logo boonappetit

Vers uit de oven + recept voor haverbrood zonder kneden.

Vers uit de oven + recept voor haverbrood zonder kneden.

Vers uit de Oven + recept voor haverbrood zonder kneden

Van alle apparaten in huis zijn er een aantal die ik dagelijks gebruik: naast de vaatwasser is dat mijn oven.

De oven is mijn vriend: hij bakt, stooft of suddert mijn eten terwijl ik ondertussen iets anders doe. Hij maakt alles net even lekkerder, nergens krijg je zulke lekkere kaaskorstjes of knapperige randjes als bij een gerecht dat uit de oven komt. Het lijkt of in de oven smaken versmelten tot de lekkerste versie van zichzelf.

Vers uit de oven door Ajda Mehmet (Uitgeverij GoodCook, 20,95) is een boek waarin de oven het Zwitserse zakmes onder de keukenapparatuur genoemd wordt. De in Londen geboren Ajda Mehmet is foodstylist en receptontwikkelaar. Inmiddels werkt en woont ze in Nederland en doet ze de foodstyling voor kookboeken en bladen. (Zo leuk: Toen ik de foto van mijn haverbrood op Instagram plaatste liet ze me weten dat zij de foodstyling had gedaan voor het kerstmenu dat ik ontwikkelde voor Elle Eten. De wereld is soms erg klein.)

Vers uit de oven is Ajda haar eerste boek en staat vól heerlijks om je de dag door te bakken. Van ontbijt tot het avondeten, zoete hapjes en tussendoortjes. Ik noem granola + cacao en kokos (denk aan een bounty!), havermout uit de oven met frambozen-rozenjam, green-eggs (een variant van shakshuka), aardappel en feta-rösti + avocado, tahin- en kaneeltwist, crackers van filodeeg + kurkuma en kokos, warme bieten- en tuinbonensalade, geroosterde citrushalloumi + rozemarijnaardappels, kip byriani uit de oven of de zalige ricottabeignets + kaneelsuiker. Een slankere versie: want ovengebakken, deze staan hoog op mijn to bake lijstje.

Maar eerst bakte ik hongerig het haverbrood zonder kneden. Afwegen, roeren en in de oven. Na 50 – 60 minuten bakken heb je een heel erg lekker brood, dat qua structuur deed denken aan het heerlijk stevige roggebrood dat ik laatst in Zweden at. Dit is een brood dat ik vaak ga bakken. Groot voordeel: normaliter wordt sodabrood snel droog en oud, dankzij het amandelmeel en het lijnzaad is het ook de volgende dag nog lekker smeuïg. Ik vroor een deel in.

Het recept mag ik met je delen:

 

HAVERBROOD zonder kneden

Brood is niet snel te bereiden. Als het om gistbrood gaat, en dat is het meeste brood, dan heb je tijd nodig om het brood te laten rijzen en om de gluten te laten ontwikkelen. Dit brood is zowel snel te maken als glutenvrij en heeft als extra voordeel dat het brood niet hoeft te worden gekneed. Het is echter niet zo licht en luchtig als een gistbrood. De textuur van dit brood is zacht en kruimelig, net zoals de meeste sodabroden, en waarschijnlijk net zo voedzaam.

bereiding 10 minuten + 20 minuten rusten - oventijd 50-60 minuten - 1 brood

roomboter, op kamertemperatuur, om in te vetten

NATTE INGREDIËNTEN

400 ml havermelk

3 el honing

3 tl appelciderazijn

DROGE INGREDIËNTEN

225 g volkoren havermeel

150 g amandelmeel

75 g lijnzaad

2 tl baksoda

1 tl zeezout

2 tl havermout

2 tl lijnzaad

VERDER NODIG

broodvorm of cakeblik, lengte 22 cm, of gietijzeren pan

Vet een broodvorm of een gietijzeren pan dik in met roomboter.

Meng de natte ingrediënten in een (maat)beker en zet opzij. Meng alle droge ingrediënten in een grote kom en roer met een garde om eventuele klontjes te verwijderen. Maak een kuiltje in het midden. Schenk de natte ingrediënten in het kuiltje en meng alles met behulp van een spatel in zo min mogelijk slagen, tot je een dik, net niet meer vloeibaar deeg hebt. Laat het deeg 20 minuten rusten.

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Schep het deeg in de ingevette vorm en bestrooi de bovenkant van het deeg met de havermout en het lijnzaad.

Bak het haverbrood 50 tot 60 minuten. Controleer halverwege of de bovenkant van het brood niet te donker wordt. Verlaag de oventemperatuur tot 170 °C als dit het geval is en bak het brood langer. Het brood is gaar als de bovenkant mooi gescheurd is en een prikker die in het midden wordt gestoken er schoon uitkomt.

Het brood moet al losgekomen zijn van de zijkanten van de broodvorm. Stort het brood op een rooster. Laat het afkoelen alvorens het met een scherp mes te snijden en te serveren

Geschreven door : Joke Boon