logo boonappetit

Vegan Party: Avant-garde koken

Vegan Party: Avant-garde koken

Vegan Party: Avant-garde koken

Een van de ondertitels van Vegan Party luidt Avant-garde vegan. Avant-garde verwijst in het algemeen naar een generatie jonge kunstenaars die met nieuwe vormen experimenteren. Vegan Party, met meer dan 70 fantastische recepten, voor alle feestdagen. Avant-garde vegan. Gaz Oakley (Culinair Karakter, 19.99 euro)

Gaz Oakley houdt van feestjes en groeide op met de uitbundige feestgerechten die zijn vader kookte. Toen hij met koken begon nam hij het stokje van vader over. Toen hij veganist werd wilde hij zijn vleesetende familie het gevoel geven niks te missen ondanks dat het eten vegan was.

Dat verklaart recepten als ontbijtspek, wat op de foto sprekend lijkt op spek van een varken, tofoe benedict, de vegan versie van de ei klassieker, hapjes met gerookte zalm, waarbij de zalm bestaat uit bewerkte wortel, Sint-Jakobsschelpen met knapperig spek en doperwtenpuree, waarbij de Sint-Jakobsschelpen gesneden worden uit grote zwammen en het spek gemaakt wordt met rijstpapier en kruiden, of gebarbecuede ‘ribs’ met cranberryglazuur, worstenbroodjes, nepkalkoen of ‘rundvlees’ met rozemarijn, rode wijn en knoflook. In Vegan Party staan vooral equivalenten van klassiekers die vlees, vis, ei of gevogelte bevatten in en dan in een prachtige vegan uitvoering. Dat is allemaal erg knap gedaan en beslist vernieuwend.

De recepten vragen nogal wat tijd en ingrediënten. Maar dan heb je wel een bijzonder huzarenstukje. Vraag blijft: wil je als veganist wel iets eten en op tafel zetten dat lijkt en bijna dezelfde naam draagt als de animale versie? Vegan zijn betekent toch dat je dit juist de rug toekeert?

Geschreven door : Joke Boon