logo boonappetit

Joke blogt!

Greenfeast, heerlijke groenterecepten voor de herfst en winter + spinazietoast recept

Greenfeast, heerlijke groenterecepten voor de herfst en winter + spinazietoast recept

 

Nigel Slater is een van die begenadigde schrijvers die je door hun woorden in een sfeer weten te trekken die ik als knus en behaaglijk zou omschrijven. Welk kookboek ik ook van hem opsla, altijd fleurt mijn stemming er van op en krijg ik zin in huiselijkheid, koken en lekker samen eten. Wie de film of het boek Toast heeft gezien of gelezen, zijn autobiografie waarin eten in zijn jeugd een centrale rol speelt, begrijpt dat. Kijk ook eens als je een oppepper kunt gebruiken op zijn instagrampagina: prachtige sfeervolle foto’s en fijne teksten.

Precies die knusse, gemoedelijke sfeer roept hij op met zijn recepten in Greenfeast, heerlijke groenterecepten voor de herfst en winter Nigel Slater (Fontaine uitgevers, 27,00 euro) het laatste deel van een tweeluik met groenterecepten. Eerder verscheen de editie lente-zomer.

‘In het najaar verlangen we naar warm, liefdevol en voedzaam eten -voedsel dat ons voorbereidt op de kou en de regen’. In hoofdstukken met titels als: winterse basisgerechten, in een pan, op toast, in de oven, op een bord, met een korst, met een opscheplepel, op het fornuis en dessert loodst Nigel je langs ruim

Lees meer ...
Banaan, leuk kookboekje + winactie

Banaan, leuk kookboekje + winactie

Je kent het vast: bananenbrood dat je bakt met bruine overrijpe bananen. Wist ik eerder niet wat ik met die bananen aan moest, nu laat ik expres een tros bananen bruin worden voor bananenbrood en smoothies. Want overrijpe bananen zijn extra zoet.

In Banaan 30 verrassende recepten door Sam Brooks (Uitgeverij Becht, 10,99 euro) staan 30 leuke, inspirerende recepten met de banaan in de hoofdrol.

Denk aan havermout met banaan en blauwe bessen, energieballetjes met kokos, dadel en banaan, griesmeelpap met banaan, ahornsiroop en hazelnoot, ijskoffie met banaan, uiteraard bananenbrood, gefrituurde kokosbananen of ijswafels met banaan-kersenijs.

De recepten zijn voor iedereen maakbaar en de ingrediënten overal te koop.

Leuk boekje en nog leuker: ik mag er drie weggeven!

Volg mij en vertel waarom je het boekje wil winnen. Maandag 30-11 maak ik de winnaars bekend.

Lees meer ...
Mooi mediterraan, de juiste boodschap op het juiste moment + recept voor heerlijke granolarepen

Mooi mediterraan, de juiste boodschap op de juiste tijd + recept voor heerlijke granolareep

Tijdens de laatste persconferentie benadrukte Hugo de Jonge het belang van gezond leven als wapen in de strijd tegen Covid-19. Wie gezond is heeft meer weerstand. Ook in de kranten lees ik woorden van gelijke strekking door Jaap Seidell.

Gezond leven houdt in dat je gezond eet, beweegt en geen overgewicht hebt, wat de kans op ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatproblemen vergroot.En die ziektebeelden zorgen ervoor dat een besmetting met Corona veel heftiger en ernstiger kan verlopen.

De zusjes Jansen, op de boekcover Jansen & Jansen genaamd, schreven Mooi mediterraan Vier het leven én val af. Jansen & Jansen. (Uitgeverij Fontaine, 24,99 euro). Ze schreven meerdere boeken over gezond eten: Hartstikke lekker en Hartstikke mediterraan. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat Annemieke cardiologe is en al jaren onderzoek doet naar de relatie tussen eten en gezondheid. Zus Janine is fotograaf, kok en grafisch ontwerper. Dat lijkt de ideale combinatie om samen een dieet-kookboek te schrijven. De ingrediënten van de Mediterrane leefstijl: voldoende beweging, veel sociale contacten en afwisselend eten met veel groentes, regelmatig vis en noten en een beetje vlees is

Lees meer ...
De Bijbel van de Nederlandse keuken + recept voor kruidkoek

De Bijbel van de Nederlandse keuken + recept voor kruidkoek

De Nederlandse keuken of ‘Hollandse pot’ heeft voor veel mensen niet bepaald een sexy imago. Sommigen omschrijven de keuken zelfs als saai. Maar saai is niet bepaald het beeld dat je krijgt als je de Bijbel van de Nederlandse keuken van Janneke Vreugdenhil ter hand neemt. (De Bijbel van de Nederlandse keuken. Van Zeeuwse bolus tot polderkreeftjessoep en van knolselderijsoep tot hachee. Janneke Vreugdenhil Carrera Culinair, 33,99 euro).

In ruim 200 recepten laat Janneke zien hoe divers, rijk en smakelijk onze Nederlandse keuken is. Bladerend door het boek is het of ik in een foto album kijk, het foto album van mijn jeugd waarin ik voornamelijk opgevoed werd met de Hollandse pot. Simpelweg omdat veel kruiden en andere exotische ingrediënten en kennis over wat je er mee kon doen nog niet helemaal voorhanden was.

Veel herkenning en meteen ook een herwaardering. Die Nederlandse keuken is helemaal niet saai. Maar een keuken die van oudsher heeft open gestaan voor invloeden van buitenaf. Dat maakt dat Indonesische nasi goreng en Marokkaanse couscous minstens zo Nederlands zijn als draadjesvlees en stroopwafels. Omdat we relatief met zo weinigen zijn en Nederlanders een

Lees meer ...
Everyday fresh van Donna Hay + het lekkerste spruitjes recept ooit

Everyday fresh van Donna Hay + het lekkerste spruitjes recept ooit

Als kind prikte ik zoveel mogelijk spruitjes tegelijk aan mijn vork en propte mijn mond ermee vol. Snel kauwde ik ze fijn en slikte ze door. Met het idee: hierna wordt het weer leuk. Ik moest net zoveel spruitjes eten als ik oud was. Dat was voor mij het enige nadeel aan jarig zijn.

Eenmaal uit huis at ik nooit meer spruitjes. Ik vond een man die ze ook niet blieft. Tot mijn kinderen, die ze bij oma leerden eten en ze wel lekker vonden, spruitjes wilden eten. Ik maakte ze voor hen en van het restje een pan soep, sindsdien is spruitjessoep een hit in huize Boon. Onlangs waren ze in de aanbieding, twee zakken voor de prijs van één. Ik dacht: spruitjessoep. En toen viel Everyday fresh van Donna Hay, supervers, supersnel op de mat. (Spectrum uitgevers, 29,99 euro) op de mat.

Hierin deelt Donna snelle recepten in de haar kenmerkende stijl: geen gedoe, vers, snel, smakelijk, gezond, makkelijk te maken en prachtig gefotografeerd en gestyled. Het zijn de recepten die ze zelf maakt na een dag werken, waarbij voedzaam en gezond voorop staan. Ingedeeld in hoofdstukken

Lees meer ...
Het Nederlandse koekjesboek + recept voor koekjes bij de thee

Het Nederlandse koekjesboek + recept voor koekjes bij de thee

We zijn een land van een koekje bij de koffie en thee. Niet zo gek als je je bedenkt dat we in Nederland al eeuwen koekjes bakken en eten. Koekjes zoals krakelingen, (stroop) wafels en spritsen worden al eeuwenlang gebakken. De recepten staan in historische kookboeken onder andere in De volmaakte Hollandsche Keukenmeid en Het Nederlands Kookboek.

Natascha van der Stelt deed er onderzoek naar en hertaalde de recepten naar het nu. Deze kleindochter van een banketbakker met een grote liefde voor bakken schreef eerder Bakken met haver (2017) en Natascha bakt zonder suiker en tarwe (2019). Beide boeken getuigen al van inventief zijn want zonder suiker en tarwe en haver zijn toch minder bekende en toegankelijke bakstijlen.

Ook met Het Nederlands koekjesboek, van krakeling tot letterkoek en evenveeltjes. Natascha van der Stetl. (Uitgeverij Het ZwarteSchaap, 14,95 euro) laat ze zien dat ze het stokje of de deegrol in dit geval van haar opa heeft overgenomen. Mooi en zorgvuldig geschreven, met liefde voor het onderwerp en zelf gefotografeerd.

In 40 recepten, ingeleid met de tekst uit het origineel laat Natascha zien wat het originele recept is en

Lees meer ...
Veganista: plantaardig Italiaans + recept voor heerlijke pizzabodem.

Veganista: plantaardig Italiaans + recept voor heerlijke pizzabodem.

Hoewel het misschien voor de hand ligt had ik het zelf niet bedacht: een pizzabodem van kikkererwtenmeel. Dat is érg lekker, knapperig en verzadigend.

Ik kwam het recept daarvoor tegen in Veganista, de Italiaanse plantaardige keuken. Luna Trapani. Uitgeverij Terra, 25.99 euro)

Luna Trapani heeft een Italiaanse vader en Belgische moeder die een Italiaans restaurant in België hadden. Zodoende was zij na schooltijd vaak te vinden in de keuken waar ze hielp met saus maken en andere keukentaken. Sinds dit jaar heeft zij in Antwerpen haar eigen vegan Italiaans restaurant Spritz genaamd. Misschien lijkt Italiaans eten innig verbonden met kaas, room en eieren, maar volgens Luna is dat niet zo. ‘De Italiaanse keuken is grotendeels op groenten gebaseerd.’

Voor dit boek dat 60 vegan recepten bevat maakte ze ook zelf de foto’s, die fraai en sfeervol zijn. Ik zeg het wel vaker: ik vind het razend knap als je zoveel dingen kunt.

Het boek is opgebouwd volgens de klassieke Italiaanse menu opbouw: antipasti, primi, secondi, contorini en dolci. Voorafgegaan door la base: basisrecepten.

Denk aan amandel parmezaan, ricotta van amandelmelk, ricotta van tofoe, pesto, pasta omelet, crostini met geroosterde druiven, truffelhummus,

Lees meer ...
Plantaardige zuivel + recept voor havermelk

Plantaardige zuivel + recept voor havermelk

1 November is World Vegan Day, een dag waarop wereldwijd stilgestaan wordt bij een geheel plantaardige leefstijl. Vegan wil zeggen dat je niets dierlijks tot je neemt, dus naast geen vlees en vis ook geen honing, eieren of zuivel.

Mijn dochter is na jarenlang vegetariër nu veganist geworden. Ik kook en bedenk dus lekkere dingen voor als zij gezellig langskomt. Dat vind ik leuk én er komen steeds meer heel fijne plantaardige alternatieven op de markt. Kwark van soja of yoghurt van kokos, maar ook kaassoorten die steeds echter beginnen te lijken op de dierlijke variant en zelfs draden trekken, een kenmerk van gesmolten kaas.

Over de naamgeving van plantaardige alternatieven voor zuivel is nogal wat te doen. Termen als 'amandelmelk' en 'veganistische kaas' zijn al verboden op producten in de EU. Afgelopen week is besloten dat ook het gebruik van beschrijvende termen als 'yoghurtstijl' en 'kaasalternatief' voor zuivelalternatieven verboden is.

Voordat dit alles speelde verscheen Vegan Zuivel maak je eigen plantaardige melk, yoghurt, boter en kaas. Door Emilie Holm (bij uitgeverij GoodCook 20,95 euro).

Een zeer bruikbaar, origineel boek met heerlijke recepten voor notenpasta’s, kokosboter, melkalternatieven, zwarte tahin (!), kokosyoghurt, (in de winkel nogal prijzig,

Lees meer ...
Comfortfood + recept voor zálige uienstoof

Comfortfood + recept voor zálige uienstoof

Gisteravond zaten wij op de bank, met een dekentje, kaarsjes aan, een flesje wijn en een pan vol heerlijke uienstoof met kaasdumplings tussen ons in. En dat was toch wel zo lekker, behaaglijk en verzadigend eten. Waarvan je de hele avond een aangenaam gevoel en een heerlijke nasmaak hebt.

Het recept voor de uienstoof met boeren-belegendumplings kwam uit Comfortfood met groente. door Welmoed Bezoen en Anker van Warmerdam. (Nijgh & van Ditmar, 32.50 euro).

In dit vegetarische kookboek speelt groente de hoofdrol in verwarmende, knusse en voedzame comfortmaaltijden die je eet terwijl de kaarsen branden, de cv of haard loeit en de regen tegen de ramen slaat. Dat Welmoed en Anker veel gereisd hebben is terug te zien in de verrassende receptuur die ver over de grenzen kijkt en de fraaie winterse sfeerfoto’s . Indiase smaken maar ook Portugese waar Welmoed een deel van haar jeugd doorbracht en Midden Oosterse en Aziatische invloeden kom je tegen. Aangenaam is het ruime aandeel van peulvruchten in een flink aantal recepten. De receptuur is verrassend en volgt na een manifest voor het avondeten: kies voor kwaliteit, kook met wat je in huis hebt en iedereen is een

Lees meer ...
Bak!

Bak!

Tijdens de eerste lockdown sloegen we met zijn allen massaal aan het broodbakken. Desems werden liefdevol opgekweekt en social media stond bol van de foto’s van de mooiste broden. Uiteindelijk was ikzelf ook zover. Ik kweekte geduldig een desemstarter op. Ik gaf hem zoals dat bleek te horen zelfs een naam en bakte er een brood van. Erg lekker, maar ook erg veel werk. En net zoals het menig kamerplant in mijn huis vergaat viel ook mijn desemstarter ‘’Frits’’ dat lot ten deel: ik liet hem doodgaan. Dat desemgedoe was eerlijk gezegd niks voor mij. Maar ik hou wel erg van lekker brood. Toen viel Bak! op de mat. Bak! Van eenvoudige appelcake tot het allerbeste zuurdesembrood. Jayne Jubb. (Culinair Karakter, 19.99 euro)

En dat is een érg leuk boek over (brood)bakken, geschreven op een aller plezierigste toon. De van oorsprong Engels Jayne is als een geduldige, enthousiaste vriendin die je alle kneepjes van het broodbakken uitlegt en tegelijk nog wat leuke verhalen over man en klanten met je deelt.

Een poos geleden had iemand me er op gewezen: de speciale bakkerij in haar buurt die op verzoek voor de buurt bakte onder de naam Buurtbakkers. En vooral

Lees meer ...
Simply, heerlijk fris, kruidig en warm. Met recept!

Simply, heerlijk fris, kruidig en warm. Met recept!

De in Iran geboren Sabrina Ghayour wordt wel de ‘Golden Girl’ van de Perzische keuken genoemd. Dat is natuurlijk niet voor niets: zij brengt klassieke gerechten, hun smaken én moderne variaties van de Midden-Oosterse keuken naar de thuiskeuken. Hierbij maakt ze waar nodig een vertaalslag naar ingrediënten die goed verkrijgbaar zijn. Sabrina is als enig kind opgegroeid bij ouders die zelf niet kookten. Hierdoor ging zij al jong aan het experimenteren en zo ontstond een geheel eigen kookstijl die zich laat omschrijven als een simpele aanpak waarvan de smaken zijn geworteld in de Iraanse en Midden Oosterse keuken.

Simply Makkelijke Midden-Oosterse maaltijden van Sabrina Ghayour (Good Cook 25.95 euro) is het vijfde boek van Sabrina Ghayour. Eerder schreef zij het alom bejubelde Persiana, Sirocco, Feasts en Bazaar. Rode draad in haar werk zijn de kleurrijke, kruidige en verrassende gerechten die ze ons voorschotelt.

Zoals ze zelf zegt worden er in de Perzische keuken worden veel verse kruiden en yoghurt gebruikt. Dat zie je terug in haar recepten. In Simply staat de ongedwongen stijl van koken voorop. Recepten die niet moeilijk zijn maar wel een groots effect hebben zowel visueel als wat

Lees meer ...
De heerlijke, veelzijdige Wereldse bakplaat + heerlijk recept!

De heerlijke, veelzijdige Wereldse bakplaat + heerlijk recept

Er is weinig zo makkelijk en lekker(!) als het in de oven schuiven van een bakplaat vol groenten, kruiden en iets van eiwit zoals bonen, kaas, vlees of vis. Na het snijden en mengen ga je lekker zitten en laat je de oven het werk doen. Dat je heel veel variaties kunt maken met een bakplaat bewees Rukmini Iyer al eerder met haar boeken over de bakplaat: De groene bakplaat (2018) en De snelle bakplaat (2019.) Nu bewijst ze het weer met de Wereldse bakplaat 75 kleurrijke recepten uit de oven. Rukmini Iyer (Becht, 19,99 euro). In dit boek laat ze zich inspireren door alle werelddelen: Europa en Noord Azië, Zuidoost-Azië en Australië, Afrika en het Midden-Oosten, Azië, Midden en Zuid-Amerika en VS & de Caraïben. Dat levert echt een bont palet van gerechten en smaken op. Leuk is dat elk continent zowel recepten met vlees, vis alsook ruim vega en vegan bevat en afsluit met een toetje dat je eveneens op de bakplaat klaarmaakt. Zo is er echt voor elk wat wils. Ik noem: chipotle champignons met aardappel, tijm en tortilla’s, slowcooked jackfruitcurry met tamarinde & kokos, kabeljauw met ras

Lees meer ...
Lekker Lokaal+ recept voor heerlijke ontbijtkoek

Lekker Lokaal, vegetarisch & simpel

Terwijl ik dit schrijf staat naast me een kop koffie én een plak zelfgebakken ontbijtkoek. Die maakte ik naar het recept van Laura de Grave haar nieuwe boek: Lekker Lokaal vegetarisch & simpel koken met Nederlandse producten. (Xander uitgevers, 29,99 euro)

Hadden we vroeger Frau Antje om de Hollandse kaas bij onze Oosterburen te promoten of Zeeuws meisje als symbool voor zuinigheid, nu is er Laura die op een elektrische motor stoer ons land doorkruist op zoek naar Nederlandse producten, gerechten en lekkernijen. Om die vervolgens in kaart en onder de aandacht te brengen. Want Nederland heeft veel moois en lekkers te bieden zo beschrijft Laura op aanstekelijke wijze. In dit boek geeft ze vegetarische recepten van klassieke Nederlandse gerechten en moderne recepten met Nederlandse ingrediënten. Ik noem wortel worstenbroodjes (!) aardappelkroketten met oude kaas, tomatensoep met doperwtenballetjes, aubergine hachee of vega-zoervleis.  De toon van het boek is Hollands nuchter, informatief en aanstekelijk. Echt een boek om te koesteren. Nederland mag blij zijn met zo’n ambassadrice voor het Nederlandse product en gerecht.

Ik deel het recept van de ontbijtkoek die echt erg lekker is.

Ontbijtkoek

250 gr volkoren roggemeel

2 ½ tl bakpoeder

2

Lees meer ...
Bersama is een warm kookboek dat perfect past in deze tijd. + recept voor heerlijke garnalen-kokosballetjes

Bersama is een warm kookboek dat perfect past in deze tijd.

Bersama betekent samen. Een woord dat de afgelopen jaren een extra dimensie heeft gekregen voor Francis Kuijk. Vlak voordat haar vorige boek Basisboek Indonesisch (2019) uit zou komen overleed haar grote liefde Ton. Gesteund door haar zussen, andere familieleden en vrienden lukte het haar om door te gaan, recepten te testen, samen te eten en te koken. Francis is Australische maar kwam voor haar grote liefde Ton uit naar Nederland. Veel mensen zullen haar kennen van Heel Holland Bakt waar zij tijdens het 4e seizoen finaliste was. Francis heeft Indische roots en daar speelt samen eten altijd een grote rol.

Bersama, Indische gerechten om te delen. Francis Kuijk. (Good Cook, 27.50 euro) Het boek doet zijn naam in álle opzichten eer aan, het is warm en uitnodigend, de gerecht foto’s van Mitchell van Voorbergen doen het water in de mond lopen. De recepten zijn zo beschreven dat je denkt: dit kan ik. Zodoende wil je veel, zo niet alle gerechten in dit boek maken. Om die op tafel te zetten en met anderen (op afstand) te eten. Ook komen vegetarische gerechten zeer uitgebreid aan bod.

Van

Lees meer ...
Flavour van Ottolenghi is één en al smaak.

Flavour van Ottolenghi is één en al smaak.

Is het al zover? Mijn man stak alweer zijn hoofd om de keukendeur. Nee zei ik , het duurt nog wel even. Otto moet nog een poosje in de oven. Gaandeweg het recept was Ottolenghi afgekort tot een huiselijk Otto.

Mijn man had honger en ik maakte een recept van Ottolenghi uit Flavour. Had ik, zoals ik iedereen altijd adviseer beter gelezen, dan had ik gezien dat het recept meer tijd kost. Dan had ik niet eerst lang zitten bellen maar het gerecht alvast in de oven gezet. Ook had ik achterin kunnen kijken waar in één oogopslag duidelijk wordt wat de tijdsduur van het recept is. In een handig overzicht lees je precies hoeveel tijd het maken van een recept kost, of het een eenpansgerecht, van tevoren te bereiden of een geval ‘minimale inspanning maximaal resultaat’  is.

Ik maakte de geroosterde knolselderijsteaks met café de Paris saus uit Flavour heel veel groente, nog meer smaak Yotam Ottolenghi & Ixta Belfrage (Fontaine uitgevers, 32,00 euro). Een recept waarbij je de knolselderij langdurig in de oven roostert, in plakken snijdt en dan nog grilt. Net als een gebraad. Ik kan je verzekeren

Lees meer ...
De makkelijke keuken is hét basis kookboek! + recept voor risotto met forel & doperwten

De makkelijke keuken is hét basis kookboek!

Karin Luiten alias Koken met Karin blijft er heel gewoon en uiterst bescheiden onder. Toch verkocht ze van haar Koken zonder pakjes en zakjes liefst 150.000 exemplaren(!!). Ik kan je verzekeren dat is een jáloersmakend aantal.

Het boek is nu opnieuw gefotografeerd en vormgegeven en kreeg een nieuwe naam: De makkelijke keuken, voorheen het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Karin Luiten. (uitgeverij Nw A’dam 24,99 euro). De frisse, sfeervolle fotografie maakt het boek weer helemaal aangepast aan de looks van deze tijd. Ook de vormgeving is helder, duidelijk en zeer overzichtelijk.

Karin Luiten laat met haar methode koken zonder pakjes en zakjes zien hoe je heel eenvoudig, veel gezonder én lekkerder klassieke, populaire en bekende gerechten zonder pakjes geheel zelf maakt. Dat doet ze bovendien op ludieke toon. Humorvol en ogen-openend; want een pak Hollandspannetje met prei en aardappel waaraan je zelf nog prei en aardappel toe moet voegen is natuurlijk je reinste kolder. En zo laat ze de lezer nog meer onzin zien waarvoor de voedselindustrie ons duur laat betalen.

Karins recepten hebben allemaal één kenmerk: ze kloppen. Ze kloppen altijd en zijn daarom volledig foolproof. Wie water kan

Lees meer ...
Extra Vierge + recept voor geroosterde zoete aardappel met misoboter

Extra Vierge + recept voor geroosterde zoete aardappel met misoboter

Extra Vierge is een kookboek dat de liefde voor olijfolie bezingt. Sandra Alvarez, die in haar Spaanse familie met olijfolie is grootgebracht schreef een gepassioneerd kookboek waarin olijfolie in ruim 100 recepten een rol speelt. Olijfolie maakt alles nét een beetje lekkerder en kun je in veel, zo niet alle soorten gerechten toepassen. Dat laat Sandra op overtuigende manier zien in recepten van ontbijt tot aan de cocktail. Romig geroosterde havermout met banaan, pan-tosti met brie en chocolade, feta uit de oven met gegrilde druiven, lazy Braziliaanse kaasbroodjes (!) kip met aioli, smokey amandelen, crunchy avocadofrietjes met salsa van gegrilde mango, arepas (platte broodjes van maismeel), wild beets, gebakken gouden rijst met creamy spinazie, gearomatiseerde chocolade kokostaart of negroni met gegrilde sinaasappel. Uiteraard speelt de olijfolie in het ene recept een grotere rol dan in het andere. Achterin krijg je als toegift receptuur voor gekruide olijfolie, denk aan spicey cacao olie of vijfkruiden olie.

Bij sommige recepten wordt fijne uitleg gegeven, bij andere ontbreekt dat geheel. Dat laatste vind ik wel jammer, omdat ik wel van een inleiding of een uitleg hou. Zo wordt er olie van ventresca gebruikt, maar

Lees meer ...
Puur & makkelijk, smakelijke recepten voor elk seizoen. + recept voor roze zuurkool

Puur & makkelijk, smakelijke recepten voor elk seizoen.

Je verklaart me vast voor gek met dit warme weer, maar ik eet alweer een poosje frequent zuurkool. Zelfgemaakte(!) van rode en witte kool. Heerlijk. Leuk om te maken en echt veel lekkerder dan de winkel-groentejuwelier versie.  Stamppot heb ik er nog niet van gemaakt: ik doe de roze gekleurde zuurkool in een salade en zelfs op brood. Een broodje humus met zelfgemaakte zuurkool is heel erg lekker. Ik maakte deze zuurkool die tijdens het fermenteren prachtig roze kleurt aan de hand van het recept uit Puur en makkelijk, smakelijke recepten voor elk seizoen Alex Elliott-Howery en James Grant. (Good Cook €25.95)

Dit boek is een heruitgave van het eerder verschenen Cornersmith (2016). Cornersmith is een eetcafé en inmakerij in Sidney Australië.

Destijds schreef ik over dit kookboek de volgende tekst, die nog steeds van toepassing is.

Een goed kookboek is er een dat je nog tijdens het lezen naar de keuken voert om lekker aan de slag te gaan. Het informeert, inspireert en nodigt uit om deel te nemen aan dat waar de makers zo enthousiast over zijn. Zo’n boek is Puur & makkelijk.

Ik vind het altijd bijzonder

Lees meer ...
Inmaken + recept voor harissa

Inmaken + recept voor harissa

In een tijd waarin ‘no waste’ bij velen van ons op de agenda is gekomen of inmiddels al hoog staat, is inmaken weer helemaal terug van weggeweest. Inmaken: de eeuwenoude techniek om (een overvloedige oogst van) fruit of groenten in te maken voor de herfst of winter.

Jonah Freud en Noni Kooiman schreven een boek met liefst meer dan 300 (!) recepten om fruit, groente, vlees en vis in te maken: Inmaken Groente, fruit en diversen. (Nijgh &van Ditmar 34,99 euro).

Nu is de term Bijbel op het gebied van koken al voorbestemd voor een andere uitgeverij maar anders zou het woord inmaakbijbel beslist op zijn plaats geweest zijn.

Compleet: van (A)ardappel tot (V)ijg en een hoofdstuk diversen waar eieren, zuivel, noten en andere niet elders onder te brengen inmaakzaken worden vermeld.

Het boek is zeer volledig: bij de inleiding lees je wat je nodig hebt om in te maken, daarna volgende de recepten. Eerst groenten, dan fruit en diversen. Aan het eind vind je een oogstkalender en een inmaakschema.

Elk in te maken ingrediënt wordt voorzien van een kleine ter zake doende inleiding. Per ingrediënt volgen er een paar recepten. Sommige zijn klassiekers, anderen

Lees meer ...
Vegan East is een spicy Feast +recept voor maïspannenkoek

Vegan East is een spicy Feast + recept voor maïspannenkoek

Soms krijg je een boek in handen waarbij alles lijkt te kloppen. De boodschap, de toon, de ideologie en de recepten. Zo’n boek is Vegan East plantaardige gerechten uit de Oosterse keuken. Door Milou van der Will. (Good Cook, 25,95 euro). Voorzien van prachtige illustraties en coverafbeelding door Gonda Onnes.  

De vegan boodschap wordt niet prekerig gebracht maar spicy. Milou van der Wall, opgegroeid met Indische roots vindt de Indonesische keuken heerlijk. Helaas bevatten veel gerechten vlees of andere dierlijke producten. Dat werd een probleem toen zij veganist werd. Dat moest ook anders kunnen bedacht en besloot ze. Geen dierlijke ingrediënten zónder daarbij op smaak of structuur in te boeten. Op haar site Thegreenchopstick.com begon ze haar vegan Oosterse recepten te delen. Deze zijn Aziatisch en waar Indonesisch, grotendeels gebaseerd op de recepten en van haar familie. Allen hertaald naar een vegan variant. Na het succes en de enthousiaste reacties op de website kwam er dit boek: vol kruidig eten waarvoor Milou zelf de styling deed en fotografeerde. De toon is prettig en heeft humor dat neemt meteen het vreselijk serieuze waarvan vegan boeken soms doorspekt kunnen zijn

Lees meer ...