logo boonappetit

Cyprus, érg lekker (eet)lezen! + recept voor COURGETTEKEFTEDES

Cyprus, érg lekker (eet)lezen! + recept voor COURGETTEKEFTEDES

Cyprus, érg lekker (eet)lezen!

 

Elk jaar als we gaan nadenken over onze zomerse vakantiebestemming komt heel Europa zo’n beetje ter sprake. Om elkaar vervolgens een paar dagen later verzuchtend aan te kijken en bijna gelijktijdig te zeggen: ‘Zullen we gewoon weer naar Cyprus gaan? Ik vind het daar zo fijn.’

Wij gaan dus al jaren zomers naar Cyprus (het Griekse deel), omdat we het daar zo ontstellend fijn en lekker vinden. Het is er altijd mooi weer, het eiland is prachtig, de bewoners zijn erg aardig, de zee verkoelend en het eten en de wijn verrukkelijk.

Dat eten is trouwens nét even anders dan ‘de Griekse keuken’. Misschien omdat Cyprus in de Middellandse Zee naast Syrië en onder een deel van Turkije ligt en lange tijd onder Engelse heerschappij stond: de keuken is een smeltkroes van zowel Europese, Midden-Oosterse en Mediterrane smaken.

Je snapt dat ik blij was toen ik hoorde dat er een heel kookboek over Cyprus kwam. Cyprus, familierecepten van een eilandkeuken. Georgina Hayden. (Becht 27.99 euro) Het boek dat ik krijg toegestuurd is verpakt in papier met een bosje kruiden: rozemarijn, tijm en oregano en een bundeltje kaneelstokjes. Dat -zal vast heerlijk geuren (ik heb geen reukvermogen)- wekt het verlangen om te gaan koken.

Georgina Hayden kan prachtig schrijven. Dat weet ik omdat zij eerder het kookboek Slow (2017) uitbracht. Eten speelt een hoofdrol in het leven van de in Londen geboren en getogen Grieks Cypriotische. Twaalf jaar maakte ze deel uit van het team van Jamie Oliver dat onder andere receptuur en teksten voor zijn boeken bedenkt.

Georgina haar fascinatie voor eten begon al op jonge leeftijd toen zij elk weekend in het restaurant van haar Grieks Cypriotische oma en opa kwam. Ook hielp zij haar beide yiayia’s (oma’s) in de keuken.

Als de inmiddels volwassen Georgina haar baby kort voor zijn geboorte verliest, is koken na een tijdje het enige dat haar weer op de been kan krijgen en structuur in haar verdriet biedt. Want, zo zegt Georgina ongeacht wat het leven je brengt: eten moet je altijd. Dat resulteerde in haar eerste boek Slow. Het is dan ook fijn om te zien dat ze in Cyprus op enkele foto’s een baby vasthoudt.

‘Cypriotisch eten voorziet in alle behoeften. Het zit boordevol tradities en rituelen. Er zijn gerechten die helend werken en er is feesteten.’ In Cyprus vertelt Georgina over haar herinneringen aan Cyprus, haar familie en het eten. Bijna elk recept wordt ingeleid door een anekdote. Dat maakt het tot een heerlijk eet-leesboek.

Voorin wordt eerst uitleg gegeven over de ingrediënten waarbij ik moest grinniken bij cactusvijg. Ooit liet ik deze door man en zoon plukken, omdat ik ze net als Georgina alleen schoongemaakt kende en zodoende niet dacht aan de prikkende schil -waar zij nog lang last van hadden-.

In hoofdstukken als ontbijt, mezze, groenten, granen en peulvruchten, vis, vlees, bijgerechten, zoet en drankjes komen veel voor mij bekende maar ook een groot aantal onbekende gerechten voorbij. Wat dacht je van halloumopita: een cake die het midden tussen hartig en zoet houdt gemaakt met halloumi (!).

Halloumi is die heerlijke zoutige Cypriotische kaas die je kunt bakken zonder dat het smelt en die ‘’tsss tss’ een beetje piepend geluid maakt als je het eet. Ook staan er verschillende keftedes (balletjes) in. Van vis, tomaat, aubergine of van courgette en recepten met filodeeg zoals de bekende spinaziepastei met feta: Spanakopita. Uiteraard ontbreken de peulvruchten ook niet en word ik nieuwsgierig naar de verse zwarte oogbonen die je bij ons slechts gedroogd kunt krijgen. Ook het typisch Griekse recept voor ‘Gigantes’ witte reuzenbonen in tomatensaus ontbreekt niet.

In Cyprus staat voor elk wat wils, of je nu van zoet of hartig van vlees, vis of groente houdt: Cypriotisch eten is gewoon erg lekker!

Ik deel het recept van courgettekeftedes met je. Zálig zijn die.

COURGETTEKEFTEDES – KOLOKYTHOKEFTEDES

VOOR 16 STUKS

400 g courgette

4 lente-uitjes

6 takjes munt

50 g anari, gezouten ricotta of

pecorino

½ citroen

100 g feta

zeezout en versgemalen zwarte peper

2 grote eieren

125 g zelfrijzend bakmeel

Olijfolie

Rasp de courgette grof boven een grote mengkom. Snijd de lente-uitjes in dunne ringen. Trek de blaadjes munt van de takjes, snijd ze fijn en voeg met de lente-ui toe aan de courgettes. Rasp de anari en de schil van de citroen erboven en verkruimel de feta erboven. Klop de eieren erdoor.Breng op smaak met zout en peper, voeg de eieren toe en klop ze er met het bakmeel door tot alles aan elkaar blijft kleven. Schenk een dun laagje olie in een grote pan met antiaanbaklaag, zet deze op middellaag vuur. Neem steeds een grote eetlepel van het beslag en bak de keftedes tot ze goudkleurig zijn, 4-5 minuten aan elke kant. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met in partjes gesneden citroen.

Geschreven door : Joke Boon