logo boonappetit

Duurste vrucht ter wereld.

Duurste vrucht ter wereld.

(repost uit 2015 op verzoek van Raya Lichansky)

 

Duurste vrucht ter wereld: de Etrog, bij tv programma De Koosjere Hamvraag

Ik zat afgelopen maandag tijdens het diner met Claudia Roden naast een nogal springerige tafelheer. Het bleek Jigal Krant te zijn, journalist en tv-maker. Hij kende zoveel mensen en wilde met iedereen even praten. Of ik dat niet erg vond. Ik vond hem wel grappig. Een beetje eigenwijs, het deed me denken aan een jongen bij wie ik vroeger in de klas zat. Zo een die de leraar laat zweten door de vragen die hij stelt en de manier waarop.

Jigal maakt voor de Joodse omroep op NPO 2 een serie getiteld De Koosjere Hamvraag. Dat is natuurlijk al een grapje op zich; de Joodse spijswet verbied het eten van varkens waarvan ham wordt gemaakt. In zes afleveringen gaat hij op zoek naar kwesties die te maken hebben met eten en het Jodendom.

‘Ik zal je mijn programma doorsturen. Dan kun je het alvast bekijken, het gaat over de duurste vrucht ter wereld’. Dan zal ik daar kritisch naar kijken, zei ik. ‘Dat mag’, zei hij, ‘want het is goed.’ Dat maakte dat ik niet alleen naar die vrucht nieuwsgierig was geworden maar ook naar zijn presentatie.

Het duurt maar kort, zo’n minuut of vijftien. En ik heb er van genoten. Wat een heerlijke verfrissende manier van tv maken. Kritisch, een beetje schurend en op een grappige manier pedant. De Keuringsdienst van waarde en de Wilde keuken zie je erin terug maar toch is dit anders, omdat er humor in zit. Jigal gaat op zoek naar het hoe en waarom van een vrucht die Etrog heet en ie een hoofdrol speelt tijdens het loofhuttenfeest. Wat de vrucht precies is, hoe hij gekweekt wordt en welke rol hij tijdens het feest speelt, komen allemaal aan bod. De beelden zijn prachtig en kleurrijk. De manier van doorvragen is plezierig. Het geeft een mooi inkijkje in de voor velen onbekende Joodse tradities. Het stukje waarin Jigal een juwelier bezoekt is hilarisch. De aflevering daarna mocht ik ook al bekijken en daarbij valt mij - naast het informatieve – vooral de enorme humor op.

Ik vind De koosjere Hamvraag een ontdekking. Hij had gelijk, het ís goed. Het is ook leuk. Daarom ga ik alle afleveringen kijken, die onder andere over het mij zo geliefde za’atar gaan. De uitzendingen zijn om de week op zondag om 13.00 uur Dat is in alle opzichten een haalbare zaak, al wakker en na afloop de dag nog voor je. Kijken dus. 

Geschreven door : Joke Boon