logo boonappetit

Blauw, authentieke Indonesische gerechten + recept voor acar

Blauw, authentieke Indonesische gerechten + recept voor acar

Blauw, authentieke Indonesische gerechten + recept voor acar

Wat meteen opvalt is het rode logo en de rode accenten in het Indonesische restaurant dat Blauw heet. Ze hebben twee vestigingen een in Amsterdam en een in Utrecht, bij allebei eet ik weleens en met heel veel smaak en genoegen. Indonesisch eten daar gaat voor mij een zekere magie van uit: ik krijg er een geluksgevoel van. Hoe dat komt weet ik niet, maar wel dat ik mede daardoor graag én vaak Indisch eet.

Meta van den Boomen at eind 2009 een keer bij Blauw en werd getroffen door het heerlijke, perfect gekruide eten en de wijn-spijscombinatie. Niet veel later ging ze bij Blauw in de bediening werken en weer wat later gaf ze haar studie op om zich volledig aan de horeca te wijden. Ze volgde de opleiding tot vinoloog en werd bedrijfsleider bij Blauw. Zij scheef voor dit kookboek de receptuur van de gerechten, waarbij het vooral om gevoel voor de juiste verhoudingen gaat, in nauwe samenspraak met de koks van Blauw. Het resultaat zijn 70 recepten van de voor Blauw kenmerkende gerechten, weergegeven in een heerlijk kookboek uitgevoerd met rode cover: Blauw, Authentieke Indonesische gerechten. Meta van den Boomen. (Terra 25.99 euro).

Voorin het boek uitleg over de gebruikte ingrediënten, die bij elke toko of grote supermarkt te koop zijn, de kooktechnieken en hoe een rijsttafel samen te stellen.

Dan volgen er heerlijke hoofdstukken zoals sambal, snacks, salade en acar, soep, saté, vegetarisch, vis, vlees, bijgerechten en zoet.

Stuk voor stuk maakbare recepten zoals mild friszoete sambal van tomaat, pangsit goreng (heerlijk gevulde en gefrituurde wontongs) met uitleg in woord en beeld hoe je die vouwt, heerlijke urapan een groentesalade met kruidige kokosraps, saté babi madu (saté van speklapjes) sambal goreng buncis (pittige kousenband met tofu) gula domba( curry van lamsvlees met kokos en kaneel) of Javaanse panna cotta. Bij elk recept wordt aangegeven om wat voor soort gerecht het gaat en hoe pittig het is. Ik kreeg en krijg telkens enorme trek als ik in dit boek kijk.

Ik maakte sup labu kelapa (pompoen kokossoep) en acar campur, zoetzuur van gemengde groenten geelgekleurd met kurkuma. Ik deel het recept met je, want het is altijd lekker om in huis te hebben, ook fijn om je groentela op te ruimen.

Acar campur

Voor een grote pot, schaal of weckpot

200 gram sperziebonen

200 gram bloemkool

200 gram wortel

200 gram spitskool

1 rode puntpaprika

0.5 komkommer

1 ui

1 rode lombok

8 cm gember

3 knoflookteentjes

90 gram suiker

2 tl ketumbar (gemalen koriander)

1 el kunjit (gemalen geelwortel)

250 ml rijstazijn

*Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en halveer ze. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Snijd de wortel in schuine plakjes. Snijd de spitskool in lange dunne reepjes. Blancheer de groenten één voor één in kokend water: de sperziebonen 3 min., de bloemkool 2 min., de wortel 2 min., en de kool dompel je alleen even onder.

*Snij de paprika in de lengte doormidden en in dunne reepjes. Halveer de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snijd in halve plakjes. Snijd de ui in halve ringen en de lombok in dunne ringetjes.

*Schil de gember en snijd de knoflook en gember in stukjes. Maal ze in de vijzel met de suiker, ketumbar en kunjit tot een fijne bumbu.

*Verhit de azijn in een ruime pan. Voeg de bumbu en de lombok toe en laat 1 min. zachtjes koken. Voeg de groenten toe en verwarm al omscheppend 1 min. Mee. Schep de groenten in een schaal of weckpot, giet het vocht erover en laat afkoelen. Na een dag zijn de smaken ingetrokken. Je kunt de acar in de koelkast 1 week bewaren.

Geschreven door : Joke Boon