logo boonappetit

Modern Baking met magische kaneel-dadelcookies recept

Modern Baking met magische kaneel-dadelcookies recept

Modern Baking met magische kaneel-dadelcookies recept

Onlangs toen ik koekjes aan het bakken was, moest ik opeens weer aan de scheikundelessen op de middelbare school denken. Ik deed eindexamen scheikunde en was een van de betere leerlingen in de klas. Dat wil wat zeggen want zo goed was ik namelijk ook niet. Proeven doen vond ik erg leuk, de droge materie uit het lesboek werd zo opeens aanschouwelijk gemaakt en daardoor begreep ik het ook veel beter. De proefjes die een gekleurde vlam, rook of bubbelende massa gaven vond ik magisch.

Dat déjà vu kreeg ik toen ik kaneel-dadelcookies met een bite maakte naar het recept van Donna Hay uit Modern Baking, taarten, koekjes en alles daartussenin. (Spectrum 35,00 euro). Ergens in dat recept moet je natriumbicarbonaat (baksoda) door gekookte dadel-boter-suikermassa roeren. Dat gaat een reactie aan met de fruitzuren in de dadels en daardoor gaat het borrelen en krijg je meer volume.

In Modern Baking vind je echt alles waarvan je enorme trek van krijgt. Zowel taarten met lekker veel boter, suiker, room en chocolade als ook de wat meer ‘verantwoorde’ baksels van rauwe cacao, oersuiker en andere soorten meel dan gewone bloem. Dat is modern bakken: voor elk wat wils, zodat je zélf de keus kunt maken. Elk hoofdstuk bevat ‘gewone’ recepten, een deel quick en fix: waarbij je met wat slimme trucs van deels kant en klaar gekochte zaken wat lekkers in elkaar draait en fresh & light waarbij de oersuiker, dadels en andere meelsoorten een plaats krijgen. De foto’s en styling zijn zoals alles wat van Donna Hay’s hand komt geweldig. De kleur in dit boek is overwegend bruin, wat de suggestie van chocolade wekt. Daar is dan ook een heel hoofdstuk aan gewijd, gevolgd door karamel, toffee en koffie, suiker en specerijen, vruchten en bessen, melk en room. Wat heel leuk in het laatste hoofdstuk is, is hoe Donna laat zien hoe je van gewoon roomijs iets heel bijzonders kan maken.

Modern Baking is een lust voor het oog, na het bakken voor de smaakpapillen en een fijn decembercadeau voor lekkerbekken die het graag zelf maken.

Om je een indruk te geven van de recepten: chocolademoussetaart, koffiecheesecake met koffiesiroop, madeleines met lavendel en honing, zachte biscuittulband met vanille, amandeldonutcookies, zwarte rijstpudding brûlée met kokosijs, nectarine-honingpastei, appeltaart met specerijen of kaneel dadelcookies met een bite waarvan ik het recept met je deel.

Voor 15 middelgrote koekjes of zoals ik deed 24 kleinere

Je bakt deze koekjes in twee keer omdat ze niet op één bakplaat passen.

18 verse dadels, ontpit en fijngesneden

80 gram oersuiker (ik nam gewone)

125 gram ongezouten dadels

1 tl natriumbicarbonaat (baksoda)

140 gram volkorenspeltmeel

90 gram havervlokken

2 tl kaneel

1 ei

1 tl vanille extract

*Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed twee bakplaten met bakpapier.

*Doe de dadels, suiker en boter in een middelgrote sauspan en roer op matig vuur tot de boter is gesmolten. Verwarm al roerend nog vijf minuten tot de dadels zacht zijn. Haal van het vuur en roer de natriumbicarbonaat erdoor (let op de magie!) en laat vijf minuten afkoelen.

*Meng het meel, de havervlokken, kaneel, het ei en de vanille in een grote kom. Spatel het dadelmengsel erdoor.

*Rol balletjes van elk 2 eetlepels deeg. Leg ze op de bakplaten en druk ze voorzichtig iets plat tot rondjes van 7 cm.

*Zet 12-14 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen.

Geschreven door : Joke Boon