logo boonappetit

Made by Ellen, elke dag verrassend lekker eten.

Made by Ellen, elke dag verrassend lekker eten.

Made by Ellen, elke dag verrassend lekker eten.

Een héerlijke verzameling van beproefde recepten en bereidingswijzen dat is Made by Ellen in een zin samengevat. (Made by Ellen, elke dag verrassend lekker eten. Ellen van Duijn. Uitgeverij Nw A’dam 25.99 euro)

Ellen van Duijn groeide op in het hotel-restaurant van haar ouders in Twente. Aan tafel gingen de gesprekken vooral over eten: bij het ontbijt wat ze gingen lunchen, bij de lunch wat er ’s avonds werd gegeten. Haar moeder was de kok en Ellen zat graag bij haar in de keuken, want daar gebeurde het. Op 10 jarige leeftijd bakte zij haar eerste appeltaart wat daarna een zondags ritueel werd. Eenmaal op zichzelf belde ze met regelmaat haar moeder om te vragen hoe lang iets moest koken, bakken of stoven. Waarop haar moeder steevast antwoordde: ‘je moet kijken, voelen en proeven.’

Dat is de leidraad van dit boek geworden: Ellen wil laten zien dat koken niet moeilijk is en voor iedereen haalbaar, ook op het oog wat minder makkelijke technieken als stomen, roken of pocheren.

Dat is meteen de indeling die dit boek volgt: roosteren, stomen, koken, grillen, pocheren, roken, bakken, inleggen, poffen en mixen. Elk hoofdstuk geeft recepten waarbij die techniek centraal staat. Allemaal fraai gefotografeerd door Marleen van Es. Ik noem: bruschetta’s met geroosterde groenten, gestoomde kipdijfilet met cavolo nero, scones met clotted cream & jam, rabarbercrumble met appel & havermout, pastinaak crème brûlée met kokos en kardemom of het bijzonder originele Bloemkool-Wellington met kaasfonduesaus waarvan ik het recept met je deel.

Bloemkool-wellington met kaasfonduesaus

Voor 4 personen | voorbereidingstijd 10 minuten | kooktijd circa 1 uur

Dit verrassende bloemkoolgerecht heeft alles in zich om een echte eyecatcher te zijn tijdens

een etentje. Het ziet er spectaculair uit, is vol van smaak, heeft een krokantje van bladerdeeg maar is toch niet heel zwaar. Comfort food ‘to the max’ wat mij betreft. Serveer deze bloemkool-wellington als voor, hoofd- of bijgerecht. Om het jezelf nog wat makkelijker te maken kun je de bloemkool eventueel ook al een dag van tevoren grillen maar nog zonder het bladerdeeg. Het lekkerst is om twee soorten kaas te gebruiken. De boerenkaas is voor de draderige textuur en de iets pittigere kaas voor extra smaak.

Ingrediënten

  • 1 hele bloemkool
  • 50 g roomkaas
  • 1 el verse tijmblaadjes, fijngehakt
  • peper en zout
  • 4 plakjes (roomboter)bladerdeeg
  • 1 ei, losgeklopt

Voor de kaasfondue

  • 20 g roomboter
  • ½ teentje knoflook, geperst
  • 20 g bloem
  • 200 ml witte wijn
  • 100 g boerenkaas, geraspt
  • 100 g licht pittige kaas, geraspt
  • snuf nootmuskaat
  • zwarte peper

Instructies

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verwijder de bladeren van de bloemkool en snijd het onderste stukje van de stronk zodat hij kan blijven staan. Wrijf de bloemkool in met olijfolie en rooster deze 30-35 minuten totdat hij goudbruin is. Laat de bloemkool helemaal af koelen.

Meng ondertussen de roomkaas en de tijm met een staafmixer en breng royaal op smaak met peper en zout. Bestrijk de afgekoelde bloemkool gelijkmatig met het roomkaasmengsel.

Leg de plakjes bladerdeeg in een vierkant met de randen net over elkaar. Druk licht

aan en rol het deeg een heel klein beetje met de deegroller uit om het iets dunner te krijgen zodat het bladerdeeg de gehele bloemkool kan bedekken.

Leg het uitgerolde bladerdeeg voorzichtig over de bloemkool heen en vouw de uiteinden

onder de bloemkool dicht. De bloemkool is nu helemaal ingepakt in het bladerdeeg. Bestrijk het deeg met wat losgeklopt ei. Laat de ingepakte kool 30 minuten staan en bestrijk het deeg nogmaals met ei.

Bak de bloemkool-wellington 30-40 minuten in de oven, of totdat het bladerdeeg mooi goudbruin en krokant is.

In de laatste 10 minuten van de oventijd kun je de kaasfonduesaus maken. Smelt de roomboter in een steelpannetje en voeg de knoflook toe. Laat de knoflook heel

even fruiten maar niet bruin worden.

Roer met een garde de bloem erdoor totdat je grove korrels krijgt. Schenk de witte wijn er geleidelijk bij terwijl je goed blijft roeren. Voeg de kaas beetje bij beetje toe en blijf roeren totdat alle kaas is opgenomen en de saus de gewenste dikte heeft. Zet de kaasfonduesaus met een deksel op de pan weg tot je gaat serveren.

Haal de bloemkool-wellington uit de oven en zet hem voorzichtig op een schaal. Schenk er eventueel alvast wat van de kaasfonduesaus overheen.

Maak de saus af met een snuf nootmuskaat en zwarte peper en serveer deze bij de bloemkool-wellington.

TIP

Ben je met een hele grote groep mensen? Geen probleem, maak dan gewoon meerdere bloemkolen klaar. Ze kunnen tegelijk in de oven. 

Geschreven door : Joke Boon