logo boonappetit

Natascha bakt, zonder suiker en tarwe + ontbijtkoek recept

Natascha bakt, zonder suiker en tarwe + ontbijtkoek recept

Natascha bakt, zonder suiker en tarwe

Natascha van der Stelt kom ik al jaren zo nu en dan tegen bij boekpresentaties of andere culinair gerelateerde zaken. Toen ik haar een tijdje niet had gezien en weer tegenkwam viel het me op dat ze er anders uitzag. ‘Wat zie jij er goed uit’ zei ik naar alle eerlijkheid. En toen vertelde ze dat ze anders was gaan eten, alle snelle suikers uit haar dieet had verbannen. Natascha die zich nooit goed voelde, allerlei lichamelijke klachten had en in zich in het voorportaal van diabetes bevond had het heft in eigen hand genomen en was anders gaan eten -zonder snelle suikers. Het resultaat was écht zichtbaar en stralend, bovendien voelde ze zich erg goed en waren alle klachten verdwenen.

Snelle suikers zijn behalve suiker ook zaken als geraffineerde witte meelsoorten. Natascha, kleindochter van een bakker, dol op koken en bakken ging aan de slag om te kijken hoe het anders kon. Als alternatief voor wit (tarwe)meel gebruikte ze o.a havermeel. Als zoetmiddel vanillepoeder en gedroogde abrikozen of vers fruit. Omdat een blog voor Natascha te vluchtig is koos zij ervoor om haar recepten te bundelen in een boek. In 2016 verscheen Bakken met haver, dat ze bovendien zelf fotografeerde en dat een succes werd. Met bewonderenswaardige inzet ging Natascha kris kras door Nederland bij boekhandels langs en bezocht zij boerenmarkten en nam steeds van allerlei lekkers mee om mensen te laten proeven. Dat was ook het geval bij de lancering van Bakken met Natascha, zonder suiker en tarwe. Natascha van der Stelt. (Uitgeverij Orlando, 22,50 euro)

Natascha had van alles gebakken uit haar nieuwe boek om te laten proeven. Maar eerst hield uitgever Jacqueline Smit een praatje en toen kreeg ik uit handen van Natascha zowaar het eerste exemplaar uitgereikt. Dat was mij nog niet eerder overkomen en voelde als heel bijzonder.

Daarna konden we gaan proeven met de ‘waarschuwing’ vooraf dat het minder zoet smaakt dan de meeste van ons gewend zijn. De cantuccini van de cover was lekker, knapperig en vol noten. Ook waren er Engelse citroenkoekjes, sinaasappelchocolade koekjes, shortbread (verrukkelijk!) een Groningse poffert, madeleines, ontbijtkoek, yoghurttaart, quiche au fromage en crackers met zaden en pitten (ik bleef eten) haverbroodjes en roggecrackers. Ik vond het minder zoete wel aangenaam, veel ‘gewone’ baksels vind ik al snel te zoet.

In Bakken met Natascha vind je in diverse hoofdstukken: Koek, Gebak, Cake, Taart, Brood, Feest en Hartig voor elk moment van de dag iets lekkers. Natascha geeft dmv vraag en antwoord vooraf in het boek antwoord op de meest gestelde vragen. Over het hoe en waarom, de suikeralternatieven en tips. Zo ook de tip om zelf eenvoudig havermeel te malen, wat veel goedkoper is. De zorgvuldige tekst, de recepten en de fotografie getuigen allemaal van liefde voor bakken op een andere, nieuwe manier. Ik denk dat Natascha voor iedereen die minder suiker en geen tarwe wil of mag eten een ‘bakkend baken’ is. 

Ik deel het recept van de ontbijtkoek met je.

Ontbijtkoek

12-16 plakken

Ingrediënten

200 gr gedroogde, biologische abrikozen

20 gr boter

100 gr havermeel

150 gr roggemeel

2 el koekkruiden

2 tl kaneelpoeder

1 tl kardemompoeder

1 tl bakpoeder

½ tl baksoda

Snufje zout

2 eieren, losgeklopt

200 ml karnemelk

Verder nodig

Cakeblik

Staafmixer of keukenmachine

Bereiding

*Verwarm de oven voor tot 160 graden. Vet een cakeblik in of belkleed met bakpapier.

*Laat de abrikozen ongeveer 10 minuten wellen in kokend water. Giet de abrikozen af. Voeg de boter toe en pureer de abrikozen en boter met de staafmixer of in de keukenmachine tot een glad mengsel.

*Meng in een kom havermeel met roggemeel, koekkruiden, kaneel, kardemom, bakpoeder, baksoda en zout. Roer de abrikozenpuree erdoor. Voeg eieren en karnemelk toe. Roer met een bakspatel tot het een glad beslag is. Roer niet te lang, want dan verdwijnt alle luchtigheid weer. Het klopt dat het beslag behoorlijk nat is.

*Schenk het beslag in de cakevorm. Bak de ontbijtkoek in ongeveer 60-75 minuten gaar. Je kunt testen of de ontbijtkoek gaar is door er een smal scherp mes in te steken. Komt het er schoon uit, dan is de ontbijtkoek klaar.

*Laat de ontbijtkoek in het bakblik ongeveer 10 minuten afkoelen. Stort hem daarna voorzichtig op een taartrooster en laat de ontbijtkoek helemaal afkoelen.

TIP: nog lekkerder als je hem een dagje laat staan.

Geschreven door : Joke Boon