallige personeel aan tafel voor een goede liefdevolle en voedzame maaltijd. Sommigen komen op donderdag en zaterdag speciaal terug: dan staan er hamburgers en pizza op het menu. Tijdens die maaltijden is er oog voor elkaar en Giorgio ziet de maaltijd ook als moment om te delen hoe het echt met iemand gaat. Die maaltijden en de maaltijden die hij thuis eet, rekening houdend met

Lees meer ...
Elke dag Marta is verfrissend

Elke dag Marta is verfrissend

Foodblogster Marta Majewska is van origine Pools en woont in België. Eerder schreef zij Limonade (2015) en het vegtarische kookboek Fourplay (2014).

Ik volg haar al sinds het boek Limonade, dat ik destijds heel verrassend vond. Nu is daar Elke dag Marta, lekker eten waar iedereen gek op is. Marta Majewsska (Standaard uitgeverij 22.50 euro).

Nadat Marta een zoontje kreeg merkte ze dat er structuur in haar dag en koken moest komen. Aan de hand van de dagen van de week, elk met een eigen thema geeft Marta originele en makkelijk te maken receptuur. Ook als je een druk bestaan met kinderen hebt. De combinatie van fotografie, tekst en recepten vind ik verfrissend. Ze zijn net even anders en hebben een feel good uitstraling. Grappig effect is dat door fotografie: veel wit, rustig beeld en door de tekst opgedeeld in dagen wat structuur geeft in combinatie met teksten als: sometimes it’s okay if the only thing you did today was breathe een ontspannen uitwerking op de lezer heeft. Althans zo verging het mij toen ik ‘druk, druk , druk’ het boek inzag.

Naast de receptuur deed Marta de foodstyling en fotografie ook zelf. Moeilijke

Lees meer ...