logo boonappetit

Heerlijke chaos! boekreview

Heerlijke chaos! boekreview

Heerlijke chaos! + recept voor supersnel brood uit de koekenpan

Misschien herken je de situatie: je hebt iets gebakken voor een later tijdstip, maar je wilt even proeven. Je snijdt een stukje, nog een stukje, en even later denk je: vooruit ik snij het even bij en neem je nog een stukje tot er uiteindelijk nog maar een klein stukje van je baksel over is. Mij overkwam dat onlangs met het pittig snelle brood uit de koekenpan uit Heerlijke chaos, 100+ zinnenprikkelende recepten voor elk moment van Simone van den Berg (Nw Amsterdam 29.99).

Toen ik het boek in handen kreeg was ik verrast. Hoewel het een totaal eigen karakter en uitstraling heeft, deed het me aan Donna Hay denken. Dat komt door het formaat van het boek en de prachtig gestylde foto’s. Sfeervol, warm en ogenschijnlijk lijkt het toevallig zo neergelegd. Ik zeg ogenschijnlijk want Simone en Alexandra Schijf, die de styling deed voor dit boek, hebben ook mijn Bonen! gestyled en gefotografeerd. En toen zag ik dat er wel degelijk een gedachte, een plan én een hoop werk achter steekt.

Het boek en de receptuur is een weerspiegeling van Simone’s bestaan, als foodfotgraaf, food- en reisblogger en creatieveling. In het voorwoord beschrijft ze haar uiteenlopende reeks van baantjes en hobby’s en haar wijze van eten. Van extreem gezond tot gewoon lekker. Misschien is Simone’s bestaan wat chaotisch maar dat levert wel uiterst gevarieerde en heerlijke recepten op, die duidelijk zijn opgeschreven en foolproof zijn (in dit opzicht geen sprake van chaos dus).

In een aantal hoofdstukken genaamd Slow, Rijk, Feest, Snel, Vloeibaar, Brood, Gezond, Blut, Erbij en Tot slot komt het allemaal voorbij. Pulled pork, roasted sticky spareribs, stoere kip op bierblik, Mexicaanse enchilada’s met chocolade, citroen pepernoedels, raapsteeltjessalade met feta en pompoenpitolie, sapjes zoals red energy, tropical coconut of koningsdagmix, Halloweenkoffie, wortel-dadelballetjes met hazelnootmeel of verstopte eieren met toast. Tussen de hoofdstukjes door staan tips, o.a over the top tips van echtgenoot Tom, broodbak tips van Desemenzo bakker Edwin Klaasen en budgettips van vriendin Esmée.

Een leuk, prettig en erg bruikbaar kookboek voor elke gelegenheid.

Ik deel het recept voor pittig snel brood uit de koekenpan met je.

 

Pittig snel brood uit de koekenpan

Binnen 30 minuten klaar en het hoeft niet te rijzen. Door de cranberry’s is de smaak lekker zoet, daarom combineert het geweldig met een stevige curry. Maar ook belegd met ham en kaas en even geroosterd is het een topper.

Ik vind het een superbrood en geweldig om mee te experimenteren, denk ook aan zongedroogde tomaatjes en feta, of zoet zonder kruiden en met rozijntjes.

Nodig voor 1 plat brood

150 gram bloem

2 tl bakpoeder

1 tl zwarte peper

½ tl zout

1 el Koh Yhai yellow curry paste

2 el verse koriander, gehakt

70 gram gedroogde cranberry’s

150 ml melk

2 el honing

1 ei, licht geklopt

45 gram roomboter, gesmolten

1 el plantaardige olie

*Nodig (gietijzeren) pan van 24 cm diameter, hoe kleiner de pan hoe dikker het brood wordt.

*Verwarm de oven voor op 200 graden.

*Zeef bloem en bakpoeder in een kom en voeg peper en zout toe. Roer de currypasta en de koriander in een ander kommetje goed door.

*Voeg de cranberry’s toe aan het bloemmengsel en roer even door met een lepel, tot alle cranberry’s een beetje bloem om zich heen hebben.

*Klop de melk, honing, ei in een aparte kom en roer de currypasta erdoor. Smelt de boter in een pannetje en voeg toe.

*Doe het hele mengsel bij de bloem en roer door tot het net een mengsel is. Overmix het niet.

*Laat een eetlepel olie goed heet worden in de koekenpan. Als je het deeg erin doet moet het sissen. Zet het vuur uit, schuif de koekenpan in de oven en bak 15-20 minuten, of tot het midden terugveert als je er zachtjes op duwt. het brood moet goudbruin zijn n krokant aan de randjes.

*Hal het brood uit de pan en laat afkoelen op een rooster. Snijd het pas als het volledig is afgekoeld.

Geschreven door : Joke Boon