logo boonappetit

Sympathiek en Gezond fastfood

Sympathiek en Gezond fastfood

Sympathiek en Gezond fastfood

Nora French is geboren in Berlijn, getrouwd met een Engelsman, ze woont in Nederland en heet French. Dat is op zijn zachtst gezegd bijzonder. Op haar site www.noralicious.com deelt zij gezonde, snelle no nonsense recepten die vol groenten en fruit zitten en zo min mogelijk suikers, geen gluten en gezonde vetten bevatten. Nu is er van haar hand een kookboek verschenen: Gezond fastfood 100 snelle, smakelijke en simpele gerechten voor het hele gezin. Nora French (Karakter uitgevers 19,99 euro)

Wie nu denkt daar heb je weer zo’n bloggende mevrouw die de loftrompet over dure superfoods steekt zal verrast zijn. Nora laat aan de hand van heel gewone ingrediënten zien hoe je als drukke ouder snel een gezonde maaltijd op tafel zet voor een gezin met kinderen. Op de vraag wat is gezond eten heeft Nora geen sluitend antwoord. Wel gelooft ze in de kracht van puur eten en koken. En in een paar basisprincipes zoals het al eerder door Michael Pollan geopperde ‘Eet niets dat je grootmoeder niet als voedsel zou herkennen, meer dan vijf ingrediënten op een verpakking? eet het dan liever niet, eet niets wat niet kan rotten, eet volwaardig en hoogwaardig voedsel, er is niet één passend dieet, gezondheid is besmettelijk en eten is niet alles.’ Dit laatste punt doelt op de randvoorwaarden die naast gezond eten bijdragen aan een gezond leven zoals ontspanning, zingeving en sociale contacten.

Bij de recepten staan handige icoontjes om het drukke mensen makkelijk te maken: maaltijden binnen tien minuten bereid, eten dat je mee kunt nemen in de lunchbox, eten dat je in grote hoeveelheden vooraf kunt maken en goed kunt bewaren en maaltijden die je in kunt vriezen. Ook wordt er aan de hand van een weekmenu getoond hoe een gezonde snelle week eruit kan zien.

Een greep uit de recepten: smoothies, chocomousse voor het ontbijt, granola, recepten voor plantaardige melk, hartige en zoete muffins, lunchbox ideeën, salades, soepen, verschillende gezonde pannenkoeken met groenten, crackers, stampotten, curry’s, groentengehaktballetjes en lekkere zoete zaken zoals dadels met notenboter, karamelpopcorn, kokosrozijnmakronen, ijsjes, bonbons of de heerlijke, vol smakende chocopastapralinés waarvan ik je het recept geef.

Gezond Fast Food is een boek dat de lezer precies geeft wat het belooft: gezond snelle recepten voor drukke ouders. De toon die nergens belerend is of doordraaft maakt het tot een sympathiek boek.

Recept chocopasta pralinés

Voor ca 25 stuks

200 gram hazelnoten

200 gram dadels (Medjool, ontpit)

30 gram cacaopoeder

3 el water

1 el vanille extract

Snufje zout

*Verwarm de oven voor tot 170 graden

Rooster de hazelnoten gedurende 15 minuten. Laat even afkoelen en maal de noten grof in de keukenmachine. Zet de hazelnootstukjes apart.

*Meng vervolgens in de alle overige ingrediënten tot een plakkerig deeg. Voeg de hazelnootstukjes toe en meng kort (20-30 seconden) tot er een kruimeldeeg ontstaat. Rol met je handen kleine balletjes (formaat cherrytomaatje).

*Bewaar tot 2 weken in de koelkast in een luchtdicht vershoudbakje.

Geschreven door : Joke Boon