logo boonappetit

Feasts + heerlijk koolrecept

Feasts + heerlijk koolrecept

Feasts + heerlijk koolrecept

 

De in Iran geboren Sabrina Ghayour wordt wel de ‘Golden Girl’ van de Perzische keuken genoemd. Dat is natuurlijk niet voor niets: zij brengt klassieke gerechten, hun smaken én moderne variaties van de Midden-Oosterse keuken naar de thuiskeuken. Hierbij maakt ze waar nodig een vertaalslag naar ingrediënten die goed verkrijgbaar zijn.

Feasts, Midden-Oosterse feestmaaltijden voor elke gelegenheid van Sabrina Ghayour (Good Cook 24.95 euro) is het derde boek van Sabrina Ghayour. Eerder schreef zij het alom bejubelde Persiana en Sirocco. Rode draad in haar werk zijn de kleurrijke gerechten die ze aan ons voorschotelt.

In Feasts geeft zij recepten en menusuggesties voor allerlei feestjes, want samen eten verhoogt de feestvreugde. Lange tafels met schalen vol eten. Er zijn veel feestmomenten en in dit boek komen er ook veel aan bod: ontbijt & brunch, weekendfeesten, snelle festijnen, vegetarische festijnen, zomerse feesten, lichte feestmaaltijden, bijzondere gelegenheden, comfort-food en menu-ideeën. Cheddarfrittata met paprika, kruiden & pul biber, of geitenkaastaartjes, geklopte ricotta met vijgen op toast, midden-oosterse linguine, lamsbout met granaatappelsalsa, geroosterde ananas met een zoete limoen-munt-yoghurtsaus, het ene gerecht is nog meer om van te watertanden dan het andere en het is allemaal prachtig gefotografeerd. Opvallend is dat de recepten in Feasts niet moeilijk of bewerkelijk zijn; zo wordt feesten ook voor de gastvrouw of -heer een feestje.

Bij weekendfeest kwam ik het recept van pittige savooiekool tegen. (Niet direct een gerecht dat ik met feest had geassocieerd.) Toevallig zocht ik nog wat inspiratie voor het grote stuk groene kool waarvan ik alleen de buitenste groene bladeren had gebruikt. En toen gebeurde er iets wonderlijks: de alledaagse groene kool werd door dit recept boven zichzelf uitgetild. Het was een feest om te eten waarvan ik toen ik het stond te maken al van begon te eten. Ik mag het recept met je delen.

PITTIGE SAVOOIEKOOL MET KNOFLOOK

VOOR 4 – 6 PERSONEN

1 grote savooiekool (of je favoriete groene

bladkool), gehalveerd, kern verwijderd

en blaadjes in repen van 2,5 cm

2 tl komijnzaad

2 tl korianderzaad

2 tl mosterdzaad

2 tl nigellazaad

1-2 tl chilivlokken, naar smaak

olijfolie

1 bol knoflook, tenen gekneusd en in dunne

plakjes

zeezoutvlokken en versgemalen

zwarte peper

50 g boter, in blokjes

*Was de koolrepen en laat uitlekken, maar schud niet helemaal droog: de kool zal daardoor goed kunnen stomen.

*Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak

het komijnzaad, het korianderzaad, het mosterdzaad, het

nigellazaad en de chilivlokken 1 minuut, tot de aroma’s

vrijkomen en het zaad bruin wordt. Schud de pan steeds, zodat het zaad en de chilivlokken niet aanbranden.

*Sprenkel zoveel olijfolie in de pan dat de bodem van de pan

is bedekt. Bak de knoflook 1 minuut en voeg de helft van de

kool toe. Bestrooi met wat zout en peper en roer goed door.

*Voeg de rest van de kool toe, bestrooi weer met zout en peper en sprenkel er nog wat olie over. Doe het deksel op de pan en laat 3 tot 4 minuten garen zonder het deksel op te tillen. Schud in plaats daarvan de pan, zodat de kool niet aanbrandt en houd het deksel daarbij stevig vast. Op die manier kan de kool bakken en stomen tegelijk.

*Roer goed door zodat de kool met specerijen is bedekt. Roer

daarna de boter erdoor. Breng indien nodig verder op smaak

en haal de pan van het vuur. Roer de yoghurt erdoor en serveer direct.

Geschreven door : Joke Boon