logo boonappetit

Indorock: vernieuwend, hip maar bovenal érg lekker! + heerlijk recept voor acar van rodekool.

Indorock: vernieuwend, hip maar bovenal érg lekker! + heerlijk recept voor acar van rodekool.

Indorock: vernieuwend, hip maar bovenal érg lekker!

Haring met Balinese sambal? Tja, aan die combinatie zou ik ook niet meteen gedacht hebben maar het is écht heel erg lekker! Ik proefde het tijdens de presentatie van Indorock, Indonesische smaken in een nieuw jasje. Bumbu* Nouveau Indo *134 recepten * sambal * toko. Vanja van der Leeden Fotografie Remko Kraaijeveld. (Nijgh Cuisine/ Nijgh & van Ditmar. 34.99 euro)

Terwijl de hapjes rondgingen (ook tahu telor en saté kambing dabu-dabu ) zorgde de live muziek van Remko Kraaijeveld en zijn vader Frank (oprichter van de Indorock band de Bintangs) voor de benodigde rock.

Vanja van der Leeden schreef, kookte en stylede, echtgenoot en fotograaf Remko fotografeerde Indorock. Het is een kookboek waarin de oude Indonesische keuken in een nieuw opgefrist, swingend hip jasje is gestoken. Vanja noemt het zelf nouveau Indo. Ze is dan ook een ‘atypische pinda’, naast een pinda allergie had ze een Indonesische oma die niet kon koken. Dat maakt dat zij geen traditionele familierecepten heeft waar sentiment aan kleeft, maar de blik voorwaarts op de toekomst richt.

Voor dit boek maakten Vanja en Remko samen met hun kinderen een reis naar Indonesië, Vanja speurde en vond mensen om mee te koken, die haar de fijne kneepjes leerden en vond uiteindelijk ook haar liefde voor Indonesië. (In het boek een mooi beschreven verhaal over haar Indische oma én de oorzaak voor Vanja’s afzijdig blijven van al wat Indisch was.) Dat maakt dit boek tot een ode aan de veelomvattende keukens van Indonesië, lekker eten en mooie smaken. Het is liefde en Remko Kraaijeveld heeft dat heel mooi in beelden gevangen. Het plezier spat er vanaf.

Indorock is zo’n kookboek waardoor ik het jammer vind dat een mens nou eenmaal niet de hele dag kan eten. Want wat is het allemaal lekker en uitnodigend. En gedegen in uitleg en receptuur. Omdat ik nog boven de recepten zat te kwijlen betreurde ik ongeduldig dat er in mijn stadsdeel slechts een toko is met een zeer matig assortiment. Ik vroeg aan Vanja die vlakbij mij woont waar zij haar ingrediënten koopt. ‘Dat staat bij het hoofdstuk In de Toko en achterin’. En ze gaf me een adres.

Via hoofdstukken als de spelling en uitspraak, (Vanja hanteert de huidige Indonesische spelling), uitleg over de receptuur: ‘Het is niet ingewikkeld, de grootste uitdaging is het bij elkaar scharrelen van de ingrediënten’. Over de vijzel en haar haat-liefde verhouding daarmee: veel werk. Bij ingrediënten uit de toko, krijg je uitleg en achtergronden waardoor je weet wat wat is, bij wijn is fijn, geeft wijnschrijver Esmee Langereis uitleg welke wijn lekker smaakt bij kruidig Indo eten, komen we aan bij Soep of soto. Natuurlijk ontbreekt soto ayam niet, soto met rijstballen oftewel restjes opmaak soep, maar ook de heerlijk beschreven (ik proef het bijna) soto Betawi. Na de soep volgen groenten en vega wat dacht je van Jackfruit curry met kruidige serundeng, of momok tempeh (in kokos gekarameliseerde tempeh met paddenstoelen-cacaojus) of urap van boerenkool: spicy boerenkool met avocado en fris boerenkoolsap. Als dat geen fusion is. Hierna volgen nog vlees en gevogelte, vis, zoet, menu’s, drankjes: pandan colada (!), sambal, erbij: acar van rodekool, rijst, sauzen, krupuk en zo om te eindigen met de ziel van vele Indonesische gerechten: bumbu’s.

Vanja kookte en stylede jarenlang voor bladen, kookboeken en als kok voor anderen, met Indorock stapt zij zelf terecht in het voetlicht. Indorock is een ode aan lekker eten en is met heel veel liefde gemaakt.

Ik maakte en genoot van acar van rodekool, ik deel het recept met je.

Acar van rodekool

Ik hou van rodekool, gestoofd met appel of als salade. Atjar of in de spelling die Vanja gebruikt acar van rodekool kende ik nog niet. Na één hapje was ik verkocht, wát is dit ontstellend lekker, knapperig, fris  en om vrolijk van te worden zo kleurrijk!

 

125 ml natuurazijn

75 gram suiker

2 kruidnagels, geplet in de vijzel

1 kaneelstokje, geplet in de vijzel

1 steranijs

¼ tl zout

¼ rodekool (of 200 gram voorgesneden)

½ mango of een kleine

1 mini komkommer (100 gram)

1 biologische limoen

*Zet de natuurazijn op met de suiker, de kruidnagels, het kaneelstokje, de steranijs en zout n roer tot de suiker is opgelost. Neem van het vuur en laat de smaken 15 minuten trekken. Snijd intussen de rodekool in dunne repen, de mango in luciferdunne reepjes en de komkommer in plakjes.

*Zeef het acarmengsel en verwijder de specerijen. Rasp de limoen en houd de zest apart. Halveer en knijp de helft uit boven het acarmengsel. Meng vlak voor het serveren door de mango, komkommer en rodekool, zodat deze knapperig blijft. Eerder kan ook, alleen wordt de kool dan wat zachter. Maak af met limoenrasp.

TIP bewaar eventueel overgebleven acarvocht. Lekker over bijvoorbeeld gekookte bietjes, raapjes of worte

 

Geschreven door : Joke Boon