logo boonappetit

Het blenderboek + kefir-mango smoothie recept

Het blenderboek + kefir-mango smoothie recept

Het blenderboek + kefir-mango smoothie recept

Nora French is geboren in Duitsland, getrouwd met een Engelsman en woonachtig in Nederland. Los van dit grappige feit is Nora een zeer gewaardeerde culi collega die ik af en toe tegenkom bij presentaties, waar zij met verve haar boek(en) promoot. Nora schreef eerder Gezond fastfood (2018) en Pioppi -hét kookboek (2019).

Nu is er Hét blenderboek. Mixen is het nieuwe koken. 101 gezonde &glutenvrije recepten. (Culinair Karakter, 22,50 euro)

Nu heb ik sinds een tijdje een (hogesnelheid) blender en drink ik bijna elke morgen een groene smoothie. Omdat ik het lekker vind, er energie van lijk te krijgen en omdat mijn kleine moestuin vol groene blaadjes staat. Behalve voor smoothies gebruik ik de blender niet genoeg, ik was dus nieuwsgierig naar dit boek. Nora laat zien dat je behalve smoothies nog veel meer met je blender kunt maken, vandaar de ondertitel: mixen is het nieuwe koken.

Na een inleiding waarbij alle blenderweetjes ter sprake komen waaronder het hilarische ‘hou je plafond schoon’, komen de smoothies in alle soorten en smaken voorbij. Aan de hand van een smoothie-formule: hoe bouw je een smoothie op, komen er naast de groene ook roze (bieten), chocolade en andere smaken en kleuren voorbij. Daarna volgen de dikkere smoothies die je kunt lepelen: de zogeheten smoothiebowls. Ze zien er mede door de toppings allemaal erg lekker en mooi uit.

Hierna volgen recepten die je bakt of kookt na het blenden: zoals pannenkoeken, in verschillende smaken: zoet en hartig en van verschillende meelsoorten. Na de pannenkoeken bakken we wafels. Bijzondere wafels, zowel zoet als hartig. Ik noem: courgette oude kaaswafels, hazelnoot cacao of bloemkool en kimchi. Bovendien allemaal smakelijk gefotografeerd.

Ook bakken kun je met behulp van de blender: zowel zoet als hartig, een no bake chocolade taart, hartige en zoete cupcakes, een mediterraan broccoli-pestobrood (ik kocht daar gisteren speciaal broccoli voor) of pizza met boerenkoolpesto en avocado of koolhydraatarm flatbread.

Natuurlijk ontbreken diverse soepen, dips en cocktails niet in dit boek. Overigens zijn alle ingrediënten goed verkrijgbaar in de gemiddelde supermarkt. (Erg fijn.)

Met Hét blenderboek laat Nora haar kennis (waarom alleen vloeibaar voedsel niet goed voor je is en de noodzaak van kauwen), kunde (alle inns en out over blenden en gezondheid) en creativiteit zien. Het levert een erg leuk, kleurrijk en praktisch boek op.

Ik deel het recept voor de smakelijke Kefir-smoothie met gember en mango.

Voor 4 glazen:

2 mango’s

500 ml kefir

200 ml water

3 cm gember

Optioneel: 1-2 el honing

*Schil en snij de mango in stukjes en doe samen met de overige ingrediënten in de blender en mix kort op een hoge stand tot een egale smoothie.

*Schenk in glazen en serveer.

 

Geschreven door : Joke Boon