logo boonappetit

Kopenhagen Food

Kopenhagen Food

Kopenhagen Food

Een kookboek waar je ook heerlijk in kunt lezen, is voor mij een van de fijnste soort. Trine Hahneman schreef zo’n boek. Kopenhagen Food laat zich lezen als een uitgebreide stadswandeling aan de hand van iemand die er geboren en getogen is en die vooral heel veel van Kopenhagen houdt. Kopenhagen Food, recepten tradities en verhalen. Trine Hanhnemann. (Uitgeverij Spectrum, 29.99 euro)

Al ‘wandelend’ van stadswijk naar stadswijk trakteert zij op verhalen en allerlei lekkers. Vaak zijn dat gerechten waar een herinnering aan kleeft. Dat zijn mooie verhalen, zoals de eerste kennismaking met een aubergine. De vader van haar vriendinnetje Susie liet haar voor het eerst een plakje gebakken aubergine proeven en sindsdien is Trine er dol op.

Trine geldt als een expert op het gebied van de moderne Scandinavische keuken. Met haar tien (in meerdere talen vertaalde) kookboeken inspireert zij velen met de Deense manier van leven en genieten, ook wel hygge genaamd. Trine schrijft erg mooi en het boek leest bijna als een roman. Daarnaast opende zij in Noord-Kopenhagen Hahnemanns Kokken: een levensmiddelenwinkel annex bakkerij, café, restaurant en kookschool. Henrik, wijlen echtgenoot van de Deense koningin Margaretha was dol op eten en voor hem heeft Trine meermalen gekookt. Zijn lievelingsrecept van haar hand: kippenleverparfait met aquavit is ook opgenomen in dit boek.

Wie (zoals ik) graag naar Deense series kijkt herkent veel van de wijken en plaatsen in de stad die Trine beschrijft. Een paar jaar geleden bezocht ik Kopenhagen en de herkenning is groot. Rust, prettige mensen, mooi design en veel fietshelmpjes. En bovenal erg lekker eten.

Ik noem honing-bommen, Deense hamburgers waarbij het verschil met de ‘gewone’ schuilt in het extra varkensgehakt en het binden met roggemeel en het gebruik van salie, de vele visrecepten zoals: kreeftsalade, viskoekjes, tarbot met citroen en dragon, maar ook veel groenten waaronder bietjes, dille en lekkere bakwerken waarbij Kopenhaagse eclairs, amandelbroodjes met maanzaad en de cassisbessenroulade mij het water in de mond doen lopen.

Ik maakte o.a al de aubergine salade en de granola met rogge, allebei erg lekker en net even anders.

Het recept van de aubergine salade zal ik hier met je delen.

Aubergine salade

4 personen

Voor de salade

1 grote aubergine

Gewone olijfolie

Zeezout en versgemalen peper

2 tomaten in partjes

100 gram Parmezaanse kaas, geraspt

6 el fijngesneden krulpeterselie

4 el gehakte dille

Voor de vinaigrette

1 el citroensap

1 tl appelciderazijn

2 el extra vergine olijfolie

*Snij de aubergine in plakjes van 1 cm, bestrijk ze met gewone olijfolie en bestrooi ze met zout en peper.

*Verhit een geribbelde grillpan of koekenpan. Grill of bak de plakjes 1-2 minuten per kant.

*Schep de aubergines met de tomaten in een schaal. Schep in een kom de Parmezaanse kaas, peterselie en dille door elkaar en voeg peper en zout toe.

*Klop in een andere kom alle ingrediënten voor de vinaigrette door elkaar, voeg wat zout en peper toe en sprenkel deze over de aubergines en tomaten. Strooi het kaasmengsel erover en serveer direct.

Geschreven door : Joke Boon