logo boonappetit

‘t Verrukkelijke kinderbakboek + ricotta pannenkoekjes recept

‘t Verrukkelijke kinderbakboek + ricotta pannenkoekjes recept

‘t Verrukkelijke kinderbakboek + ricotta pannenkoekjes recept

Wat krijg je als een kinderboekenschrijver en bakgod de handen ineen slaan? : Een heel erg leuk en vermakelijk kinderbakboek. Rutger van den Broek (wie kent hem niet) en Mark Haayema (kinderboekauteur) sloegen de handen ineen en schreven ‘t Verrukkelijke Kinder bakboek (Uitgeverij Rubinstein 22,99 euro)

Dit kinderbakboek is een kleurig, vrolijk vormgegeven boek dat verhaalt over de familie Bakker die het liefst de hele dag in de weer is met boter, eieren, bloem en suiker. Het hele jaar door maken ze de lekkerste baksels. De 28 recepten zijn veel voor kinderen bekende: verjaardagstaart, appelflappen, cheesecake, rozijnenbroodjes, koekjes in allerlei soorten en smaken, bananenbrood, fruitkruim (crumble) pannenkoektaart, kruidkoek en pepernoten. Tussen de recepten door wordt het verhaal van de familie Bakker verteld en vinden kinderen leuke weetjes onder het kopje: Wist je dat? zoals dat de meeste mensen op 5 oktober jarig zijn én hoe dat komt, welk verjaardagscadeau het meest gegeven wordt of dat er geen noten aan pepernoten te pas komen.

Het boek is vanaf zes jaar, ik weet uit ervaring dat kinderen het énig vinden om samen te bakken en in de keuken bezig te zijn.

Mijn hongerig oog viel op de ontbijtpannenkoekjes met ricotta. Rutger adviseert citroenrasp en sap, maar citroen: die had ik niet in huis. Wel een friszure Granny Smith appel en die raspte ik door het beslag. Zo genoten wij van een stapel ricotta appelpannenkoekjes. Ik deel het recept met je.

½ citroen (ik nam een geraspte appel)

250 gram ricotta

2 eieren

¼ tl zout

125 gram bloem

2 tl bakpoeder

150 ml melk

Boter om te bakken

Poedersuiker

Partjes citroen (die liet ik bij gebrek aan weg)

*Rasp met een fijne rasp de gele schil van de halve citroen. Doe dit samen met de ricotta, eieren en zout in een kom en klop dit los met een garde of handmixer met gardes. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en klop alles tot een glad mengsel. Voeg de melk toe en mix door het beslag.

*Verwarm de koekenpan op middelhoog vuur en laat een klein klontje boter in de pan smelten. Giet drie kleine porties van het beslag in de pan: dit gaat makkelijk met een jus- of ijslepel. Laat de pannenkoekjes rustig bakken op matig vuur tot de bovenkant droog is. Keer ze om met behulp van een spatel en bak ook de andere zijde.

*Serveer met poedersuiker en partjes citroen.

Geschreven door : Joke Boon