Lekker knus en aangenaam: stoven, met recept

Lekker knus en aangenaam: stoven, met recept

Lekker knus en aangenaam: stoven, met recept

Stoven is een manier van bereiden die meteen voor een warme, knusse en behaaglijke sfeer in huis zorgt. Ik ben dol op stoven en bij mij staat dan ook vaak een pan op het vuur. Ik kan ervan genieten als er iemand binnenkomt en zegt “Oh, wat ruikt dat lekker”. Daarom is het zo fijn dat er nu een heel boek is rond dit thema: Stoven bij Janneke thuis van Janneke Philippi (Culinair Karakter 19.99) In de serie bij Janneke thuis is dit na pasta, risotto en gnocchi en soep de derde titel op rij.

Ik ben fan van Janneke Philippi, haar andere boeken Appeltaart, Weekendlunch en Mijn favoriete Desserts, en de titels uit de serie bij Janneke thuis gebruik ik vaak. Omdat de recepten goed zijn, origineel en erg mooi in beeld gebracht. Janneke woont in Limburg en dat zorgt volgens mij voor een vleugje Bourgondië in haar werk.

Samen met haar man Serge vormt ze studio Philippi, waarbij het hele concept in eigen handen blijft van receptuur, styling tot aan de fotografie. Dat zorgt voor een eigen unieke en warme stijl die mij erg aanspreekt.

‘Stoven is zo’n ontzettend fijne bereiding: mislukken kan bijna niet …’, aldus Janneke in haar inleiding. Na deze inleiding volgen de ins en outs rond het stoven: welke pan, het ouderwetse sudderplaatje, geduld, seizoen en vocht dat toegevoegd wordt.

Stoven bij Janneke thuis behandelt achtereenvolgens vlees, vis en groente en fruit. Ja ook fruit, denk aan stoofpeertjes, leent zich voor stoven.

Meteen bij het eerste recept polpette met ansjovis, kappertjes en rozemarijn denk ik al já en zo gaat het maar door; een tosti met (een restje) stoofvlees en brie, brasato al barolo in barolo (rode wijn) gestoofde rosbief, boeuf bourgugnon, Indische speklappen in ketjap tomatensaus of Limburgs zuurvlees of de satéstoof met zelfgemaakte seroendeng. Naast fijne receptuur voor stoofgerechten geeft Janneke ook receptuur voor bijgerechten als speltbroodjes, seroendeng of geroosterde bloemkool. Bij de vis vinden we een Hollands vispannetje een visstoof met venkel en saffraan of een intviscurry. Bij groenten en fruit, jammer genoeg het kleinste hoofdstuk, rodekool met cranbrry’s, bergamot en tijm, gestoofde paprika’s met koriandercouscous en pompoen met groene linzen en geitenkaas; toen ik een avond met mijn vegetarisch etende dochter alleen thuis was maakte ik dit. Dat was eenvoudig en werkelijk heel erg lekker. We aten met zijn tweeën bijna de hele pan leeg.

Ik geef je het recept

Pompoen met groene linzen en geitenkaas

voor 4 personen

1 biologische pompoen

2 el olijfolie

1 sjalot gesnipperd

2 tenen knoflook, fijngehakt

125 gram groene linzen

500 ml groentebouillon

3 takjes tijm

3 el half gedroogde cherrytomaatjes in olie

150 gram verse geitenkaas

chilivlokken

*Halveer de pompoen en schep de draden en pitten uit de holte. Snijd de pompoen in parten van 2-3 cm dik. Verhit de olijfolie in een ruime stoofpan. Fruit de ui en knoflook 2 minuten. Schep de linzen erdoor en bak 2 minuten mee.

*leg de pompoen tussen de linzen en schenk de bouillon in de pan. Voeg de tijm toe en breng tegen de kook.

*Draai het vuur laag en stoof de pompoen ende linzen afgedekt in 20 minuten zachtjes gaar.

*Schep de pompoen met de linzen op een schaal. Verdeel de tomaatjes en een paar lepels van de tomatenolie erover. Verbrokkel de geitenkaas erboven en bestrooi met chilivlokken naar smaak. Lekker met ciabatta.