logo boonappetit

Tafels vol liefde, het kookboek van thuis in Oss

Tafels vol liefde, het kookboek van thuis in Oss

Tafels vol liefde, het kookboek van thuis in Oss + recept voor Rempah

De gemeente Oss. Tot ruim een jaar geleden een plaats waarvan veel Nederlanders misschien niet precies konden zeggen waar deze lag of er dat ze er ooit waren geweest.

Het vreselijke ongeluk bij een treinovergang met een Stint (gemotoriseerde bakfiets) bracht Oss dramatisch in het nieuws. En recent bleek er in Oss een criminele familiebende te huizen die in drugs en wapens handelen.

Voordat dit alles speelde was ik een paar keer in Oss bij de boekhandel (De Rijks) om mijn boeken te promoten. Ik vond het een warm bad. Lieve enthousiaste boekverkopers en een tafel met theepot waaraan een aantal fans.

Dat Oss een warm bad is bewijst het kookboek Tafels vol liefde, kookboek van thuis in Oss. Kitty Schaap en Manjo van Boxtel. (Stichting Thuis in Oss, 14,95) verkrijgbaar bij boekhandel Derijks:https://www.libris.nl/derijks/

Thuis in Oss is een stichting die ontstaan is als reactie op de weerstand en extreme acties op de in 2016 geopende noodopvang voor vluchtelingen in Oss. De stichting wil een andere kant van Oss laten een zien: een lievere en een gastvrijere. Eten verbroedert en overstijgt culturele verschillen.

Door de verhalen en recepten van de (nieuwe) inwoners op te tekenen leer je elkaar kennen en kweek je begrip. Het boek levert een bonte stoet aan mensen en verhalen uit alle delen van de wereld. Colombia, Marokko, Iran, Griekenland, Suriname, Scheveningen (je hoeft niet altijd van ver te komen om in te burgeren) België, Eritrea, India, Amerika, Japans, Turks, Syrië, Oss, Polen, Angola, El Salvador, Salland en Limburg zijn de landen en streken waar dit boek over verhaalt. Mooi opgetekend, mooi in beeld gebracht en heerlijke recepten.

Recepten van de mensen thuis, beproefde recepten die je vaak niet in kookboeken tegenkomt.

Elk recept wordt begeleid door het verhaal van die nieuwe inwoner uit Oss, met informatie over de gebruiken rond eten en dat gerecht in het betreffende land. Ik noem Bissara de stevige soep met peulvruchten uit Marokko, de Belgische ovenschotel met camembert, de Baingan ka harta uit India, Chicken pot pie uit de VS, Japanse sushi, Ispanakli börek uit Turkije, Nederlandse hopjeslikeur of de Indonesische Rempah van Marrianne Reijman, die zelf uit den Haag komt en een schoonfamilie met Indische wortels heeft. Rempah zijn kleine gekruide, verrukkelijke gehaktballetjes waarvan ik het recept met je deel.

 

 

Indonesische

REMPAH

Borrelhapje of rijsttafelgerecht, met vlees

Bereidingstijd: 20 minuten

INGREDIËNTEN

VOOR 25 STUKS

  • 1 pond rundergehakt (niet mager)
  • 3 eetlepels gemalen kokos
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • 1 flinke ui, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 theelepel ketoembar (koriander)
  • 1 theelepel laos (galanga)
  • 1 theelepel djahé (gember)
  • 1 theelepel koenjit (kurkuma)
  • 1 theelepel sereh (citroengras)
  • 2 theelepels djinten (komijn)
  • scheut ketjap
  • zonnebloemolie om in te bakken
  • 1 - 1 1/2 tl zout. Dit staat niet in het recept maar deed ik er wel bij.

BEREIDING

Kneed het gehakt samen met alle ingrediënten goed door elkaar. Maak er 25 walnootgrote balletjes van. Bak ze 10 minuten met hete zonnebloemolie in een hapjespan. Serveer de balletjes bij voorkeur met zelfgemaakte pindasaus.

 

Geschreven door : Joke Boon