logo boonappetit

Joke blogt!

De snelle bakplaat + recept voor zoete aardappel met oregano, feta en geblakerde citroen.

De snelle bakplaat

Stel je voor: een lange, mooi gedekte tafel, fonkelende glazen, de herfstzon die behaaglijk warm in je rug schijnt, een tafel vol schalen met heerlijk eten, fijn gezelschap en een prachtig uitzicht over het Amsterdamse IJ. Dat viel mij allemaal ten deel tijdens de lunch ter promotie van De snelle bakplaat 75 makkelijke recepten uit de oven van Rukmini Iyel. (Becht, 19,99 euro)

‘Zeg maar Mini hoor, dat doet iedereen’ zegt ze als ik vraag hoe je haar naam uitspreekt en waar deze vandaan komt.

Rukmini is van Indiase afkomst, vegetarisch opgevoed: haar vader kwam uit het deel van India waar men strikt vegetarisch eet. Haar moeder uit het deel waar juist vlees gegeten wordt. Vader vond het geen probleem als moeder wel vlees at, maar die was juist solidair met haar man. Zodoende kwam Rukmini in haar studententijd pas met vlees in aanraking omdat ze in een studentenhuis ging wonen met louter vleeseters. Nu eet ze vlees met mate. Ze werkt als voedstylist en schreef al eerder het succesvolle boek De groene bakplaat.

Een bakplaat moet je overigens ruim nemen: ‘het belangrijkste is dat alles als bakplaat kan dienen. Dat kan ook een grote Pyrex ovenschaal,

Lees meer ...
Maison Mari is meer dan een kookboek + Pastinaaksoep met komijnolie en pastinaakchips

Maison Mari is meer dan een kookboek + Pastinaaksoep met komijnolie en pastinaakchips

Toen ik de longlist van de Gouden kookboekverkiezing zag, realiseerde ik mij hoe moeilijk het voor de jury geweest moest zijn. Bij sommige kookboeken wordt veel gedaan aan de promotie en soms zijn er zelfs persreisjes naar het land dat het thema van het boek vormt. Sommige juryleden gaan mee op reis of werken voor uitgeverijen of publiceren daar zelf. Ik zou het zelf dan denk ik érg lastig vinden om niet bevooroordeeld te zijn, al was het maar uit loyaliteit.

Omdat ik gedurende het jaar enorme stapels kookboeken op mijn bureau bezorgd krijg om te recenseren, doe ik dit jaar van achter mijn bureautje een eenmans(vrouw)juryberaad. Welke boeken vond ik het afgelopen jaar nou de moeite en vooral: welke zou ik nomineren voor de Gouden Boon award?

Potentiële winnaar De makkelijke Franse keuken van Karin Luiten was nog niet uit toen er gejureerd werd achter mijn bureau, dus die valt helaas buiten de jurering. Maar ook Uit Fatima’s keuken die van niets op nummer 1 op de bestsellerlijst binnenkwam verdient een plekje, evenals het door mijzelf geschreven De Vega Optie, Made by Ellen van Ellen

Lees meer ...
Desserts, een masterclass + recept voor chocoladepudding

Desserts, een masterclass

De meer deftige versie van een toetje is een dessert. Waar een toetje een schaaltje yoghurt, vla of een geschild peertje kan zijn, is een dessert iets om naar uit te kijken terwijl je nog aan het eten bent omdat het luxer, meer smaakdimensies heeft en vaak oogstrelend is.

Aan al deze voorwaarden heeft Danny Jansen in zijn masterclass Desserts ruimschoots voldaan. Echt stuk voor stuk heerlijke nagerechten om je om te verheugen.

Na de basisbeginselen: zorg dat er altijd iets krokants bijzit, neem een mooie vorm, beschouw het dessert als een boeket (!) de basisbenodigdheden: zoals een mixer, oven en spuitzak volgen de basisbenodigdheden. Daarna kunnen we aan de slag met hoofdstukken als Klassiekers zoals panna cotta of Haagse bluf, Feestelijk, zoals een Engelse kerstpudding, of een croquembouche je kent het vast wel dat is zo’n soesjestoren, Fruitig denk aan een vanille hangop met rood fruit, Chocolade & karamel een lopend chocolade taartje of crème caramel, Oud-Hollands uiteraard met de ouderwetse vlaflip waarbij je de rode siroop zelf maakt en blanc manger. Tot slot IJs wat fruitzooi met sorbetijs en onder andere pêche melba brengt.

Dat Danny een vakman is blijkt uit de prachtige gerechten

Lees meer ...
De makkelijke Franse keuken + recept voor tartines aux radis

De makkelijke Franse keuken +recept voor tartines aux radis

Wie in krap 14 jaar tijd liefst 14 (!) kookboeken schrijft, waarvan er een duizelingwekkend aantal over de toonbank zijn gegaan, mag een fenomeen genoemd worden. Ze blijft er beslist bescheiden onder: Karin Luiten bekend als Koken met Karin presenteerde 31 oktober haar 14e kookboek. De makkelijke Franse keuken Lekkere recepten voor elke dag Karin Luiten (Uitgeverij Nw A’dam 27,99 euro)

Tijdens een heerlijke lunch in het knusse Bouchon du Centre in Amsterdam werd De makkelijke Franse keuken ten doop gehouden. Tijdens de lunch verzorgd door Hanneke Schouten kregen we allerlei gerechten uit het boek en zo meteen een indruk van de inhoud. Ik noem roulés aux olives, een hapje van bladerdeeg en olijven, tartines aux radis, een verrassend toastje met 2 bereidingen van radijs, oeuf mayonnaise, hardgekookt ei met mayonaise en paté de campagne, huisgemaakte paté. Daarna een heerlijke soupe au pistou, een groentesoep met de Franse variant van pesto, gevolgd door tartelette au figues et roquefort, hartig-zoete taart van vijg en blauwe kaas, petits farcis met gehakt gevulde groenten en als afsluiter petits gâteaux aux pralines roses, een deegbakje gevuld met een rozerode

Lees meer ...
Nigella bakt - recept voor haverkoekjes

Nigella bakt - recept voor haverkoekjes

Telkens als ik naar een kookprogramma van Nigella Lawson kijk, overvalt me iets gelukzaligs (vaak in herhaling op 24Kitchen). De manier waarop zij over eten praat, met de taxi (!) boodschappen doet, haar met honderden kerstlampjes verlichte huis, de overvolle boekenkast en bomvolle voorraadkast waaruit ze van alles pakt om vervolgens de keuken in te duiken. Om dan iets ogenschijnlijks eenvoudigs te maken waarbij vet, room, alcohol, noch suiker worden geweerd: heerlijk!

Ik heb al haar boeken. Een daarvan Hoe word ik een goddelijke huisvrouw werd vele malen (15 x) herdrukt en is er nu in een nieuw jasje met een nieuwe titel: Nigella bakt Zo word je een god(in) in de keuken. Nigella Lawson (Uitgeverij Atlas Contact, 20.00 euro)

Hierin laat Nigella zien hoe bevredigend bakken kan zijn. ‘Een van de redenen waarom bakken zo’n bevredigende bezigheid is, schuilt in de uitstekende inspanning-succesverhouding. Daar gaat dit boek over: het prettige gevoel van de warme, zoete geuren die om je heen zweven terwijl je je ontspant.’

In hoofdstukken als cakes, koek en taarten, koekjes en ander klein spul, pasteien, desserts, chocola, kinderen, kerstmis en brood en gist komen verschillende hartige maar vooral zoete baksels

Lees meer ...
Stressvrije Kerst met Donna Hay + recept voor chocoladekerstcake

Stressvrije Kerst met Donna Hay + recept voor chocoladekerstcake met kweepeerglazuur

Kerst -en dan vooral het eten tijdens deze dagen- is voor veel mensen een bron van stress. Zonde als je je bedenkt dat het vooral om samengaan en gezelligheid gaat. Opeens lijkt het of iedereen een menu van meerdere gangen moeiteloos op tafel moet kunnen toveren, zonder rode vlekken van de zenuwen en er zelf nog ook nog kerstwaardig uit moet zien. Dan hebben we het nog niet over het versierde huis en de boom zelf gehad.

Gelukkig is de één zijn nood de ander zijn brood. En zijn er kookboekenschrijvers die je uit de brand helpen en ons door deze ‘moeilijke dagen’ loodsen.

Donna Hay, de koningin als het gaat om heerlijke, foolproof en smakelijke recepten die écht goed maakbaar zijn bracht recent een kerstkookboek uit. (Kerst, het kookboek. Donna Hay Spectrum, 24,99 euro)

In dit boek geeft Donna haar versies van beproefde klassiekers en nieuwe gerechten. Te beginnen met hapjes: zoals mini quiches met ui, brie en rozemarijn, vingersandwiches met gerookte zalm, wasabi en radijs, munt-spinaziedip met yoghurt of tonijndip met dukkah.

Na deze lekkere hapjes is de toon gezet. De styling van Donna Hay

Lees meer ...
Cyprus, érg lekker (eet)lezen! + recept voor COURGETTEKEFTEDES

Cyprus, érg lekker (eet)lezen!

 

Elk jaar als we gaan nadenken over onze zomerse vakantiebestemming komt heel Europa zo’n beetje ter sprake. Om elkaar vervolgens een paar dagen later verzuchtend aan te kijken en bijna gelijktijdig te zeggen: ‘Zullen we gewoon weer naar Cyprus gaan? Ik vind het daar zo fijn.’

Wij gaan dus al jaren zomers naar Cyprus (het Griekse deel), omdat we het daar zo ontstellend fijn en lekker vinden. Het is er altijd mooi weer, het eiland is prachtig, de bewoners zijn erg aardig, de zee verkoelend en het eten en de wijn verrukkelijk.

Dat eten is trouwens nét even anders dan ‘de Griekse keuken’. Misschien omdat Cyprus in de Middellandse Zee naast Syrië en onder een deel van Turkije ligt en lange tijd onder Engelse heerschappij stond: de keuken is een smeltkroes van zowel Europese, Midden-Oosterse en Mediterrane smaken.

Je snapt dat ik blij was toen ik hoorde dat er een heel kookboek over Cyprus kwam. Cyprus, familierecepten van een eilandkeuken. Georgina Hayden. (Becht 27.99 euro) Het boek dat ik krijg toegestuurd is verpakt in papier met een bosje kruiden: rozemarijn, tijm en oregano en een bundeltje kaneelstokjes. Dat -zal vast heerlijk geuren (ik heb

Lees meer ...
Het grote kinderkookboek: is ook een cadeau voor ouders

Het grote kinderkookboek: is ook een cadeau voor ouders

Opvoeden is je kinderen liefdevol begeleiden naar zelfstandigheid. En daar zou je eigen eten leren koken een onderdeel van moeten zijn. Jong geleerd is in dit geval oud gedaan. Bijkomend voordeel is beslist minder gezeur en betere eters aan tafel als ze het zelf hebben gemaakt.

Uit eigen ervaring weet ik hoe heerlijk het is als je onverwacht laat thuis bent, je een kind kan bellen die vast aan het eten begint of gewoon die dag kookt.

Om kinderen enthousiast te maken voor koken is het heel prettig om een speciaal op kinderen gericht kookboek te gebruiken. Hierin staat stapsgewijze uitleg, duidelijke taal, recepten die kinderen over het algemeen kennen en lekker vinden, weetjes én humor. Dit alles vind je in Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes door Karin Luiten (Uitgeverij Ploegsma, 19,99 euro)

Dat Karin naast de zonder pakjes en zakjes koningin ook een kookpedagoog is blijkt uit dit boek, dat een bundeling is van haar eerder verschenen kinderkookboeken: Lekker opscheppen! en Lekker uitpakken! Het begint met een kort stripverhaal Waarom zou je koken? : ‘eindelijk maken wat je zelf lekker vindt, indruk maken, handig voor later en wie

Lees meer ...
Vegan Party: Avant-garde koken

Vegan Party: Avant-garde koken

Een van de ondertitels van Vegan Party luidt Avant-garde vegan. Avant-garde verwijst in het algemeen naar een generatie jonge kunstenaars die met nieuwe vormen experimenteren. Vegan Party, met meer dan 70 fantastische recepten, voor alle feestdagen. Avant-garde vegan. Gaz Oakley (Culinair Karakter, 19.99 euro)

Gaz Oakley houdt van feestjes en groeide op met de uitbundige feestgerechten die zijn vader kookte. Toen hij met koken begon nam hij het stokje van vader over. Toen hij veganist werd wilde hij zijn vleesetende familie het gevoel geven niks te missen ondanks dat het eten vegan was.

Dat verklaart recepten als ontbijtspek, wat op de foto sprekend lijkt op spek van een varken, tofoe benedict, de vegan versie van de ei klassieker, hapjes met gerookte zalm, waarbij de zalm bestaat uit bewerkte wortel, Sint-Jakobsschelpen met knapperig spek en doperwtenpuree, waarbij de Sint-Jakobsschelpen gesneden worden uit grote zwammen en het spek gemaakt wordt met rijstpapier en kruiden, of gebarbecuede ‘ribs’ met cranberryglazuur, worstenbroodjes, nepkalkoen of ‘rundvlees’ met rozemarijn, rode wijn en knoflook. In Vegan Party staan vooral equivalenten van klassiekers die vlees, vis, ei of gevogelte bevatten in en dan in een prachtige vegan uitvoering. Dat is

Lees meer ...
2 x Ouderwetse erwtensoep met vlees en vegetarisch

2 x Ouderwetse erwtensoep met vlees en vegetarisch

-Dit recept komt uit Bonen! 144 recepten met peulvruchten, Joke Boon uitgeverij Carrera Culinair- foto: Simone van den Berg, styling Alexandra Hereijgers

Iemand uit mijn vriendenkring bestelde een keer erwtensoep. Zo stond het op de kaart. Groot was zijn teleurstelling toen bleek dat het om soep van doperwtjes ging, want dat is beslist een heel ander soort soep. Erwtensoep of snert is zo’n klassieker die iedereen wel kent. Voedzaam en verwarmend, heerlijk na een schaatstocht of een wandeling door een winters landschap. Vaak wordt erwtensoep in combinatie met roggebrood en katenspek gegeten. Die combinatie stamt uit de tijd dat veel mensen nog zware lichamelijke arbeid verrichten en dus zeker in de koude wintermaanden goed gevoed moesten worden. Het woord snert is afgeleid van het oud Hollandse ‘snerten’ wat fijnkoken betekent. Een andere verklaring vind ik in een etymologieboek van het Afrikaans: hier is snert een afgeleide van snars: ontsnapping van darmgasse, buikwind.’

Ik denk dat iedereen wel een familierecept van erwtensoep heeft. Ik kreeg mijn recept van mijn moeder, die nog steeds een enorme pan kookt. En die gewoonte heb ik overgenomen, zo heb je voldoende soep om te delen, in te

Lees meer ...
Vegetarisch voor een prikkie! + energiereep recept

Vegetarisch voor een prikkie! + energiereep recept

Aanstekelijk. Dat is de boodschap en het verhaal achter Vegetarisch voor een prikkie. Lekker eten voor jou, je portemonnee en de planeet. Hanna Olivenmark (Uitgeverij Citrus, 19,95 euro).

De Zweedse Hanna Olivenmark werkte pas als diëtiste toen het haar opviel hoe vaak men tegen haar zei dat gezonde voeding duur is. ‘Gezond eten wordt vaak gezien als iets exclusiefs. Men denkt aan saladebowls van 10 euro of aan dure superpoeders..’ Ze had meer dan genoeg van dat beeld en begon haar blog Portionen under tian (eten voor een euro). Zuinig zijn met de middelen die je hebt en met de middelen die er zijn. Dat is dus ook zuinig zijn op de aarde.

Toen Hanna begin twintig was wilde ze graag naar Nepal om vandaar te wandelen naar een basiskamp op de Mount Everest. Alleen had ze niet genoeg geld. Daarom besloot ze om veel zuiniger aan te doen. Ze bereikte haar doel. Eenmaal terug nam ze ontslag en stortte zich volledig op haar blog.

De populairste recepten van haar blog, aangevuld met nieuwe resulteerde in Vegetarisch voor een prikkie. In dit boek deelt ze recepten en tips om zuiniger te leven.

Lees meer ...
Meals in Minutes + supervegadahl recept

Meals in Minutes + supervegadahl recept

De Ierse Donal Skehan is veelzijdig: naast televisiepersoonlijkheid (je kent hem vast van 24 Kitchen) is hij presentator, voedselschrijver, kok, fotograaf en oud-zanger. Hij staat bekend om zijn televisieseries, kookboeken en populaire YouTube-kanaal. Skehan was ook lid van de jongensband Streetwize. 

Toch is hij uiterst bescheiden en jongensachtig leuk. Ik heb een keer met hem ontbeten. Dat klinkt zo opgeschreven best spannend. Het was bij boekhandel Scheltema op maandagmorgen waar hij een (vorig) boek presenteerde. En er waren meer mensen bij. Maar wát een leuke man, zo fris, enthousiast en echt geïnteresseerd.

Nu is er een nieuw kookboek van zijn Meals in minutes 90 simpele, voedzame maaltijden. Donal Skehan. (Uitgeverij Nw A’dam 25,99 euro) Dat hij bovendien zelf fraai fotografeerde.

Een paar jaar gelden verliet Donal zijn geboortedorp in Ierland waar hij een heerlijk huis en een goed uitgeruste en van alle gemakken voorziene keuken had. Na een jaar van omzwervingen vestigde hij zich uiteindelijk in LA en werd hij kort daarna vader. Hierdoor realiseerde hij zich dat uitgebreid koken een onmogelijk iets is als je moe en druk bent, weinig tijd en een minder goed uitgeruste keuken tot je beschikking hebt. Hierdoor kreeg

Lees meer ...
Eva’s keukenkast + recept voor Limburgs schoteltje

Eva’s keukenkast

Ik zag haar deze week voor het eerst, maar had het gevoel dat ik haar al langer kende. Dat komt door haar leuk geschreven, persoonlijke kookboek Eva’s keukenkast. Per ingrediënt 3 recepten. Eva Posthuma de Boer. (Nijgh Cuisine, 29.99 euro)

In het voorwoord begint ze met de zin: ‘Of ik in eten denk vroeg iemand mij ooit. Inderdaad. Bizar maar waar’. (Laat ik dat nou precies zo hebben.) In dit boek geeft ze de nieuwe kijk op eten weer, minder verspillen en 80/20 waarbij het grootste deel uit groenten en een klein deel uit vlees of vis en vaak uit vegetarische maaltijden bestaat. Ook wordt er niks meer weggegooid maar alles opgebruikt. Hoe we anders, duurzamer en beter gaan eten; van die wens is dit boek een vertaling. Denken en je menu samenstellen met wat je hebt en daar wat lekkers mee maken.

In Eva’s keukenkast wordt aan de hand van 55 favoriete ingrediënten telkens drie recepten gegeven, zodat je met dat wat je in huis hebt altijd wel een recept van je gading vindt.

In dit boek vertelt ze bij bijna elk recept een persoonlijke anekdote. Zoals dat haar vader (fotograaf Eddy Posthuma de Boer

Lees meer ...
Indorock: vernieuwend, hip maar bovenal érg lekker! + heerlijk recept voor acar van rodekool.

Indorock: vernieuwend, hip maar bovenal érg lekker!

Haring met Balinese sambal? Tja, aan die combinatie zou ik ook niet meteen gedacht hebben maar het is écht heel erg lekker! Ik proefde het tijdens de presentatie van Indorock, Indonesische smaken in een nieuw jasje. Bumbu* Nouveau Indo *134 recepten * sambal * toko. Vanja van der Leeden Fotografie Remko Kraaijeveld. (Nijgh Cuisine/ Nijgh & van Ditmar. 34.99 euro)

Terwijl de hapjes rondgingen (ook tahu telor en saté kambing dabu-dabu ) zorgde de live muziek van Remko Kraaijeveld en zijn vader Frank (oprichter van de Indorock band de Bintangs) voor de benodigde rock.

Vanja van der Leeden schreef, kookte en stylede, echtgenoot en fotograaf Remko fotografeerde Indorock. Het is een kookboek waarin de oude Indonesische keuken in een nieuw opgefrist, swingend hip jasje is gestoken. Vanja noemt het zelf nouveau Indo. Ze is dan ook een ‘atypische pinda’, naast een pinda allergie had ze een Indonesische oma die niet kon koken. Dat maakt dat zij geen traditionele familierecepten heeft waar sentiment aan kleeft, maar de blik voorwaarts op de toekomst richt.

Voor dit boek maakten Vanja en Remko samen met hun kinderen een reis naar Indonesië, Vanja speurde en vond

Lees meer ...
Nog eenvoudiger 2, met 4 ingrediënten

 

Nog eenvoudiger 2, met 4 ingrediënten

 

De Belgische Pascale Naessens heeft een -zo lijkt het wel- patent op ogenschijnlijk zeer eenvoudige recepten met groots effect. De laatste jaren bracht zij met jaarlijkse regelmaat een aantal kookboeken uit waarin zij dit telkens weer bewijst. De kokos-havermout-banaankoekjes uit Puur Eten dat je gelukkig maakt (2014) kan ik met mijn ogen dicht bakken zo vaak bakte ik ze al. Vorig jaar verscheen Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten, en nu is er Nog eenvoudiger 2 met 4 ingrediënten, low carb & keto recepten. Pascale Naessens. (Uitgeverij Lannoo, 25,99 euro)

Behalve weinig ingrediënten en een eenvoudige bereiding zijn de recepten ook laag in koolhydraten en in de nieuwste titel zelfs keto. Pascale zelf zegt dat haar recepten dit vaak al waren maar dat ze nu specifiek aangeeft welke recepten dat betreft.  Keto is een term die je de laatste tijd steeds vaker op ziet duiken. Het wil zeggen dat je minder dan 50 gram koolhydraten per dag eet en meer vet. Door gebrek aan koolhydraten schakelt je lichaam daardoor over op vetverbranding. Het zorgt voor gewichtsverlies en is heilzaam bij bepaalde ziektebeelden waaronder diabetes type 2. Hanno Pijl, hoogleraar diabetiek aan

Lees meer ...
Olie, azijn, zout & zuur +recept voor spannend zout

Olie, azijn, zout & zuur +recept voor spannend zout

Wie duurzaam wil leven en daarom graag lokale producten gebruikt zit in de wintermaanden met een dilemma: er groeit maar weinig in Noord Europa. De Zweedse chef-kok Johan Björkman zag in traditionele conserveringsmethoden als inleggen, fermenteren, drogen, kruidenolie, kruidenzouten en andere technieken waaronder saus maken, de oplossing om in de donkere wintermaanden toch te kunnen genieten van lokale producten. Ook ontdekte hij dat je door conserveren producten van structuur en smaak kunt veranderen zodat ze er soms zelfs beter van worden. Op die manier kun je een moderne voorraadkast aanleggen vol lekkere ingrediënten en smaakmakers. Hij schreef er een boek over: Olie, azijn, zout & zuur. Drogen, inmaken, fermenteren, infuseren. Johan Björkman. (GoodCook 20,95 euro)

De cover van zijn boek laat zien hoe zo’n kast eruit zou kunnen zien. En dat is écht een beeld waarvan mijn culinaire hart sneller gaat kloppen. Niets zo leuk als een kastplank met potjes en flesjes met zaken die je zelf hebt gemaakt. Bovendien is het ook leuk om een fles zelfgemaakte kruidenolie of kruidenazijn of bijzonder zout cadeau te geven.

Voorin het boek krijg je eerst een overzicht wanneer de tijd om te

Lees meer ...
Taart uit de blender, is zo klaar!  Met recept voor bloemkool Roquefort taart.

Taart uit de blender, is zo klaar!

‘Wat is dit?’, vroeg mijn man vanmorgen toen hij de magnetron opende. Ik keek in een schaaltje met een goudgele dikke substantie. ‘Geen idee’ zei ik naar waarheid. Even later begon het te dagen. Het was een vergeten onderdeel van de hartige taart die ik gisteravond bakte uit Taart uit de blender. Mixen, in de oven zetten klaar Guillaume Marinette (Karakter Uitgevers 11,99 euro)

Taart uit de blender gaat uit van een prachtig gegeven: doe alles in een blender, maal het fijn, schenk het in een bakvorm, laat 10 minuten staan zodat zich 2 lagen vormen: bodem en vulling, leg er nog wat substantieels op en bak het in een half uurtje bruin en gaar. Met weinig moeite zet je zo een taart op tafel. Zoet of hartig. Ik vind het een subliem idee.

Bovendien lijkt dit sneller dan een pizza of iets anders bestellen en is het veel gezonder.

In het boek raden ze een siliconen bakvorm aan en dat is een goede tip. Ik gebruikte een springvorm. Uiteraard goed ingevet maar daar kleefde het toch wat aan vast. Of zou dat komen omdat ik het boter-melkmengsel was vergeten in de

Lees meer ...
Bosh! recept voor vegan sticky shiitakes

Bosh! Simpele recepten met ongelooflijke resultaten

Uit ervaring weet ik hoe moeilijk het is om een boek uitgegeven te krijgen. Wie als nieuwkomer (!) een boekcontract voor 4 titels ineen weet te krijgen is voor mij meteen al een mirakel.

Ik keek dus -eerlijk gezegd- met een lichte scepsis naar Bosh, simpele recepten, ongelooflijke resultaten, helemaal plantaardig. Henry Firth & Ian Theasby. (Fontaine Uitgevers, 27,00 euro) om te zien wat 4 boekcontracten rechtvaardigd.

Henry Firth, contentmaker op het gebied van film & internet en Ian Theasby, marketeer met een achtergrond in de mode, keerden vleeseten drie jaar geleden de rug toe en gingen veganistisch eten: geheel zonder dierlijke producten dus ook geen ei, zuivel of honing. Sindsdien is er veel veranderd: ze runnen het grootste online vegan kanaal ter wereld met vele miljoenen views op ieder recept.

Natuurlijk ze hebben hun werkachtergrond een beetje mee om te weten hoe je mensen kunt bereiken, maar als je de populariteit vast weet te houden doe je blijkbaar iets goed en ben je een blijver.

Het boek dat ze samen schreven Bosh! daar spat het enthousiasme van af. Hun teksten blaken van zelfvertrouwen en eerlijk gezegd vind ik dat erg leuk:

Lees meer ...
Jamie Oliver VEG 116 easy groente recepten

Jamie Oliver VEG 116 easy groente recepten

 

Mijn hart begon sneller te kloppen toen ik een poos geleden het nieuws vernam: Jamie Oliver zou met een vegetarisch kookboek geheel in het teken van groenten komen. Veg genaamd, goed gekozen omdat veg zowel op het Engelse woord voor groenten vegetables als vegetarisch slaat. Ik ben beslist fan van Jamie en vond zijn voorlaatste boek 5 ingrediënten echt erg goed.

De laatste jaren verschijnen er enorm veel kookboeken waarin groenten centraal staan. En mogelijk had ik daarom andere verwachtingen, te hoog gespannen. Ik denk dat de titel mij ook een beetje op het verkeerde been had gezet, of in ieder geval de ondertitel: 116 easy groente gerechten. Daardoor verwachtte ik spektakelstukken waarin de groenten heel duidelijk op de voorgrond staan. Waar ik anders erg juichend ben wist ik nu niet wat ik er van moest vinden.

Ik leg het even uit. In alle gerechten komen natuurlijk groenten voor, maar het zijn gerechten waarin groenten een onderdeel zijn. Zoals sticky uientaart, picknick pasta salade of machtige penne met paddenstoelen. En dat kennen we natuurlijk al. Bij de sticky toffeewafels moest ik even kijken waar de groenten waren om banaan, granaatappel en dadels

Lees meer ...
Doe effe gezond

Doe effe gezond

Als je zoals ik op de een of andere manier veel met eten bezig bent en de mensen om je heen delen die interesse, dan vergeet je het weleens. Dat er ook mensen zijn voor wie eten geen of in ieder geval een minder prominente rol speelt. Dat is natuurlijk oké en eerlijk gezegd vind ik dat ook wel verfrissend om te zien.

Ik weet niet wat ervoor zorgt dat mensen minder gezonde keuzes maken. Ik denk dat het vooral een combinatie van factoren is, waarbij desinteresse en onwetendheid er een kunnen zijn. Er wordt vaak gezegd dat een lagere sociale status ook een oorzaak is, feit is natuurlijk wel dat ongezonder eten (lees geraffineerde producten als wit brood, witte pasta, zakjes en pakjes) vaak goedkoper is dan de gezondere variant.

Mijn voormalige tandarts (hoog opgeleid, goed verdienend) at maar éénmaal per dag een fikse avondmaaltijd en tijdens het boren hoorde ik altijd haar maag en darmen knorren. Dat is volgens mij ook niet gezond. Er is een manier van eten intermitting fasten genaamd die er vanuit gaat dat kortdurende periodes van 16 uur niets eten gezond zijn. Anderen zoals het Voedingscentrum beweren dat juist drie

Lees meer ...