logo boonappetit

Salade! Met super-recept

Salade! Met super-recept

Salade! Met super-recept

Een salade is in mijn ogen altijd lekker: als lunch, als bijgerecht of als complete maaltijd. Een salade kan warm of koud zijn en in ieder seizoen gegeten worden. Janneke Philippi schreef: Salade, 100 recepten voor eenvoudige salades en dressings. (Nijgh & van Ditmar, 24.99 euro)

De kookboeken van Janneke Phillippi staan garant voor goede, originele en vooral niet te moeilijke recepten die echt altijd kloppen. Ik ben groot fan van Janneke. Omdat ze kennis van zaken heeft en recepten altijd zo’n fijne eigen draai geeft. Behalve voor culinair maandblad Delicious schreef ze al een hele rij kookboeken, die ik allemaal heb: Appeltaart, Desserts, Heerlijk Simpel en Weekendlunches zijn daar een paar van. In alle boeken komt een Bourgondische touch naar boven, niet verwonderlijk als je bedenkt dat Janneke uit Zuid-Limburg komt.

Nu is recent Salade verschenen. Nátuurlijk er zijn meer saladeboeken. Maar dit is van Janneke en dat is toch weer heel anders. Behalve heerlijke salades geeft ze ook veel tips en trucs en recepten voor extraatjes: zoals crunch van zwarte olijven, zelf gedroogde rozijnen (dat is écht zo lekker: met kerst kocht ik dat voor bij een kaasplank), crackers, brood en mozzarella brood om bij een salade te eten. En smakelijke recepten onderverdeel in blad, groente, granen, rijst en pasta, blik (denk vooral aan vis) en dressings. Veel van de recepten bevatten kaas, peulvruchten, vlees of vis en zijn daarom geschikt als complete maaltijd. De foto’s die door Janneke’s man Serge gemaakt zijn warm, sfeervol en zeer uitnodigend. Om je een voorbeeld van de receptuur te geven: waterkers met warme crottin, geroosterde druiven en honing-walnootvinaigrette, veldsla met ananas, spek en honing-limoendressing, salade bresaola met knoflookcrème en ansjovisdressing, drievoudige venkelsalade met venkelmayonaise, Amerikaanse coleslaw met dragon, rodekoolsalade met cranberry’s, rucola en tahini-limoendressing. Ik maakte van een knolselderij die lag te somberen in mijn groentela een heerlijke klassieke Waldorfsalade en als groot peulvruchten fan: de rodecurry-linzensalade met kikkererwten en garnalen.

Allebei de salade waren heerlijk. Bij de linzensalade geeft Janneke een originele manier van linzen garen, die ik nog niet kende. Ik mag het recept voor deze salade met je delen. Salade is een boek om op het aanrecht te zetten en veel te gebruiken.

Rodecurry-linzensalade met kikkererwten en garnalen

Voor 2 personen

2 el olijfolie

1 eetlepel Thaise rode currypasta

100 gram rode linzen

250 gram kikkererwten (uit blik)

100 gram roze garnalen

Handvol rucola

2 limoenen

*Verhit in een sauspan de olie. Voeg de currypasta toe en bak 2 minuten zachtjes.

*Schep de linzen door de currypasta. Schenk er 150 ml water bij en breng aan de kook. Neem de pan zodra het water borrelt van het vuur en laat de linzen in het kookvocht afkoelen. De linzen zullen tijdens het nagaren alle kookvocht opnemen.

*Schep de uitgelekte kikkererwten met de garnalen en de rucola door de linzen. Voeg zout en peper naar smaak toe.

*Halveer de limoenen. Schep de salade in twee kommen en server met de limoenhelften zodat iedereen aan tafel zelf zijn salade op smaak kan brengen.

 

Geschreven door : Joke Boon