logo boonappetit

Recepten uit Barcelona

Recepten uit Barcelona

Recepten uit Barcelona

Grote steden zijn enorm populair voor korte vakanties. Net zoals Amsterdam hebben ook andere steden last van de grote toestroom van toeristen. Bewoners van die steden vinden het maar niks om overspoeld te worden door zulke mensenmassa’s. Onlangs gingen een aantal bewoners van Barcelona met toeristen in een heftige discussie omdat ze het zat waren, zo las ik in de krant. Ik vertel dit omdat een dag later ik een prachtig kookboek in handen kreeg: Recepten uit Barcelona, Stephan Mitsch (Good Cook 24,95 euro).

 

In dit boek, van de in Duitsland geboren auteur die in Ethiopië werd grootgebracht en uiteindelijk belandde in Barcelona, wordt de liefde aan de stad verklaard: ‘Vergeet het paradijs, God woont hier’, aldus de auteur. Deze prachtige stad heeft de bezoeker veel te bieden: zoals de Sagrada Família, de kerk die al heel lang in aanbouw is en een bijzonder uiterlijk heeft. Of de mozaïek figuren van Gaudi en de Ramblas; de brede boulevard waarover je fijn kunt flaneren. Ik snap die toeristen wel en was er zelf ook eens een van.

In Recepten uit Barcelona wordt vooral op de culinaire bezienswaardigheden van de stad ingegaan zoals de  fijne foodhallen, zoals de beroemde versmarkt La Boqueria waar je werkelijk alles op eetgebied kunt krijgen: veel groenten, fruit, noten hammen, vlees en vis. Maar, zo betreurt de auteur, ook hier heeft de toerist een negatieve invloed: vooral veel felgekleurd gedroogd fruit voert tegenwoordig de boventoon.

Het is heerlijk om na het flaneren, museumbezoek en de stad verkennen in een van de cafés neer te ploffen en te bestellen wat je lekker lijkt. De auteur geeft tips waar je dan onder andere kunt eten en vooral hoe je zelf al dat lekkers kunt maken. De keuken van Barcelona kent veel invloeden van buitenaf. Zowel uit Afrika, Zuid-Amerika en regio’s van het land zelf. Ook de beroemde Ferran Adrià met zijn moleculaire manier van koken heeft de keuken beïnvloed.

In Recepten uit Barcelona vind je de recepten en veel foto’s en culinaire informatie over deze bijzondere stad. Dat maakt dat je in je luie stoel op stedenbezoek kunt gaan en je keuken in kunt duiken om de smaak van de stad een beetje te ervaren. Fijne, en soms ook heel eenvoudige recepten bevat het boek, opgedeeld in tapas, hoofdgerechten, desserts, dranken en basisrecepten. Achterin een lijst met fijne adresjes in Barcelona, gegeven door een insider. De recepten zijn mooi gefotografeerd en nodigen uit om te gaan koken.

Ik noem slaharten met Cabrales (dat is een heel sterk smakende kaas gerijpt in een grot in Noord Spanje), armeluisaardappels (een eenvoudig aardappelgerecht met paprika), spinazie met rozijnen en pijnboompitten, gegrilde rode mul, stokvis met gesmoorde groenten, natuurlijk ontbreekt het recept sangria niet.

Met Recepten uit Barcelona haal je een instant stedentripje in huis waarmee je de smaak van de stad op tafel kunt zetten.

Geschreven door : Joke Boon