logo boonappetit

Super salade + heerlijk recept

Super salade + heerlijk recept

Super salade + heerlijk recept

Eerlijk zeggen: denk jij bij een salade aan winter of herfst? Vast niet! Een salade wordt door veel mensen geassocieerd met lichte, warme zomerse (of lente-) dagen. Op die dagen waarop je zoveel mogelijk buiten wilt zijn is een salade perfect.

Toch, en dat bewijst Kat Mead in Super Salade, 60 echt grote maaltijdsalades (Becht, 19,99 euro) kun je een salade het jaarrond als vullende maaltijd eten.

Kat Mead studeerde af als Student of the Year aan een prestigieuze food and wine opleiding in Londen. Met Super Salade wil en laat ze zien dat je ook met één kleurrijk hoofdgerecht indruk kunt maken en heerlijk kunt eten, zodat je niet -zoals vaak bij salades gebeurt- denkt ik moet er meer van eten maar ik wil er meer van.

In vier seizoenen geeft ze steeds recepten die passen in het seizoen, zowel wat betreft de ingrediënten als ook de smaken. ’s Winters wat heftiger smaken dan in het lichtere voorjaar. Telkens maakt ze spannende smaakcombinaties. Er is voor elk wat wils: vega, vegan, vlees en vis komen in de recepten aan bod.

Ik noem: warme garnalencocktail salade, ei, asperges & geroosterde knoflook aioli, papajasalade met in kokosmelk gepocheerde kip, tomaat & burrata met basilicum-walnootpesto, gebakken banaan, spicy bonen en yoghurtdressing, geroosterde bloemkool met amandelen en za’atar of bieten-bramensalade met walnootolie. Super Salade is écht zo’n boek dat je jaarrond regelmatig op zult pakken als je behoefte hebt aan een heerlijke vullende salade vol spannende smaken.

Uit het hoofdstuk winter maakte ik gisteravond kikkererwten & paprika’s met warme chili tahin. Dat was écht een heerlijke salade waarbij de chil-tahin verrassend was. Ernaast serveerde ik een moot zalm. (dat laatste hoefde uiteraard niet).

KIKKERERWTEN & PAPRIKA’S MET WARME CHILI-TAHIN (VG)

Deze heerlijke maaltijdsalade – die zo vanuit de oven op tafel kan worden gezet – is supermakkelijk om te maken en je hebt daarna vrijwel geen afwas! De hartige smaken in combinatie met de spicy dressing maken van deze salade ultiem, in groenten verpakt, comfortfood.

Nodig:

1 rode paprika, zaadjes verwijderd en in blokjes 1 oranje paprika, zaadjes verwijderd en in blokjes 1 gele paprika, zaadjes verwijderd en in blokjes 2 rode uien, geschild en in stukjes 700 g kikkererwten (uit een pot), uitgelekt en afgespoeld (circa 540 g uitlekgewicht) 1 knoflookbol, in losse tenen verdeeld, geschild en licht geplet 3 eetlepels olijfolie 1 eetlepel gerookte-paprikapoeder (zoet) 1 eetlepel gedroogde oregano 1 theelepel chilivlokken

100 g babyspinazie 40 g rucola zeezout en versgemalen zwarte peper

VOOR DE CHILI-TAHINDRESSING 2 eetlepels tahin 4 eetlepels zoete chilisaus 3 eetlepels water 1 eetlepel milde olijfolie

VOOR HET SERVEREN handje bladpeterselieblaadjes handje dilleblaadjes chilivlokken

Verwarm de oven voor tot 190 °C. Leg de paprika’s, uien, kikkererwten en knoflook in een ovenschaal (of op een bakplaat) die je zo vanuit de oven op tafel kunt zetten. Voeg de olijfolie, paprikapoeder, oregano, chilivlokken en wat zout en peper toe; schep alles goed om.

Rooster de groenten 20 minuten in de oven, schud ze dan even om en zet ze opnieuw 20 minuten in de oven.

Maak ondertussen de dressing. Verwarm alle ingrediënten in een steelpannetje op laag vuur. Roer alles goed door en laat de saus lekker doorwarmen. Ik houd van een vrij dikke dressing, dus 3 eetlepels water is meestal voldoende voor mij. Als je zelf van een dunnere dressing houdt, voeg dan iets meer water toe – niet meer dan 1 theelepel tegelijk.

Wanneer de groenten allemaal heerlijk zacht zijn met krokante randjes, haal je ze uit de oven. Laat ze enkele minuten afkoelen en roer dan de spinazie en rucola erdoor. Besprenkel alles met een beetje dressing en geef de rest er in een apart schaaltje bij. Garneer het geheel met verse kruiden en nog wat extra chilivlokken.

Geschreven door : Joke Boon