logo boonappetit

Joke blogt!

Karola’s Kitchen Eten is een feest! +recept voor kokosbanaanrotsjes

Karola’s Kitchen Eten is een feest! +recept voor kokosbanaanrotsjes

 

Karolien Olaerts schreef Karola’s Kitchen – het kookboek. (uitgeverij Horizon, 31.99 euro).

Meteen in haar eerlijke inleiding laat Karolien haar struggle met eten en diëten door de jaren heen zien. Van eetstoornis, overgewicht tot aan een obsessie voor gezond eten aan toe. Om vervolgens op een dag te besluiten dat het klaar was. Dat ze zich niet langer liet leiden door de visie van dieet-goeroes of anderen op social media, die voorschrijven wat gezond is. Zo werd eten weer plezierig. Ze ontwikkelde een manier van eten die niet draait om afvallen of diëten maar om het opbouwen en omarmen van een gezond en evenwichtig eetpatroon, waarin lekker en gezond eten centraal staat.

Karolien heeft een blog Karola’skitchen genaamd en dit is haar derde kookboek. Ik kende haar boeken of blog nog niet en daarom was ik aangenaam verrast. Haar recepten zijn lekker en origineel, royale porties (hou ik van!) en bevatten heel veel groenten. Hoewel niet alle zijn veel recepten vega of vegan, anders geeft Karolien je tips hoe je dat kunt wijzigen.

Ik heb het boek al een tijdje in mijn bezit en heb al drie recepten gemaakt: ontbijtcake,

Lees meer ...
Getest: Vegan viskoekjes

Getest: Vegan viskoekjes

Het klinkt bizar: een zakje poeder dat je met water aanmaakt en waarvan je na 30 minuten rusttijd een vegan vlees- of visvervanger kunt vormen. Toch kan het. Op basis van eiwitrijk erwteneiwit en natuurlijke toevoegingen.

Het Duitse Greenforce ontwikkelde het en in Duitsland is het al een groot succes. In Nederland is het op dit moment enkel nog via de website te bestellen. Een verpakking kost 4.99.

Ik probeerde de viskoekjes en was erg benieuwd.

De truc is om de mix met ijskoud water aan te maken, dat zet een proces in gang waardoor er een stevige massa ontstaat. De mix is voor 6 koekjes maar ik vormde er 8 van, naar het formaat waar ik vroeger viskoekjes van vormde. Ik bakte ze in wat olie en serveerde ze met een salade. Ik vond de structuur en de smaak erg op viskoekjes lijken. Bijzonder en lekker. De viskoekjes zijn zo lekker maar ook met een sausje. Ik deed een portie in de vriezer want dat kan ook.

Behalve de viskoekjes zijn er ook worstjes, braadworstjes, gehaktballen, burgers en zelfs schnitzels in deze poedervorm verkrijgbaar. Allemaal op basis van erwteneiwit. Lang houdbaar, buiten de koelkast te bewaren

Lees meer ...
Recensie Bistro Manon + een heerlijk bloemkoolrecept

Recensie Bistro Manon + een heerlijk bloemkoolrecept

Toen ik in het kookboek Bistro Manon begon te lezen dacht ik meteen: wát knap! Auteur Manon Proper kreeg 5 kinderen in krap twee jaar tijd: een tweeling én een drieling. De kinderen zijn nog jong, het gezin woont in Boedapest en Manon schreef een kookboek: waarbij plezier in lekker, gezond eten zonder al teveel moeite centraal staat.

Mijn bewondering komt voort uit het feit dat ik, toen mijn kinderen klein waren, voornamelijk scheel van vermoeidheid zag en mijn kinderen meestal erg onder de vlekken zaten. Zowel moeder en kinderen zien er in Bistro Manon monter, stralend en frisgewassen uit.

Manon Proper schreef Bistro Manon dagelijkse inspiratie voor het hele gezin. (Uitgeverij Good Cook, 25,95 euro) een kookboek geïnspireerd op haar dagelijks leven, waarin ze vijf kritische kindermonden moet voeden in wat zij noemt een ‘mini bistro’. Manon gaat ervan uit dat speciaal kindereten, lees: gepureerde smakeloze prakjes, niet nodig zijn en dat je je kinderen ook aan kunt leren dat te eten wat jij lekker vindt. Uiteraard rekening houdend met al te pittige en scherpe zaken.

Het levert een uiterst sympathiek en zeer bruikbaar boek op, waarvan de toon erg prettig is.

Lees meer ...
NOMNOMNOM is smikkelen +recept smokkel ayam kecap

NOMNOMNOM is smikkelen +recept smokkel ayam kecap

 

‘NomNomNomNom’ is het geluid dat koekiemonster uit Sesamstraat maakt als hij eet én staat synoniem voor het geluid dat iemand maakt die genietend eet.

NOMNOMNOM is ook de titel van het kookboek van Dorothy Parker van Vette Sletten. Eet jezelf gelukkig in 50 grenzeloze recepten. (Fontaine Uitgevers, 24,99 euro).

Vette Sletten is het Nederlandse blog dat in de Engelse versie Dorothy Porker heet. Vette Sletten is een antwoord op alle skinny blogs van ultraslanke meisjes met fijn gestileerde receptuur.

Hoe anders is dat bij Vette Sletten / Dorothy Porker. Op haar blog gaat het voornamelijk om genieten van eten ook als dat calorieën bevat.

Het kookboek NOMNOMNOM is beslist anders dan alle andere. Om te beginnen spreekt er een geheel eigen geluid en veel humor uit. Het is een verademing.

Als fan van de Koreaans-Amerikaanse keuken en met haar Indische roots schotelt Dorothy Porker je kruidige originele recepten voor. De teksten zijn hilarisch en soms aandoenlijk eerlijk. Het type tekst waar ik erg van hou. De foto’s zijn uniek, kleurrijk en origineel zo ook de foto’s waarop ze zelf staat met al haar tattoos en een hamburgerjurk of een molensteenkraag van

Lees meer ...
Vegan bakken: Abrikozenmuffins

Vegan bakken: Abrikozenmuffins

Kroon op het Werk een pr-bureau stuurt met regelmaat een foodiebox vol producten om uit te proberen. Ik krijg altijd een heerlijk Sinterklaasgevoel als ik zo’n doos ontvang en uitpak.

In de foodiebox-zomer zaten een aantal  producten waar ik erg enthousiast van werd. Zo was er een fles geperst gembersap van Go Now echt geweldig als je zoals ik veel gember gebruikt. Ook zat er amandeldrink van Beleaf in het pakket, een plantaardig alternatief voor melk. En er zaten twee potjes ongezoete fruitcompote in van Servero. Peer-Appel en mango-appel-abrikoos. Zonder toegevoegde suiker en met heerlijke stukjes erin.

Ik vind dat lekkerder dan die gladde moes.

Omdat ik vegan eet is bakken zonder eieren soms een uitdaging. Wat blijkt: met ongezoete appelmoes kun je heel goed eieren vervangen zodat je een heerlijk luchtig baksel krijgt. Ik had verse en rijpe abrikozen en toen ik de vrolijke oranje compote met appel-mango-abrikoos zag, bracht dat me op het idee om er muffins van te bakken

Ik ging aan de slag met een recept dat ik losjes baseerde op Vegan voor iedereen van Merel Wildschut en bakte abrikozenmuffins. Heerlijk, niet zoet, luchtig en vol van smaak. Ook gebruikte ik de amandelmelk

Lees meer ...
Chinese Takeaway met 5 ingrediënten + recept voor aubergine met miso

Chinese Takeaway met 5 ingrediënten + recept voor aubergine met miso

Voor wie van Chinees houdt (en wie doet dat nou niet?) is er nu Chinese Takeawaymet 5 ingrediënten. Door Kwoklyn Wan (uitgeverij GoodCook, 20,95 euro)

Hierin vind je 80 klassieke Chinese gerechten die je kunt bereiden met slechts 5 ingrediënten. (Er wordt vanuit gegaan dat je basis ingrediënten als olie, azijn, zout, peper en sojasaus in huis hebt.) Veel van deze gerechten zijn ook nog eens sneller zelf te maken dan het fietsen naar de Chinees duurt.

Ingedeeld in soepen, lichte hapjes, vis & zeevruchten, kip & eend, vlees, vegetarisch, sauzen en bijgerechten en tot slot desserts en drankjes.

Zoals je uit de hoofdstukken al af kunt leiden is dit geen vegetarisch of vegan boek. Maar in het hoofdstuk vegetarisch vond ik een aantal verrukkelijke gerechten. Ik maakte de portobello’s met vijfkruidenkorst uit de oven en de aubergine met miso en sesamzaad. Ik at er rijst bij en het was bijzonder lekker! Niet de meest fotogenieke recepten uit het boek, maar beslist de moeite van het namaken waard.

Ik deel het recept van de aubergine met je.

Aubergine met miso en sesam

2 personen

2 el sesamzaad

2 teentjes

Lees meer ...
Vegan voor iedereen + recept voor heerlijk gnocchi

Vegan voor iedereen + recept voor heerlijk gnocchi

Merel Wildschut is de auteur van Vegan voor iedereen, senl, duurzaam, budgetvriendelijk. (Fontaine uitgevers, 22.99 euro). Daarnaast is Merel het warm kloppend hart achter het blog De Groene meisjes, een platform voor een bewuste lifestyle. Omdat ik alleen de naam van Merel op de cover lees en het boek in de ik vorm is geschreven, vroeg ik me af wie en vooral wáar het andere meisje was. Bij navraag bleek dat Merel het blog ooit begonnen was samen met iemand anders, maar dat die er jaren geleden mee gestopt is. Omdat Merel inmiddels aan de naam gehecht was, ging zij alleen onder deze naam door.

De titel Vegan voor iedereen, dekt perfect de lading. Haar boek laat zien dat vegan eten voor iedereen is weggelegd, ongeacht je portemonnee, waar je woont of wat je eetstijl is: vegetariër, veganist of vleeseter die een dagje zonder vlees wil. Met doodgewone ingrediënten uit de supermarkt laat ze je de lekkerste dingen op tafel zetten.

Goed beschreven, nergens dwingend of dringend, maar telkens enthousiasmerend. In het boek staan een aantal favoriete recepten van de blog maar vooral veel nieuwe. Ingedeeld in ontbijt met

Lees meer ...
50 x Vegan Zuivel is een absolute aanrader! + kokosmylk recept!

50 x Vegan Zuivel is een absolute aanrader! + kokosmylk recept!

Marleen Visser ken je misschien al van haar boeken over ijs, waarin ze een grote creativiteit aan de dag legde (Altijd ijs 2016 en IJs 2020). Recent verscheen 50 x Vegan zuivel van boterkoek en havermylk tot mangolassie en komijnkaaz door Marleen Visser (uitgeverij Becht, 18.99 euro).

mij betreft heeft ze zichzelf met 50x Vegan zuivel overtroffen. In een duidelijk, goed beschreven boek krijg je alle ins en outs van het van A tot Z zelf bereiden van vegan zuivel producten. Denk aan melksoorten die ze heel handig mylk noemt: zoals sojamylk, pindamylk(!) rijstmylk(van gekookte zilvervliesrijst, denk aan restjes!), zwarte-sesammylk, notenmylk of havermylk. Waarbij Marleen je meteen trucs geeft om de havermylk niet slijmerig te laten worden, iets wat soms op kan treden als je het zelf maakt. Ook diverse botersoorten leert ze je zelf maken en vervolgens hoe je daar dan weer kruidenboter en boterkoek maakt. Verrassend is hoe je zelf sojakarnemylk kunt maken of spicy warme choco met sinaasappel. Ook yoghurt en room komen ter sprake, wat dacht je van soja citroenkwark met cookie dough, cashew crème fraîche of sojayoghurt? In het hoofdstuk toetjes vind je kokos

Lees meer ...
Vegan Summer en het snelste satésaus recept

Vegan Summer en het snelste satésaus recept

Milou van der Will is het brein achter de website Thegreenchopstick.com waar ze laat zien hoe je gerechten in een plantaardig jasje steekt. Ik ben fan van haar plantaardige, kruidige en goed beschreven receptuur, sinds haar vorig jaar verschenen Vegan East. De sticky aubergine staat hier vaak op tafel evenals de mais-aardappelkoek. Behalve dat haar recepten kruidig en lekker zijn zit er in de inleidende tekst en de beschrijving humor van het soort waarvan ik hou.

‘Ik zie je staan op dat barbecuefeestje. Jij die zit te dubben hoe je die bloemkool nou weer eens zal roosteren. Jij, piekerend wat je in plaats van zo’n plofkip aan een spies kan rijgen.’

Het zijn de inleidende regels van Vegan Summer plantaardige gerechten voor op en bij de barbecue. Milou van der Will. (GoodCook, 14,94 euro). Hierin krijg je ruim 30 recepten om heerlijk te barbecueën. Behalve de receptuur nam Milou ook de styling en de fotografie voor haar rekening (iets wat ik altijd erg knap vind, als je dat allemaal kunt).

In ‘Eerst nog even dit’ komen het soort bbq, de kolen en het gedrag van vleesvervangers op kolen ter sprake. Dan

Lees meer ...
De groene barbecue met heerlijk recept voor worteltjes

De groene barbecue met heerlijk recept voor worteltjes

Bij het woord barbecue denk je, misschien net zoals ik dat deed, vooral aan vlees, kip, vis en een maïskolf. Barbecue lijkt daardoor vooral iets voor carnivoren. Maar…. dat is een misverstand. Dat bewijst De groene barbecue het nieuwe boek van Rukmini Iyer, die bekend werd door haar succesvolle boeken over de bakplaat. In De groene barbecue, 75 vega en vegan recepten van de bbq (21.99 euro, uitgeverij Becht) laat ze zien dat je heel lekker en volwaardig kunt barbecueën zonder vlees, vis of andere dieren.

Rukmini is een ster in gerechten hoog op smaak brengen en de bereiding tóch eenvoudig te houden. Groot resultaat met een minimum aan inspanning. Dat op smaak brengen met kruiden heeft ze met de paplepel ingegeven gekregen. (Ze is van Indiase afkomst en die zijn meester in het kruiden van gerechten.) Hoewel ze zelf af en toe vlees eet, is ze sterk in vega en vegan gerechten. Dat komt misschien mede door haar vegetarische opvoeding.

In De groene barbeque laat ze zien hoe je met groenten, tofu, paneer, peulvruchten en fruit heerlijke gerechten op de bbq klaarmaakt. In hoofdstukken als vooraf, fris & licht,

Lees meer ...
Nordic Family Kitchen, mooi, groen, inspirerend. + recept voor roggebrood.

Nordic Family Kitchen, mooi, groen, inspirerend. + recept voor roggebrood.

Ik kan moeilijk de vinger leggen waarom de boeken van Mikkel Karstad mij zo bekoren. Zijn het de foto’s, de prachtige beelden van de natuur, de ogenschijnlijke eenvoud, tevreden mensen, mooie landelijke huizen én (h)eerlijk eten waar zo’n enorme rust en lust voor puur leven van afstraalt? Het is natuurlijk de combinatie van dit alles. Van Mikkel Karstad de Deense chefkok, culinair columnist en foodstylist verscheen vorig jaar Evergreen, een boek waar ik helemaal Zen van werd, om voornoemde redenen. Ook bij Nordic Family Kitchen, gezond- natuurlijk – eenvoudig, overvalt me een gevoel van rust en schoonheid. Mikkel Karstad. Fotografie Anders Schonnemann. (Uitgeverij Terra, 34,99).

Mikkel woont met zijn vrouw en vier kinderen in een boerderij in Kopenhagen. Daar kweken ze groenten en kruiden en eten ze eieren van eigen kippen. Hij wil de liefde voor eten overbrengen, die hem zelf met de paplepel is ingegoten. Zijn moeder nam uitgebreid de tijd om lekkere dingen in huis te halen en daar uitgebreid mee te koken. De liefde voor eten, lekkere winkels, de natuur en de tijd nemen voor je eten wil hij op zijn kinderen en zijn

Lees meer ...
Het kikkererwtenkookboek + recept voor een lekker koekje!

Het kikkererwtenkookboek + recept voor een lekker koekje!

Lucrees van Groningen en Marietje Bosma zijn moeder en dochter én de auteurs van Het Kikkererwtenkookboek dat ze bovendien ook zelf fotografeerden. (In eigen beheer uitgegeven, 24,95 euro, overal te bestellen).

Een aantal jaar geleden raakten zij onder de indruk van de kikkererwt en het grote aantal toepassingen van deze ogenschijnlijk onaanzienlijke erwt. Dit leidde tot het aanleggen van een verzameling recepten die langs alle windstreken en continenten voeren.

Op hun website kikkererwten.nl delen zij recepten en weetjes over de kikkererwt waaruit een liefde voor de kikkererwt spreekt. In Het Kikkererwtenkookboek gaan zij uitgebreider in op de geschiedenis, benamingen, soorten en verwerking tot aan sprookjes aan toe. Uit alles blijkt dat ze er met veel enthousiasme en ten volle ingedoken zijn. Het levert een fraai boek op dat mooi is vormgegeven en leuke, verrassende en wereldse recepten met de smakelijke kikkererwt bevat. Mijn peulvruchtenhart wordt er blij van!

Denk aan kikkererwt-kaaskroketten, diverse soepen zoals spinazie kikkererwtensoep, of de bekende Marokkaanse harira een soep die vooral tijdens de ramadan veel gegeten wordt. Het hoofdstuk hoofdgerechten is zeer uitgebreid en bevat zowel vegetarische als gerechten met vlees of vis, zoals zwarte kikkererwten met spinazie

Lees meer ...
Heerlijk: De bijbel van de Indiase keuken + muntchutney recept

Heerlijk: De bijbel van de Indiase keuken + muntchutney recept

Toeval bestaat niet. Nét nu ik me voor heb genomen om me wat meer op de Indiase keuken te richten wordt De bijbel van de Indiase keuken bezorgd. Sinds een half jaar eet ik vegan en de Indiase keuken kent veel vegetarische/vegan recepten en door een subliem gebruik van kruiden krijg je geweldige smaken.

De Bijbel van de Indiase keuken, van biryani tot curry’s en dahl en platbroden tot samosa’s door Paulami Joshi (uitgeverij Carrera Culinair, 33,99 euro).

Paulami is geboren en voor een groot deel getogen in Kolkata het voormalige Calcutta. Voor de liefde -haar man kreeg een baan in Nederland aangeboden- kwam zij vier jaar geleden naar Nederland. Ze startte een bedrijfje Spice Trip en een levendige community op instagram @spicetripwithpaulami .

Deze bijbel is er een in een lange reeks bijbels, en eerlijk gezegd is deze nu al mijn grote favoriet. Ik ben gestopt met post-it papiertjes omdat ik bijna elk recept wel wilde maken. Bijzonder is dat dit een van de eerste Indiase kookboeken is dat in Nederland is gemaakt. Paulami die wel Nederlands spreekt schreef de recepten in het Engels op en haar redacteur

Lees meer ...
De meisjes van de moestuin: informerend en inspirerend + rabarber recept

De meisjes van de moestuin: informerend en inspirerend + rabarber recept

De meisjes van de moestuin, kweken, oogsten, koken en eten door Amber Carchedi en Reny Muller. (Uitgeverij Terra, 26,99 euro) De boektitel is ontleend aan de blog die Amber en Reny al jaren met veel plezier vullen met hun perikelen rondom moestuin en keuken. Reny is de tuinierster van het stel en Amber de keukenprinses. Zowel hun stadsmoestuin als de keuken is klein. Daarom kiezen ze voor speciale, niet alledaagse zaken om te zaaien, te oogsten en om daarmee te koken.

En zowel hun moestuintips als hun recepten zijn zeer enthousiasmerend en niet alledaags. De toon is prettig en laat zien dat ze ook met vallen en opstaan op het moestuinvlak zijn begonnen. ‘Negeer in januari en februari alle foto’s van frisgroene zaailingen op social media. Er is dan nog te weinig zonlicht om stevige planten in de vensterbank te kweken.’ Kijk dat is meteen bij het hoofdstuk de kunst van het zaaien iets waarmee ik iets kan. Ik krijg namelijk altijd een beetje het gevoel dat ik achter loop omdat ik dan nog niks heb gezaaid.

Na het tuingereedschap, waarbij ik inzag dat ik een verspeenlepel ontbeer,

Lees meer ...
Een ode aan groenten + recept voor Baharat tajine

Een ode aan groenten + recept voor Baharat tajine

Een ode aan groenten is een dik en op kleur ingedeeld boek met 50 verschillende groenten in de hoofdrol. Geschreven door Alice Zaslavsky (uitgeverij Good Cook, 40 euro). Het is een prachtig vormgegeven boek met een schat aan informatie en liefst 150 recepten. Leuk geschreven, met humor, vaart en oprechte liefde voor groenten. Daar moet ik meteen een kanttekening bij maken: het boek is ondanks dat groenten de hoofdrol spelen niet vegetarisch of veganistisch.

Alice Zaslavsky is opgegroeid in Georgië, in de voormalige Sovjet Unie waar ze overwegend plantaardig at. Groenten uit de moestuin werden onderling geruild. Nu woont ze in Australië en dat is een smeltkroes van diverse keukens. Sinds ze in Australië woont is ze de keuken van haar geboortegrond meer gaan herwaarderen. Dat zie je terug in haar recepten die zich als werelds laten omschrijven.

Naast recepten die allemaal erg kleurig en smaakvol gefotografeerd zijn geeft ze ook veel tips. Denk aan het meesmoren van peterseliesteeltjes of de gouden tip: aardpeer combineren met tomaat. Aardpeer is heerlijk maar veel mensen (waaronder ikzelf) krijgen er buikpijn van. Wat blijkt tomaat gaat dit tegen en er volgt een recept voor

Lees meer ...
Uit de keuken van Fatima, elke dag anders + tuinboonsalade recept

Uit de keuken van Fatima, elke dag anders + tuinboonsalade recept

Het boek van de op social media immens populaire Fatima El Irari komt precies op tijd voor de ramadan die dit jaar op 13 april begint en eindigt op 12 mei.

Tijdens deze maand vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang om zo compassie te tonen met mensen die het minder goed hebben. Na zonsondergang wordt het vasten gebroken door een voedzame en smakelijke maaltijd. Ik bezie het altijd met een zekere bewondering, zeker als het erg warm is en de vastenmaand al een poosje bezig is.

Dat het boek in een behoefte voorziet moge duidelijk zijn: het stond gisteren, daags na verschijnen meteen op nummer 6 in de bestseller top 60 van het CPNB. Dat is echt een prestatie van formaat! Uit de keuken van Fatima, elke dag anders. 90 Nieuwe recepten voor familie en vrienden. Door Fatima El Irari (Fontaine uitgevers 20,99 euro)

Fatima leerde koken in de keuken van haar moeder, dat koken vooral doorgeven is bewijzen de beelden in het boek waarop haar zoontje Yanis samen met Fatima in de keuken of zijn eigen speelgoedkeuken te zien is. Haar recepten worden als foolproof omschreven en tonen

Lees meer ...
Eén Pan, Plaat, Planeet, is een kookboek én een vurig pleidooi + recept voor koelkast tiffin

Eén Pan, Plaat, Planeet, is een kookboek én een vurig pleidooi.

Behalve een kookboek boordevol (ruim 200) vegetarische en vegan recepten is Eén Pan, Plaat, Planeet over hoe onze manier van eten de wereld kan veranderen van Anna Jones (Uitgeverij Fontaine, tot 1-6: 29,99 euro) óok een vurig pleidooi. Een pleidooi dat goed onderbouwd wordt en getuigt van inzicht over wat je als consument en als eenling bij kan dragen om de aarde te behoeden en te beschermen. Om te zorgen dat de schrikbarende voorspellingen over het klimaat een halt toegeroepen worden of in ieder geval niet nog erger worden en verdergaan.

In Eén Pan, Plaat, Planeet laat Anna Jones zien hoe je het verschil maakt: door volgens de seizoenen en duurzaam te eten, niks te verspillen, alles te gebruiken en slim van je warmtebronnen gebruik te maken. Door minder of geen plastic of ander onnodig verpakkingsmateriaal te gebruiken. Door vegetarische en veganistische recepten in één pan of (bak)plaat te maken. Bij de vegetarische recepten wordt in alle gevallen op een enkeling na een optie gegeven hoe je het recept helemaal plantaardig kunt maken. Na een inleiding volgen recepten die je in één kookpan maakt, denk aan: mais-chowder met bloemkool,

Lees meer ...
Vegan Japaneasy + recept voor gebakken sesamdressing

Vegan Japaneasy + recept voor gebakken sesamdressing

 

Wie weleens Japans uit eten gaat, weet dat deze keuken vooral uit vis en vleesgerechten bestaat.

Vegetarisch eten is moeilijk en vegan wordt nog moeilijker in een Japans restaurant.

Daarom vond ik het zo verrassend dat Tim Anderson Vegan Japaneasy klassieke en moderne vegan Japanse gerechten heeft geschreven. (Good Cook 25,95 euro)

In Japan waar Tim Japans leerde koken had hij een vegetarisch etende vriendin en ervaarde dat het bijna onmogelijk was om samen uit eten te gaan. In een restaurant in Japan staat vaak een gerecht vlees of vis centraal.

De van geboorte Amerikaanse Tim Anderson is eigenaar van het Japanse restaurant Nanban in Londen en werd grootgebracht met bratwurst en vla. Hij ging min of meer per ongeluk veganistisch eten. Omdat hij door zijn drukke werk in het restaurant terugviel op lang houdbare groenten die hij klaarmaakte met smaakmakers uit de Japanse keuken die veel smaak bevatten zoals miso, shi take en ponzu. Hoewel hij geen vegetariër of veganist is draagt hij deze manier van eten wel een warm hart toe. Dat blijkt uit dit boek. Dat vol staat met volwaardige vegan gerechten die niet onder doen voor vlees

Lees meer ...
Vrolijke kikkererwten-mimosasoep

Vrolijke kikkererwten-mimosasoep

Elke dinsdag schrijf ik een recept voor de kookrubriek van dagblad Trouw.  
(De foto is van Florina Blokland die meteen enthousiast aan de slag ging met het soeprecept.)

 

Deze week is het de Nationale Week Zonder Vlees. Sinds 2018 is dit een jaarlijks terugkerend initiatief, waarbij de deelnemers wordt gevraagd om een week lang vegetarisch te eten. Dit als een aansporing om ook erna minder vlees te gaan eten. 

 

Ik omarm deze week van harte. Ik leef in een samengesteld gezin; mijn man is vleeseter, mijn zoon regelmatig vegetariër, mijn dochter veganist en ik zelf eet – na jarenlang tobben over wie ik op dit gebied wil zijn – veganistisch. 

Mijn ervaring is dat je, waar het wel of geen vlees eten betreft, nimmer moet preken. Dat strijkt beide partijen alleen maar tegen de haren in. Liever leg ik daarom de overtuiging in lekkere, smakelijke en maakbare recepten. Zoals deze soep die me aan een bloemetje doet denken en waarin ik peulvruchten verwerk: een geweldige en veelzijdige plantaardige bron van eiwitten.

Gele mimosa, misschien kent u het wel: van die kleine gele donzige bolletjes aan een tak die je samen

Lees meer ...
Trek, stilt voor even de trek

Trek, stilt voor even de trek

Trek, eten onderweg – toen en nu is het eerste boek van Charlotte Kleyn (Nijgh & van Ditmar, 25.00 euro) Eerder schreef ze samen met vader Onno Kleyn Luilekkerland, 400 jaar Koken in Nederland (2018).

Charlotte Kleyn is culinair historica en conservator van de Gastronomische collecties bij het Allard Pierson.

In Trek onderzoekt Charlotte hoe mensen in voorbije eeuwen tijdens hun reis onderweg aten. Hiervoor bezocht ze musea en archieven, ging langs bij de padvinderij die nu scouting heet en bij een marineschip en vliegtuigcateraar.

Op aanstekelijke wijze schrijft ze over dat eten onderweg. Het koggeschip, pelgrims in de Middeleeuwen, VOC-schepen, het leger, picknicken, koosjer op reis, stoomschepen, padvinders, treinen, marine, kamperen en het vliegtuig, komen ieder in een eigen hoofdstuk aan bod. Elk hoofdstuk is gelardeerd met afbeeldingen uit musea of dichterbij in de tijd met foto’s. Aan het slot van ieder hoofdstuk wordt meer of minder historische receptuur gegeven, waaraan Charlotte haar eigen draai geeft. Denk aan bolussen met kardemom en rozenwater, sharbat met komkommer, azijn en munt als dorstlesser tijdens de pelgrimstochten, een anti-scheurbuik cocktail met arak, tamarinde en specerijen tijdens de VOC-reizen, koude aap (blikken corned beef) in

Lees meer ...