logo boonappetit

Carluccio’s beste Italiaanse recepten+ gnocchi recept

Carluccio’s beste Italiaanse recepten+ gnocchi recept

Carluccio’s beste Italiaanse recepten+ gnocchi recept

‘Echt Italiaans eten is eenvoudig en zeer smaakvol. Het gaat om de beste en meest verse ingrediënten die er te vinden zijn’. Aldus Antonio Carluccio in de inleiding van zijn Mijn beste Italiaanse recepten (Fontaine uitgevers, 29.99). Dit in 2012 verschenen boek is nu in een nieuwe druk verschenen. De eind 2017 overleden Antonio Carluccio wordt gezien als de godfather van de Italiaanse keuken. Begin jaren ’80 vestigde hij zich in Londen waar hij een restaurant opende, wat uiteindelijk uit zou groeien tot een keten van zeer succesvolle restaurants. Ook schreef hij meer dan 20 boeken en maakte hij voor de BBC diverse kookprogramma’s.

In Mijn beste Italiaanse recepten zijn meer dan 300 van zijn lekkerste recepten verzameld uit heel Italië. Alle aspecten van de Italiaanse maaltijd komen aan bod: antipasti, insalate, zuppe, pasta, risotto, gnocchi & polenta, pesce & frutti di mare, carne, verdura en dolci.

Het kloeke boek (320 blz.) is heel mooi uitgevoerd, stevig papier, mooie fotografie en een ruime rustige vormgeving. De recepten zijn zeer uitnodigend en bevatten vaak opvallend weinig ingrediënten.

In het voorwoord zegt Carluccio dat hij de lezer uitdaagt om uit dit boek te koken en te genieten van de gerechten uit de keuken die volgens hem de beste ter wereld is.

Om uit dit boek te gaan koken heeft echter geen enkele aansporing nodig. Een gebakken mozzarella sandwich, een omelet met munt en pecorino, een pasta met doperwten, bucatini (heerlijke dikke spaghetti) met spek kaas en ei, risotto met paddenstoelen, knapperige polenta met gestoofd witlof, aubergine gerechten, frambozen-bramengranita of knoedels met pruimen.

Ik maakte op een druilerige dag pompoengnocchi met in boter gebakken salieblaadjes. En toen begreep ik ten volle de zin uit de inleiding: écht Italiaans eten is eenvoudig en zeer smaakvol!

Ik deel het recept met je.

Pompoengnocchi Gnocchi di zucca

Voor 4 personen

1 kilo oranje pompoen

1 ei

Zout en peper

150 gram bloem, plus extra om te bestuiven

200 gram Geraspte Parmezaanse kaas

Versgeraspte nootmuskaat

60 gram gesmolten boter

(verse salieblaadjes, een handvol)

*Verhit de oven voor op 200 graden.

*U moet de pompoen een poosje in de oven bakken of gaar stomen om te voorkomen dat het vruchtvlees te nat wordt; het moet vrij droog, maar wel gaar zijn. Snij het vruchtvlees uit de schil en draai het door een groentemolen. (ik gebruikte de keukenmachine)

*Klop in een kom het ei los met zout en peper naar smaak en roer het pompoenvruchtvlees erdoor met de bloem en 150 gram parmezaan en een snuf nootmuskaat. Het moet een zacht, plooibaar gnocchideeg zijn. Neem er steeds een stukje vanaf en rol het op het bebloemde werkvlak met uw handpalm uit tot een worstje van 2 cm dik. Snij deze in stukjes van 3 cm lengte en bestuif ze met bloem, zodat ze niet plakken. Maak er een voor een gnocchi van: haal elke gnocchi rustig, met enige druk over de tanden van een vork zodat de kenmerkende ribbels ontstaan.

*Gnocchi koken is heel eenvoudig. Laat de gnocchi in een grote pan met royaal kokend water met zout glijden en wacht tot ze boven komen drijven. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en leg ze in een pan met de gesmolten boter, wentel ze erdoor. Bestrooi de gnocchi met de overgebleven parmezaan en dien ze op. 

Geschreven door : Joke Boon