logo boonappetit

Bosh! recept voor vegan sticky shiitakes

Bosh! recept voor vegan sticky shiitakes

Bosh! Simpele recepten met ongelooflijke resultaten

Uit ervaring weet ik hoe moeilijk het is om een boek uitgegeven te krijgen. Wie als nieuwkomer (!) een boekcontract voor 4 titels ineen weet te krijgen is voor mij meteen al een mirakel.

Ik keek dus -eerlijk gezegd- met een lichte scepsis naar Bosh, simpele recepten, ongelooflijke resultaten, helemaal plantaardig. Henry Firth & Ian Theasby. (Fontaine Uitgevers, 27,00 euro) om te zien wat 4 boekcontracten rechtvaardigd.

Henry Firth, contentmaker op het gebied van film & internet en Ian Theasby, marketeer met een achtergrond in de mode, keerden vleeseten drie jaar geleden de rug toe en gingen veganistisch eten: geheel zonder dierlijke producten dus ook geen ei, zuivel of honing. Sindsdien is er veel veranderd: ze runnen het grootste online vegan kanaal ter wereld met vele miljoenen views op ieder recept.

Natuurlijk ze hebben hun werkachtergrond een beetje mee om te weten hoe je mensen kunt bereiken, maar als je de populariteit vast weet te houden doe je blijkbaar iets goed en ben je een blijver.

Het boek dat ze samen schreven Bosh! daar spat het enthousiasme van af. Hun teksten blaken van zelfvertrouwen en eerlijk gezegd vind ik dat erg leuk: ‘…belachelijk lekkere toetjes, (daar zijn we best goed in , al zeggen we het zelf)’.

Ze hebben wel een beetje gelijk: in dit boek tref je heerlijke receptuur die in veel gevallen lijkt op het equivalent van het gelijksoortige vleesgerecht. Zoals romige carbonara, burgers, knapperige zoetzure tofoe dat lijkt op een kipgerecht uit de Chinese keuken, chili sin carne, big bad nacho’s, rodewijn jus en tofoefisch and chips. Naast bekende fastfood gerechten die snel klaar zijn tref je ook een keur aan vernieuwende meer tijd nemende recepten aan. Ik noem de Big Bosh roast, het grote (Engelse) ontbijt, cashewkaas met knoflook en kruiden, buffalowings van bloemkool, spiraaltaart, pizza met Jackfruit en banaan, mezzetaart, paddestoelen Wellington of chocolade mousse van aquafaba. Alles vegan, prachtig gefotografeerd en helder verwoord.

Uiteraard trok ik de keuken in. Ik maakte pastaballetjes in marinara saus. Een verrassend leuk gerecht waarbij je balletjes maakt van pasta en bonen die je bakt en dan in een volsmakende tomatensaus legt. Ik vond het érg lekker en zag meteen: ze brengen hun gerechten hoog op smaak. Dat rekent meteen af met het idee dat (alleen) vlees voor krachtige smaken kan zorgen in een gerecht.

Ik deel het recept voor sticky shiitakes met je!

STICKY SHIITAKES

Als je van sticky, zoete, Aziatische gerechten houdt, is dit perfect voor jou (serieus, dit is zó goed!). Het is snel en eenvoudig te maken en maakt absoluut indruk op gasten. Serveer het met gekookte rijst en eetstokjes!

VOOR 2 PERSONEN

240 g shiitakes

3 eetl. maizena

2 eetl. arachideolie

2 tenen knoflook

3 cm verse gemberwortel

½ theel. water

1 eetl. sesamolie

2 eetl. lichte basterdsuiker

4 eetl. donkere sojasaus

2 eetl. rijstwijnazijn

1 theel. sriracha, of naar smaak

1 lente-ui, voor erbij

250 g Perfect gekookte rijst, voor erbij

1 theel. Sesamzaad

wok of grote koekenpan op hoog vuur

Snijd de shiitakes in dikke plakken en doe ze in een kom | Bestrooi met 2 eetlepels maizena en meng alles met je handen tot de shiitakes er goed mee bedekt zijn | Schenk de arachideolie in de wok en laat hem goed heet worden | Doe de shiitakes in de pan en bak ze 4-6 minuten, tot ze gaar zijn en een beetje krokant worden | Schep ze in een kom en zet weg

Pel de knoflook, schil de gember en snijd ze fijn | Schep de resterende maizena in een kommetje en roer het water erdoor | Veeg de wok schoon met keukenpapier en zet hem op laag vuur | Schenk de sesamolie erin | Voeg de knoflook en gember toe en bak ze tot ze gaan geuren en in de olie borrelen (ongeveer 1 minuut) | Bestrooi ze met de suiker en roer tot ze beginnen te karamelliseren (ongeveer 2 minuten) | Draai het vuur iets hoger, schenk het maizenapapje, de sojasaus en rijstwijnazijn erbij en roer een minuut, tot de saus iets gebonden is | Roer de sriracha erdoor | Doe de gebakken shiitakes weer in de pan en schep alles 1-2 minuten om, tot de shiitakes warm zijn en helemaal bedekt zijn met de saus

Snijd de lente-ui in dunne ringen | Schep de shiitakes op hete basmatirijst, garneer met de lente-ui en bestrooi met het sesamzaad

Geschreven door : Joke Boon