logo boonappetit

De Rolls-Royce onder de koekenpannen

De Rolls-Royce onder de koekenpannen

De Rolls-Royce onder de koekenpannen.

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt zéker ook in de keuken. Naast goede ingrediënten is goed gereedschap minstens zo belangrijk. Als ik op vakantie naar een huisje met een, volgens de website ‘goed uitgeruste keuken’ ga, dan overvalt me in die keuken vaak een droef gevoel. De waardeloze staat van de messen en pannen maken mismoedig. Koekenpannen vol krassen die getuigen van ernstige mishandeling van de pan.

Ik bof natuurlijk, want thuis heb ik goede spullen. Waar een timmerman niet zonder goed gereedschap kan, zijn goede keukenspullen het juiste gereedschap voor iemand die (extreem) veel kookt.

In mijn keukenkastje staan de koekenpannen keurig opgestapeld. Met speciale beschermvelletjes en stukken keukenrol ertussen. Om ze te behoeden tegen het krassen.

Maar nu. Ik kreeg van Fissler, het bekende pannenmerk sinds 1845 (!) hun nieuwste koekenpan toegestuurd: Adamant genaamd. Deze koekenpan heeft een antikleeflaag zo hard als steen. Die laag lijkt als je er goed naar kijkt op een sterrenhemel, diepzwart met een glinstering. De hardheid komt van mineralen die rond een vulkaan zijn ontstaan en zo voor een ongekende hardheid en duurzaamheid zorgen. Je kunt er met harder gereedschap in werken, zonder dat er krassen ontstaan. Door de antikleef laag heb je bovendien weinig tot geen vet nodig.

Je verwarmt de pan en dan voeg je wat olie of boter toe en dat wat je wilt gaan bakken.

Ik sloeg aan het bakken. Pannenkoeken. Dit lijkt wel de Rolls Royce onder de koekenpannen. De pan die ik heb meet 20 cm de geschikte maat voor pannenkoeken. Je hebt inderdaad maar heel weinig vet nodig. Hij bakt niet aan, zelfs de eerste pannenkoek lukt en wordt mooi bruin en krokant. Na afloop is de pan supersnel weer schoon.

Deze Adamant pan is onderdeel van een serie. De Comfort is een diepe pan, ideaal als hapjes pan, de Classic een koekenpan met zwarte buitenkant en de Premium heeft een roestvrijstalen buitenkant.

Zie https://www.kookpunt.nl/fissler/

Geschreven door : Joke Boon