logo boonappetit

Stressvrije Kerst met Donna Hay + recept voor chocoladekerstcake

Stressvrije Kerst met Donna Hay + recept voor chocoladekerstcake

Stressvrije Kerst met Donna Hay + recept voor chocoladekerstcake met kweepeerglazuur

Kerst -en dan vooral het eten tijdens deze dagen- is voor veel mensen een bron van stress. Zonde als je je bedenkt dat het vooral om samengaan en gezelligheid gaat. Opeens lijkt het of iedereen een menu van meerdere gangen moeiteloos op tafel moet kunnen toveren, zonder rode vlekken van de zenuwen en er zelf nog ook nog kerstwaardig uit moet zien. Dan hebben we het nog niet over het versierde huis en de boom zelf gehad.

Gelukkig is de één zijn nood de ander zijn brood. En zijn er kookboekenschrijvers die je uit de brand helpen en ons door deze ‘moeilijke dagen’ loodsen.

Donna Hay, de koningin als het gaat om heerlijke, foolproof en smakelijke recepten die écht goed maakbaar zijn bracht recent een kerstkookboek uit. (Kerst, het kookboek. Donna Hay Spectrum, 24,99 euro)

In dit boek geeft Donna haar versies van beproefde klassiekers en nieuwe gerechten. Te beginnen met hapjes: zoals mini quiches met ui, brie en rozemarijn, vingersandwiches met gerookte zalm, wasabi en radijs, munt-spinaziedip met yoghurt of tonijndip met dukkah.

Na deze lekkere hapjes is de toon gezet. De styling van Donna Hay is (lijkt) eenvoudig maar weergaloos. Als je goed kijkt naar de foto’s kun je het nadoen. (Althans dat probeer ik zelf altijd.) Na de hapjes volgen geglaceerde ham op verschillende manieren, kalkoenborst en kalkoen op verschillende manieren en verschillende bereidingen van kip in de oven. Na wat voorbereidingen doet de oven het verdere werk. Ook buikspek, kreeft en vis komen aan bod. De bijgerechten zijn zo lekker dat je deze ook als vegetarisch alternatief kunt presenteren. Broccoli met citroenboter en tijmbroodkruim, de creatieve variatie op de gelijknamige aardappel: de Hasselback-pompoen met honing en amandelen, een hele geroosterde bloemkool in witte wijn met knoflookboter, een aardappelkruidenbroodkrans, of briochetoast met gesmoorde peer en rozemarijn. Veel van de gerechten zijn goed voor te bereiden, dat scheelt uiteraard ook in de stress.

Ook bakwerk ontbreekt niet: van hartige koekjes (bij de borrel of kaasplank) tot allerlei zoete broodsoorten zoals Christmas pudding, panettones en brownie in kerstboomvorm voor bij de brunch of boom-versier koekjes in de vorm van peperkoekmannetjes. Voor wie nog een dessert wil is er volop keus in taart, merenque, trifle, ijs of….. een chocolade kerstcake met kweepeerglazuur. Dat is een heel érg lekkere en mooie afsluiter, ik deel het recept met je.

Met Donna Hay wordt kerst een gezellig feest voor iedereen ook voor de keukenprins of -prinses zelf.

Chocoladekerstcake met kweepeerglazuur

260 g ontpitte pruimedanten

11⁄2 theelepel natriumbicarbonaat (baksoda)

250 ml kokend water

240 g krenten

180 ml rum

85 g ongezouten boter, zacht

1 theelepel vanille-extract

260 g lichtbruine basterdsuiker

11⁄2 eetlepel fijngeraspte sinaasappelschil

6 eieren

225 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd

35 g cacaopoeder, gezeefd

11⁄2 theelepel kaneel

1⁄2 theelepel gemalen piment

150 g pure chocolade, gesmolten

chocolade-kweepeerglazuur

300 g kant-en-klare kweepeergelei

50 g pure chocolade, fijngehakt

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een tulbandvorm van

2 3⁄4 liter in. Meng de pruimen, het natriumbicarbonaat en water

in een middelgrote kom en laat 10−15 minuten staan. Pureer het

mengsel met een staafmixer en zet apart.

Verwarm de krenten en rum in een kleine sauspan op hoog

vuur al roerend 5–6 minuten of tot de krenten alle rum hebben

opgenomen. Zet apart.

Meng de boter, vanille, suiker en sinaasappelschil in de kom van

een keukenmachine in 10−12 minuten. Schraap de wanden van de

kom schoon. Klop de eieren er een voor een goed door. Voeg

het meel, de cacao, kaneel, het piment, de chocolade en de

beide vruchtenmengsels toe. Klop tot alles is gemengd.

Schenk het beslag in de vorm en zet 1 uur in de oven of tot het

gaar is (test met een prikker). Zet de vorm omgekeerd op een

bakrooster en laat de cake 10−15 minuten afkoelen in de vorm.

Verwijder de vorm en laat verder afkoelen.

Verwarm voor het glazuur de kweepeergelei al kloppend in

een kleine sauspan op matig vuur tot hij is gesmolten. Voeg de

chocolade toe en meng al kloppend. Breng aan de kook en laat

al kloppend 2−3 minuten doorkoken of tot je een dikke massa

hebt. Laat afkoelen op kamertemperatuur.

Zet de cake op een taartplateau of -schaal en schenk vlak

voor het opdienen het glazuur erover. VOOR 12−14 PERSONEN

Geschreven door : Joke Boon