logo boonappetit

Jackfruit recensie + heerlijk Smokey jackfruitgyros recept!

Jackfruit recensie + heerlijk Smokey jackfruitgyros recept!

Jackfruit recensie + heerlijk Smokey jackfruitgyros recept!

Jackfruit is dé plantaardige vleesvervanger van dit moment. De vrucht komt oorspronkelijk uit India maar is nu overal in Azië, Oost-Afrika en Latijns -Amerika te vinden. De vruchten kunnen immens groot worden en om de grote vruchten de ruimte te geven worden de kleinere (jonge)exemplaren geoogst om grotere de ruimte te geven. Je kunt het vruchtvlees op twee manieren eten: rijp dan is het geel en zoet of jong. Jong jackfruit heeft wit vruchtvlees, is neutraal van smaak en heeft een vlezige structuur. Pulled jackfruit is inmiddels bekend als heerlijk plantaardig alternatief voor de vleesvariant.

Maar je kunt er nog veél meer lekkers mee maken. Dat bewijst Jessica Lek overtuigend in haar boek Jackfruit (uitgeverij Good Cook, 14.95 euro). In dit boek staan 30 kruidige, verrassende vega(n) gerechten met jackfruit. Prachtig gefotografeerd door Mitchell van Voorbergen.

Omdat jackfruit van zichzelf weinig eiwit bevat kun je het niet als 1: 1 vleesvervanger gebruiken. Dit ondervangt Jessica met andere ingrediënten zodat de recepten volwaardig zijn. Je krijgt recepten voor snacks, denk aan jackfruitnuggets, lunch waarbij jackfruitspread of saffraanfatoutoush, voorgerechten zoals wortel- en jackfruitröstis en hoofdgerechten waarbij plaattaart en gele curry aan bod komen.

Het was nog moeilijk kiezen welk reept ik als eerste zou gaan maken. Het werd Smokey jackfruitgyros. In dit boek een lunchgerecht wij aten het als hoofdgerecht met zijn tweetjes.

Oooh wat was dat ontzettend lekker! Dat vond mijn man ‘type: ik eet graag vlees’ ook, hij pulkte de laatste restjes van de bakplaat en zei: lekker!

Ik mag het recept met je delen!

Smokey jackfruitgyros

INGREDIËNTEN

1 blikje jonge jackfruit (à 550 g), afgespoeld, 2 el ahornsiroop , 1 tl gedroogde peterselie, 2 tl gedroogde oregano, 6 el smokey barbecuesaus + extra, 3 el olijfolie, 4 platbroden, 1 zakje gemengde sla (à 80 g), 4-6 el granaatappelpitjes, 1-2 el sumak

GYROSKRUIDEN  2 tl komijnzaad, 2 tl korianderzaad,   zaadjes van 1 kardemompeul,   ¼ tl zwarte peperkorrels,  2 tl tijmblaadjes, 1 tl knoflookpoeder,   ¼ tl nootmuskaat, 1 tl kaneel, 1 tl paprikapoeder, ½ tl cayennepeper, 1 tl zout

TZATZIKI 100 g Griekse yoghurt (of gebruik kokosyoghurt voor een vegan variant), 2 el tzatzikikruiden (gedroogde peterselie, selderij, munt, knoflook en oregano), 2 el gekneusde muntblaadjes,   1 kleine koolrabi, geschild en in plakjes,  ½ zoetzure appel, in staafjes , ¼ tl kurkumapoeder (optioneel)

VEGAN  |  BEREIDING: 30 MINUTEN + MARINEREN: 1½ UUR  | VOOR 4 PERSONEN

BEREIDING

Verwarm voor de gyroskruidenmix de komijn­, koriander­ en kardemomzaadjes 1 tot 2 minuten in een koekenpan op matig vuur. Vermaal ze met de zwarte peperkorrels in een vijzel tot poeder. Voeg er de tijm aan toe en kneus de blaadjes kort. Meng er de overige specerijen door.

Snijd de jackfruit in dikke, platte reepjes en schep in een grote kom met de gyroskruiden, ahornsiroop, peterselie, oregano, barbecue saus en olie om, zodat de marinade goed vermengd is met de stukjes jackfruit. Laat, afgedekt, minstens 1½ uur marineren in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 185 °C. Verdeel de stukjes jackfruit en marinade gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de jackfruit in ca. 20 minuten krokant. Schep er naar wens nog wat extra barbecuesaus door.

Maak ondertussen de tzatziki. Meng in een kom de yoghurt met de tzatzikikruiden, munt, koolrabiplakjes, appel en eventueel kurkuma.

Verwarm de platbroden volgens de aanwijzingen op de verpakking en smeer ze met de helft van de tzatzikisaus in. Verdeel er de jackfruit en sla over.

Vouw ze met een stukje bakpapier of aluminiumfolie aan de onderkant dicht en strooi er aan de bovenkant de granaatappelpitjes en de sumak op.

Geef de rest van de tzatziki er apart bij.

Geschreven door : Joke Boon