logo boonappetit

Donna Hay weeklight + recept voor vegaburger

Donna Hay weeklight + recept voor vegaburger
Donna Hay weeklight + recept voor vegaburger Als fan van Donna Hay ben ik blij met ieder nieuw boek dat van haar verschijnt. Weeklight snelle recepten voor een goed gevoel door Donna Hay (Spectrum, 32.50 euro) is zo’n boek waarvan mijn hart sneller gaat kloppen. Grotendeels vegetarisch, veel groenten, veel kleur en zeer maakbare niet al te veel tijdrovende recepten. Uiteraard allemaal schitterend gefotografeerd en je krijgt meteen trek als je het ziet,. Laag in koolhydraten door het hoge gehalte aan groenten, vandaar light, dat maakt dit boek erg geschikt voor de dagen na de feestdagen als we allemaal weer wat minder van alles en ook van onszelf willen. Maar ook als je dat niet wilt zijn het fijne, gezonde recepten. Echt een boek om veel te gebruiken. In diverse hoofdstukken als Eet jezelf gezond, Moderne make-over, Kommen vol genot, Groene heerlijkheid, Tijd tekort, Basics to brilliance en Er is altijd ruimte voor een toetje, krijg je recepten als knapperige quinoaschnitzels met koolsla en karnemelkdressing, vegetarische bolognesesaus, Thaise salade met biefstuk, mac and cheese met extra groente, wortelsoep met kurkuma, gegrilde broccolisalade, snijbietrolletjes of een supersnelle superfoodsoep. Er staan een aantal basisrecepten in waarop verder geborduurd wordt, zoals het spinazie courgette beignet recept met veel variaties voor taco’s, pannenkoekjes of groentebeignets. Of basis haverdeeg waar je zowel hartige als zoete taarten en galettes van maakt of de granola met variaties. Ik maakte in mijn enthousiasme al veel: superfoodsoep, groentetaart met broccoli, pompoen, salie en geitenkaas, het heerlijke zaden notenbrood, de chocolade frambozen cupcakes en de vega burgers. Allemaal lekker en voor herhaling vatbaar. Het recept van de vegaburger deel ik met je. Heerlijk met mayonaise, ovenaardappelen en sla of op een broodje. Donna zegt dat het voor 4 burgers is maar ik maakte er 6 iets kleinere van en vroor een deel daarvan in. De beste vegaburgers VOOR 4 PERSONEN 400 g zwarte bonen of kidneybonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt 150 g geraspte wortel (ongeveer 1 wortel) 150 g geraspte biet (ongeveer 1 middelgroot bietje) 2 eetlepels zwart chiazaad 140 g pindakaas met stukjes noot of lichte tahin 1 theelepel gemalen komijn 1 theelepel zoete pimentón hand bladpeterselieblaadjes zeezout en grofgemalen zwarte peper 2 eetlepels olijfolie extra vergine 4 broodjes met pitjes erop of hamburgerbroodjes, gehalveerd 4 blaadjes romainesla 8 kleine plakjes cheddar of Goudse kaas 2 tomaten, in plakjes 100 g mayonaise of andere saus 4 grote augurken, in de lengte in vieren gesneden *Prak de bonen in een grote kom tot een grove puree. *Roer de wortel, biet, het chiazaad, de pindakaas, komijn, pimenton, peterselie en zout en peper erdoor. *Verdeel het bonenmengsel in vieren en vorm er burgers van. *Verhit een grote antiaanbakpan op matig hoog vuur. Schenk de olie erin en bak de burgers aan elke kant 5 minuten of tot ze goudbruin zijn. *Leg de onderste helft van de broodjes op de borden en verdeel de sla, burgers, kaas, tomaat en mayonaise erover. Leg de bovenste helft erop en dien op met de augurken.

Geschreven door : Joke Boon