logo boonappetit

Joke blogt!

Extra Vierge + recept voor geroosterde zoete aardappel met misoboter

Extra Vierge + recept voor geroosterde zoete aardappel met misoboter

Extra Vierge is een kookboek dat de liefde voor olijfolie bezingt. Sandra Alvarez, die in haar Spaanse familie met olijfolie is grootgebracht schreef een gepassioneerd kookboek waarin olijfolie in ruim 100 recepten een rol speelt. Olijfolie maakt alles nét een beetje lekkerder en kun je in veel, zo niet alle soorten gerechten toepassen. Dat laat Sandra op overtuigende manier zien in recepten van ontbijt tot aan de cocktail. Romig geroosterde havermout met banaan, pan-tosti met brie en chocolade, feta uit de oven met gegrilde druiven, lazy Braziliaanse kaasbroodjes (!) kip met aioli, smokey amandelen, crunchy avocadofrietjes met salsa van gegrilde mango, arepas (platte broodjes van maismeel), wild beets, gebakken gouden rijst met creamy spinazie, gearomatiseerde chocolade kokostaart of negroni met gegrilde sinaasappel. Uiteraard speelt de olijfolie in het ene recept een grotere rol dan in het andere. Achterin krijg je als toegift receptuur voor gekruide olijfolie, denk aan spicey cacao olie of vijfkruiden olie.

Bij sommige recepten wordt fijne uitleg gegeven, bij andere ontbreekt dat geheel. Dat laatste vind ik wel jammer, omdat ik wel van een inleiding of een uitleg hou. Zo wordt er olie van ventresca gebruikt, maar

Lees meer ...
Puur & makkelijk, smakelijke recepten voor elk seizoen. + recept voor roze zuurkool

Puur & makkelijk, smakelijke recepten voor elk seizoen.

Je verklaart me vast voor gek met dit warme weer, maar ik eet alweer een poosje frequent zuurkool. Zelfgemaakte(!) van rode en witte kool. Heerlijk. Leuk om te maken en echt veel lekkerder dan de winkel-groentejuwelier versie.  Stamppot heb ik er nog niet van gemaakt: ik doe de roze gekleurde zuurkool in een salade en zelfs op brood. Een broodje humus met zelfgemaakte zuurkool is heel erg lekker. Ik maakte deze zuurkool die tijdens het fermenteren prachtig roze kleurt aan de hand van het recept uit Puur en makkelijk, smakelijke recepten voor elk seizoen Alex Elliott-Howery en James Grant. (Good Cook €25.95)

Dit boek is een heruitgave van het eerder verschenen Cornersmith (2016). Cornersmith is een eetcafé en inmakerij in Sidney Australië.

Destijds schreef ik over dit kookboek de volgende tekst, die nog steeds van toepassing is.

Een goed kookboek is er een dat je nog tijdens het lezen naar de keuken voert om lekker aan de slag te gaan. Het informeert, inspireert en nodigt uit om deel te nemen aan dat waar de makers zo enthousiast over zijn. Zo’n boek is Puur & makkelijk.

Ik vind het altijd bijzonder

Lees meer ...
Inmaken + recept voor harissa

Inmaken + recept voor harissa

In een tijd waarin ‘no waste’ bij velen van ons op de agenda is gekomen of inmiddels al hoog staat, is inmaken weer helemaal terug van weggeweest. Inmaken: de eeuwenoude techniek om (een overvloedige oogst van) fruit of groenten in te maken voor de herfst of winter.

Jonah Freud en Noni Kooiman schreven een boek met liefst meer dan 300 (!) recepten om fruit, groente, vlees en vis in te maken: Inmaken Groente, fruit en diversen. (Nijgh &van Ditmar 34,99 euro).

Nu is de term Bijbel op het gebied van koken al voorbestemd voor een andere uitgeverij maar anders zou het woord inmaakbijbel beslist op zijn plaats geweest zijn.

Compleet: van (A)ardappel tot (V)ijg en een hoofdstuk diversen waar eieren, zuivel, noten en andere niet elders onder te brengen inmaakzaken worden vermeld.

Het boek is zeer volledig: bij de inleiding lees je wat je nodig hebt om in te maken, daarna volgende de recepten. Eerst groenten, dan fruit en diversen. Aan het eind vind je een oogstkalender en een inmaakschema.

Elk in te maken ingrediënt wordt voorzien van een kleine ter zake doende inleiding. Per ingrediënt volgen er een paar recepten. Sommige zijn klassiekers, anderen

Lees meer ...
Vegan East is een spicy Feast +recept voor maïspannenkoek

Vegan East is een spicy Feast + recept voor maïspannenkoek

Soms krijg je een boek in handen waarbij alles lijkt te kloppen. De boodschap, de toon, de ideologie en de recepten. Zo’n boek is Vegan East plantaardige gerechten uit de Oosterse keuken. Door Milou van der Will. (Good Cook, 25,95 euro). Voorzien van prachtige illustraties en coverafbeelding door Gonda Onnes.  

De vegan boodschap wordt niet prekerig gebracht maar spicy. Milou van der Wall, opgegroeid met Indische roots vindt de Indonesische keuken heerlijk. Helaas bevatten veel gerechten vlees of andere dierlijke producten. Dat werd een probleem toen zij veganist werd. Dat moest ook anders kunnen bedacht en besloot ze. Geen dierlijke ingrediënten zónder daarbij op smaak of structuur in te boeten. Op haar site Thegreenchopstick.com begon ze haar vegan Oosterse recepten te delen. Deze zijn Aziatisch en waar Indonesisch, grotendeels gebaseerd op de recepten en van haar familie. Allen hertaald naar een vegan variant. Na het succes en de enthousiaste reacties op de website kwam er dit boek: vol kruidig eten waarvoor Milou zelf de styling deed en fotografeerde. De toon is prettig en heeft humor dat neemt meteen het vreselijk serieuze waarvan vegan boeken soms doorspekt kunnen zijn

Lees meer ...
Inspirerend en bijzonder inventief boek: Goed eten.

Inspirerend en bijzonder inventief boek: Goed eten.

Misschien heb jij dat ook. Dat je wilt proberen om zo duurzaam mogelijk te leven. Minder weg te gooien, alles te gebruiken en vooral geen onnodige spullen te kopen. Ik probeer het. Zeker op het gebied van eten. Want ik geloof dat vele druppels een plas maken. Dat jij en ik die druppels kunnen vormen. Voor een beter milieu en een betere wereld. Hoe je dat precies moet doen vind ik soms bestig lastig.

Tom Hunt schreef een boek dat mij hierbij helpt en erg inspireert: Goed eten. Heerlijke recepten die beter zijn voor jou en de wereld. Duurzaam – plantaardig – vol smaak. Tom Hunt (Spectrum lifestyle 35,00 euro)

Een boek dat inhaakt op de trend om niks te verspillen, alles te gebruiken en lekker te eten. Jezelf goed voeden is de basis om goed te functioneren. Om alles uit het leven te halen.

Goed eten gaat dieper in op de vraag: Wat is een duurzaam eetpatroon? Hoe wordt ons voedsel verbouwd, wat eten we en hoe ga je daarbij voedselverspilling tegen.

Tom Hunt, is prijswinnend chef-kok, auteur, en voorvechter van antivoedselverspilling. Zijn restaurant Poco in Bristol heeft diverse prijzen

Lees meer ...
Salad Days + recept voor dreamy aardappel-ansjovissalade

Salad Days + recept voor dreamy aardappel-ansjovissalade

‘Warm hé’, een zin die ik en jij waarschijnlijk ook de afgelopen en de komende dagen veel zullen zeggen. Het is een tropische zomer. Bij warm weer is een salade eigenlijk het allerlekkerst, fris, knapperig en licht om te eten.

Hoewel Shakespeare er iets anders mee bedoelde (namelijk een tijd van jeugdige onervarenheid) is hij wel degene die de term Salad Days al gebruikte in 1606. Ajda Mehmet las het in Antony and Cleopatra toen ze Engelse literatuur studeerde. Nu gebruikte ze hem voor haar kookboek met recepten voor salades die je elke dag wilt eten: Salad Days, salades die je iedere dag wil eten. Door Ajda Mehmet (Good Cook 20,95 euro).

Ajda Mehmet is foodstylist en schreef eerder Vers uit de oven (2019). Met Salad Days schreef ze een boek vol spannende en heerlijke salades waar je de warme dagen smakelijk mee door kunt komen. De salades staan bol van smaak en textuur. In het boek zijn ze onderverdeeld in leafy: (denk vooral aan bladsla, kruiden mét verrassende toevoegingen)  zoals groente sla, aubergine en yoghurt met spicy korianderolie,  tuinkruiden en bloemensalade met avocado olie en hibiscusazijn of radicchio, vijgen en

Lees meer ...
Boordevol groenten + recept voor buffalo bloemkoolwings

Boordevol groenten + buffalo bloemkoolwings 

Eet, niet teveel, vooral groenten’  met deze uitspraak in zijn boek In Defence of Food (2008) startte Michael Pollan een internationale revolutie. Met een vurig pleidooi om vooral niets te eten dat je oma niet zou herkennen en zo plantaardig mogelijk, om een optimale gezondheid te bereiken en te behouden.

Hoe je dat precies aanpakt lees je in het kookboek dat zijn moeder en zusjes schreven:  Boordevol groenten! 101 heerlijke recepten voor flexitariërs door Tracy, Dana, Lori en Corky Pollan. (Kosmos Uitgever, 29,99)

In dit boek tref je recepten aan waarin groenten de hoofdrol spelen. Voorin het boek lees je meer over de gezusters en hun moeder: de een is volledig vegetariër, veganist of flexitariër en de moeder van Michael eet zo’n twee keer per week vlees. Dat geeft meteen aan hoe de verdeling van de receptuur ongeveer geweest moet zijn: ieder nam een deel vanuit haar belangstelling en expertise voor rekening.

Gemene deler is dat de recepten allemaal bijzonder, smakelijk, kleurrijk en origineel zijn. Niet de zoveelste kom sla of bowl om zo aan je groenten te komen maar echt leuke en andere manieren om groenten de hoofdrol te laten spelen. Zoals

Lees meer ...
Dulce de leche ijs zonder ijsmachine   

Dulce de leche ijs zonder ijsmachine

 

Dulce de leche: gezoete gecondenseerde melk die je in gesloten blik enige uren (2 ½ - 3 uur) laat koken waardoor de suiker in de melk karameliseert. Het levert een heerlijke zoete pasta op.

Bij Nigella Lawson kwam ik een heerlijk ijsrecept met dulce de leche tegen. Zonder ijsmachine te maken. De ingrediënten heb ik standaard op voorraad. Je zult maar trek in ijs hebben en geen zin om boodschappen te doen…

Nu vind ik het recept van Nigella te zoet. Ik heb een afkeer van te zoete smaken. Daarom heb ik het recept naar mijn smaak aangepast.

Hou je van meer zoet, neem dan meer dulce de leche.

Of neem 400 ml slagroom en gebruik het  hele blikje dulce de leche.

Nodig voor 4 personen

200 ml (houdbare) slagroom gekoeld

1/3 blikje à 400 ml dulce de leche

2 theelepels whisky (optioneel)

*Klop de slagroom stijf.

*Voeg de dulce de leche toe aan de slagroom samen met de whisky (als je die wilt gebruiken). Klop door elkaar tot gemengd.

*Schep in diepvriesdoos en zet in de vriezer.

*Je hebt nu diverse opties: wacht een uur en eet heerlijke mousse. Wacht drie –

Lees meer ...
Pasta pesto koken met Massimo Bottura

Pasta pesto koken met Massimo Bottura

Onlangs werd ik door de Italiaanse kamer van koophandel voor Nederland uitgenodigd voor een online masterclass met Massimo Bottura.

Massimo is chefkok van driesterrenrestaurant Osteria Francescana in Modena dat al jaren in de top drie van werelds vijftig beste restaurants staat. Aanvankelijk was het de bedoeling dat hij deze masterclass live in Nederland zou geven, maar het Corona virus deed anders besluiten.

Massimo Bottura leerde ik ‘kennen’ via zijn boek Brood is goud (2018) waarin hij ongewoon lekkere recepten laat zien met heel gewone ingrediënten, waaronder brood.

Tijdens de expo van Milaan in 2015 was het thema hoe we de planeet moesten voeden, nergens in de plannen rond het culinaire deel terug te zien. Dit triggerde Massimo en bracht hem op het idee voor een restaurant op de expo. Niet zomaar een restaurant, maar een waar een aantal van de beste chefs ter wereld maaltijden voor de armen zouden bereiden van wat er dagelijks overbleef aan voedsel. Zo kwam hij via via een oud theater in een arme stadwijk op het spoor en werd een ‘gaarkeuken’ voor de allerarmsten een feit. Sterrenchefs waaronder Ferran Adria en Rene Redzepi zeiden meteen ja op de vraag

Lees meer ...
Modern vegetarisch + recept voor feta geroosterd met citroen en felrode tomaten

Modern vegetarisch + recept voor feta geroosterd met citroen en felrode tomaten

Jaren geleden zat ik tijdens een lunch tegenover Anna Jones aan tafel. Een sympathieke jonge vrouw met een missie: een nieuwe, moderne én gezonde kijk op vegetarisch eten laten zien. Ze was in Nederland om haar kookboek te promoten Een nieuwe kijk op eten (2014). Dat boek is (bijzonder verheugend!) opnieuw uitgebracht met als titel Modern vegetarisch. Meer dan 200 creatieve recepten voor elke dag. Anna Jones (Fontaine uitgevers, 24,99 euro).

Anna Jones is opgeleid als een van de eerste studenten bij het (inmiddels ter ziele) restaurant van Jamie Oliver: Fifteen in Londen. Hierna werkte Anna in verschillende restaurants en als foodstylist voor bladen.

Anna werd uit overtuiging vegetariër. ‘Ik ben met vlees opgevoed. Als onderdeel van onze opleiding moesten we allemaal een keer naar het abattoir. Want wie vlees wil eten is eigenlijk verplicht om het hele proces een keer met eigen ogen te zien. Toen besloot ik om vegetariër te worden. Het was toen ik nog als chef werkte best lastig om vleesgerechten te bereiden en er gelijktijdig voor uit te komen dat ik vegetariër was geworden. Onterecht zo bleek want iedereen werd

Lees meer ...
Chinese Takeaway Veggie: Groene asperges met gember sojasaus.

Chinese Takeaway Veggie: Groene asperges met gember sojasaus.

Gisteravond aten wij in de tuin heerlijk Chinees! En daarvoor was mijn man niet op de fiets gesprongen om het af te halen maar had ik in de keuken gestaan. Heel kort: in minder tijd dan als hij het afgehaald zou hebben maakte ik een gerecht van groene asperges, peultjes, cashewnoten en gember sojasaus. Een ogenschijnlijk erg eenvoudig gerecht met een verrassend lekkere smaak, licht en erg gezond (veel groenten).

Het recept komt uit Chinese Takeaway Veggie, meer dan 70 vegetarische Chinese gerechten van Kwoklyn Wan. (Uitgeverij GoodCook 20,95).

Kwoklyn Wan is Kantonese chef-kok uit een familie van Chinese restauranthouders. Hij is letterlijk in de keuken opgegroeid. Eerder schreef hij Chinese Takeaway en daarna rees de vraag of hij ook een vegetarische/vegan versie kon schrijven. Dat resulteerde in een erg leuk, prettig geschreven en vooral zeer bruikbaar boek.

Naast de basisvoorraad, de Heilige Drie-eenheid in de Chinese keuken: knoflook, gember en lente-ui komen ook het Chinese kookgerei: denk aan de wok(!) en menu ideeën aan bod. Daarna gaan we aan de kook met soep, voorgerechten en dumplings, hoofdgerechten, rijst, noedels, bijgerechten, sauzen dips en tafelzuur.

Wat meteen opvalt is de kleurige

Lees meer ...
Kruisbessenjam met rozen en appel

Kruisbessenjam met rozen en appel

Jaren geleden kreeg ik van een lieve vriendin een kruisbessenstruik. Ik spitte een gat in de grond en zette de plant erin. Het jaar daarop tilde ik bij toeval een tak op omdat de struik inmiddels uitgegroeid was en alle kanten op groeide. Tot mijn verrassing hingen daar - als kleine lampjes - kruisbessen aan. Ik plukte ze en had een schaaltje vol. Lekker, zuur en met een knapperig velletje.

Het jaar daarop had ik een groter schaaltje en gisteravond plukte ik een grote schaal vol. Wat kun je trots zijn op iets wat je zelf laat groeien en plukt. En daarvoor hoef je geen grootgrondbezitter of plattelandsbewoner te zijn. Ik woon in Amsterdam en heb een achtertuin.

Vanmorgen heb ik gelei van die kruisbessen gemaakt. Dan heb ik van het najaar als de regen tegen de ramen slaat nog een zonnige herinnering. Omdat de rozen in mijn tuin ook weelderig bloeien plukte ik twee handen vol rozenblaadjes. Ik las laatst ergens dat je rozenblaadjes voor jam of vruchtensap kunt gebruiken. Het appeltje op de schaal dat mij verwijtend en inmiddels gerimpeld aan lag te staren mocht ook meedoen en zo maakte ik drie potjes

Lees meer ...
Recensie: Mijn recepten + recept voor de lekkerste gemberkoekjes.

Recensie: Mijn recepten + recept voor de lekkerste gemberkoekjes.

 

Ik moet bekennen dat ik nog nooit van hem had gehoord: London Loy. Hij schreef een kookboek Mijn recepten, van appeltaart tot saotosoep. (Carrera Culinair 31,99)

Het boek kwam op mijn bureau terecht en zo lees ik dat ik hem wel zou kennen als ik eens naar Koffietijd zou kijken, daar staat hij regelmatig in de keuken en bij 24 Kitchen zette hij streetfood op de kaart. Ook is hij de personal-chef van die leuke lange kickbokser Rico Verhoeven.

Mijn recepten oogt een beetje rauw, op een positieve manier. Dat komt mede door de Rotterdamse fotograaf Stacii Samidin die zich specialiseerde in het fotograferen van bendes. Beslist iets geheel anders dan eten, dit is zijn eerste culinaire project. Het levert een mengelmoes op van foto’s van London en eten die minder gelikt, maar zeer zeker fraai zijn.

Lees je de in kleine porties verdeelde tekst die door het boek heen zijn gelardeerd, dan krijg je gaandeweg het beeld van een heel sympathiek mens. Opgegroeid in de Amsterdamse Bijlmer, gek op zijn moeder en haar kookkunsten. Over de klap voor zijn kop die hij kreeg en bevriend raakte met

Lees meer ...
Reukverlies bij Corona. Recept voor intense citroentaart.

 

Een van de nare (soms eerste) verschijnselen van Covid-19 of Corona is dat mensen hun reukvermogen kwijt raken. Wie niet kan ruiken verliest daardoor een groot deel van zijn smaakvermogen. Inmiddels loopt er een groot onderzoek om te kijken wat het verband is tussen dat reukverlies en het virus. En of het inderdaad gaat om tijdelijk reukverlies. Omdat ik niet kan ruiken en toch over eten en zelfs kookboeken schrijf, werd ik geïnterviewd voor het NRC. Het artikel verschijnt donderdag 28-5 online en zaterdag 30-5 in de papieren krant. 'Heb je misschien een recept' vroeg journalist Martine Kamsma? Jazeker!  Speciaal voor hen die ten einde raad zijn is mijn intense citroentaart als een baken in de smakeloze zee. Helaas was er geen ruimte in de krant voor het recept. Wél voor het linkje naar deze plaats.

Verrukkelijk intense citroentaart

Wie net zijn reuk verloren is, moet weten dat proeven écht nog mogelijk is. Deze taart proef en voel je. Een taart met een intenser citroensmaak is niet denkbaar. De smaak wordt optisch versterkt door de taart met een citroensiroop te besprenkelen die citroengeel gekleurd is met kurkuma.

Doordat de taart niet overal even sterk met siroop doordrenkt wordt, krijg

Lees meer ...
Home Made Basics + recept voor ontbijtkoek(en)

Home Made Basics + recept voor ontbijtkoek(en)

Yvette van Boven zal voor veel mensen geen onbekende zijn. Naast de door haar geschreven kookboeken o.a: Home Made, Home Baked en Home Sweet Home, schrijft ze wekelijks recepten voor Libelle, Volkskrant Magazine en in culinair maandblad Delicious. Ook maakte ze voor VPRO een aantal series kookprogramma’s: Koken met van Boven.

Voor haar kookboeken verzorgt ze naast de receptuur de styling, de illustraties, het lettertype én de vormgeving. Dat kan bijna niet anders dan bewondering oproepen.

Gisteren bakte ik ze voor de tweede keer op rij: de ontbijtkoeken uit Home Made Basics, makkelijke recepten voor elke dag die echt iedereen kan maken.  Door Yvette van Boven, fotografie Oof Verschuren. (Nijgh Cuisine, 39,99 euro)

Home Made Basics is een kookboek met een érg frisse uitstraling, mooie vormgeving en heerlijk leesbaar: want groot en duidelijke letters.

Bij basics denk je misschien aan een soort ‘Margriet basis kookboek’ dat je van je moeder meekrijgt als je op jezelf gaat wonen. Zo’n basis kookboek is dit niet. Hierin vind je meteen lekkere, uitdagende en echt goed te maken recepten die passen in deze tijd. Dus geen tomatensoep met balletjes maar romige crèmesoep van groene

Lees meer ...
Nosh + bijzonder lekker recept voor quiche

Nosh + bijzonder lekker recept voor quiche

Een aantal jaar geleden leerde ik Esther Erwteman kennen. Het was vlak voor de opening van haar kookstudio Esthers Cookery in de Amsterdamse Pijp. Een spannend avontuur waar ze veel zin in had. Wie Esther leert kennen zal meteen van haar gecharmeerd zijn: zij is zo iemand die je op slag aardig vindt. Hartelijk, enthousiast, zeer welbespraakt en ze heeft een erg aanstekelijke passie voor eten.

Soms volg ik weleens een kookworkshop bij haar. Niet omdat ik niet kan koken, maar om me te laven aan haar gezelligheid én omdat het zo leuk is om samen met andere mensen te koken en te eten. Ook al ken je die mensen niet: samen koken en eten geeft verbinding.

Ik vertel dit omdat Esther nu een kookboek heeft geschreven Nosh, mijn vegetarische Joodse keuken. Esther Erwteman (Uitgeverij Nw A’dam, 29,99 euro)

Nosh betekent zoiets als Lekker eten, knabbelen of ‘..grazen gedurende de dag, zoals een schaap. Zoals jij. Zoals wij doen..’

Esther schreef Nosh voor het verleden, het heden en de toekomst. Om de recepten en de traditie door te geven aan haar dochter Saartje.

Dit kookboek is precies zoals Esther: royaal, verhalend

Lees meer ...
De Rolls-Royce onder de koekenpannen

De Rolls-Royce onder de koekenpannen.

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt zéker ook in de keuken. Naast goede ingrediënten is goed gereedschap minstens zo belangrijk. Als ik op vakantie naar een huisje met een, volgens de website ‘goed uitgeruste keuken’ ga, dan overvalt me in die keuken vaak een droef gevoel. De waardeloze staat van de messen en pannen maken mismoedig. Koekenpannen vol krassen die getuigen van ernstige mishandeling van de pan.

Ik bof natuurlijk, want thuis heb ik goede spullen. Waar een timmerman niet zonder goed gereedschap kan, zijn goede keukenspullen het juiste gereedschap voor iemand die (extreem) veel kookt.

In mijn keukenkastje staan de koekenpannen keurig opgestapeld. Met speciale beschermvelletjes en stukken keukenrol ertussen. Om ze te behoeden tegen het krassen.

Maar nu. Ik kreeg van Fissler, het bekende pannenmerk sinds 1845 (!) hun nieuwste koekenpan toegestuurd: Adamant genaamd. Deze koekenpan heeft een antikleeflaag zo hard als steen. Die laag lijkt als je er goed naar kijkt op een sterrenhemel, diepzwart met een glinstering. De hardheid komt van mineralen die rond een vulkaan zijn ontstaan en zo voor een ongekende hardheid en duurzaamheid zorgen. Je kunt er met harder gereedschap in werken, zonder dat er

Lees meer ...
De bijbel van de Indonesische keuken + recept loempiavellen

De bijbel van de Indonesische keuken + recept loempiavellen

Van Indonesisch eten gaat voor mij een zekere magie uit. Als ik verdrietig ben troost het me, als ik blij ben word ik op slag nog blijer en als ik wat te vieren heb dan is dat bijna altijd met Indonesisch eten.

Eten is emotie en Indonesisch eten lijkt daarvan de overtreffende trap. Dat blijkt al meteen uit de prachtige inleiding van De Bijbel van de Indonesische keuken, van saté kambing tot gado gado en van soto ayam tot rendang door Maureen Tan (uitgeverij Carrera Culinair, 31.99 euro). Hierin beschrijft ze hoe deze keuken verbonden is met de herinnering aan haar moeder en de geur van haar eten. Hoe ze in het weekend als kind wakker werd van de geuren die zich door het huis verspreiden omdat er al volop werd gekookt. Toen haar moeder ten gevolge van een hersenbloeding deels verlamd raakte namen Maureen en haar zussen dat noodzakelijkerwijs van haar over. Ze lieten hun moeder proeven en stelde de gerechten bij naar haar aanwijzingen. Haar moeder heeft op een oude typemachine, met alleen haar rechterwijsvinger de recepten op een oude typemachine uitgetikt. Die recepten vormden de basis voor dit

Lees meer ...
Taart voor mijn jarige koning.

Wortelcake met pompoenpitolie en mascarpone glazuur

(Dit recept is afkomstig uit: Koken met kleur! Joke Boon, uitgeverij Nw A'dam.)

Die mop over dat konijn, de bakker en de worteltjestaart ga ik hier niet vertellen, want worteltaart of cake is allesbehalve vies. Lekker, niet te zoet, vol structuur en sappig: dat is mijn wortelcake. Geschikt voor een koninklijke verjaardag!

voor een cakevorm van 1 ½ liter inhoud of een springvorm van 24 cm

125 ml zonnebloemolie

125 ml helder vloeibare honing

2 eieren

250 gram (spelt)bloem

snuf zout

2 tl baksoda

2 tl koekkruiden

175 gram fijngeraspte wortel (of wortelpulp)

50 gram rozijnen

50 gram zonnebloem- pompoenpitten mix

30 gram gedroogd geraspt kokos

2 el citroensap

voor de mascarponewortel icing

250 gram mascarpone

3 el wortelsap

1 tl citroensap

4-5 el poedersuiker (afhankelijk van hoe zoet je het wilt)

½ wortel geraspt, om te garneren

*Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakeblik in of gebruik een vel bakpapier dat je eerst tot een prop vormt, uitvouwt en waardoor het zich makkelijk in de vorm laat plooien.

*Mix olie, honing en de eieren gedurende 2-3 minuten tot een dik romig geheel. De mixer wordt hierna niet meer gebruikt.

*Zeef

Lees meer ...
California Dreamin’ + heerlijk salade recept

California Dreamin’ + heerlijk salade recept

Het is de titel van een van mijn meest favoriete liedjes: California Dreamin’ van The mama’s en Papa’s. Zoek het maar even op You Tube, en je word vast net zoals ik op slag vrolijk. Het refrein zing je zo mee:  ‘California dreamin' (California dreamin')
On such a winter’s day’.

En dromen over vrijheid, blijheid, zon, zee en strand is wat we nu tijdens de beperkingen rondom het Corona virus vóoral moeten doen. Dat gaat erg goed met het erg lekkere en leuke California Dreamin’ Culinair Californië: veelzijdige en verrukkelijke recepten. Door Vivian Lui. (Uitgeverij Good Cook, 25,95 euro)

De cover met een Volkswagen busje en surfplank bovenop het dak herinnert mij aan een van mijn vele dromen: met zo’n soortgelijk busje naar India. Onderweg etend, kokend en zo vrij als een vogel.

Binnenin het boek staan heerlijke foto’s van strand, zonsondergangen, vrolijke mensen op rolschaatsen of met een surfplank en kleurrijk eten. Veel eten, lekker eten en vooral gezond eten.

Toen wij in Nederland de boerenkool enkel nog tot stamppot verwerkten, maakte men hier al chips van boerenkool. Ook de bowl in variaties, allerlei lekkere dingen in een kom, is hier ontstaan.

Lees meer ...