logo boonappetit

Joke blogt!

Natascha bakt, zonder suiker en tarwe + ontbijtkoek recept

Natascha bakt, zonder suiker en tarwe

Natascha van der Stelt kom ik al jaren zo nu en dan tegen bij boekpresentaties of andere culinair gerelateerde zaken. Toen ik haar een tijdje niet had gezien en weer tegenkwam viel het me op dat ze er anders uitzag. ‘Wat zie jij er goed uit’ zei ik naar alle eerlijkheid. En toen vertelde ze dat ze anders was gaan eten, alle snelle suikers uit haar dieet had verbannen. Natascha die zich nooit goed voelde, allerlei lichamelijke klachten had en in zich in het voorportaal van diabetes bevond had het heft in eigen hand genomen en was anders gaan eten -zonder snelle suikers. Het resultaat was écht zichtbaar en stralend, bovendien voelde ze zich erg goed en waren alle klachten verdwenen.

Snelle suikers zijn behalve suiker ook zaken als geraffineerde witte meelsoorten. Natascha, kleindochter van een bakker, dol op koken en bakken ging aan de slag om te kijken hoe het anders kon. Als alternatief voor wit (tarwe)meel gebruikte ze o.a havermeel. Als zoetmiddel vanillepoeder en gedroogde abrikozen of vers fruit. Omdat een blog voor Natascha te vluchtig is koos zij ervoor om haar recepten te bundelen in een boek. In 2016 verscheen Bakken

Lees meer ...
Kopenhagen Food

Kopenhagen Food

Een kookboek waar je ook heerlijk in kunt lezen, is voor mij een van de fijnste soort. Trine Hahneman schreef zo’n boek. Kopenhagen Food laat zich lezen als een uitgebreide stadswandeling aan de hand van iemand die er geboren en getogen is en die vooral heel veel van Kopenhagen houdt. Kopenhagen Food, recepten tradities en verhalen. Trine Hanhnemann. (Uitgeverij Spectrum, 29.99 euro)

Al ‘wandelend’ van stadswijk naar stadswijk trakteert zij op verhalen en allerlei lekkers. Vaak zijn dat gerechten waar een herinnering aan kleeft. Dat zijn mooie verhalen, zoals de eerste kennismaking met een aubergine. De vader van haar vriendinnetje Susie liet haar voor het eerst een plakje gebakken aubergine proeven en sindsdien is Trine er dol op.

Trine geldt als een expert op het gebied van de moderne Scandinavische keuken. Met haar tien (in meerdere talen vertaalde) kookboeken inspireert zij velen met de Deense manier van leven en genieten, ook wel hygge genaamd. Trine schrijft erg mooi en het boek leest bijna als een roman. Daarnaast opende zij in Noord-Kopenhagen Hahnemanns Kokken: een levensmiddelenwinkel annex bakkerij, café, restaurant en kookschool. Henrik, wijlen echtgenoot van de Deense koningin Margaretha was dol op eten en voor hem heeft

Lees meer ...
We (hartje) love groente! + soeprecept

We (hartje) love groente! + soeprecept

Kinderen houden in de regel niet van groenten. Dat is vaak een fase waar ze overheen groeien als ouders maar lang genoeg wachten. Er zijn echter ook volwassenen die niet van groenten houden. Dat is een iets ander verhaal: waarschijnlijk hebben ze het nog nooit écht lekker klaargemaakt gegeten.

Voor hen -en al die anderen die wel van groenten houden maar wel wat inspiratie kunnen gebruiken - is er hoop! En wel in Janneke Vreugdenhil haar laatste boek: We (hartje) love groente, kookboek voor groentegekken (en voor iedereen die dat wil worden). Janneke Vreugdenhil (uitgeverij Podium 27.50 euro)

Behalve dat groenten goed voor je zijn (het G woord gezond is door Janneke verboden) zijn ze vooral lekker! En met lekker trek je mensen wél over de streep om meer en vaker groenten te gaan eten.

Vegetarisch eten of vleesminderen is een hot item. We moeten om onze planeet te behouden naar een meer plantaardige manier van eten en groenten spelen hierbij de hoofdrol. Dat dit boek geheel vegetarisch is, lijkt dan ook niet meer dan logisch.

Ik ben fan van Janneke Vreugdenhil, haar prettige manier van schrijven én haar recepten. Nuchter,

Lees meer ...
Plantaardig pittig: tabasco

Plantaardig pittig: tabasco

 

Wie kent hem niet? Je hebt hem misschien wel in de kast staan: het kleine flesje Tabasco, dat je als je ergens een tomatensap besteld er bijna standaard bij krijgt. Ik ben er dol op, met een paar drupjes geef je gerechten, soepen en sauzen snel wat pit.

Wat ik niet wist is dat er uitsluitend gemalen pepers, zeezout en gedistilleerde azijn in zit. Geen conserveringsmiddel, geen smaakstoffen geen kleurstof. Het productieproces van een flesje neemt liefst vijf jaar in beslag. En elk flesje bevat 720 druppeltjes saus. Tabasco is echt zo’n product dat een wereldwijde bekendheid geniet in 195 landen en gebieden wordt het verkocht en de etiketten verschijnen in liefst 25 talen en dialecten. Sinds kort zijn er naast de ‘gewone’ soort een aantal smaakvariaties bijgekomen: een (zoet)gerookte Chipotle, een mildere groene Jalapeno, een hetere Habanero en milde knoflook-peper variant.

Ik kreeg ze toegestuurd en ik ben verrast. Met de Chipotle variant kun je bijvoorbeeld vlees marineren of groenten inkwasten voordat je ze gaat grillen en de Jalepeno at ik bij een tosti.

Er blijkt veel meer mogelijk met Tabasco dan enkel een tomatensap of soep oppeppen, zeker met alle nieuwe smaken. En dat

Lees meer ...
Green Yourself + recept

Green Yourself + recept

Tijdens de culiperslunch ontmoette ik de uiterst enthousiaste Brenda Bas. In het kort vertelde ze me over haar ervaring met de kracht van verse en natuurlijke voeding. Wat in 2009 begon met de aanleg van een moestuin werd al snel een passie. Voor gezonde en energie gevende voeding uit de natuur die ze klaarmaakt met behulp van een hogesnelheidsblender. Als ik een bekertje van de zojuist gemaakte groene smoothie proef, ben ik verrast door het uiterst snelle, gladde en romige resultaat. Beslist anders dan de smoothie die ik maak met behulp van mijn krachtige keukenmachine: daarbij blijft het toch altijd korrelig en moet ik kauwen.

Op een groene beurs (waar Brenda aanvankelijk een beetje lacherig rondliep) zag ze een demonstratie met de hogesnelheidsblender, proefde ze een smoothie hiermee klaargemaakt én werd ze enthousiast voor dit apparaat. Een hoge snelheidsblender is door de sterke motor (2 pk) in staat om snel en gemakkelijk verse plantaardige producten te verwerken tot smoothies, warme soepen, pesto’s, spreads, notenmelk en ijs. Met behoud van alle voedingstoffen en vezels. Door de krachtige motor kan deze net even meer dan een gewone blender: het wordt fijner en ook zaden en noten kun je

Lees meer ...
Chilipeper, van kweken tot kokkerellen

Chilipeper, van kweken tot kokkerellen

 

Chilipeper heb ik altijd wel in huis, vaak in allerlei vormen: vers, verschrompeld (want vergeten of doordat hij ergens achter is gevallen) en potjes met gedroogde pepertjes, chilivlokken en verschillende soorten Jalapeno: in een potje op zuur (zálig in een wrap met kaas en dan gegrild) en als verschillende Mexicaanse, Portugese of Oosterse sausen in potjes of blik. Want echt bijna alles knapt op van een likje sambal, een kneepje Siracha of chipotlesaus.

Van peper houden kan leiden tot een passie, wereldwijd zijn er dan ook ‘chiliheads’ die onderling contact hebben en zaadjes uitwisselen.

In Chilipeper van kweken tot kokkerellen Mark Wilcox (uitgeverij Becht 19.99 euro) vind je heel veel informatie over het zelf kweken, wat heet is (en hoe heet) en of dat gevaarlijk kan zijn. (antwoord ja, in extreme gevallen waarbij iemand al hartfalen of ernstige astma heeft). Over de Scoville schaal, een maat om de hitte van de peper mee aan te duiden en welke pepers de heetste zijn. Wonderlijk genoeg komt daar om de zoveel tijd toch altijd weer een nieuwe soort bij die nóg heter is. Waarom je van peper eten gelukkig wordt: dat komt door de endorfinen die

Lees meer ...
Van kleine spruit tot toffe peer!

Van kleine spruit tot toffe peer!

Wat had ik dit boek graag gehad toen ik zwanger was en later kleine kinderen had. Dat was het eerste dat ik dacht bij Van kleine spruit tot toffe peer. Familiekookboek, 70 recepten om van te groeien, Gees van Asperen fotografie Maaike van Haaster (Kosmos Uitgevers, 20.99 euro).

Gees van Asperen, moeder, receptontwikkelaar, foodstylist en kookboekauteur ontwikkelt foodconcepten met een focus op aanstaande en kersverse ouders.

Het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ gaat in dit boek zeker op. Kinderen tot 4 jaar blijken beter aan hun dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit te komen dan hun ouders. Kinderen staan open voor nieuwe dingen en willen graag leren en proeven. Opvoeders: ouders, grootouders, groepsleidsters op het dagverblijf en leerkrachten hebben hier een rol: zij vervullen een voorbeeldfunctie. Als we zelf het goede voorbeeld geven, ons niet laten verleiden door kant en klare producten en ervoor zorgen dat groente en fruit gedurende de dag ook echt aangeboden wordt dat is er zeker ook na het vierde jaar veel winst te behalen.

Reeds in de buik ervaart de foetus al verschillende smaken en na de geboorte begint de baby vanaf ongeveer vier maanden met de

Lees meer ...
Bakken met bonen + recept voor zadenbrood

Bakken met bonen + recept voor zadenbrood

Wat ontstellend leuk om een mede-bonen-fanaat tegen te komen. Lina Wallentinson schreef Bakken met bonen, 44 zoete & hartige bakrecepten voor taart, brood, koek, pizza, cake en brownies. (Uitgeverij Becht 19.99 euro).

Lina heeft ontdekt hoe goed je met peulvruchten kunt bakken: ze voegen naast voedingstoffen ook textuur en smaak toe. Haar tip: je moet het niet vooraf zeggen als je mensen iets laat proeven dat er peulvruchten inzitten. Dat zeg je pas als ze ervan geproefd hebben.

Overigens gebruikt Lina het woord peulvruchten niet: bonen, erwten en linzen vindt ze veel beter klinken. Omdat het boek oorspronkelijk in het Zweeds is verschenen ging ik eens kijken hoe peulvruchten in het Zweeds genoemd worden: baljväxter. Ik geef toe in het Nederlands klinkt het beter.

Lina laat zien hoe je met linzen, bonen en erwten heerlijk kunt bakken: van knäckebröd tot granola, brood. Pizza, quiche & pannenkoeken, cake, taart, koekjes & repen.

Enthousiast geworden ging ik uiteraard meteen aan de slag. Ik bakte het zadenbrood met bonen en karwijzaad: een heerlijk, vullend en smakelijk brood met mungbonen. Het kleine groene boontje wat men allemaal – in ontkiemde vorm- kent als taugé. Ook

Lees meer ...
Eten in oorlogstijd

Eten in oorlogstijd

Als kind moest ik vaak horen hoe bar en boos het eten tijdens de oorlogsjaren was voor mijn familie. Dat er niks was en toen de Hongerwinter aanbrak het alleen nog maar erger werd.

Aan die verhalen moest ik meteen denken bij het sober (ik bedoel dit in positieve zin) uitgevoerde boekje Koken in oorlogstijd Creatief en gezond koken in de jaren ’40. Manon Henzen. (Uitgeverij Het Zwarte Schaap, 12.50 euro).

Manon Henzen is historica en kookliefhebber en probeert het grotere publiek bij ons rijke verleden te betrekken. In dit boekje (waar zij heel bescheiden op de achtergrond blijft, haar naam staat bijvoorbeeld niet eens op de cover) gaat zij in op de voedselhervorming die de regering instelde na de Eerste Wereldoorlog om herhaling van de toen geleden honger te voorkomen.

Deze voedselhervorming waarbij zelfvoorzienend zijn de hoofdmoot vormde, leidde ertoe dat gedurende de eerste jaren van de oorlog de Nederlandse bevolking nog nooit zo gezond gevoed was.(!) Het vleesrijke, vette en suikerrijke menu van de jaren dertig maakte plaats voor een voornamelijk plantaardig dieet met een beperkt gehalte aan vet. Doordat tijdens de Hongerwinter trein- en scheepsverkeer stil kwamen te liggen, die de bezette gebieden van

Lees meer ...
Masterclass Cakes mét recept

Masterclass Cakes mét recept

Het toeval wilde dat Rutger en ik tegelijkertijd bij dezelfde fotograaf ons nieuwe boek fotografeerden. We wisselden elkaar zo’n beetje af. Vaak was ik de dag na Rutger aan de beurt en dat was bepaald geen straf. Wij begonnen de fotografie dag met koffie én de restanten cake die Rutger de dag ervoor had gefotografeerd. Omdat ik -waar het eten betreft- slecht kan kiezen, koos ik van alles een klein stukje. Zodoende heb ik al veel geproefd uit Masterclass Cakes van Rutger van den Broek (Carerra Culinair, 16.99 euro).

En alles wat ik proefde smaakte heerlijk: carrotcake, toffeecake, stroopwafeltulband, pistachecake met suikerstroop waren enkele van de door mij geproefde soorten.

Cake, zo zegt Rutger in zijn voorwoord, was een van de eerste dingen die hij als kind met zijn moeder bakte. Elke week ging er wel een klassieke vanillecake de oven in. Precies zoals dat bij ons thuis ook ging.

Cake bakken heeft iets knus, iets huiselijks. Ik heb graag cake in huis, een plakje smaakt altijd. Cake bakken is ‘heel makkelijk’ om te doen stelt Rutger. Mits je een paar ‘cakeregels’ in acht neemt.

In dit boek kloppen de recepten als een bus en wordt

Lees meer ...
Verrukkelijk bakken uit Back! Mét recept

Verrukkelijk bakken uit Back! Mét recept

Zodra ik een nieuw kookboek heb pak ik een stuk papier en telkens als ik een recept zie dat mijn aandacht trekt scheur ik een stukje papier af en leg dat tussen de bladzijden. Toen ik Back! Het Duitse bakboek. Van Bienenstich tot Zwiebelkuchen…. Marijne & Liesbeth Thomas (uitgeverij Aagje Blok, 25.00 euro) in handen kreeg scheurde ik het ene stukje papier na het andere af. Toen kwam ik tot de conclusie dat papiertjes leggen niet nodig was, want elk recept in dit boek spreekt me aan. Zowel de zoete als de hartige, zo’n 75 in totaal.

De zussen Thomas, beide werkzaam in de wereld van tijdschrift en boeken, schreven eerder Koch!, de Duitse keuken anno nu (2014) en Koch! Vegetarisch (2016). Ze wonen in Nederland, hebben Duitse roots én een vakantiehuisje aan de Moezel.

Bijzonder en bewonderenswaardig is dat ze het hele proces van receptuur ontwikkelen, tekst, beeldredactie en vormgeving in handen namen en het bij hun eigen uitgeverij Aagje Blok uitgaven.

Nadat ze Koch! Hadden uitgebracht werden ze bestookt met vragen over baksels die niet in dat boek waren opgenomen. Dat vormde de aanleiding tot Back! Waarin die ontbrekende en nog

Lees meer ...
Basisboek Indonesisch: Liefde in een kookboek + recept

Basisboek Indonesisch: Liefde in een kookboek + recept

Van Indonesisch eten gaat voor mij een zekere magie uit. Als ik verdrietig ben troost het me, als ik me niet lekker voel knap ik er van op en als er iets te vieren valt dan is een rijsttafel dé kers op de taart. Natuurlijk zorgt het uitgekiende gebruik van kruiden en specerijen dat er iets te proeven valt, maar meer nog is het de tijd, aandacht en liefde die je in het eten proeft.

Die liefde voor de Indonesische keuken en haar heerlijke gerechten die proefde ik vanaf de eerste bladzijde in Basisboek Indonesisch. Gefotografeerd in overwegend bruine tinten geeft dit boek je een warm gevoel.

Francis Kuijk is geboren in Nederland, opgegroeid in Australië en een derde generatie Indisch. Ze deed mee aan het 4e seizoen van Heel Holland Bakt en bracht het tot de finale. Haar passie voor Indonesisch eten en haar kennis deelt ze in dit Basisboek Indonesisch, 130 recepten stap voor stap. Francis Kuijk. (Uitgeverij GoodCook 30,95 euro) Er staan veel beproefde familierecepten in. Vaak met de begeleidende tekst ‘mijn moeder doet het zo’. Of ‘..en dit heb ik nog nooit iemand anders zien

Lees meer ...
Curry: dat is altijd lekker! Met recept.

Curry: dat is altijd lekker! Met recept.

Wie aan het eind van de week in de koelkast kijkt en aangestaard wordt door groenten die nodig gegeten moeten worden weet wat er te doen staat: groentesoep of een groentecurry maken.

Althans zo vergaat het mij. Nu hoef ik (en jij) natuurlijk niet te wachten tot het opmaken van restjes: een curry smaakt écht altijd. En er zijn er zoveel verschillende dat ik het gerust elke dag zou lusten.

In Curry’s, de heerlijkste comfort food recepten. Machteld Smid. (Culinair Karakter, 9.99 euro) staan meer dan 40 recepten voor traditionele Indiase curry’s, frisse Thaise curry’s, fusioncurry’s én recepten voor bijgerechten zoals komkommersalade, naanbrood en chapati. Voorin het boek vind je receptuur voor raita een frisse salade op basis van yoghurt met groente, chutney’s en relish. En bij de dahl gerechten vind je ook rijstrecepten. Bij een enkel recept wordt uitgegaan van een kant en klaar gekochte currypasta, in de meeste gevallen maak de kruidenmix zelf. (niet moeilijk!) Dat maakt dit boek tot een compleet boek waar je een complete zelfgemaakte curry maaltijd mee op tafel kan zetten.

Behalve vegetarische curry’s krijg je ook recepten voor curry’s met vlees en vis. De foto’s

Lees meer ...
Luxe koekjes van eigen deeg +cheescakekoekjes recept

Luxe koekjes van eigen deeg +cheescakekoekjes recept

Ik denk dat bijna iedereen wel van koekjes houdt. Een koekje bij de koffie of de thee tilt dat meteen naar een hoger plan. Niets zo fijn als een trommel met koekjes in huis te hebben. En zelfgebakken koekjes zijn natuurlijk het allerlekkerst.

Nu ken ik veel koekjes, echt. Ik dacht dat ik zo’n beetje alle koekjes wel had geproefd. Daarom was ik zo verrast door 100 luxe koekjes van eigen deeg. De lekkerste recepten van koekjeskoningin Ellouisa. (uitgeverij Nw A’dam 23.99 euro) Elisabeth Scholten in het dagelijks leven juriste, heeft bakken als hobby. Op haar veelgelezen blog Ellouisacooking heeft ze veel volgers die vooral haar koekjesrecepten zeer waarderen. De koekjes zijn net even anders en lijken wel een samensmelten van culturen: Elisabeth is getrouwd met een Marokkaanse man en de bakgeheimen van die keuken verwerkt ze in haar recepten. Dat levert echt heel bijzondere koekjes op. Verdeeld in hoofdstukken als simpele koekjes, koekjes met nootjes, koekjes met chocolade, Marokkaanse koekjes, no bake en feestelijke koekjes schotelt ze ons 100 verschillende koekjes voor. Ik noem pindakaaskoekjes, kokoshoedjes, duokoekjes, kaneelkoekjes, witte chocoladevlinders, pistachekoekjes, honingkoekjes, sesam-amandelkoekjes, piramidekoekjes, homemade ferrero, pecan fudge en regenboogkoekjes.

Lees meer ...
Salade! Met super-recept

Salade! Met super-recept

Een salade is in mijn ogen altijd lekker: als lunch, als bijgerecht of als complete maaltijd. Een salade kan warm of koud zijn en in ieder seizoen gegeten worden. Janneke Philippi schreef: Salade, 100 recepten voor eenvoudige salades en dressings. (Nijgh & van Ditmar, 24.99 euro)

De kookboeken van Janneke Phillippi staan garant voor goede, originele en vooral niet te moeilijke recepten die echt altijd kloppen. Ik ben groot fan van Janneke. Omdat ze kennis van zaken heeft en recepten altijd zo’n fijne eigen draai geeft. Behalve voor culinair maandblad Delicious schreef ze al een hele rij kookboeken, die ik allemaal heb: Appeltaart, Desserts, Heerlijk Simpel en Weekendlunches zijn daar een paar van. In alle boeken komt een Bourgondische touch naar boven, niet verwonderlijk als je bedenkt dat Janneke uit Zuid-Limburg komt.

Nu is recent Salade verschenen. Nátuurlijk er zijn meer saladeboeken. Maar dit is van Janneke en dat is toch weer heel anders. Behalve heerlijke salades geeft ze ook veel tips en trucs en recepten voor extraatjes: zoals crunch van zwarte olijven, zelf gedroogde rozijnen (dat is écht zo lekker: met kerst kocht ik dat voor bij een kaasplank), crackers, brood en mozzarella brood om

Lees meer ...
Sint Patricks Day en Ierse lekkernijen

Sint Patricks Day en Ierse lekkernijen

Afgelopen dinsdag was ik uitgenodigd om te komen lunchen in Het Amstel hotel. Wie daar nog nooit binnen is geweest kan ik het beslist eens aanraden. Je hoeft immers geen BN’er of popster te zijn om een kop koffie, high tea of maaltijd te bestellen. Wie het hotel instapt, stapt daarmee een geheel andere wereld binnen en dat is een feest op zich.

Nu was ik daar op uitnodiging van Bord Bia, een organisatie die Ierse producten promoot en onder de aandacht brengt. Omdat 17 maart Sint Patricks Day is, Ierlands nationale feestdag, was gevraagd of iedereen in het groen wilde komen. De Ierse ambassadeur Kevin Kelly was er ook en hield een vurig pleidooi om zijn prachtige land te bezoeken en om dan vooral de mooie, lange weg langs de kust te volgen waar het voor foodlovers een eldorado is.

Wie denkt aan Ierse producten, denkt mogelijk al snel aan whiskey, Guiness en Baileys. Maar Ierland is ook een grote speler op het gebied van zuivel en vlees. Rundvlees afkomstig van kleine familiebedrijven waar de kuddes klein zijn en het bedrijf al generaties in de familie zit. Koeien die veel buiten staan, langer

Lees meer ...
Met | zonder | gluten + eenvoudig snoeprecept

Met | zonder | gluten + eenvoudig snoeprecept

Alexandra Besel, van huis uit psycholoog met een grote liefde voor eten maakte het van dichtbij mee: haar oudste zoon bleek een voedselallergie te hebben. Dat was voor haar een aansporing om lekkere recepten te ontwikkelen die hij en anderen met een beperking of allergie ook konden eten. Zij ontwikkelde hiertoe het modulaire koken wat zij in haar boek, Feest voor iedereen (2016) uitvoerig uitlegt en toepast.

Vorig jaar verscheen Met | zonder | zuivel en nu is daar Met | zonder | gluten, met liefde zonder gluten. 61 Eenvoudige glutenvrije recepten. Alexandra Besel. (Becht, 13.95 euro). Het zijn stuk voor stuk fraaie en vooral bruikbare boeken die een baken zijn voor een ieder (ouders!) die met voedselbeperkingen te maken krijgt of heeft.

Behalve dat de recepten geen gluten bevatten zijn ze vegetarisch, sommige zelfs zuivelvrij en veganistisch en bevatten ze maximaal 8 ingrediënten. Dat dit állesbehalve smakeloos hoeft te zijn bewijst Alexandra Besel met dit boek. Opgebouwd in: basisrecepten, ontbijt, lunch, tussendoortje, diner en desserts toont zij aan dat je ondanks de beperkingen lekker kan koken en eten. Via bakmixen, specerijenmixen en smaakmakers (al deze zaken bevatten als je ze

Lees meer ...
De moderne Duitse keuken in Strudel en Knödel + recept

De moderne Duitse keuken in Strudel en Knödel + recept

Voor veel mensen is de Duitse keuken synoniem aan vet eten; worst, veel varkensvlees en bier. Een keuken waar je hart nu niet meteen sneller van gaat kloppen. Wie Strudel en Knödel openslaat zal dan ook aangenaam verrast worden. Meteen valt op hoe heerlijk, gevarieerd, vers en gezond de hedendaagse moderne Duitse keuken is. (Strudel en Knödel , de moderne Duitse keuken. Anja Dunk. Nijgh & van Ditmar, 29.99 euro)

Anja Dunk is in Wales geboren en heeft een Duitse moeder en Welshe vader. Tijdens haar jeugd woonde ze in Wales, Duitsland en Zuid Oost Azië. De 200 recepten uit Strudel en Knödel ademen echter vooral een Duitse sfeer. Dit wordt mede gevoed door de begeleidende tekst.

Wat bijzonder is dat ze alle foto’s zelf heeft gemaakt als het al op tafel stond en vlak voordat haar kinderen erop aanvielen. Op de keukentrap en met haar eigen servies, zodoende krijg je een inkijkje in haar leven en lijkt het of je bij haar aan tafel zit. Ze schrijft mooi, met een zeker heimwee naar (oma in) Duitsland en naar familietradities die zij zelf ook weer kweekt in haar

Lees meer ...
Vis uit blik 2 + recept uit de Malediven

Vis uit blik 2 + recept uit de Malediven

Bart van Olphen is een bevlogen man. Dol op vis en toen hij met eigen ogen zag welke misstanden er in de grote ‘visfabrieken’ op zee plaatsvonden was hij ontgoocheld. Uit liefde voor vis, de kleinschalige visserijgemeenschappen én vanuit de overtuiging dat het anders kan en moet richtte hij Fish Tales op. Een merk van visconserven, met vis die op een duurzame manier gevangen is en met oog voor de vissers. Van zijn hand verschenen diverse kookboeken over vis.

Tijdens de presentatie van Vis in blik 2 vroeg Bart van Olphen aan de aanwezigen naar de top 3 van meest gegeten vis in Nederland. Voordat ik het antwoord geef moet je eerst even het antwoord voor jezelf bedenken.

Op nummer 3 staat de visstick, op nummer twee de zoute haring en op nummer 1: tonijn uit blik.

Vis uit blik, heeft misschien niet die zelfde spartelverse klank van de vis die je op ijs koopt. Maar zo vertelt Bart van Olphen, vis uit blik en ook uit de diepvries wordt gevangen als de visstand op zijn best is en direct ingemaakt of ingevroren. Verse vis buiten het seizoen is minder goed

Lees meer ...
Super salade + heerlijk recept

Super salade + heerlijk recept

Eerlijk zeggen: denk jij bij een salade aan winter of herfst? Vast niet! Een salade wordt door veel mensen geassocieerd met lichte, warme zomerse (of lente-) dagen. Op die dagen waarop je zoveel mogelijk buiten wilt zijn is een salade perfect.

Toch, en dat bewijst Kat Mead in Super Salade, 60 echt grote maaltijdsalades (Becht, 19,99 euro) kun je een salade het jaarrond als vullende maaltijd eten.

Kat Mead studeerde af als Student of the Year aan een prestigieuze food and wine opleiding in Londen. Met Super Salade wil en laat ze zien dat je ook met één kleurrijk hoofdgerecht indruk kunt maken en heerlijk kunt eten, zodat je niet -zoals vaak bij salades gebeurt- denkt ik moet er meer van eten maar ik wil er meer van.

In vier seizoenen geeft ze steeds recepten die passen in het seizoen, zowel wat betreft de ingrediënten als ook de smaken. ’s Winters wat heftiger smaken dan in het lichtere voorjaar. Telkens maakt ze spannende smaakcombinaties. Er is voor elk wat wils: vega, vegan, vlees en vis komen in de recepten aan bod.

Ik noem: warme garnalencocktail salade, ei, asperges & geroosterde knoflook aioli, papajasalade met

Lees meer ...