logo boonappetit

Meals in Minutes + supervegadahl recept

Meals in Minutes + supervegadahl recept

Meals in Minutes + supervegadahl recept

De Ierse Donal Skehan is veelzijdig: naast televisiepersoonlijkheid (je kent hem vast van 24 Kitchen) is hij presentator, voedselschrijver, kok, fotograaf en oud-zanger. Hij staat bekend om zijn televisieseries, kookboeken en populaire YouTube-kanaal. Skehan was ook lid van de jongensband Streetwize. 

Toch is hij uiterst bescheiden en jongensachtig leuk. Ik heb een keer met hem ontbeten. Dat klinkt zo opgeschreven best spannend. Het was bij boekhandel Scheltema op maandagmorgen waar hij een (vorig) boek presenteerde. En er waren meer mensen bij. Maar wát een leuke man, zo fris, enthousiast en echt geïnteresseerd.

Nu is er een nieuw kookboek van zijn Meals in minutes 90 simpele, voedzame maaltijden. Donal Skehan. (Uitgeverij Nw A’dam 25,99 euro) Dat hij bovendien zelf fraai fotografeerde.

Een paar jaar gelden verliet Donal zijn geboortedorp in Ierland waar hij een heerlijk huis en een goed uitgeruste en van alle gemakken voorziene keuken had. Na een jaar van omzwervingen vestigde hij zich uiteindelijk in LA en werd hij kort daarna vader. Hierdoor realiseerde hij zich dat uitgebreid koken een onmogelijk iets is als je moe en druk bent, weinig tijd en een minder goed uitgeruste keuken tot je beschikking hebt. Hierdoor kreeg hij een andere manier van- en kijk op koken. Een van ‘weinig moeite groots effect’ waarbij de voor- en bereiding minimaal is, er weinig pannen gebruikt worden en je de ingrediënten gewoon in de supermarkt haalt. Wat resulteerde in het zeer bruikbare Meals in Minutes waarbij je écht weinig tijd kwijt bent en erg smakelijke resultaten bereikt. Hoofdstukken als sudderen en stoven in één pan, bakken en braden in één pan, snel maken / langzaam garen en zes ingrediënten laten dit zien. Bijkomend effect is dat je weinig afwas hebt. Voor iedereen staat er wat in: vlees, vis en vega. Ik noem paellamaaltijd uit de oven, traag gegaarde wittewijnkip, acquacotte minestrone, peterselie roomkabeljauw, vega pad thai of mac & cheese met bloemkool uit de oven. Ik maakte de kip char siu en de supervegadahl. Heerlijk! De supervegadahl is voor 6 personen en daardoor had ik meteen voor 2 dagen. Kijk dat is weinig moeite groots en lekker effect.

Donal doet me ergens aan een nieuwe, frisse maar geheel eigen versie van Jamie Oliver denken.

Het recept voor supervegadahl mag ik met je delen.

 

Ins & Outs:

Dit is een versie bomvol groenten van mijn favoriete dhalrecept, maar aangezien dit kookboek om eenvoudig koken met overheerlijk resultaat draait zou het onvergeeflijk zijn het niet op te nemen. Ik gebruik bloemkool en zoete aardappel om er een vullende maaltijd van te maken, maar aubergine, broccoli of flespompoen kunnen ook prima, al dan niet in combinatie. Snelle kooktip: bij de meeste supermarkten kun je, als je geen tijd of zin hebt om zelf te snijden, voorgesneden groenten kopen en die hier voor het gemak gebruiken.

Actieve bereidingstijd: 15 minuten

Kooktijd: 40-45 minuten

Keukengerei: stoofpan met deksel

Voor 6 personen:

  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 5 cm verse gember, geschild en fijngeraspt
  • 1 tl kurkuma
  • 2 tl zwart mosterdzaad
  • 2 kleine groene chilipepers, heel
  • Grote hand koriander, stelen fijngehakt en blaadjes apart
  • 250 g rode linzen, afgespoeld
  • 75 g quinoa, afgespoeld
  • 400 ml volle kokosmelk uit blik
  • 225 g tomatenblokjes uit blik
  • 650 ml groentebouillon of water
  • ½ bloemkool (ca. 350 g), in roosjes
  • 1 grote zoete aardappel (ca. 220 g), geschild en in blokjes van 2 cm
  • zakje jonge spinazie (80 g)
  • sap van ½ citroen, of naar smaak

Bereiding:

  1. Verwarm de olie in een stoofpan op matig vuur en fruit de ui en gember 5-6 minuten zachtjes. Voeg de kurkuma, mosterdzaadjes, chili’s en koriandersteeltjes toe, bak ze een minuut mee en voeg dan de uitgelekte linzen en quinoa toe.
  1. Voeg de kokosmelk, tomatenblokjes en de bouillon of het water toe, breng aan de kook, temper het vuur en laat alles 15 minuten sudderen.
  1. Voeg de bloemkool en zoete aardappel toe, doe het deksel schuin op de pan en laat nog 15 minuten sudderen en inkoken. Roer heel regelmatig tot je een heerlijk dikke dhal hebt.
  1. Roer de spinazie en het citroensap erdoor en smoor de spinazie even. Controleer de smaak en voeg meer citroensap toe als je dat lekker vindt. Dien de dhal op in grote kommen en bestrooi met de korianderblaadjes.

Geschreven door : Joke Boon