logo boonappetit

Lekker uitpakken! *appeltjes uit de oven recept*

Lekker uitpakken! *appeltjes uit de oven recept*

Lekker uitpakken! *appeltjes uit de oven recept*

Ik zit luidkeels te schateren. Om een kookboek! Nou, om de ‘heel erg flauwe eetmoppen’ die  achterin staan in Lekker uitpakken! kookboek voor kinderen. Karin Luiten (Ploegsma 16.99)

Wat hadden mijn kinderen dit leuk gevonden, wat jammer dat ze nu te oud zijn. Het eerste dat opvalt is de enorme humor die als rode draad door het boek loopt, in tekst, illustraties en vormgeving.

Karin Luiten -wie kent haar niet- is het brein achter koken zonder pakjes en zakjes. Die filosofie zet ze natuurlijk ook in dit op kinderen (8+) gerichte kookboek voort. Jong geleerd is oud gedaan; zo ontstaat er een generatie die niet eens meer weer wat een zakje of pakje is. De hoofdstukken dragen leuke namen zoals groene soep, waarbij de kikkersoep een leuke aftrap is. Broodjes, eitje, ovendingetjes, opgerold, gevuld, knutselen, toetjes en bakken heten de hoofdstukken.  De toon die echt op kinderen gericht is, is beslist niet kinderachtig. De receptuur is heel uiteenlopend van zebra’s, pizzabroodjes, ei met een hartje, Turkse rolletjes, oosterse viskoekjes en Turkse pizza, Eton mess, roze koeken, gevulde cupcakes, kokospyramides, en falafel uit de oven; zodat kinderen hun ouders niet om hulp bij het frituren hoeven te vragen. Het zijn recepten waar kinderen van houden en die ze kennen. Tussen de hoofdstukjes door nog allerlei leuke weetjes over wat een snufje zout is en hoe de magnetron werkt, hoe je een paprika snijdt en of je groente en fruit nou wel of niet moet wassen. In de strijd tegen jeugdig overgewicht en andere toestanden rond het niet willen eten van kinderen is dit een mooi wapen in de strijd. Wie zelf zijn eten maakt bedenkt zich wel een keer voor hij of zij zeurt en zijn eten laten staan: win-win. Ik zei het al wat hadden mijn kinderen dit graag willen hebben. Echt een boek om kinderen de keuken in te krijgen en enthousiast te maken voor zelfgemaakt en lekker eten. En welke ouder wil dat nou niet?

Ik geef je het recept voor appeltjes uit de oven dat is leuk voor de woensdagmiddag of een druilerige weekenddag.

 

voor 4 personen

maken 10 minuten

in de oven 30 minuten

4 kleine friszure appels (Elstar, Cox)

25 gram zachte boter

6 el bruine basterdsuiker

4 el rozijnen

25 gram geschaafde amandelen

1 tl kaneel

speciale spullen: appelboor

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Steek met een appelboor van boven naar beneden de klokhuizen uit de appels.

3. Kwast de appels rondom in met wat zachte boter.

4.Strooi 4 eetlepels bruine basterdsuiker in een bord en rol de appels erdoor, zodat de suiker vastplakt.

5. Vet een ovenschaal in met wat boter en zet de appels erin.

6. Meng in een kommetje de overige 2 eetlepels basterdsuiker met kaneel, rozijnen en amandelen.

7. Duw dit mengsel in de holtes van de appels.

8. leg bovenop elk appeltje een klontje boter.

9. Schuif de schaal in de oven en laat de appeltjes in een half uur gaar en zacht worden.

Extra lekker met koude vanillevla, een schepje crème fraiche of bolletje vanille-ijs.

Geschreven door : Joke Boon