logo boonappetit

Evergreen + heerlijk broccolisalade recept

Evergreen + heerlijk broccolisalade recept

Evergreen + heerlijk broccolisalade recept

Telkens pak ik het grote, groene boek er even bij. Om weg te dromen bij de prachtige foto’s van de natuur en mooie gerechten. Evergreen, de Scandinavische groentekeuken. Door Mikkel Karstad met fotografie van Anders Schonnemann. (Terra, 34,99 euro)

Evergreen is een kookboek dat ook heel fijn is om in te bladeren. Er gaat een rustgevende werking vanuit. Dat komt allereerst door de kleur groen die kalmerend werkt. Maar ook door de prachtige foto’s van de natuur: het bos, het eiland, de akker, de landtong. De opmaak van het boek is anders: grote bladzijden, grote letters, veel rust en ruimte. Heel knap gedaan zodat er echt een ‘Zenmoment’ ontstaat.

De Deense Mikkel Karstad is chef-kok, culinair columnist en foodstylist. Zijn recepten zijn ogenschijnlijk eenvoudig. Maar schijn bedriegt. In dit boek speelt telkens één groente de hoofdrol. Zoals courgette, erwten, bonen, bloemkool, uien, knolselderij of rode biet. De simpele salade van broccoli die ik maakte was verrassend lekker en volkomen in balans wat smaak en textuur betreft.

De recepten hebben weinig ingrediënten en bevatten soms zaken die je rechtstreeks uit de natuur haalt. Zoals beukenbladeren, of klaverzuring. Het grootste deel van de recepten maak je met alledaagse ingrediënten die je overal kunt verkrijgen. Ik noem: salade van gegrilde courgette, radicchio, cashewnoten en mosterddressing. In boter gebakken erwten met parmezaan, paddenstoelen en noten, gegrilde venkel en jonge ui met roomkaas kruidenolie en bloemen, papa met wortelpuree, gemarineerde wortel, perzik en klaverzuring of bouillon van geschroeide maïskolven met maïs, cantharellen en halfzachte eieren.

Ik maakte de broccoli salade met aalbessen, rode ui en geroosterd brood, waarvan ik het recept met je deel. Uiteraard waren er (nog) geen aalbessen. Maar ik vond nog een doosje gedroogde zure bessen in de voorraadkast, toen ik op zoek was naar gedroogde cranberries. Gebruik dat of granaatappelpitjes.

Ik deel het recept met je. Juist nu – groenten verhogen je weerstand- is een boek als Evergreen zeer welkom. Fijn om steeds even in te kijken en te dromen over tijden dat we de paden zelf weer op kunnen.

Broccoli salade met aalbessen, rode ui en geroosterd brood

4 personen

1 grote broccoli

1 el acaciahoning

3 el appelazijn

Zout en peper

100 ml extra vierge olijfolie

1 rode ui

100 gr aalbessen

4 sneden oud brood

1 handvol bieslookbloemetjes of fijngesneden bieslook

*Was de broccoli, laat goed uitlekken. Schil de steel en snijd de hele broccoli met een scherp mes in kleine stukjes van verschillende omvang.

*Roer honing, azijn, zout, peper en olie tot een dressing. Snipper de ui heel fijn en doe deze samen met de aalbessen in de dressing. Laat 10-15 minuten op smaak komen.

*Snij het brood in grove stukken en bak ze in wat olijfolie 6-7 minuten tot ze gaan kleuren en hier en daar wat krokant zijn. Strooi er wat zout over en neem ze uit de pan.

*Giet de dressing over de broccoli en roer alles goed door. Breng op smaak met peper en zout. Garneer met de bieslookbloemetjes. Serveer de salade met het brood er apart bij.

 

Geschreven door : Joke Boon