logo boonappetit

JokeBoon thumbnail

Foto: Geert Snoeijer

‘Hoe kun jij nou een kookboek schrijven?’ Die vraag heb ik heel vaak moeten beantwoorden. Op zich begrijpelijk, want ik heb anosmie (= geen reukvermogen) en de reuk bepaalt voor negentig procent de smaakbeleving. Mijn antwoord is: ‘Juist daarom’. Juist omdat ik geen reukvermogen heb, ben ik me gaan verdiepen in wat de reuk voor mensen betekent. Geuren waarschuwen voor gevaar, hebben invloed op onze stemming en spelen een rol bij de geslachtsdrift. Hoe is het om nooit meer te kunnen genieten van de zilte zeelucht tijdens een strandwandeling? Niet te kunnen ruiken of voedsel bedorven is? Mijn speurtocht leidde in 2009 tot het boek Het mysterie van de reuk (nog verkrijgbaar als e-book: http://www.soemer.nl/e-books/e-book-het-mysterie-van-de-reuk.html).
Een jaar later volgde mijn eerste kookboek: Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen (http://www.soemer.nl/smaakvol-en-gezond-eten-met-al-je-zintuigen.html). De ondertitel geeft precies aan waar het in de 125 recepten in dit kookboek om gaat: “Zinnenprikkelend koken, ook wanneer je moeite hebt met ruiken en proeven”.
En nu is er mijn nieuwe kookboek: Bonen!. Dat dit boek juist nu verschijnt, heeft alles te maken met het feit dat 2016 door de VN (http://www.fao.org/pulses-2016/en/) is uitgeroepen tot het internationaal bonenjaar. Bonen (of iets breder getrokken: peulvruchten) zijn niet alleen lekker en voedzaam, ze zijn ook volwaardige vleesvervangers. En als we nu en in de toekomst de hele wereldbevolking willen blijven voeden, zullen alternatieven voor vlees een steeds grotere rol moeten gaan spelen. In de 144 originele recepten in dit kookboek heb ik mij laten inspireren door de enorme variëteit aan gerechten die met peulvruchten te bereiden zijn, van bonenbrood en hartige taart tot amandel/lupinekoekjes en after eight ijs op basis van grauwe erwten.

Medewerking aan twee medische boeken kwam vanuit een heel andere achtergrond tot stand. De combinatie van mijn ervaring als journalist en als verpleegkundige (21 jaar lang) gebruikte ik om op basis van interviews de patiëntverhalen te schrijven voor Anticonceptie, wat past bij jou? (Frans Roumen, 2013) en Een zieke nier en nu? (Paul van der Boog, 2013).

Boeken

 

Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen

Honderdduizenden mensen kunnen niet of nauwelijks ruiken en proeven. Vervelend, want daardoor wordt smakelijk eten lastig. De 125 recepten in Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen spelen handig in op dit probleem en zijn door iedereen te bereiden.

Joke Boon (1961), autodidactisch kok en schrijfster, is sinds haar vierde haar reukvermogen kwijt. Ze is gek op koken en altijd op zoek naar verrassende, nieuwe recepten. Boon werkt veel met kiemgroenten, legt de focus op tongsmaken en zorgt voor smaakbevorderende kleuren. In haar recepten besteedt ze veel aandacht aan smaakversterkende ingrediënten zoals munt, mierikswortel, gemberwortel en mosterd. En natuurlijk de bijzondere Sechuan button, de gele bloemetjes die een heftige smaaksensatie en prikkelend gevoel in de mond geven. Een wonder voor mensen die slecht kunnen proeven! Door creatief te werken met kleuren en geuren worden bovendien alle zintuigen extra geprikkeld.

Voor Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen ontwikkelde Joke Boon maar liefst 125 verrassende, eenvoudige recepten die gemakkelijk te bereiden zijn. Voorafgaand aan elk recept, schrijft Boon een persoonlijke noot. Zo geeft ze in dit inspirerende kookboek interessante informatie over proeven, ruiken, zien, voelen en sfeer bij het koken.

Boon deelt haar problemen met haar reukvermogen graag met anderen. Eerder heeft zij daarom Het mysterie van de reuk geschreven.

Quotes over Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen Kosmos/Inmerc 2010

Dagblad de Pers 9-12-2010
‘Joke Boon kan niet ruiken, maar toch is ze een culinaire koningin’

Volkskrant magazine 19-02-2011
‘…schreef een kookboek waar de smaak vanaf spat..’
‘geen eten voor watjes..’

Telegraaf 30-12-2010
‘Keukenprinses met een lastige handicap.’
‘Fijnproever zonder smaak.’

Smulweb dec 2010
'Inspirerend kookboek met interessante informatie.’

J/M voor ouders januari 2011
‘..doordat de 120 recepten in het boek zich toeleggen op presentatie, smaak bevorderende kleuren en gezonde dagelijkse variatie is het boek in ieder gezin inzetbaar. Voor ouders die dagelijks op zoek zijn naar een werkende strategie om hun kroost stressloos en verantwoord te voeden (en wie is dat niet) biedt Joke Boon nieuwe inspiratie.’

Koken met Karin/ Karin Luiten, kokenblogo.nl
‘Het boek bevat recepten die er allemaal even kleurig uitzien en uitgaan van originele smaakcombinaties. Tussendoor interessante hoofdstukjes over wat smaak is, wat kleur doet en het effect van structuur. Daardoor ga je ineens op een andere manier kijken – of beter gezegd proeven – naar wat je in je mond stopt.’

Oei ik groei (online)
‘de receptuur is zo makkelijk en goed beschreven dat peuters en kleuters kunnen helpen bij de bereiding.’


 

Het mysterie van de reuk

Plotseling je reukvermogen kwijtraken? Dat is een ramp en het heeft verstrekkende gevolgen. Naar schatting 600.000 Nederlanders lopen met dit probleem rond.

Geuren waarschuwen voor gevaar, hebben invloed op onze stemming en spelen een rol bij de geslachtsdrift. Hoe is het om nooit meer te kunnen genieten van de zilte zeelucht tijdens een strandwandeling? Niet te kunnen ruiken of voedsel bedorven is? Joke Boon weet daar alles van. Op vierjarige leeftijd raakte ze na het knippen van haar amandelen en een zware verkoudheid haar reukvermogen kwijt.

In Het mysterie van de reuk doet ze op aanstekelijke wijze verslag van haar leven mét en zonder geur.

In dit eerste boek beschrijft Boon niet alleen haar eigen geschiedenis maar geeft ook tips aan lotgenoten. Hoe je zó kunt koken dat je je andere zintuigen prikkelt, zodat je toch wat van eten beleeft. Hoe vaak je moet douchen om zeker te weten dat je fris ruikt, hoe vaak je je kleren moet wassen en hoe je je kunt beschermen tegen gevaren als je neus dat niet voor je doet. Daarnaast bevat het boek veel wetenswaardigheden over geur.

Het mysterie van de reuk geeft lotgenoten (h)erkenning en opent de ogen van familieleden, vrienden en kennissen die vaak moeite hebben te begrijpen wat de gevolgen allemaal kunnen zijn.

Joke Boon (1961) is, na amandelen knippen en een zware verkoudheid, sinds haar vierde haar reukvermogen kwijt. Ze werkte als verpleegkundige, werd freelance journalist en schreef onder andere voor Nursing, Arts & Auto, Kidsweek, J/M en regionale kranten.

Ze stopt veel energie in het meer bekend maken van de problemen rondom het niet kunnen ruiken. Een weblog dat ze hierover bijhield op de pagina 'Vrouw' van De Telegraaf leverde veel reacties en herkenning op.

Recensie(s)

Verlies van het vermogen tot ruiken en proeven komt veel vaker voor dan je denkt. Het heeft ook veel meer nadelige gevolgen dan verwacht. Verlies van de reuk na een ongeval geeft 5% invaliditeit! In het boek van Joke Boon wordt dit zeer overtuigend beschreven. Zij verloor op haar vierde jaar na een operatie en een zware verkoudheid het reukvermogen. Op heldere wijze beschrijft zij wat dit in de dagelijkse praktijk betekent en hoe zij zich letterlijk en figuurlijk buitengesloten voelt door deze sociale handicap. Haar eigen ervaringen worden afgewisseld met wetenswaardigheden en achtergrondinformatie. Zonder zielig te doen brengt deze ex-verpleegkundige (1961) de problemen van het leven zonder reuk goed onder de aandacht. Vlot geschreven, mooie lay-out met roze-rode steunkleur.

M.A.M. Bomhof, neuroloog-psychiater