Laten we duurzaam doen! WINACTIE

Laten we duurzaam doen! WINACTIE

Laten we duurzaam doen! WINACTIE

Duurzaam, duurzaamheid je hoort het steeds vaker, maar wat is het?

‘Duurzaamheid is door de jaren heen een containerbegrip geworden. Alles wat te maken heeft met maatschappelijk verantwoord leven, milieu, ecologie en toekomstgericht denken wordt tegenwoordig onder duurzaamheid geschaard.’

(bron: www.platformduurzaamheid.net)

‘In juni 2015 ging Stichting Urgenda, organisatie voor duurzaamheid en innovatie, naar de rechter om de Nederlandse staat te dwingen meer te doen tegen klimaatverandering. Met succes want Urgenda werd in het gelijk gesteld. Dit is bijzonder omdat nog nooit eerder, waar ook ter wereld een rechter gemaand heeft om op te schieten met het nemen van maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Een van de maatregelen die Nederland zou kunnen nemen om de beoogde reductie van 25% in 2020 te halen, is naast een herinvoering van een kolentaks en het stimuleren van zuinige auto’s, een vermindering van de veestapel. Vlees eten is slecht voor het klimaat. Koeien produceren veel methaan en dat is een zeer krachtig broeigas. Maar als met die reductie Nederlanders niet tegelijk ook vaker vegetarisch gaan eten, dan wordt het vlees uit het buitenland geïmporteerd en gaat het klimaat er alleen maar op achteruit, omdat de Nederlandse landbouw al relatief klimaatefficiënt is. Deskundigen voorzien dan ook dramatische gevolgen voor milieu, natuur, landschap en voedselzekerheid, wanneer we er niet in slagen ons verbruik van dierlijke producten om te buigen in een meer duurzaam, plantaardig dieet. Dit wordt met een ander woord eiwittransitie genoemd: de overgang naar een eiwitconsumptie die sterker op planten steunt.’

(bron: Bonen! Joke Boon uitgeverij Carrera Culinair)

Het antwoord is net zo eenvoudig als lekker: zet eens wat vaker peulvruchten op het menu. Om je hierbij te helpen verloot ik twee exemplaren van mijn kookboek Bonen! Eke maand 12 verrassende recepten met bonen, Uitgeverij Carrera Culinair. Dit boek won vorig jaar tijdens de kookboekverkiezing van het jaar de prijs voor het meest duurzame kookboek 2016.

Zo maak je kans:

* *Volg mij op twitter of op facebook

*Twitter: retweet dit blog onder vermelding van @jokeboon.

*Gebruik je Facebook: deel  dit blog.

*Ben je geen social media gebruiker en wil je toch kans maken? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ovv winactie Bonen!. 

Meedoen kan van maandag 2 januari tot en met zaterdag 7 januari. Zondag 8 januari worden de winnaars bekendgemaakt.