logo boonappetit

De makkelijke Franse keuken + recept voor tartines aux radis

De makkelijke Franse keuken + recept voor tartines aux radis

De makkelijke Franse keuken +recept voor tartines aux radis

Wie in krap 14 jaar tijd liefst 14 (!) kookboeken schrijft, waarvan er een duizelingwekkend aantal over de toonbank zijn gegaan, mag een fenomeen genoemd worden. Ze blijft er beslist bescheiden onder: Karin Luiten bekend als Koken met Karin presenteerde 31 oktober haar 14e kookboek. De makkelijke Franse keuken Lekkere recepten voor elke dag Karin Luiten (Uitgeverij Nw A’dam 27,99 euro)

Tijdens een heerlijke lunch in het knusse Bouchon du Centre in Amsterdam werd De makkelijke Franse keuken ten doop gehouden. Tijdens de lunch verzorgd door Hanneke Schouten kregen we allerlei gerechten uit het boek en zo meteen een indruk van de inhoud. Ik noem roulés aux olives, een hapje van bladerdeeg en olijven, tartines aux radis, een verrassend toastje met 2 bereidingen van radijs, oeuf mayonnaise, hardgekookt ei met mayonaise en paté de campagne, huisgemaakte paté. Daarna een heerlijke soupe au pistou, een groentesoep met de Franse variant van pesto, gevolgd door tartelette au figues et roquefort, hartig-zoete taart van vijg en blauwe kaas, petits farcis met gehakt gevulde groenten en als afsluiter petits gâteaux aux pralines roses, een deegbakje gevuld met een rozerode amandelcrème. Alles even smakelijk en begeleid door wijn in alle kleuren en water.

De makkelijke Franse keuken is een iets ander boek dan we van Karin gewend zijn. Nog steeds met de vertrouwde, beproefde en smakelijke receptuur, uiteraard geheel zonder pakjes en zakjes en ook nog eens foolproof.

Het zorgvuldig uitgevoerde boek, heeft een groter formaat en veel grote foto’s, gemaakt door Harold Pereira. Het is een persoonlijk boek. De privé foto’s zijn als een overzicht vormgegeven en doen denken aan een vakantie ansichtkaart. De persoonlijke verhalen vertellen over de intense liefde die Karin voor Frankrijk heeft en daar vond.

Om tijdens het koken en het eten in Franse sfeer te komen is er een speellijst met Franse chansons die je op Spotify kunt vinden. De recepten zijn ingedeeld in hoofdstukken als aperitief, soep, voorgerechten (en lunchgerechten) vlees, vis, kaas, groente, aardappels (en rijst, bijgerechten) toetjes, gebak (inclusief brood en koekjes) en basisrecepten. Tussen de recepthoofdstukjes vinden we Leesvoer o.a. over een huis in Frankrijk, Marseille de thuishaven van de bouillabaisse en Handig: over Franse kookspullen en -smaken, menusuggesties onder andere voor een Diner en amoureux (diner met z’n twee), een souper de Noël (Kerst) of Diner entre amis, een etentje met vrienden. Veel recepten zijn bekende: zo zag ik de sesamdriehoekjes die ik een beetje vergeten was weer terug en staat de uiensoep van Bouchon du Centre erin, die soep is zó lekker dat ik er wel een emmer vol van lust.

Behalve vlees en vis zijn er voldoende gerechten waarbij de niet vlees of viseters ook uitgebreid aan hun trekken komen, zoals een steak tartaar van wortel.

De makkelijke Franse keuken is een boek vol smakelijke vakantie herinneringen en nieuwe kennismakingen, bevat veel informatie en nodigt uit om méteen de keuken in te duiken.

Het leuke recept voor tartines aux radis, radijstoastjes mag ik met je delen.

Tartines aux radis - Radijstoastjes

Bereiden: 15 minuten | voor 4 personen | vegetarisch

Een eigenaardig maar verrukkelijk Frans borrelhapje: radijsjes geserveerd met boter en zout, gewoon om zo samen op te knabbelen. Het liefst natuurlijk met van die lekker pittige langwerpige radijsjes zoals ze die in Frankrijk hebben. Maar met gewone ronde Hollandse kan het ook. Ik heb een nog beter idee: maak kruidenboter met het groene lof en serveer op toastjes van oudbakken stokbrood.

Ingrediënten

  • 1 bosje radijs
  • 1 stokbrood (vers/oudbakken/afbak)
  • 75 g boter (kamertemperatuur)
  • Kneep citroensap
  • Fleur de sel
  • Peper uit de molen
  • Olijfolie

Bereiding

Oven voorverwarmen op 200 °C. Snij het stokbrood in plakjes. Leg op de bakplaat, bezwiebel met een sliertje olijfolie en bak in 5-10 minuten knapperig in de oven. Laat iets afkoelen. Dit kan trouwens ook prima van tevoren, ze blijven makkelijk een paar dagen goed in een trommeltje.

Snij het loof los van de radijsjes. Gooi lelijke/gele bladeren weg, was de rest en slinger goed droog in een slacentrifuge (of tussen twee theedoeken). Hak fijn in de keukenmachine.

Voeg de boter toe en mix tot een groen geheel. Breng op smaak met een kneep citroensap, peper en fleur de sel.

Snij de radijs in plakjes, een half bosje is waarschijnlijk genoeg.

Besmeer de broodjes dik met kruidenboter en garneer met plakjes radijs.

Bestrooi met nog wat fleur de sel.

TIP

Boter over? Maak een rolletje in plasticfolie, bewaar in de vriezer. Snij een plakje af voor over gekookte groente of een gebakken biefstukje.

Geschreven door : Joke Boon