logo boonappetit

Solo food is als een baken

Solo food is als een baken

Solo food is als een baken

Scheiden doet lijden. Daar hoeft niemand over te twijfelen. Een op de drie huwelijken loopt op een scheiding uit. Janneke Vreugdenhil overkwam het en kwam zo voor de uitdaging te staan zichzelf op te rapen en om voor zichzelf te gaan zorgen. Geen koude soep zo uit de verpakking of zakken chips, maar lekkere maaltijden met liefde en zorg bereid.

Dat resulteert in 72 heerlijke gerechten die geschikt en bestemd zijn voor één persoon. Dat vraagt om andere receptuur en verhoudingen dan het door vieren delen van een ‘’normaal’’ recept. Ik noem recepten als belachelijk simpele spaghetti caprese, het beste gebakkenrijst recept ever, quinotto met venkel, amandel en avocado, chili con van alles, Surinaamse massale kip en het ultieme troostvoer: all round kippensoep. Ook de toetjes ontbreken niet: instant mango-kokosijs, tiramisu for one en hoe je een eenpersoonsfeestje viert. Om te besluiten met nu allemaal opgehoepeld met je telefoontjes, whatsappjes en facebookberichten, maar oesters, champagne en een goed boek.

Wat dit boek zo bijzonder maakt is dat het zoveel meer is dan een kookboek. Het biedt troost en geeft hoop. Wie ooit in de puree heeft gezeten – om welke reden dan ook – kent het misschien wel. Dat je enorme behoeft hebt aan een richtingaanwijzer, iemand die zegt: ‘Hé jouw immense verdriet heb ik ook gehad en ik zo verging het mij en ik deed dit en dit’. Zo’n gids is Solo food ook. Janneke Vreugdenhil beschrijft in haar fijne stijl open en eerlijk over het gevoel een skippybal in je maag te hebben, lange gierende huilbuien met snot en enorme wanhoop. Maar ook over opkrabbelen en weer voor jezelf gaan zorgen. En dat – uiteindelijk – in je eentje wonen en zijn helemaal niet zo erg is en zelfs zijn voordelen heeft. Je bent je eigen chef kok en je eigen gast, alle reden om voor die persoon eens heel erg je best te doen en heel erg lekker te koken. Tips en trucs om slim in te kopen en een voorraadje aan te leggen in vriezer en kast voor als je geen zin hebt of geen tijd. Ik zei het al Solo food is meer veel meer dan en kookboek met fraaie receptuur. Het is een troostvol baken voor wie onbedoeld alleen is en een herkenbaar, bruikbaar boek voor mensen met een eenpersoons huishouden.

Solo food, 72 x koken voor jezelf. Janneke Vreugdenhil. (Podium, 19.99)

Geschreven door : Joke Boon