logo boonappetit

Het grote kinderkookboek: is ook een cadeau voor ouders

Het grote kinderkookboek: is ook een cadeau voor ouders

Het grote kinderkookboek: is ook een cadeau voor ouders

Opvoeden is je kinderen liefdevol begeleiden naar zelfstandigheid. En daar zou je eigen eten leren koken een onderdeel van moeten zijn. Jong geleerd is in dit geval oud gedaan. Bijkomend voordeel is beslist minder gezeur en betere eters aan tafel als ze het zelf hebben gemaakt.

Uit eigen ervaring weet ik hoe heerlijk het is als je onverwacht laat thuis bent, je een kind kan bellen die vast aan het eten begint of gewoon die dag kookt.

Om kinderen enthousiast te maken voor koken is het heel prettig om een speciaal op kinderen gericht kookboek te gebruiken. Hierin staat stapsgewijze uitleg, duidelijke taal, recepten die kinderen over het algemeen kennen en lekker vinden, weetjes én humor. Dit alles vind je in Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes door Karin Luiten (Uitgeverij Ploegsma, 19,99 euro)

Dat Karin naast de zonder pakjes en zakjes koningin ook een kookpedagoog is blijkt uit dit boek, dat een bundeling is van haar eerder verschenen kinderkookboeken: Lekker opscheppen! en Lekker uitpakken! Het begint met een kort stripverhaal Waarom zou je koken? : ‘eindelijk maken wat je zelf lekker vindt, indruk maken, handig voor later en wie kookt hoeft niet af te wassen!’ Daarmee is de heerlijke toon gezet.

De humor in dit boek doet mij schateren, de weetjes zijn leuk: zoals het verschil tussen een pannenkoek en een galette of het pannenkoek overgooi spel. De recepten zijn allemaal een stuk gezonder dan de kant en klare fastfoodversies waar kinderen nou eenmaal van houden. Bij sommige recepten staat een snor met het opschrift GMT: grote mensen tip, om het gerecht een beetje aantrekkelijk voor grote mensen te maken.

Heel veel lekkere recepten komen voorbij in hoofdstukken als Soep -echte verse tomatensoep, kikkersoep, Eitje! -ei met een hartje, gevulde eitjes, Broodjes -koekenpantosti, zebra’s, Pizza -rode pizza, Turkse pizza, Pannenkoeken -basisrecept, Amerikaanse bananenpannenkoekjes, Aardappels -aardappels uit de oven, gepofte aardappels, Rijst, - gespikkelde rijstsalade, nasirolletjes met pindasaus, Pasta, -pasta met doperwten en ham, knakworstpasta uit de oven, Vlees, -gehaktballetjes met een verrassing, tekkels in een jasje, Vis,- garnaaltomaatjes, Oosterse viskoekjes, Groente,-sappige pompoenkoekjes, spinazietaart met ham en kaas, Sla,-kaboutersla, Waldorfsalade met mandarijntjes, Knutseleten, - Thaise loempiaatjes, spinaziewraps met zalm, Toetjes -mandarijnensoep, oma’s appelmoes en Bakken – kokospiramides en roze bramenkoeken. Daarmee krijg je je kinderen beslist de keuken in én tevreden eters.

Mooi cadeau voor de komende feestdagen. Dit is bovendien een cadeau waar je als ouders ook wat aan hebt, nu en later als je bij je kinderen gaat eten.

 

Ik geef je het recept voor appeltjes uit de oven dat is leuk voor de herfstvakantie,  woensdagmiddag of een druilerige weekenddag.

voor 4 personen

maken 10 minuten

in de oven 30 minuten

4 kleine friszure appels (Elstar, Cox)

25 gram zachte boter

6 el bruine basterdsuiker

4 el rozijnen

25 gram geschaafde amandelen

1 tl kaneel

speciale spullen: appelboor

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Steek met een appelboor van boven naar beneden de klokhuizen uit de appels.

3. Kwast de appels rondom in met wat zachte boter.

4.Strooi 4 eetlepels bruine basterdsuiker in een bord en rol de appels erdoor, zodat de suiker vastplakt.

5. Vet een ovenschaal in met wat boter en zet de appels erin.

6. Meng in een kommetje de overige 2 eetlepels basterdsuiker met kaneel, rozijnen en amandelen.

7. Duw dit mengsel in de holtes van de appels.

8. leg bovenop elk appeltje een klontje boter.

9. Schuif de schaal in de oven en laat de appeltjes in een half uur gaar en zacht worden.

Extra lekker met koude vanillevla, een schepje crème fraiche of bolletje vanille-ijs.

Geschreven door : Joke Boon