logo boonappetit

Olie, azijn, zout & zuur +recept voor spannend zout

Olie, azijn, zout & zuur +recept voor spannend zout

Olie, azijn, zout & zuur +recept voor spannend zout

Wie duurzaam wil leven en daarom graag lokale producten gebruikt zit in de wintermaanden met een dilemma: er groeit maar weinig in Noord Europa. De Zweedse chef-kok Johan Björkman zag in traditionele conserveringsmethoden als inleggen, fermenteren, drogen, kruidenolie, kruidenzouten en andere technieken waaronder saus maken, de oplossing om in de donkere wintermaanden toch te kunnen genieten van lokale producten. Ook ontdekte hij dat je door conserveren producten van structuur en smaak kunt veranderen zodat ze er soms zelfs beter van worden. Op die manier kun je een moderne voorraadkast aanleggen vol lekkere ingrediënten en smaakmakers. Hij schreef er een boek over: Olie, azijn, zout & zuur. Drogen, inmaken, fermenteren, infuseren. Johan Björkman. (GoodCook 20,95 euro)

De cover van zijn boek laat zien hoe zo’n kast eruit zou kunnen zien. En dat is écht een beeld waarvan mijn culinaire hart sneller gaat kloppen. Niets zo leuk als een kastplank met potjes en flesjes met zaken die je zelf hebt gemaakt. Bovendien is het ook leuk om een fles zelfgemaakte kruidenolie of kruidenazijn of bijzonder zout cadeau te geven.

Voorin het boek krijg je eerst een overzicht wanneer de tijd om te oogsten het best is. Wie niet zelf zaait en oogst weet zo wel wanneer het seizoen is en het aanbod daardoor groot en goedkoop. Daarna hoe je potten en flessen schoonmaakt zodat je de inhoud ook lang kunt bewaren.

Daarna komen de verschillende technieken aan bod: zoals Drogen, gewoon aan de lucht zoals bossen kruiden of in de oven op lage stand of in een speciale droogoven. En dan volgen er spannende recepten voor zwarte bessenpoeder, doperwtenpoeder, of poeder van geroosterde lente ui. Bij de Olie vind je spannende kruidenolie soorten als olie van gebrand hooi (wat helemaal niet moeilijk is) daslookolie of lavasolie. Azijn, bosvruchtenazijn(!), Inleggen waarbij zuur, hartig zuur zoals sparrenscheutkappertjes, zoetzuur en ander zuur aan bod komen, Zout zoals rodepeper-knoflook zout, Fermenteren waaronder gefermenteerde rabarber en daslook en diverse sausen zoals tahin van zonnebloempitten of hot-saus. Hierna geeft Johan een aantal geweldige (lees: sterrenniveau op haalbaar niveau) recepten waarbij je de smaakmakers ook daadwerkelijk gebruikt.

Al met al een erg leuk en bruikbaar boek wat ook geschikt is om zelfgemaakte cadeautjes mee te maken. (December!)

Een poos geleden kreeg ik van een vriendin een zak gedroogde hibiscusbloemen. Omdat die zo prachtig kleuren als je er wat van in je thee doet. Laat ik nou in dit boek een recept voor hibiscusazijn en voor hibiscuszout aantreffen. Ik ben meteen aan de slag gegaan. En deel het recept voor hibiscuszout, dat een zuurtje aan het zout geeft en lekker is bij gerechten met bietjes. Hibiscusbloemen vind je bij de Turkse supermarkt, in kruidenwinkels en online.

Hibiscuszout

Voor een potje

50 gram gedroogde hibiscusbloemen

50 gram zeezout zonder jodium

*Maal de hibiscusbloemen in een kruidenmolen en meng met het zeezout. Bewaar op een donkere plek in een goed afsluitbare schone pot. Dan blijft het zout zeker 6 maanden goed.

Geschreven door : Joke Boon